Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Mariana Gheorghe, înlocuită de la conducerea OMV Petrom, cea mai mare companie din România, cu scoțianca Christina Verchere

Christina Verchere

Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom a anunțat că Mariana Gheorghe va fi înlocuită, înainte de terminarea mandatului, de la conducerea celei mai mari companii din România cu Christina Verchere, o scoțiancă în vârstă de 46 de ani, care a condus divizia Asia Pacific a British Petroleum. 

Anunțul a fost făcut marți, după ce Rainer Seele, președinte al Consiliului de Supraveghere al OMV Petrom, s-a întâlnit cu președintele Klaus Iohannis. „În cadrul întrevederii, conducerea OMV AG a prezentat strategia de dezvoltare a companiei, care include o creştere a gradului de internaţionalizare a Petrom, în vederea valorificării oportunităţilor existente în regiune, precum şi o creştere consistentă a investiţiilor începând cu anul acesta. Directorul general al OMV a reliefat, totodată, nevoia de predictibilitate a cadrului fiscal şi legislativ, care trebuie să susţină performanţele companiilor şi dezvoltarea unui mediu de afaceri stabil şi competitiv. (...) Preşedintele României a reiterat importanţa infrastructurii în domeniul energetic pentru creşterea securității energetice la nivel naţional și regional. În acest sens, stadiul lucrărilor la infrastructura de transport oferă perspective bune pentru asigurarea unei capacități de transport funcționale în momentul începerii exploatării resurselor din Marea Neagră.”, a anunțat Administrația Prezidențială, după întrevedere. 

Schimbarea vine într-un moment de o importanță crucială, în contextul exploatării resurselor din Marea Neagră și a dezvoltării infrastructirii de transport.

„Christina Verchere este un lider de excepție în domeniul de țiței și gaze, cu o remarcabilă înțelegere a industriei. Suntem încântați că se va alătura Grupului OMV ca CEO al celei mai importante subsidiare, OMV Petrom SA. Selectarea Christinei Verchere a avut loc după o evaluare complexă și detaliată a candidaților externi și interni, condusă de Consiliul de Supraveghere”, a declarat Rainer Seele.

Numirea a fost făcută pentru perioada rămasă din mandatul Marianei Gheorghe, adică până pe 16 aprilie 2019, schimbarea efectivă urmând să se petreacă până la cel târziu 20 mai 2018.

„După 12 ani extrem de intenși petrecuți la OMV Petrom, consider că este momentul să renunț la această funcție și ca Christina Verchere și o nouă generație de lideri să continue construcția unei companii puternice. Sunt onorată că am fost implicată în transformarea OMV Petrom și în dezvoltarea potențialului său de creștere”, a declarat Mariana Gheorghe, potrivit unui comunicat al companiei.

Absolventă a Univerity of Aberdeen din Scoţia, Christina Verchere a lucrat în ultimii 20 de ani pentru British Petroleum, deținând poziții de conducere în Marea Britanie, SUA și Canada. Începând din 2014, a ocupat funcția de președinte regional pentru Asia Pacific, în Jakarta, Indonesia.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Ce este greu de inteles este rolul pe care-l are presedintia in problemele economice, de care se ocupa guvernul. S-a modificat Constitutia Romaniei si inca n-am aflat, sau este vreo hotarare ultrasecreta a CSAT prin care s-au delegat, temporar sau poate permanent, atributii de la guvern la presedintie ?!?
  • Like 0
 • Inca un manager roman inlocuit dupa ce a dezvoltat afacerea cu un manager strain. E clar ca asta e o politica, se dezvolta cu manageri autohtoni iar dupa ce bussines-ul este stabil si sigur acestia sunt inlocuiti dupa cum dicteaza interesele.
  • Like 0
  • @ Nucu Morar
   Să nu generalizăm. Există în România destul de multe firme cu capital integral străin şi care, după ce f.mulţi ani au avut manageri din ţara de provenienţă,acum au manager român. Cu puţină muncă de căutare, le veţi afla.In altă ordine de idei, credeţi că un manager român sau străin face ce- l taie capul, că aplică o politică discreţionară? Peste tot in lume, intr-o firmă de asemenea calibru,managerii sunt schimbaţi periodic.Doamna Gheorghe nu este schimbată pentru că este incompetenta, ci pentru că firma mamă probabil a încheiat un ciclu. Dacă aflaţi că peste o săptămână dna.Gheorghe va fi manager la Omv in cine stie ce filială veţi mai fi aşa critic?
   • Like 0


Îți recomandăm

litoral 2021

Totul a pornit de la o simplă aluniță pe care o avea pe spate, din naștere. Mereu râdea cu părinții ei - era alunița după care o puteau recunoaște imediat, în cazul în care ar fi pierdut-o pe malul mării. (Foto: Rob Wilkinson / Alamy / Alamy / Profimedia)

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Echipa de fericire

„Am tras de mine cât am putut și la 11 și 50 de minute știu că a venit pe lume Teodor. I-am auzit pentru prima dată glasul, l-am simțit pe pieptul meu, i-am văzut pielea, am știut că i s-a pus sângele în mișcare... că a venit pe lume, de fapt”- Alexandra povestește zâmbind cele mai intense 40 de minute din viața ei.

Citește mai mult

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult