„Viața între scrieri și transcrieri”, carte pe care europarlamentarul Maria Grapini a publicat-o în 2012, conține fragmente copiate de pe Wikipedia, de pe forumul Sfatul Bătrânilor și de pe site-ul Info Travel Grecia, fiind asumate drept creație personală, scriu jurnaliștii de la Recorder.ro. Romanul are și dialoguri siropoase și considerații despre viață, fericire și reușită în afaceri, despre care jurnaliștii spun că au toate motivele să creadă că aparțin autoarei.
Maria Grapini a negat categoric că ar fi introdus în paginile ei fragmente care nu-i aparțin: „Nu, eu nu iau de pe internet pasaje. Dați-mi care e pasajul de pe internet. Nu există”.
Unul dintre personajele din carte vorbește la un moment dat despre istoria Greciei, pasajul fiind copiat pe Internet, potrivit Recorder.ro.
După ce i-au fost indicate fragmentele incriminate, europarlamentarul a avut o altă explicație.
„Bine, dar acolo nu se poate inventa, istoria e istorie. Ați fi vrut să inventez altceva despre Grecia? Dumneavoastră dacă ați scrie o carte și ar trebui să cuprindeți ceva despre istoria unei țări, ați inventa istoria țării? Eu am scris o carte și am scris-o cu plăcere. E dreptul meu de cetățean. Dacă președintele Uniunii Scriitorilor și-a asumat să citească manuscrisul și apoi să scrie coperta, înseamnă că e în regulă”, le-a transmis jurnaliștilor Maria Grapini.
Personajul principal al cărții este Oana Rădulescu, „o recunoscută femeie de afaceri în România și în lume”. Mark, iubitul american al Oanei, este anchetat pentru corupție și suferă o mare nedreptate din partea justiției americane. Aici, lucrurile devin confuze și americanul Mark începe să semene foarte bine cu corupții noștri, potrivit Recorder.ro.
Cornel Ungureanu, președintele Uniunii Scriitorilor (filiala Timișoara), care semnează o recenzie a cărții, spune că nu-și mai amintește prea bine conținutul operei.
„Mi-am pus numele pe o formulă prozastică în care n-am putut să-mi dau seama că unele fraze au fost copiate de pe internet. Trebuie să recitesc cartea, am citit-o cu niște ani în urmă și nu-mi mai amintesc. Oricum, nu se pune problema valorii literare. Doamna Grapini este un om politic care a încercat să evoce și să transcrie o autobiografie”, a spus Ungureanu.
Recorder.ro mai scrie că Maria Grapini nu e descurajată de controversele apărute în jurul activității sale literare și e hotărâtă să mai pătrundă pe tărâmul creației în proză: „Probabil, când o să ies la pensie mă voi apuca să îmi încerc norocul din nou pentru că oamenilor le-a plăcut această carte. Am primit numai reacții pozitive, iar domnul profesor Ungureanu spunea că e scrisă în stilul lui Marin Preda. Un fel de Moromete, așa…”.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.