Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Marii comici ai micului ecran trec printr-un moment dificil

Viorica V. Dăncilă la PSD

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

1. „Nu am abandonat niciodată un membru al echipei mele care trece printr-un moment dificil” - premierul V.V. Dăncilă despre menținerea lui Darius Vâlcov (8 ani cu executare la prima instanță) în Guvern.

Carevasăzică, dl. Darius Vâlcov trece printr-un „moment dificil”. O fi bolnav, o avea pe cineva în spital, i-o fi tăiat primarul apa (așa cum el însuși îi șantaja pe niște amărâți dacă nu votează PSD)? Nici vorbă. I-au dat 8 ani pentru evaziune fiscală și trafic de influență, plus un sechestru pe o șpagă de vreo 6 milioane de lei.

Dacă doamna V.V. Dăncilă ar circula prin absurd cu transportul în comun și ar prinde un golan cu mâna prinsă în fermoarul poșetei ei, ar striga „Săriți, hoțul!” sau l-ar mângâia pe obraz „De bună seamă, pauvre petit, treci printr-un moment dificil...” Dacă aceeași doamnă V.V. Dăncilă s-ar trezi cu un domn cu ciorap pe față în dormitorul dânsei, ar considera că este un spărgător sau un cadou al egalității de șanse? „Tu, bucurie, de bună seamă treci printr-un moment dificil, nu vrei să te pun la ugerul statului ca să faci politica fiscală a României?”

2. „Tudorele, fă ceva!” strigă Codrin Ștefănescu, frenetic după ultimele dovezi ale existenței odiosului stat paralel. Doamna V.V. Dăncilă îl cheamă „de urgență” în țară pe același „Tudorel”, aflat în tot acest timp în Țara Soarelui Răsare, la o conferință. Asta e, n-au noroc japonezii de noi. După ce premierul Shinzo Abe a fost plimbat pe la Muzeul Satului din lipsă de omolog, ministrul Justiției din România e chemat de urgență în țară. 

Ce să fac, Dăncilă calling... trebuie să se fi scuzat Tudorel Toader în fața gazdelor sale japoneze. Oameni serioși, japonezii trebuie acum să se reevalueze de urgență, eventual să dispună înființarea unei comisii de anchetă a relației cu România care să răspundă la întrebarea „De ce ne evită Bucureștiul?” Cât despre samuraiul nostru, Tudorel-san, el este așteptat să facă „ceva” în țară. Ce?

3. Dl. Tudorel Toader spune că a luat deja „o decizie”. Între timp, Partidul și Televiziunea i-au dat suficientă marfă ca să și-o și susțină. C-așa-i la telejustiție: se pronunță sentința, apoi se face rechizitoriul. Singurul lucru care jenează Partidul - pietricica din pantof - e președintele României. Legea - nesuferită vorbă - spune (L303/2004) că cine numește revocă. Așadar, revocarea doamnei Kovesi este propusă de ministrul Justiției, avizată de CSM și decisă de președintele României. Până acum, dl. Klaus Iohannis a susținut-o fără rezerve pe doamna Kovesi. 

Prin urmare, care este scopul acestei campanii coordonate? O parte din răspuns ni-l dă tot L303: ministrul Justiției nu poate revoca șeful DNA după cum îl taie capul, ci doar în anumite situații: 1. dacă nu mai îndeplinește una dintre condițiile necesare pentru numirea în funcția de conducere (de pildă, dacă se constată că a colaborat cu Securitatea); 2. dacă i se aplică o sancțiune disciplinară (pe traseul Inspecția Judiciară - secția de procurori a CSM - judecarea recursului la Înalta Curte) 3. dacă și-a exercitat necorespunzător atribuțiile manageriale. Ei bine, dl. Toader nu are argumente pentru punctul 1, nu are timp să aștepte confirmarea punctului 2, prin urmare îi mai rămâne varianta 3, „prostul management”. Asta înseamnă multe, inclusiv faptul că nu a știut „să gestioneze eficient o situație de criză” (și ce criză, se va spune, „nucleara!” cum se titrează pe la tabloide) și nici nu a reușit „să comunice”. Altfel spus, limbajul de borfaș al sceleratului procuror Negulescu va fi probă a „comportamentului și comunicării” neadecvate ale instituției, de care este responsabilă doamna Kovesi.

Al doilea scop al campaniei urmărește schimbarea atitudinii populației față de DNA: consolidarea publicului care crede în existența statului paralel, pe de o parte, și demobilizarea publicului care susține DNA, pe de altă parte. Acest public, care ar ieși să protesteze pentru „apărarea DNA”, trebuie convins că „ceva este acolo”, că toate se trag de la Kovesi, un mastermind al abuzului. 

