Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Marș tăcut pentru Colectiv. „Să le arătăm tuturor că nu am uitat și că nu i-am uitat”

Duminică, între orele 13:00 și 16:00 va avea loc un marș tăcut în memoria victimelor de la Colectiv. 

„La un an după incredibila tragedie de la Colectiv, le arătăm tuturor că nu am uitat și că nu i-am uitat. Va fi un marș tăcut, nu un protest. Vom pleca de la Universitate către Colectiv, unde vom depune lumânări, flori și vom tine un minut de reculegere”, se arată pe pagina de Facebook care anunță marșul. 

Peste 4.300 de oameni au scris că vor fi acolo, iar peste 8.000 s-au declarat interesați.

„Pentru puritate, dar și pentru delimitarea de alte acțiuni asemănătoare, dar cu potențial politic, ce vor avea loc în aceeați data și în aceeași locație, le propunem participanților la acest marș tăcut și pașnic - să poarte o banderolă albă pe braț sau o eșarfă albă.

Nu e un parastas, e o celebrare a celor departe de noi.

Nu vor fi acceptate temele politice, deci fără haiduci, daci liberi, vârcolaci, trompetiști, membrii galeriilor de fotbal și alți spărgători de proteste profesioniști, pe care îi cunoaltem și pe care îi rugăm să respecte această manifestare pașnică și non-politică”, se arată pe pagina marșului, inițiatorii precizând că membrii partidelor politice și alți partizani sunt bineveniți doar ca simpli cetățeni.

Traficul rutier va fi restricţionat, duminică, între orele 12.00 şi 23.00, în mai multe zone din centrul Capitalei, inclusiv în zona Pieţei Bucur, pe străzile Bucur, Între Gârle şi Verzişori, pentru ceremoniile comemorative care se vor desfăşura în faţa fostului club Colectiv, potrivit unui comunicat al Brigăzii Rutiere.

Între orele13.00 - 14.00, participanții se vor aduna la Universitate, la statui, marșul spre Colectiv urmând să se desfășoare între 14:00 și 15:00.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Este inadmisibil ca, dupa un an de la nenorocire, sa nu existe niciun vinovat. Justitia asta "reformata", procurorii si cei ce ancheteaza, nu au reusit sa lamureasca ce s-a intamplat si cine este vinovat. Eu propun sa le marim salariile ca poate nu le ajung banii si de asta nu pot sa-si faca treaba. In plus, sunt contestate, cu impertinenta, probele filmate in momentele de groaza. Ce poate fi mai concludent, mai obiectiv, decat imaginile luate in acele momente. Depozitiile martorilor sunt, fie-mi iertat, subiective. In acele momente terifiante realitatea nu poate fi perceputa obiectiv de catre "protagonisti". A fost tras la raspundere Banicioiu - ministrul sanatatii de atunci,pentru toate minciunile pe care le-a debitat in fata camerelor? A fost tras la raspundere profesorul Lascar pentru faptul ca a mintit cu privire la camera amenajata special pentru arsii grav, camera costisitoare, care la momentul respectiv nu functiona, din varii motive, iar acum, la un an, noul ministru al sanatatii afirma ca, de fapt, este o camera antiimbatranire si nicidecum pentru tratarea arsilor. Antiimbatranire pentru cine? Un pacient, adus de salvare la urgenta Floreasca, trece, in mod obligatoriu si pe la intinerire sau e facuta pentru pacienti "atent selectati" dupa pozitia lor sociala si, in special,, dupa grosimea portofelului? Nu vi s-a parrut suspect ca, intr-o tara in care nimeni dintre cei dovediti fara echivoc nu accepta sa-si dea demisia, ponta a demisionat rapid impreuna cu tot guvernul, doar dupa 2 zile de proteste in strada a, hai sa zicem, 10.000 de protestatari? Jandarmeria nu a schitat niciun gest impotriva protestatarilor, fata de ale cazuri in care au facut exces de zel! De ce nu a iesit nimeni in strada cand parlamentarii, magistratii, functionarii publici - etalonul batjocoririi populatiei, si alte categorii si-au facut salarii si pensii speciale, fara sa contribuie cu un leu, in viata lor, la fondul de pensii? Se fac mitinguri de pomenire a celor sacrificati? Foarte bine, dar sa se ceara cu vehementa demascarea si pedepsirea, cat mai repede, vinovatillor. Altfel si la anul si la multi ani ne vom plange victimile, iar cei vinovati vor sta in vilele lor, se vor uita la tv si vor rade de bietii oameni care-si plang copii.
    • Like 0
  • n-am reusit sa-nteleg nici pana acuma la un an de la,, producerea incredibilului accident[?] [...de-acum credibilul],de la Colectiv ,daca pana la urma a fost o intamplare nefericita sau !? ....Intamplarile au ca si basmele,povestile, bancurile,fiecare cate un sambure de adevar in baza caruia se dezvolta naratiunea,ori in cazul Colectiv in urma carui sambure de adevar s-a produs atata durere,care este sau va fi ...samburele de adevar,vom sti vreodata ? Sa speram noi aceea care nu le-am fost nici prieteni ,nici neamuri,nici parinti sau bunici,ce fac insa cei care le-au fost una dintre toate acestea? Oare cei in drept sa caute si sa scoata la lumina adevarul vor sa-i dispere pana la pierzanie pe acestia?
    • Like 0


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult