Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De doi ani, peste 300 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu! La doi ani de Republica, îți mulțumim că ne ești alături!

Fluturaș, nu mai ai aripioare

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, legea salarizării

Foto: George Călin/ Inquam Photos

1. Dacă nu-i poți convinge, zăpăcește-i! La asta se rezumă conferința de marți a doamnei ministru Lia Olguța Vasilescu, în care preț de aproape o oră a turnat în capul publicului telespectator cifre, legi, procente și paragrafe, în încercarea de a demonstra că scăderea înseamnă creștere.

2. Toată șarada PSD, la care voioasă și gureșă s-a înhămat doamna Vasilescu, pornește de la o minciună de campanie, rostogolită apoi pe tot parcursul anului 2017 atât de ministrul Muncii, cât și de dl. Liviu Dragnea: „Mai mulți bani în buzunarele românilor”. Dacă PSD spunea simplu - „Mai mulți bani în buzunarele unor români” (de pildă în buzunarele parlamentarilor, care au încasat în ianuarie cu 800 de lei mai mult la salariu), atunci nimeni nu avea de obiectat. Însă astăzi, zeci de mii de oameni se pot considera, pe drept cuvânt, mințiți în față.

3. Să o spunem deschis: legea salarizării era necesară, așteptată și oportună, în condițiile dezmățului bugetar din ultimii ani. Ea ar fi trebuit să repare dezechilibrele, să anuleze sutele de sporuri și privilegii, să creeze un cadru de salarizare deschis și predictibil și premisele unui sistem public în care se avansează pe merit și pe competență. Ce a ieșit seamănă perfect cu guvernarea PSD: ne furăm în continuare căciula, mutăm banii dintr-un buzunar în altul, coafăm cifrele și, dacă se prinde cineva, avem pregătite ordonanțe de „corectare a erorilor”. PSD putea să spună cinstit că legea nu poate să satisfacă pe toată lumea, că cineva va mai și pierde, că este un început de punere a salariilor într-o grilă unitară. În schimb, a preferat, ca orice guvernare pe furiș, să prostească lumea cu promisiuni gonflate în ideea că oamenii sunt prea fraieri ca să-și citească propriul fluturaș de salariu.

4. Se știa încă din luna mai că 3 la sută dintre bugetari vor avea salarii micșorate, ne spune acum doamna Lia Olguța Vasilescu. Nu știu ce se știa, dar oricine poate verifica la un simplu search pe Google de câte ori a dat asigurări aceeași doamnă, în luna mai, în luna iunie, în luna iulie, în luna august, în luna septembrie..., că „niciun salariu nu va scădea”. Corect ar fi însă să vorbim despre procentul celor care pierd bani, care este mult mai mare de 3% (unii sindicaliști vorbesc de 20-25 la sută). Pe oameni îi interesează cu câți bani pleacă acasă la finalul lunii, care este venitul lor net, nu neapărat care este salariul lor. Iar realitatea este că în multe zone ale sectorului bugetar salariul este doar o mică parte din venit, sporurile fiind cele care au asigurat grosul netului. Înțelegem astfel și procentele uriașe pe care sindicaliștii le dau când vorbesc de „bugetari cărora le scad salariile”, în comparație cu procentul de 3 la sută oferit de doamna ministru.

5. Oarecum previzibil, nimeni nu vorbește de salariații la privat. Pe undeva e de la sine înțeles ca ei să fie perdanții de serviciu. Prin trecerea contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, mulți dintre aceștia - în special cei care lucrează la firme mici, românești, care nu-și pot permite să crească masa salarială la dispoziție de ministru - vor avea netul mai mic. Adică vor pleca la sfârșit de lună cu mai puțini bani acasă, în condițiile în care benzina, energia, rata la bancă și mâncarea s-au scumpit. Acești oameni ar trebui să conștientizeze că, deși muncesc și plătesc taxe, nu contează pentru acest stat. Pentru PSD, ei nu prezintă niciun fel de interes, deoarece politicile economice ale Partidului se adresează exclusiv masei sale de alegători. Vedem că PSD are mari probleme să-și respecte angajamentele față de propriii alegători - aflați în zona funcționărimii, a birocraților de stat, a pensionarilor -; în aceste condiții este ultima lui grijă ce se întâmplă la privat.