4. Despre cazul de la Ploiești ați aflat probabil totul, la virgulă. Este mai necesar ca niciodată ca acest caz să fie investigat la rece, nepolitic, nepartizan, de instituții ale statului, nu în reality-show-uri orchestrate de Sebastian Ghiță și Dan Voiculescu. Este cazul care poate consolida sau, dimpotrivă, care poate face țăndări încrederea publicului în DNA. Dacă, într-adevăr, s-au măsluit și s-au plantat probe, dacă niște procurori au avut un comportament abuziv, dacă dosarul nu a fost făcut legal, ca la carte, cei responsabili trebuie să plătească până la ultimul, așa cum zice legea. Dacă aceste lucruri pe care le susține dl. Vlad Cosma se probează, dacă înregistrările sale se dovedesc autentice și nemontate, dacă șefii DNA Ploiești au comis ilegalități și dacă „doamna K.” știa, atunci soluția nu poate fi decât una legală. O instituție sănătoasă nu stă într-un om. O instituție sănătoasă își dezvoltă ea însăși mecanismele și anticorpii pentru a se salva de infecțiile din interior. În niciun caz o soluție „a la PSD” nu poate restabili încrederea în DNA: sentimentul de cetate asediată, care-i face pe pesediști să se strângă ciopor unul în altul, să se acopere unul pe altul în „momentele dificile”, acest sentiment n-are ce căuta la o instituție a cărei forță stă în credibilitate.

5. Această campanie este de abia la început. E ultimul asalt al Cartelului antiDNA, format din oameni de afaceri și din politicieni, care au două lucruri în comun, în ciuda faptului că ei între ei se urăsc din ficați: a) spectrul pușcăriei și b) foarte mulți bani făcuți din parazitarea statului. Lor li se adaugă o armată bine mobilizată și bine hrănită formată din lideri de opinie, jurnaliști, analiști și din foști colaboratori ai Laurei Codruța Kovesi, fiecare având propriul său meci cu șefa DNA. Vom vedea probabil în săptămânile ce vin noi mărturii, noi dezvăluiri, noi înregistrări, comisii de anchetă în Parlament, totul pentru cele două scopuri exprimate de dl. vicepremier Paul Stănescu (doamna Kovesi trebuie să-și dea demisia) și de dl. Șerban Nicolae (DNA trebuie desființat și reînființat la loc). Cum trebuie să arate DNA în epoca de aur a Partidului vedem în aceste zile: procurorii ar trebui să se subordoneze direct CEx al PSD, iar procesele să fie judecate cu celeritate seară de seară la completul de 3 moderatori.

6. Ca să încheiem pe o notă optimistă, aflăm dintr-un comunicat al Guvernului că doamna V.V. Dăncilă și-a exprimat, într-o întâlnire cu ambasadorul american, îngrijorarea cu privire la scăderea indicelui Dow Jones. Avem, în sfârșit, o explicație rațională pentru căderea burselor: Dow Jones a trecut printr-un moment dificil. Așteptăm, prin urmare, ca doamna premier să-i ofere un post la Guvern lui John Doe ăsta până se mai întremează și depășește criza.

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • E om de "echipa" Viorica, nu gluma, ca doar de-aia a bagat-o Dragnea la "inaintare"...ca sa castige meciul :). Daca e asa de "solidara" cu condamnatii penal, atunci cand acestia vor merge la puscarie se va duce cu ei? In cazul in care consilierul ei (acest "Stapan al inelelor/nodurilor din programul de guvernare") va fi condamnat definitiv si, in sfarsit, se va convinge si doamna ce are pe langa ea, va putea da timpul inapoi, ca sa stearga toate prostiile/deciziile luate in aceasta perioada? Daca ea crede pana la capat in prezumtia de nevinovatie, are curaj sa stea in casa cu cineva acuzat de viol, dar care inca nu e condamnat definitiv? Jurnalistii ar trebui sa clarifice cu astfel de politicieni si demnitari toate aspectele legate de etica/moralitate! Ce fel de exemplu sunt pentru societate acesti demnitari ai Statului?
  • Like 1
 • Nu-l condamnati pe domnul Tudorel pana nu aflam "decizia"Poate ca omul sa dus la japonezi sa afle mai multe despre cum se face un harachiri.Poate omul vrea sa-si spele onoarea si reintors in tara va recurge la acest nobil gest,Eu ii doresc succes.
  • Like 1
 • Un singur comentariu: nu mai folositi sintagma "oameni de afaceri", insultati multa lume... Astia sunt doar niste borfasi abonati la banii publici, capuse, lipitori...
  • Like 5
 • Mai stiti ceva...Happy Valentine`s day ! Nu uitati sa folositi prezervativul.
  • Like 1
 • Tudorele fa ceva...Ramai in Japonia!
  • Like 0
 • Toata lumea trece printr-un moment dificil inclusiv doamna Vasilica , dupa ce a trecut precum gisca prin apa multa vreme, cred ca o sa i se ude penele foarte rau cu ministeriatul asta. Cum statea ea bine merci si taia frunza la ciini la Bruxelles, acum trebuie sa ne spuna cu ce se ocupa toata ziua buna ziua . Curat dificil... Acum serios vorbind , se da batalia finala pentru mafiotizarea statului si deja cred ca batalia este pierduta.
  Spun asta pentru ca e evident ca s-au creat 3 grupuri de cetateni care nu pot fi atinsi indeferent ce ar face si spune:
  a) A3 , RTV si ciracii lor - se pare ca indivizii astia orice fac orice spun nimeni nu poate sa-i traga la raspundere
  b) Parlamentarii romani , li se permite orice , nimeni nu poate sa-i traga la raspundere pentru nimic, ei pot trage la raspundere pe oricine pentru tot ce li se nazare lor
  c) Grupul de infractori , care daca nu sunt scapati de alde madam Iorga ( si cei ca ea) , o taie elegant din tara si nici nu se mai chinuie sa se ascunda, caci doar n-o sa-i aduca madam Dan & Tudorel inapoi.

