Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Marko Bela, despre cazul Ditrău: „Am picat testul. Suntem responsabili, pentru că cerem toleranță pentru noi dar îngăduim intoleranța comunității noastre”

Marko Bela

Foto: Inquam Photos / Manases Sándor

Fostul șef al UDMR, Marko Bela, a publicat pe site-ul transindex.ro, un articol de opinie în care spune că politicienii și liderii de opinie maghiari din Transilvania poartă responsabilitatea pentru faptul că au permis unul „SF politic” să producă întregii comunități daune morale și politice uriașe. 

„Se pare că totuși, încet, încet vocile raționale câștigă teren în acest caz al brutarilor din Ditrău. Dar să așteptăm finalul! Sunt sigur însă, că dacă pozițiile U.D.M.R. și ale bisericii romano-catolice ar fi apărut ceva mai repede, nu trebuia să asistăm, la inconfundabila satisfacție prin care să ni se dea lecții de toleranță la televiziunile de știri românești.

Permiteți-mi să adaug: de această dată, din păcate, justificat. Deoarece tocmai am picat testul. Formulez la plural, persoana întâi, pentru că este adevărat că, majoritatea dintre noi nu suntem de acord cu astfel de campanii de ură, dar totuși suntem cu toții responsabili. Suntem responsabili atunci când în Ardeal nu este nicăieri în zare un imigrant rătăcit, dar permitem ca opinia publică să fie timorată zi și noapte cu acest subiect, în primul din Ungaria, și nu încercăm să convingem propria noastră comunitate, că totul este doar un SF politic. Suntem responsabili, pentru că nu ne exprimăm imediat când simțim că avem o problemă. Suntem responsabili, pentru că permitem ca o astfel de poveste să ne producă daune morale și politice uriașe, atât pe plan intern, cât și plan extern. Suntem responsabili, pentru că cerem toleranță pentru noi dar îngăduim intoleranța comunității noastre. Tăcem, pentru că ne este frică de pierderea popularității. Ne este frică că după câte un astfel de articol, cum este și al meu de acum, vom fi puși la punct , prin comentarii într-un limbaj incalificabil. Dacă nu-i musai, nu spunem nimic. Parcă nu am fi acolo unde suntem, pentru a avea curaj de a ne exprima părerea: politicieni, preoți, profesori, intelectuali, cu toții. Acum nu voi diseca speța de la Ditrău, nu vreau să vă aduc aminte despre secuii din București, nici despre cei plecați cândva în America, pentru că s-a spus tot ce trebuia spus despre acest subiect.

Dar: numai atunci avem temeiul moral să ne exprimăm, dacă ne asumăm, repet, că într-un fel sau altul, suntem responsabili”, a scris Marko Bela, potrivit site-ului Europa Liberă.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • sa le aminteasca cineva gibonilor din satul ala ca stramosii lor au fost tot emigranti..!!!
  si au fost primiti cum se cuvine..
  si aici nu ma refer ca ar fi venit de prin ungaria, ci de pe campiile mongole..
  "Hunii au fost un popor nomad de origine turcică, probabil și uralică, cu origini mongolice cu proveniențe milenare din estul actualului stat Kazahstan, având legături de sânge cu triburile tătărești."
  • Like 0
 • D-LE,MARKO BELA,EU IN BRAȘOV AM TRĂIT INTRE UNGURI.ÎN ȘCOALĂ,SERVICIU ȘI PRIETENI...DAR ATÎTA URĂ CIT A FĂCUT KELEMEN HUNOR,SEF LA UDMR,ÎN COMUNITATEA MAGHIARA,A FĂCUT-O ÎN INTERES PERSONAL,INTERES DE CĂPĂTUIALĂ SI FURT PE SPINAREA UNGURILOR DIN ROMÂNIA..KELEMEN HUNOR ESTE O PERSOANĂ POLITICĂ,CORUPTĂ,LOIALĂ UNGARIEI,ÎMPOTRIVA ROMÂNIEI SI AL ETNIEI MAGHIARE DIN ROMÂNIA,ADUCÎNDU-I NEAJUNSURI,PROBLEME,URĂ DE PARTID SOVINISM,SI INCERCAREA DE AȘI MĂRI PROFITURILE PERSONALE,VÎNZÎNDU-SE BUDAPESTEI,PENTRU UN BAN MURADAR SI NECINSTIT,PRECUM IUDA..SUNTEȚI TOTUSI O PERSOANĂ POLITICĂ,CULTĂ,PUTINI SUNT CARE APRECIAZA ACEST LUCRU,DAR MAGHIARII VOR CÎSTIGA O VIAȚĂ LINISTITĂ SI LIPSITĂ DE GRIJĂ,CU OAMENI CA D-VOASTRĂ,NU KELEMEN HUNOR,CARE DĂ DOVADA DE INSTIGARE LA URĂ SI SOVINISM...BRAVO SUNTEȚI UN OM CARE VREA BINELE INTREGII LUMI,NEFĂCÎND DIFERENȚA DINTRE OAMENI...BRAVO..
  • Like 0
 • In sfarsit, un ungur care recunoaste.
  Desigur, are dreptate.
  Asteptam ca institutiile statului sa ia masuri impotriva demonstratiei neautorizate si impotriva presiunilor facute impotriva gazdelor (una in Ditrau, una intr-un sat din comuna) pentru a goni muncitorii straini.
  Asteptam chestia aia cu discriminarea, sa se pronunte!
  • Like 1
 • Oricine se simnte dezgustat de culoarea pielii unui OM e un infidel Umanitatii si trebui eliminat din sanul societatii civilizate.Exista insa exceptii.Daca persoana privita ca intrus face prozelitism religios trebuie inlaturata imediat ca un virus aducator de moarte.Mare atentie la Ebola religioasa care produce divizari in sanul comunitatilor urmate de contraziceri, fapte antisociale,razboi mocnit al ideologiilor religioase care sunt infidele Umanitatii.
  • Like 1
  • @ Elahim Tanase
   Parerist check icon
   Includem aici si BOR, care face prozelitism inclusiv in scolile publice?
   • Like 2
 • Comentariul lui Marko Bela f echilibrat, inteligent! Si din presa am intzeles ca nimeni din comunitatea Ditrau nu a vrut sa se angajeze ca brutar! Si ca brutaria este mare, f bine dotata si face produse grozave! Pai??
  • Like 0
 • Uite de aia mi-a placut sa citesc din Mór Jókai, ungurii au scriitorii lor noi pe ai nostri. Fiecare scriitor descrie metehnele alor lui.
  • Like 2
 • Nume check icon
  Cam tarziu pentru remuscari dl. Marko Belo. Ceea ce ati dorit, adica toleranta fata de intoleranta magharilor, ati obtinut.
  Rezultatul: se pare ca sunteti cei mai rasist popor din Europa. Degeaba faceti pe nevinovatul acum, pentru ca in timpul Dvs. s-au separat scolile, s-au redus numarul de casatorii mixte, au plecat mult romani din HarCov si ati transformat HarCov-ul in Teleormanul UDMR-ului. Ati secatuit-o de resurse, ati taiat padurile si in plus ati vandut-o pe arginti putini FIDESZ-ului de la Budapesta, care nu da doi bani pe voi oricum. Ungaria va considera pe voi maghiarii ardeleni, si in special secuii, un trib necivilizat, inculti, de mana doua, numai buni pentru manevre politice si voturi. Din punct de vedere mentalitati nici o diferenta intre voi si Teleorman, poate mai harnici, dar cam atat. Iar acum sunteti extrem de ofticati si ofuscati ca se afla adevarul despre ce ati "cultivat" in ultimii 30 de ani. Nu numai ca v-ati batut joc de magharii si secuii din Romania, dar si impreuna cu PSD-ul ati distrus aceasta tara.