6. Sunt mulți oameni în țara asta care n-au niciun fel de așteptare de la acestă guvernare (e drept că de la nicio altă guvernare). Maximul de optimism în cazul lor este să nu fie și mai rău. Nu vor ca statul să le dea, ci să nu-i încurce și să nu-i streseze cu birocrația și cu experimentele fiscale. PSD a fost votat însă de oameni care au sperat că astfel le va fi mai bine. Când Partidul le-a spus că le va da mai mulți bani, au pus ștampila cu sete, amintindu-și de perioada de umilințe în care li s-au tăiat salariile (apropo, când doamna Olguța Vasilescu a vorbit azi de bugetarii „de lux”, nu vi s-a părut că seamănă puțin cu Emil Boc?) Pentru ei, momentul adevărului este acum, la începutul lui 2018, când își consultă fluturașul de salariu. Dacă se uită pe fluturaș și văd scădere, dau drumul la televizor și văd creștere, și cred ce le spun ministrul și televizorul, nu ce pot constata direct, înseamnă că își merită conducătorii. Sau că PSD-ul și alegătorii lui se merită unii pe alții.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Pentru ce ideal se duce aceasta "lupta" mediatica (jurnalistica) zilnica ?.daca stim cu totii ca la final tot ei isi impun punctul de vedere....opinia mea : consum de energie si de materie cenusie aiurea, pentru favorizarea voita a anumitor categorii sociale.
  "Banul nu aduce fericirea dar o intretine".
  • Like 1
 • Sincer, speram ca totusi PSD va intelege ca statul roman nu e capabil sa suporte dezmatul fiscal pe care-l promiteau. Una este sa platim profesori, medici, politisti, pompieri, cu totul altceva o masa functionareasca a carei utilitate publica e foarte discutabila. Oricum insa discursul sindicalistilor e si el foarte duplicitar. Tot asa cum spuneti cautati pe google cum de fiecare data cand cereau salarii mai mari ieseau public sa ne spuna cat de mici le sunt cele pe care le aveau. NICIODATA nu spuneau adevarul, adica totalul veniturilor, ci doar salariul de baza (mic, desigur). Acum dintr-o data observa ca le scad salariile. Pe urma, chiar in randul politistilor (pe care i-am si pus intre cei despre care cred ca trebuie bine platiti) si al altor categorii, a vorbi doar despre salarii si nu si despre beneficiile care vin odata cu slujba - pensie muuuult anticipata, si pe deasupra si speciala, de pilda, nu cred ca e foarte corect.
  • Like 3
 • Bugetarii de luxla, cu salarii de la 8000 de lei in sus, sunt mai ibteresati sa isi păstreze postul, chiar cu salar diminuat, decat sa faca galagie ca pierd la salar si sa isi piarda postul !
  • Like 1
 • Leo check icon
  Pct 3), ultima propozitie: "...oamenii sunt prea fraieri ca să-și citească propriul fluturaș de salariu." Imi pare rau sa o spun dar asta este adevarat gol-golut. Oamenii nu stiu cum se calculeaza salariul net pornind de la salariul brut, In particular, am remarcat acest lucru la TV cand s-a tot mediatizat faptul ca salariul NET al programatorilor va scadea de la 1 ianuarie: desi calculele sunt relativ simple, la nicio televiziune nu s-a spus ca scaderea pe net este de 6.55%, in conditiile in care firma are aceleasi cheltuieli cu salariile.
  Pct. 4) Am observat ca liderii sindicali nu explica in detaliu de ce scade, asa cum spun ei, salariul net. De fapt, scade venitul net, Asta se intampla din cauza numeroaselor sporuri cu valoare fixa pe care le primesc. Daca sporurile respective ar fi fost procent din salariu,atunci nu mai aveam acum o scadere a venitului net. Liderii sindicali ori nu inteleg acest lucru ori le-a placut prea mult in trecut sa primeasca tot felul de sporuri mai mult sau mai putin justificate. Rezulta de aici un dialog al surzilor: Olguta zice ca SALARIUL net nu scade, sindicalistii spun ca VENITUL net scade. Circul este garantat! De-o paine gasim noi bani...
  Pct 5) DACA in 2018 patronul pastreaza fondul de salarii la valoarea din 2017 atunci salariul net ramane acelasi. Nu vad de ce patronii mici sau mari n-ar face acest lucru. Exista si situatii puunctuale in care salariul net va scadea: programatori, persoane cu handicap, etc. Dar vine acu' OUG-ul salvator!
  • Like 4
 • .
  • Like 0
 • .
  • Like 0
 • Vorbeam cu maica-mea despre "corporatii", care "sug" sange. Intre alele si sangele "boborului" roman. :(
  I-am spus ca eu, ca om, am investit ceva din banii mei de pensie in actiuni ale unor "corporatii". Eu ma astept ca aceste corporatii, la sfarsitul anului, sa-mi dea un profit. Ca daca nu, imi iau banii si ma duc la alte "corporatii". Asa cum milioane de oameni (de viitori pensionari) in lume fac, intr-o economie libera.
  Eu nu ma astept ca aceste corporatii sa devina "crestine" si "ortodoxe" si sa dea bani (salarii) mult mai mari intr-o tara, doar pentru ca dintr-o data au devenit "crestini" si "cu suflet". Pentru ca eu vreau la sfarsitul anului un profit de 5-10%. Daca nu am profit, banii mei de pensie se duc in jos si in 10 ani o sa fiu fara bani, homeless.
  Daca vreau sa dau de pomana, dau eu, cand vreau eu, si dau ca persoana particulara!! Este un alt nivel, un alt "joc" de viata.

  O corporatie trebuie sa faca profit. De aia si "exista"!

  Tu, ca persoana, trebuie sa dai "de pomana", daca poti!

  Si de aici vesnica problema: sunt corporatiile "rele", sau "bune"!?

  Dupa mine sunt foarte bune.
  Parerea mea! :)
  • Like 2
  • @ Silviu Frandos
   Silviu Frandos cred ca vorbesti prea mult cu mama ta.
   • Like 2
  • @ Daniel Daniel
   Da, sunt inca un "sugar". Tu esti un "razboinic"? :) My gosh, te admir asa de mult. Eu am vrut tot timpul sa fiu "ca tine"!! :)
   Keep it up! Superman!! :)
   • Like 1
  • @ Daniel Daniel
   .
   • Like 0
  • @ Silviu Frandos
   .
   • Like 0
  • @ Daniel Daniel
   .
   • Like 0
 • PSD are o abordare foarte cinica . Ei stiu cel mai bine, pe buna dreptate ca pot face orice alegatorilor PSD . La cit au mintit in ultimii 27 de ani , ei tot acolo sunt in preferintele alegatorilor +/-5 % . Au pus-o pe Olgutza acolo nu pentru ca se pricepe, ci pentru ca isi pune miinile in sold si da din gura tare si repede. Tot ce trebuie pentru alegatorul PSD , mai intii il naucesc de cap la A3 si RTV, dupa aia o compresa cu dusmanii din umbra si niste mititei si sarmale de sarbatori sa uite de necaz. Asta este reteta practicata din 89 incoace si nu a dat gres . Daca cineva isi face iluzii ca PSD chiar ar vrea sa-si multumeasca electoratul , e foarte naiv. Oamenii astia nu gindesc asa , ei au de furat si de scapat de puscarie . Un bun exemplu este noua prietenie intre Dragnea si vecinul Orban . Marea infratire pusa la cale , este cea mai mare bataie de joc a PSD din 89 incoace. Dupa ce si-a furat ,si imbecilizat electoratul peste 20 de ani , acum le mai calca in picioare si tot ce le-a mai ramas adica "orgoliul nationalist" . Asta or o faci daca esti nebun de legat ori daca stii foarte bine ca poti ( vorba lu' Oblio de PSD). Si ei pot ...
  • Like 2
 • Activista de partid, Culeasa de la lada de gunoi a istoriei. observ zilnic amarati care rascolesc pubelele, dar nici unul nu o nimereste, probabil nu e comestibila si are miros de carne stricata. Traiasca PZDle!
  • Like 0
 • Bună seara!

  Între timp în lumea civilizată, zborul-test al rachetei Falcon Heavy, care probabil o să ducă din nou oameni pe Lună sau chiar pe Marte, a reușit...
  • Like 1


Îți recomandăm

Ședință în companie

Când ieșim din întâlnire omul îmi zice: „Adrian, noi doi suntem egali din punct de vedere uman. Singura deosebire dintre noi este partea de responsabilități”. Eu, ca un român bun, în mintea mea: „Și salariul... ”. (Foto: Guliver Getty Images)

Citește mai mult

Simona Retea

„Nu cred că am întâlnit niciodată un copil în scaun cu rotile care să nu viseze să meargă”, spune psihoterapeutul Simona Retea, coordonator al centrului de zi de pediatrie de la sediul din București al Hospice Casa Speranței. Pentru mulți, este un vis care nu va putea fi atins niciodată, însă ca toți colegii ei de la Hospice, Simona Retea se concentrează întotdeauna pe ceea se poate, nu pe ceea ce nu se poate face.

Citește mai mult