Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Mariana Gheorghe, înlocuită de la conducerea OMV Petrom, cea mai mare companie din România, cu scoțianca Christina Verchere

Christina Verchere

Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom a anunțat că Mariana Gheorghe va fi înlocuită, înainte de terminarea mandatului, de la conducerea celei mai mari companii din România cu Christina Verchere, o scoțiancă în vârstă de 46 de ani, care a condus divizia Asia Pacific a British Petroleum. 

Anunțul a fost făcut marți, după ce Rainer Seele, președinte al Consiliului de Supraveghere al OMV Petrom, s-a întâlnit cu președintele Klaus Iohannis. „În cadrul întrevederii, conducerea OMV AG a prezentat strategia de dezvoltare a companiei, care include o creştere a gradului de internaţionalizare a Petrom, în vederea valorificării oportunităţilor existente în regiune, precum şi o creştere consistentă a investiţiilor începând cu anul acesta. Directorul general al OMV a reliefat, totodată, nevoia de predictibilitate a cadrului fiscal şi legislativ, care trebuie să susţină performanţele companiilor şi dezvoltarea unui mediu de afaceri stabil şi competitiv. (...) Preşedintele României a reiterat importanţa infrastructurii în domeniul energetic pentru creşterea securității energetice la nivel naţional și regional. În acest sens, stadiul lucrărilor la infrastructura de transport oferă perspective bune pentru asigurarea unei capacități de transport funcționale în momentul începerii exploatării resurselor din Marea Neagră.”, a anunțat Administrația Prezidențială, după întrevedere. 

Schimbarea vine într-un moment de o importanță crucială, în contextul exploatării resurselor din Marea Neagră și a dezvoltării infrastructirii de transport.

„Christina Verchere este un lider de excepție în domeniul de țiței și gaze, cu o remarcabilă înțelegere a industriei. Suntem încântați că se va alătura Grupului OMV ca CEO al celei mai importante subsidiare, OMV Petrom SA. Selectarea Christinei Verchere a avut loc după o evaluare complexă și detaliată a candidaților externi și interni, condusă de Consiliul de Supraveghere”, a declarat Rainer Seele.

Numirea a fost făcută pentru perioada rămasă din mandatul Marianei Gheorghe, adică până pe 16 aprilie 2019, schimbarea efectivă urmând să se petreacă până la cel târziu 20 mai 2018.

„După 12 ani extrem de intenși petrecuți la OMV Petrom, consider că este momentul să renunț la această funcție și ca Christina Verchere și o nouă generație de lideri să continue construcția unei companii puternice. Sunt onorată că am fost implicată în transformarea OMV Petrom și în dezvoltarea potențialului său de creștere”, a declarat Mariana Gheorghe, potrivit unui comunicat al companiei.

Absolventă a Univerity of Aberdeen din Scoţia, Christina Verchere a lucrat în ultimii 20 de ani pentru British Petroleum, deținând poziții de conducere în Marea Britanie, SUA și Canada. Începând din 2014, a ocupat funcția de președinte regional pentru Asia Pacific, în Jakarta, Indonesia.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Ce este greu de inteles este rolul pe care-l are presedintia in problemele economice, de care se ocupa guvernul. S-a modificat Constitutia Romaniei si inca n-am aflat, sau este vreo hotarare ultrasecreta a CSAT prin care s-au delegat, temporar sau poate permanent, atributii de la guvern la presedintie ?!?
  • Like 0
 • Inca un manager roman inlocuit dupa ce a dezvoltat afacerea cu un manager strain. E clar ca asta e o politica, se dezvolta cu manageri autohtoni iar dupa ce bussines-ul este stabil si sigur acestia sunt inlocuiti dupa cum dicteaza interesele.
  • Like 0
  • @ Nucu Morar
   Să nu generalizăm. Există în România destul de multe firme cu capital integral străin şi care, după ce f.mulţi ani au avut manageri din ţara de provenienţă,acum au manager român. Cu puţină muncă de căutare, le veţi afla.In altă ordine de idei, credeţi că un manager român sau străin face ce- l taie capul, că aplică o politică discreţionară? Peste tot in lume, intr-o firmă de asemenea calibru,managerii sunt schimbaţi periodic.Doamna Gheorghe nu este schimbată pentru că este incompetenta, ci pentru că firma mamă probabil a încheiat un ciclu. Dacă aflaţi că peste o săptămână dna.Gheorghe va fi manager la Omv in cine stie ce filială veţi mai fi aşa critic?
   • Like 0


Îți recomandăm

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult

Dan Byron_FB

Se numește Daniel Radu, are 43 de ani și a copilărit într-un bloc lung, aflat lângă un altul, în ruină, de pe Șoseaua Pantelimon din București. În lumea aceea, mulți copii săraci, jefuiți de către soartă de dragoste și siguranță, căutau să recupereze ceva de la viață din buzunare străine și să egaleze scorul lovindu-i pe cei mai slabi decât ei.

Citește mai mult