  P.S. Din fericire mai sunt si unii secui mai cu capu' pe umeri, din pacate mai putini. La alegerile parlamentare l-am intrebat pe colegul meu secui pe cine voteaza UDMR sau PPMT-ul? Mi-a raspuns asa: UDMR-ul este PSD-ul nostru si PPMT-ul este PRM-ul nostru. De aceea voi vota USR-ul
  • Like 6
  • @ Nume
   Nu cred că e vorba de remușcări. Omul are niște convingeri politice legate de comunitatea din care face parte și desigur, e un conflict sensibil între ceea ce predici și ceea ce practici, de fapt ! Despre asta e vorba în articol și mi se pare de bun simț.
   • Like 0
  • @ Nume
   Cel mai bun articol! Felicitari! Ati atins toate puctele sensibile, toate problemele pe care politicienii se fac ca nu le cunosc si, mai mult decat atat, ei sunt cei care au facut totul ca relatiile dintre maghiarii di judetele Covasna si Harghita sa se inrautateasca! Au alimentat aceasta ura in fiecare zi, cu tot felul de declaratii mincinoase, instigandui pe acestia la ura! Lor putin le pasa de conationalii lor si, asta se vede din faptul ca nu au facut nimic ca sa se imbunatateasca conditiile lor de trai, au facut mult rau votand alaturi de PSD si de ALDe toate acele ordonante si legi, au contribuit la falimentarea tarii! Acum este momentul ca cei din comunitatea maghiara sa vada unde s-a ajuns si sa faca schimbari in atitudinea lor fata de romani si fata de strainii care vin cu acte in regula, ca sa castige o paine aici pentru ei si pentru familiile lor!
   • Like 1
 • Ţara asta n-o să scape de năpârca UDMR-istă înainte de de a fi extirpat tumoarea PSD-istă, cu tot cu metastazele ei bărăgăniste care votază la comandă UDMR-ul ca să le iasă împuţita reţeta. Stârpiţi din rădăcini, asta trebuie.
  • Like 4
 • Bate câmpii rău de tot, au rămas cu gandirea de pe vremea lui Attila The Hun,
  La Cluj (ardeal desigur) știu firma care inca de anul trecut a adus o primă "tură" de 50 de pakistanezi, acuum au ajus cred ca la 100 de emigranti. Exemple ar mai fi tot din Ardeal, dar individul cu multi dintre ai lui (adică nu toți) se cred stăpânii Ardealului. Pe bune?
  • Like 3
 • Nu mai este nimic de spus si totusi,cum este posibil ca un preot catolic a carui misiune este de a propovadui toleranta, iubirea de semeni da tonul unei revolte .Mai este el trimisul lui Dumnezeu pe pamant daca indeamna oamenii sa-i alunge pe semeni de-ai lor ,necajiti, care nu doreau decat sa munceasca pentru ei si familiile lor ramase acasa ?
  • Like 4


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Ștefan Briceag

De la externarea din spital, Ștefan Dănuț Briceag a făcut totul ca să poată relua controlul asupra propriei vieți. În februarie 2018, la 6 luni după accident, s-a mutat împreună cu prietena sa, Iulia, care care i-a fost și îi este alături. „Nu știam că există acest gen de femeie. Iar când cunoști o fată ca ea, te întrebi: Chiar există? După un astfel de accident, când te aștepți ca și mama să plece de lângă tine, ea mi-a zis: Plec când vreau eu, nu când vrei tu.” (Foto: Alexandra Pandrea)

Citește mai mult

Am mulţi cunoscuţi, prieteni si multe rude care au emigrat şi au demonstrat că pot fi cei mai buni evoluând în deplasare. Au demonstrat-o prin muncă asiduă, seriozitate şi perseverenţă. (Foto: Ionel Pop Doncilă)

Maradona din Bacău
Citește mai mult