Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Mariana Gheorghe, înlocuită de la conducerea OMV Petrom, cea mai mare companie din România, cu scoțianca Christina Verchere

Christina Verchere

Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom a anunțat că Mariana Gheorghe va fi înlocuită, înainte de terminarea mandatului, de la conducerea celei mai mari companii din România cu Christina Verchere, o scoțiancă în vârstă de 46 de ani, care a condus divizia Asia Pacific a British Petroleum. 

Anunțul a fost făcut marți, după ce Rainer Seele, președinte al Consiliului de Supraveghere al OMV Petrom, s-a întâlnit cu președintele Klaus Iohannis. „În cadrul întrevederii, conducerea OMV AG a prezentat strategia de dezvoltare a companiei, care include o creştere a gradului de internaţionalizare a Petrom, în vederea valorificării oportunităţilor existente în regiune, precum şi o creştere consistentă a investiţiilor începând cu anul acesta. Directorul general al OMV a reliefat, totodată, nevoia de predictibilitate a cadrului fiscal şi legislativ, care trebuie să susţină performanţele companiilor şi dezvoltarea unui mediu de afaceri stabil şi competitiv. (...) Preşedintele României a reiterat importanţa infrastructurii în domeniul energetic pentru creşterea securității energetice la nivel naţional și regional. În acest sens, stadiul lucrărilor la infrastructura de transport oferă perspective bune pentru asigurarea unei capacități de transport funcționale în momentul începerii exploatării resurselor din Marea Neagră.”, a anunțat Administrația Prezidențială, după întrevedere. 

Schimbarea vine într-un moment de o importanță crucială, în contextul exploatării resurselor din Marea Neagră și a dezvoltării infrastructirii de transport.

„Christina Verchere este un lider de excepție în domeniul de țiței și gaze, cu o remarcabilă înțelegere a industriei. Suntem încântați că se va alătura Grupului OMV ca CEO al celei mai importante subsidiare, OMV Petrom SA. Selectarea Christinei Verchere a avut loc după o evaluare complexă și detaliată a candidaților externi și interni, condusă de Consiliul de Supraveghere”, a declarat Rainer Seele.

Numirea a fost făcută pentru perioada rămasă din mandatul Marianei Gheorghe, adică până pe 16 aprilie 2019, schimbarea efectivă urmând să se petreacă până la cel târziu 20 mai 2018.

„După 12 ani extrem de intenși petrecuți la OMV Petrom, consider că este momentul să renunț la această funcție și ca Christina Verchere și o nouă generație de lideri să continue construcția unei companii puternice. Sunt onorată că am fost implicată în transformarea OMV Petrom și în dezvoltarea potențialului său de creștere”, a declarat Mariana Gheorghe, potrivit unui comunicat al companiei.

Absolventă a Univerity of Aberdeen din Scoţia, Christina Verchere a lucrat în ultimii 20 de ani pentru British Petroleum, deținând poziții de conducere în Marea Britanie, SUA și Canada. Începând din 2014, a ocupat funcția de președinte regional pentru Asia Pacific, în Jakarta, Indonesia.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Ce este greu de inteles este rolul pe care-l are presedintia in problemele economice, de care se ocupa guvernul. S-a modificat Constitutia Romaniei si inca n-am aflat, sau este vreo hotarare ultrasecreta a CSAT prin care s-au delegat, temporar sau poate permanent, atributii de la guvern la presedintie ?!?
  • Like 0
 • Inca un manager roman inlocuit dupa ce a dezvoltat afacerea cu un manager strain. E clar ca asta e o politica, se dezvolta cu manageri autohtoni iar dupa ce bussines-ul este stabil si sigur acestia sunt inlocuiti dupa cum dicteaza interesele.
  • Like 0
  • @ Nucu Morar
   Să nu generalizăm. Există în România destul de multe firme cu capital integral străin şi care, după ce f.mulţi ani au avut manageri din ţara de provenienţă,acum au manager român. Cu puţină muncă de căutare, le veţi afla.In altă ordine de idei, credeţi că un manager român sau străin face ce- l taie capul, că aplică o politică discreţionară? Peste tot in lume, intr-o firmă de asemenea calibru,managerii sunt schimbaţi periodic.Doamna Gheorghe nu este schimbată pentru că este incompetenta, ci pentru că firma mamă probabil a încheiat un ciclu. Dacă aflaţi că peste o săptămână dna.Gheorghe va fi manager la Omv in cine stie ce filială veţi mai fi aşa critic?
   • Like 0


Îți recomandăm

Dove cover

De ce au nevoie adolescenții pentru a-și dezvolta o imagine sănătoasă de sine? De mai mulți factori protectori, dintre care cel mai important este relația de încredere și apropiere cu adulții din viața lor, cu precădere părinții.

Citește mai mult

Mădălina Stănescu

„Nu ar trebui să existe business de niciun fel care să nu aibă prezență minimă în online, iar aici mă refer la website în primul rând și apoi la pagini pe rețelele de socializare. Încă mai sunt afaceri care au numai prezență pe Facebook, iar noi le spunem că nu e sănătos să-ți pui tot ce ține de identitatea și brandul tău pe o singură platformă, care, iată, acum ceva săptămâni, a picat 6 ore, nu a mai funcționat deloc”, spune Mădălina Stănescu, fondator Optimized,

Citește mai mult