  Mai vine si cite un dobitoc, gen domnul de la USR ( Barna) si incepe sa spuna ca o institutie nu sta intr-un om. Ei bine mie mi se pare ca Romania se misca nu datorita institutiilor ci datorita unor oameni cu vocatie care mai apar pe ici pe colo si misca lucrurile inainte. Ca sa nu-i aduc aminte ca domnia sa este in parlament tot datorita unui om.
  Plecarea lui Kovesi este un dezastru pentru doua motive:
  a) Arata ca mafiotii pot zdrobi pe oricine se va ridica importriva lor - rupe coloana vertebrala a intregului concept de justitie
  b) Mafiotii nu vor mai face aceeasi greseala sa faca un nou compromis (vezi numirea lui Kovesi...) si sa numeasca un om pe care nu-l pot controla

  • Like 13
  • @ Radu Bogdan
   Un mare like pentru comentariu.
   Astazi i-am inaltat cateva felicitari neortodoxe domnului Barna. Chiar daca la nivel de principiu ar avea dreptate, ignorarea contextului in care ne aflam face declaratia dansului cel putin neadecvata.
   • Like 2
 • FILPET check icon
  Comici vestiti, nici vorba ca da, insa ceea ce ne pregatesc ei va aduce mai mult plans decat ras.
  Daca o tin tot asa- si o vor tine pana nu dau cu dintii de un zid- nu ne prinde 1 decembrie 1918 ca membri deplini ai UE.
  Vom fi acuzati, judecati si executati pe repede inainte, ca un avertisment adresat baietilor rai din cartierul de est. Nu vreau sa cobesc, dar ungurii ne ademenesc in aceasta capcana infernala iar ai nostri duc tara cu oistea in gard de dragul unor mize meschine.
  • Like 1
 • Nu vreau decat sa va impartasesc gandurile unei femei de 73 de ani ingrozita de cat de mult am decazut ca popor,de nivelul dezastros al educatiei(aproape lipseste),cum penali se impun prin manipulari si minciuni sa ia conducerea in totalitate a tarii si cum asistam neputinciosi la acest dezastru si nu se poate face ceva sa putem trai si noi(cat mai avem)intr-o tara civilizata condusa de oameni corecti,profesionisti.Vreau sa va multumesc pentru comentariile scrise si cele prezente la Digi24,singurul post de televiziune de calitate.Felicitari!
  • Like 0
 • Nu vreau decat sa va impartasesc gandurile unei femei de 73 de ani ingrozita de cat de mult am decazut ca popor,de nivelul dezastros al educatiei(aproape lipseste),cum penali se impun prin manipulari si minciuni sa ia conducerea in totalitate a tarii si cum asistam neputinciosi la acest dezastru si nu se poate face ceva sa putem trai si noi(cat mai avem)intr-o tara civilizata condusa de oameni corecti,profesionisti.Vreau sa va multumesc pentru comentariile scrise si cele prezente la Digi24,singurul post de televiziune de calitate.Felicitari!
  • Like 0
 • ovk check icon
  Punctul 2 spune totul despre cum gandesc politicienii romani. Restul e de prisos. Asta daca mai crede cineva ca astia sunt capabili de un ‘proiect de tara’. Iar cand va intrebati, retoric poate, de ce nu avem autostrazi, spitale, scoli, locuri de munca, caldura, etc cititi punctul 2. Acesta raspunde la toate intrebarile
  • Like 0


Îți recomandăm

e.on - energie

În viața de zi cu zi, când spunem energie, ne referim la lucrurile mici pe care le facem în mod uzual, fie că aprindem un bec, deschidem televizorul, gătim sau dăm drumul la centrală pentru a ne încălzi. Aceste acțiuni au devenit atât de uzuale, încât nu mai stăm să ne gândim cum a fost produsă energia respectivă - dacă vorbim despre energia electrică - sau de unde provine ea - dacă vorbim despre gazele naturale.

Citește mai mult

Cluj Napoca.

Persoanele care au în derulare credite cu dobândă variabilă, majorată ca urmare a creșterii indicilor de referință în funcție de care se calculează aceasta, ar putea avea parte de o perioadă în care ratele să nu mai crească atât de puternic, începând din a doua jumătate a anului. Foto: Andras Ferencz

Citește mai mult