Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Masca rămâne necesară în aer liber acolo unde există condițiile minime pentru infectare, pentru că noile tulpini infectează mai ușor și mai grav

Bucuresti - Gradina Japoneza

Foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Este evident că masca nu este necesară în spațiu liber unde distanța fizică este ușor de respectat.

Masca a avut și are funcție de vaccin extern. Valoarea ei poate fi dublată sau înlocuită doar de vaccinare. Vaccinul ar fi trebuit să înlocuiască masca până la eradicarea completă a pandemiei.

Masca rămâne însă necesară și în aer liber acolo unde există condițiile minime necesare infectării cu SARS-CoV-2, pentru că noile tulpini infectează mai ușor și mai grav decât cele pentru care au fost adoptate aceste măsuri: expunere de 10 minute, la o distanță de sub 2 metri, față de o persoană infectată.

În afara acestor condiții masca nu e și nu a fost necesară în aer liber. Motivul pentru care portul măștii a fost obligatoriu pentru toți este tocmai minoritatea care refuza să respecte aceste reguli minimale de prudență sanitară și a contribuit disproporționat la răspândirea bolii.

Pentru majoritatea responsabilă regula „fără mască în aer liber" devine acum aceeași regulă de bun simț de la începutul pandemiei:

Fără mască dacă: nu ești într-o situație în care ești expuns mai mult de 10 minute, la o distanță de sub 2 metri, față de o altă persoană.

Aceste măsuri îți asigură un confort psihic mult mai important decât acela că te poți infecta, îți garantează că nu vei fi tu cea care infectează pe cineva drag.

În toată această perioadă, oamenii raționali și de bună credință se tem mai mult că pot îmbolnăvi pe cineva, că pot fi responsabili de spitalizarea sau decesul cuiva drag, decât de propria lor infectare.

Așadar, nu ezitați să vă bucurați și să vă folosiți de libertatea de a renunța la mască acolo unde este în mod evident inutilă, însă nu ezitați nici să o puneți atunci când sunteți în circumstanțe în care este la fel de evident necesară.

Din păcate, până când marea majoritatea nu se va vaccina, este puțin probabil ca cei responsabili să scape de povara de se purta în continuare ca și cum ar fi infectați din grija pentru aproape.

Nu uitați însă că dacă vă întâlniți cu persoane vaccinate, bula de siguranță este maximă, libertatea este completă și nu e nevoie de mască nici în interior.

E posibil să revenim la o viață normală alături de oamenii care se comportă normal într-o pandemie. Față de restul va trebui în continuare să le purtăm de grijă purtând masca acolo unde există riscul să îi infectăm.

Așadar, dacă vezi că în perioada următoare cineva își pune masca când se apropie sau stă de vorbă cu tine, să nu uiți că nu o face din teamă față de tine ci din teamă și respect pentru tine și familia ta. Poți să îi mulțumești cu un zâmbet, nu cu o privire încruntată.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Cum le zici mata, Bibicule, mai rar.........
  Masca în aer liber a fost o bătaie de joc......
  Mai rar asa o dictatura sanitară......
  Dictaturile apar când nu aveți soluții....
  Nici voi, specialiștii, nu știți nimic și atunci închideți și închideți.
  Asta este dictatura sanitară.
  Atenție, nu am spus ca nu exista virus și ca nu este periculos.
  Periculos este și cancerul și bolile de inimă și multe alte boli care au mortalitatea mai mare decât pandemia de coronavirus.
  Dar dam cifre cum ne place, le scădem, le umflăm.....
  Testăm cum vrem, mai putini sau mai mulți cum avem interese.....
  Si tot asa,
  Oricum urmează alte și alte crize pana o sa ne iasă pe nas gogoașa..........
  Prea umflată, prea ați băgat groaza
  în oameni.
  Vom trai și vom vedea,
  • Like 0
 • Corina check icon
  În sfârșit niște cifre asociate lui „mai contagioase”. Deci, nici afară fără mască mai mult de 10 minute și la distanță mai mică de 2 metri. Păcat că nu ați publicat ieri. Să sperăm că nu...
  • Like 0


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult