Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Recorder.ro: Maria Grapini a scris un roman de dragoste cu pasaje copiate de pe Wikipedia

„Viața între scrieri și transcrieri”, carte pe care europarlamentarul Maria Grapini a publicat-o în 2012, conține fragmente copiate de pe Wikipedia, de pe forumul Sfatul Bătrânilor și de pe site-ul Info Travel Grecia, fiind asumate drept creație personală, scriu jurnaliștii de la Recorder.ro. Romanul are și dialoguri siropoase și considerații despre viață, fericire și reușită în afaceri, despre care jurnaliștii spun că au toate motivele să creadă că aparțin autoarei.

Maria Grapini a negat categoric că ar fi introdus în paginile ei fragmente care nu-i aparțin: „Nu, eu nu iau de pe internet pasaje. Dați-mi care e pasajul de pe internet. Nu există”. 

Unul dintre personajele din carte vorbește la un moment dat despre istoria Greciei, pasajul fiind copiat pe Internet, potrivit Recorder.ro.

După ce i-au fost indicate fragmentele incriminate, europarlamentarul a avut o altă explicație.

„Bine, dar acolo nu se poate inventa, istoria e istorie. Ați fi vrut să inventez altceva despre Grecia? Dumneavoastră dacă ați scrie o carte și ar trebui să cuprindeți ceva despre istoria unei țări, ați inventa istoria țării? Eu am scris o carte și am scris-o cu plăcere. E dreptul meu de cetățean. Dacă președintele Uniunii Scriitorilor și-a asumat să citească manuscrisul și apoi să scrie coperta, înseamnă că e în regulă”, le-a transmis jurnaliștilor Maria Grapini.

Personajul principal al cărții este Oana Rădulescu, „o recunoscută femeie de afaceri în România și în lume”. Mark, iubitul american al Oanei, este anchetat pentru corupție și suferă o mare nedreptate din partea justiției americane. Aici, lucrurile devin confuze și americanul Mark începe să semene foarte bine cu corupții noștri, potrivit Recorder.ro.

Cornel Ungureanu, președintele Uniunii Scriitorilor (filiala Timișoara), care semnează o recenzie a cărții, spune că nu-și mai amintește prea bine conținutul operei. 

„Mi-am pus numele pe o formulă prozastică în care n-am putut să-mi dau seama că unele fraze au fost copiate de pe internet. Trebuie să recitesc cartea, am citit-o cu niște ani în urmă și nu-mi mai amintesc. Oricum, nu se pune problema valorii literare. Doamna Grapini este un om politic care a încercat să evoce și să transcrie o autobiografie”, a spus Ungureanu.

Recorder.ro mai scrie că Maria Grapini nu e descurajată de controversele apărute în jurul activității sale literare și e hotărâtă să mai pătrundă pe tărâmul creației în proză: „Probabil, când o să ies la pensie mă voi apuca să îmi încerc norocul din nou pentru că oamenilor le-a plăcut această carte. Am primit numai reacții pozitive, iar domnul profesor Ungureanu spunea că e scrisă în stilul lui Marin Preda. Un fel de Moromete, așa…”.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Doamna Grapini nu stie nici macar atat,ca daca scrii ce a scris altul trebuie sa scrii "citez pe...", care a zis-ghilimele din nou-" blabla" si eventual in ce lucrare scriitoriceasca(nu toate-s opere ca a dumneaei),inclusiv data publicarii si ce editura a publicat lucrarea din care a citat dumneaei ca sa nu poata fi acuzata de plagiat?Eu n-am citit ce a scris,nici n-am de gand, asa ca ori bat eu campii,ori doamna mai are de invatat. Dar,in felul ei,are dreptate:a scris ce a vrut,a publicat,s-a simtit bine,la varful politicii din Romanica se practica plagiatul precum joghingul,care-i problema???
  • Like 0
 • Ca Grapini să vorbească de dragoste, ar trebui în primul rând, să-și decline genul : este bărbat, este femeie, este 50 & 50 % ?!?!?
  • Like 0
 • Eu știam că președintele Uniunii Scriitorilor se numește Nicoale Manolescu.... dar nu e singura tâmpenie a madamei Grapini.
  • Like 0
 • check icon
  „Femeie de afaceri” - penibilul dus la extrem, posibil prin autopublicare și nu prin cernerea valorilor! Cât despre reacțiile pozitive ... depinde cine a citit-o (cu adevărat) și cine și-a dat cu părerea: și atât!
  • Like 0
  • @
   ..și ce / cât a primit pentru asta.
   • Like 0
 • cred ca este un roman de dragoste fata de ea insasi.....
  • Like 0


Îți recomandăm

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

e.on - energie

În viața de zi cu zi, când spunem energie, ne referim la lucrurile mici pe care le facem în mod uzual, fie că aprindem un bec, deschidem televizorul, gătim sau dăm drumul la centrală pentru a ne încălzi. Aceste acțiuni au devenit atât de uzuale, încât nu mai stăm să ne gândim cum a fost produsă energia respectivă - dacă vorbim despre energia electrică - sau de unde provine ea - dacă vorbim despre gazele naturale.

Citește mai mult