Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Recorder.ro: Maria Grapini a scris un roman de dragoste cu pasaje copiate de pe Wikipedia

„Viața între scrieri și transcrieri”, carte pe care europarlamentarul Maria Grapini a publicat-o în 2012, conține fragmente copiate de pe Wikipedia, de pe forumul Sfatul Bătrânilor și de pe site-ul Info Travel Grecia, fiind asumate drept creație personală, scriu jurnaliștii de la Recorder.ro. Romanul are și dialoguri siropoase și considerații despre viață, fericire și reușită în afaceri, despre care jurnaliștii spun că au toate motivele să creadă că aparțin autoarei.

Maria Grapini a negat categoric că ar fi introdus în paginile ei fragmente care nu-i aparțin: „Nu, eu nu iau de pe internet pasaje. Dați-mi care e pasajul de pe internet. Nu există”. 

Unul dintre personajele din carte vorbește la un moment dat despre istoria Greciei, pasajul fiind copiat pe Internet, potrivit Recorder.ro.

După ce i-au fost indicate fragmentele incriminate, europarlamentarul a avut o altă explicație.

„Bine, dar acolo nu se poate inventa, istoria e istorie. Ați fi vrut să inventez altceva despre Grecia? Dumneavoastră dacă ați scrie o carte și ar trebui să cuprindeți ceva despre istoria unei țări, ați inventa istoria țării? Eu am scris o carte și am scris-o cu plăcere. E dreptul meu de cetățean. Dacă președintele Uniunii Scriitorilor și-a asumat să citească manuscrisul și apoi să scrie coperta, înseamnă că e în regulă”, le-a transmis jurnaliștilor Maria Grapini.

Personajul principal al cărții este Oana Rădulescu, „o recunoscută femeie de afaceri în România și în lume”. Mark, iubitul american al Oanei, este anchetat pentru corupție și suferă o mare nedreptate din partea justiției americane. Aici, lucrurile devin confuze și americanul Mark începe să semene foarte bine cu corupții noștri, potrivit Recorder.ro.

Cornel Ungureanu, președintele Uniunii Scriitorilor (filiala Timișoara), care semnează o recenzie a cărții, spune că nu-și mai amintește prea bine conținutul operei. 

„Mi-am pus numele pe o formulă prozastică în care n-am putut să-mi dau seama că unele fraze au fost copiate de pe internet. Trebuie să recitesc cartea, am citit-o cu niște ani în urmă și nu-mi mai amintesc. Oricum, nu se pune problema valorii literare. Doamna Grapini este un om politic care a încercat să evoce și să transcrie o autobiografie”, a spus Ungureanu.

Recorder.ro mai scrie că Maria Grapini nu e descurajată de controversele apărute în jurul activității sale literare și e hotărâtă să mai pătrundă pe tărâmul creației în proză: „Probabil, când o să ies la pensie mă voi apuca să îmi încerc norocul din nou pentru că oamenilor le-a plăcut această carte. Am primit numai reacții pozitive, iar domnul profesor Ungureanu spunea că e scrisă în stilul lui Marin Preda. Un fel de Moromete, așa…”.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Doamna Grapini nu stie nici macar atat,ca daca scrii ce a scris altul trebuie sa scrii "citez pe...", care a zis-ghilimele din nou-" blabla" si eventual in ce lucrare scriitoriceasca(nu toate-s opere ca a dumneaei),inclusiv data publicarii si ce editura a publicat lucrarea din care a citat dumneaei ca sa nu poata fi acuzata de plagiat?Eu n-am citit ce a scris,nici n-am de gand, asa ca ori bat eu campii,ori doamna mai are de invatat. Dar,in felul ei,are dreptate:a scris ce a vrut,a publicat,s-a simtit bine,la varful politicii din Romanica se practica plagiatul precum joghingul,care-i problema???
  • Like 0
 • Ca Grapini să vorbească de dragoste, ar trebui în primul rând, să-și decline genul : este bărbat, este femeie, este 50 & 50 % ?!?!?
  • Like 0
 • Eu știam că președintele Uniunii Scriitorilor se numește Nicoale Manolescu.... dar nu e singura tâmpenie a madamei Grapini.
  • Like 0
 • check icon
  „Femeie de afaceri” - penibilul dus la extrem, posibil prin autopublicare și nu prin cernerea valorilor! Cât despre reacțiile pozitive ... depinde cine a citit-o (cu adevărat) și cine și-a dat cu părerea: și atât!
  • Like 0
  • @
   ..și ce / cât a primit pentru asta.
   • Like 0
 • cred ca este un roman de dragoste fata de ea insasi.....
  • Like 0


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult