Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Recorder.ro: Maria Grapini a scris un roman de dragoste cu pasaje copiate de pe Wikipedia

„Viața între scrieri și transcrieri”, carte pe care europarlamentarul Maria Grapini a publicat-o în 2012, conține fragmente copiate de pe Wikipedia, de pe forumul Sfatul Bătrânilor și de pe site-ul Info Travel Grecia, fiind asumate drept creație personală, scriu jurnaliștii de la Recorder.ro. Romanul are și dialoguri siropoase și considerații despre viață, fericire și reușită în afaceri, despre care jurnaliștii spun că au toate motivele să creadă că aparțin autoarei.

Maria Grapini a negat categoric că ar fi introdus în paginile ei fragmente care nu-i aparțin: „Nu, eu nu iau de pe internet pasaje. Dați-mi care e pasajul de pe internet. Nu există”. 

Unul dintre personajele din carte vorbește la un moment dat despre istoria Greciei, pasajul fiind copiat pe Internet, potrivit Recorder.ro.

După ce i-au fost indicate fragmentele incriminate, europarlamentarul a avut o altă explicație.

„Bine, dar acolo nu se poate inventa, istoria e istorie. Ați fi vrut să inventez altceva despre Grecia? Dumneavoastră dacă ați scrie o carte și ar trebui să cuprindeți ceva despre istoria unei țări, ați inventa istoria țării? Eu am scris o carte și am scris-o cu plăcere. E dreptul meu de cetățean. Dacă președintele Uniunii Scriitorilor și-a asumat să citească manuscrisul și apoi să scrie coperta, înseamnă că e în regulă”, le-a transmis jurnaliștilor Maria Grapini.

Personajul principal al cărții este Oana Rădulescu, „o recunoscută femeie de afaceri în România și în lume”. Mark, iubitul american al Oanei, este anchetat pentru corupție și suferă o mare nedreptate din partea justiției americane. Aici, lucrurile devin confuze și americanul Mark începe să semene foarte bine cu corupții noștri, potrivit Recorder.ro.

Cornel Ungureanu, președintele Uniunii Scriitorilor (filiala Timișoara), care semnează o recenzie a cărții, spune că nu-și mai amintește prea bine conținutul operei. 

„Mi-am pus numele pe o formulă prozastică în care n-am putut să-mi dau seama că unele fraze au fost copiate de pe internet. Trebuie să recitesc cartea, am citit-o cu niște ani în urmă și nu-mi mai amintesc. Oricum, nu se pune problema valorii literare. Doamna Grapini este un om politic care a încercat să evoce și să transcrie o autobiografie”, a spus Ungureanu.

Recorder.ro mai scrie că Maria Grapini nu e descurajată de controversele apărute în jurul activității sale literare și e hotărâtă să mai pătrundă pe tărâmul creației în proză: „Probabil, când o să ies la pensie mă voi apuca să îmi încerc norocul din nou pentru că oamenilor le-a plăcut această carte. Am primit numai reacții pozitive, iar domnul profesor Ungureanu spunea că e scrisă în stilul lui Marin Preda. Un fel de Moromete, așa…”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Doamna Grapini nu stie nici macar atat,ca daca scrii ce a scris altul trebuie sa scrii "citez pe...", care a zis-ghilimele din nou-" blabla" si eventual in ce lucrare scriitoriceasca(nu toate-s opere ca a dumneaei),inclusiv data publicarii si ce editura a publicat lucrarea din care a citat dumneaei ca sa nu poata fi acuzata de plagiat?Eu n-am citit ce a scris,nici n-am de gand, asa ca ori bat eu campii,ori doamna mai are de invatat. Dar,in felul ei,are dreptate:a scris ce a vrut,a publicat,s-a simtit bine,la varful politicii din Romanica se practica plagiatul precum joghingul,care-i problema???
    • Like 0
  • Ca Grapini să vorbească de dragoste, ar trebui în primul rând, să-și decline genul : este bărbat, este femeie, este 50 & 50 % ?!?!?
    • Like 0
  • Eu știam că președintele Uniunii Scriitorilor se numește Nicoale Manolescu.... dar nu e singura tâmpenie a madamei Grapini.
    • Like 0
  • check icon
    „Femeie de afaceri” - penibilul dus la extrem, posibil prin autopublicare și nu prin cernerea valorilor! Cât despre reacțiile pozitive ... depinde cine a citit-o (cu adevărat) și cine și-a dat cu părerea: și atât!
    • Like 0
    • @
      ..și ce / cât a primit pentru asta.
      • Like 0
  • cred ca este un roman de dragoste fata de ea insasi.....
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult