Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Premierul Dacian Cioloș a venit la Clubul Colectiv. Marș tăcut în memoria victimelor din Colectiv. Mii de oameni îi comemorează pe cei dispăruți

Marș tăcut pentru Colectiv

Duminică, a avut loc în București un marș în memoria victimelor din incendiul de pe 30 octombrie 2015 de la Colectiv.

64 de oameni și-au pierdut atunci viața.

Marșul, care nu este o manifestare de protest, a început din Piața Universității și s-a terminat termina în fața fostului club Colectiv, unde vor fi aprinse lumânări și depuse flori.

UPDATE La ora 20:40 în fața clubului Colectiv a ajuns și Dacian Cioloș. Premierul a depus o flori și a aprins o candelă. "Sunt lucruri despre care acum un an de zile nici nu puteam să vorbim", a spus primul ministru într-o scurtă declarație oferită jurnaliștilor înainte de momentul de reculegere. În fața clubului Colectiv a venit și Ministrul Muncii, Dragoș Pâslaru.

UPDATE Oamenii au depus în fața clubului Colectiv flori și lumânări în memoria victimelor incendiului

Marș tăcut pentru Colectiv

UPDATE Participanții la marșul tăcerii au ajuns la Colectiv. Printre ei se află și ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu. 

Marșul tăcerii pentru Colectiv

UPDATE Coloana a ajuns la Piața Unirii. La marș participă în jur de 5.000 de oameni

Marș tăcut pentru Colectiv

UPDATE Marșul a început. Mii de oameni s-au adunat la Universitate și au pornit spre Colectiv.

"Rog astăzi televiziunile şi mai ales politicienii, indiferent de funcţia pe care o ocupă sau au ocupat-o, să nu facă politică. Astăzi, 30 octombrie, singurii care au dreptul să facă politică suntem noi, beneficiarii politicilor voastre de 26 de ani, noi, victimele Colectiv", a scris pe Facebook,  Preşedintele Asociaţiei Colectiv GTG 3010, Eugen Iancu, tatăl unuia dintre tinerii care şi-au pierdut viaţa în urmă cu un an.

„Mi-aș fi dorit ca, după un an de zile, să știm totuși cine s-a făcut vinovat de acest accident teribil”, a spus în această dimineață președintele Klaus Iohannis.

„La un an după incredibila tragedie de la Colectiv, le arătăm tuturor că nu am uitat și că nu i-am uitat. Va fi un marș tăcut, nu un protest. Vom pleca de la Universitate către Colectiv, unde vom depune lumânări, flori și vom tine un minut de reculegere”, se arată pe pagina de Facebook care anunță marșul.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • IM check icon
    Ar fi fost bine sa fie un protest, nu un mars tăcut. Un protest clar si apăsat care sa ceara tragerea la răspundere a celor vinovați nu numai de incendiu ci si de ce s-a întâmplat ulterior cu cei răniți. Un protest la fel de furios ca cel de anul trecut care sa amintească figurilor politice vechi cat sunt de iubiți si cat de mândri sunt oamenii de ei. De ce un mars tăcut din care fiecare înțelege ce vrea si nu un protest articulat? Sau poate s-au rezolvat deja relele care au dat naștere protestului de anul trecut?!?
    • Like 1
    • @ IM
      ba nu. daca vrem sa protestam sau sa facem o revolutie, nu avem nevoie sa stricam un moment de reculegere (scopul acestui mars tacut) ca sa le facem. avem nevoie sa ne unim fortele, sa ne gasim cauza (cred ca avem de unde alege) si sa le sustinem in strada.
      • Like 1
    • @ Bogdan Guta
      IM check icon
      După părerea mea, momentul de reculegere se tine la locul tragediei. Marșul este deja altceva si el trebuia sa fie un PROTEST fata de lipsa de simțire a politicienilor care se tot cer in parlament de atâția ani fara sa-i serveasca pe cei care-i voteaza in niciun fel. Cu marșuri tăcute si cu monumente dezvelite s-ar putea sa ajungă si Colectiv (la fel ca revolutia din 1989, pe care deja o scriem cu r sau pe care o numim lovilutie sau evenimentele din ..) sa fie comemorat an de an fara sa se fi tras nicio învățătură din ce s-a petrecut atunci. Si mai ales fara ca cei responsabili sa fie deranjați cu ceva. Mai pe scurt, pare ca indignarea de atunci a oamenilor tinde sa fie înlocuita de tacere, ceea ce unora le convine de minune.
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult