Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Premierul Dacian Cioloș a venit la Clubul Colectiv. Marș tăcut în memoria victimelor din Colectiv. Mii de oameni îi comemorează pe cei dispăruți

Marș tăcut pentru Colectiv

Duminică, a avut loc în București un marș în memoria victimelor din incendiul de pe 30 octombrie 2015 de la Colectiv.

64 de oameni și-au pierdut atunci viața.

Marșul, care nu este o manifestare de protest, a început din Piața Universității și s-a terminat termina în fața fostului club Colectiv, unde vor fi aprinse lumânări și depuse flori.

UPDATE La ora 20:40 în fața clubului Colectiv a ajuns și Dacian Cioloș. Premierul a depus o flori și a aprins o candelă. "Sunt lucruri despre care acum un an de zile nici nu puteam să vorbim", a spus primul ministru într-o scurtă declarație oferită jurnaliștilor înainte de momentul de reculegere. În fața clubului Colectiv a venit și Ministrul Muncii, Dragoș Pâslaru.

UPDATE Oamenii au depus în fața clubului Colectiv flori și lumânări în memoria victimelor incendiului

Marș tăcut pentru Colectiv

UPDATE Participanții la marșul tăcerii au ajuns la Colectiv. Printre ei se află și ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu. 

Marșul tăcerii pentru Colectiv

UPDATE Coloana a ajuns la Piața Unirii. La marș participă în jur de 5.000 de oameni

Marș tăcut pentru Colectiv

UPDATE Marșul a început. Mii de oameni s-au adunat la Universitate și au pornit spre Colectiv.

"Rog astăzi televiziunile şi mai ales politicienii, indiferent de funcţia pe care o ocupă sau au ocupat-o, să nu facă politică. Astăzi, 30 octombrie, singurii care au dreptul să facă politică suntem noi, beneficiarii politicilor voastre de 26 de ani, noi, victimele Colectiv", a scris pe Facebook,  Preşedintele Asociaţiei Colectiv GTG 3010, Eugen Iancu, tatăl unuia dintre tinerii care şi-au pierdut viaţa în urmă cu un an.

„Mi-aș fi dorit ca, după un an de zile, să știm totuși cine s-a făcut vinovat de acest accident teribil”, a spus în această dimineață președintele Klaus Iohannis.

„La un an după incredibila tragedie de la Colectiv, le arătăm tuturor că nu am uitat și că nu i-am uitat. Va fi un marș tăcut, nu un protest. Vom pleca de la Universitate către Colectiv, unde vom depune lumânări, flori și vom tine un minut de reculegere”, se arată pe pagina de Facebook care anunță marșul.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • IM check icon
  Ar fi fost bine sa fie un protest, nu un mars tăcut. Un protest clar si apăsat care sa ceara tragerea la răspundere a celor vinovați nu numai de incendiu ci si de ce s-a întâmplat ulterior cu cei răniți. Un protest la fel de furios ca cel de anul trecut care sa amintească figurilor politice vechi cat sunt de iubiți si cat de mândri sunt oamenii de ei. De ce un mars tăcut din care fiecare înțelege ce vrea si nu un protest articulat? Sau poate s-au rezolvat deja relele care au dat naștere protestului de anul trecut?!?
  • Like 1
  • @ IM
   ba nu. daca vrem sa protestam sau sa facem o revolutie, nu avem nevoie sa stricam un moment de reculegere (scopul acestui mars tacut) ca sa le facem. avem nevoie sa ne unim fortele, sa ne gasim cauza (cred ca avem de unde alege) si sa le sustinem in strada.
   • Like 1
  • @ Bogdan Guta
   IM check icon
   După părerea mea, momentul de reculegere se tine la locul tragediei. Marșul este deja altceva si el trebuia sa fie un PROTEST fata de lipsa de simțire a politicienilor care se tot cer in parlament de atâția ani fara sa-i serveasca pe cei care-i voteaza in niciun fel. Cu marșuri tăcute si cu monumente dezvelite s-ar putea sa ajungă si Colectiv (la fel ca revolutia din 1989, pe care deja o scriem cu r sau pe care o numim lovilutie sau evenimentele din ..) sa fie comemorat an de an fara sa se fi tras nicio învățătură din ce s-a petrecut atunci. Si mai ales fara ca cei responsabili sa fie deranjați cu ceva. Mai pe scurt, pare ca indignarea de atunci a oamenilor tinde sa fie înlocuita de tacere, ceea ce unora le convine de minune.
   • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Ștefan Briceag

De la externarea din spital, Ștefan Dănuț Briceag a făcut totul ca să poată relua controlul asupra propriei vieți. În februarie 2018, la 6 luni după accident, s-a mutat împreună cu prietena sa, Iulia, care care i-a fost și îi este alături. „Nu știam că există acest gen de femeie. Iar când cunoști o fată ca ea, te întrebi: Chiar există? După un astfel de accident, când te aștepți ca și mama să plece de lângă tine, ea mi-a zis: Plec când vreau eu, nu când vrei tu.” (Foto: Alexandra Pandrea)

Citește mai mult

Am mulţi cunoscuţi, prieteni si multe rude care au emigrat şi au demonstrat că pot fi cei mai buni evoluând în deplasare. Au demonstrat-o prin muncă asiduă, seriozitate şi perseverenţă. (Foto: Ionel Pop Doncilă)

Maradona din Bacău
Citește mai mult