Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Mătușa mea a dat Antena 3 pe Netflix

Netflix

Foto: Guliver Getty Images

Când ai rude la sute de kilometri depărtare, perspectiva revederii aduce sentimente contradictorii: bucuria de ieși din bula locului care te-a înfiat, dar și groaza de a supraviețui rafalei de iscodeli ce vor urma, țintind atât viața privată, cât și cea profesională. Între vizite și mese copioase, care se întind magic ca în Sala Mare de la Hogwarts, descoperi că oamenilor pe care îi vezi în sincope de timp îți vine mai ușor să le percepi schimbările și să le analizezi evoluția. Distanța în timp și spațiu romanțează amintirile despre cei dragi cu nostalgie și dor; revederea însă aduce de multe ori realitatea unor oameni mai singuri, cu părul mai alb și câteva riduri de blazare în plus.

La ultima escapadă în celălalt capăt de țară, am poposit la o mătușă unde știam că vom avea niște subiecte tabu: protestele și Guvernul. Este genul de mătușă pe care îl avem cu toții: bună ca pita caldă, dar captivă în cuptorul încins la nesfârșit de Antena 3. Genul care ți-ai dori să cânte „pierdut buletin” la toate alegerile. Credincioasă până în măduva oaselor, pentru ea domnul Gâdea era Alain Delon coborât pe Pământ, combinat cu Bobby din Dalas și Ion Dichiseanu. Îi sorbea fiecare cuvânt și îi asculta predicile cu evlavie și statornicie. 

De fiecare dată când o vizitam, mă conducea în „studioul” din camera ei, cu speranța că mă voi alătura publicului de aplaudaci. Aș fi preferat discuții intime despre hemoroizi, menopauză, varice, colon, orice, numai să scap! Dar pentru câteva momente, cu ochii la icoanele de pe pereți, ascultam și eu ce zice „Sfântul” de la Antena 3.

De data aceasta, după ce ne-a gătit jumătate de piață și am aflat ultimele vești, părea mai nerăbdătoare ca niciodată să urcăm spre vastele dormitoare. Am dat paharul de vin pe gât și m-am îndreptat cu pași resemnați spre camera ei. Liniște, ecranul negru, televizorul închis! M-am panicat puțin, ca și cum una dintre marile certitudini ale vieții îmi fusese spulberată.

- Am ceva să-ți arăt!, mi-a spus mândră nevoie mare, cu o privire ștrengărească în ochi.

Într-adevăr, pe comodă trona un smart tv nou. Am oftat gândindu-mă ce inepție poate urma: uite ce mi-am luat în rate datorită Guvernului care mi-a dat 30 de lei în plus la pensie! În schimb, a continuat și mai bucuroasă:

- Dar stai să vezi ce știe să facă!

Cu telecomanda fixată spre tv ca o sabie Jedi, mătușa a deschis aplicația de Netflix, sub ochii mei cât două mingi de bowling.

- Și uite cum aleg ce vreau să văd! Și aici sunt preferatele mele și dau stop când vreau! Ieri, de exemplu, am început să mă uit la Recompensă cu bucluc.

Sincer vă spun, niciodată nu l-am iubit mai mult pe Gerard Butler!

- Păi, și cum rămâne cu Știm-Noi-Cine?!, am întrebat abia reușind să nu izbucnesc în râs.

- Aceeași telenovelă!, a răspuns mătușa dând din mână a deșertăciune.

Dintr-o dată, n-am mai fost supărată nici măcar pe CNA, pentru toții anii în care acest garant al interesului public nu și-a asumat responsabilitatea față de informarea corectă și demnitatea umană, cum e prevăzut în atribuțiile lui. Dar l-am iubit pe unchiul meu cu care împarte frățește contul de Netflix!

La viitoarele alegeri, opoziția are la îndemână cea mai tare armă electorală: Netflix, frate! În timp ce unii vor umple plasele cu ulei, orez și făină, preacuvioasele din autocarele care duc electoratul la Sfânta Paraschiva vor zâmbi cu păcat: la întoarcere, le așteaptă frumușelul Gerard cu accentul lui scoțian. 

Nu credeam că voi ajunge să trăiesc un astfel de upgrade vreodată! Mătușa 2.0 a început procesul devirusării.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • I-am pus mamei Netflix acum cateva zile, pacat ca ea sta de fapt la coada imensa facuta pentru taierea capetelor din PSD.
    • Like 0
  • DACA E ADEVARATA POVESTIOARA,AM VAZUT LUMINITA DE LA CAPATUL TUNELULUI
    • Like 1
  • Cum ai convins matusa? Cati bani zici ca e nevoie sa pregatesc pt mama si cat pt soacra, sa renunte la cablu? :D :D :D
    • Like 1
  • Viorela Mihai, foarte interesant. Ai mai scris proza SF sau mininuvela de fata e prima?
    • Like 0
  • Eu cred ca Viorela a avut un vis frumos. Victimele Haitei A3 sunt irecuperabile. Cunosc persoane cu studii superioare, care nu mai pot fi salvate in niciun fel. Odata creierul spalat, nimic nu-l mai readuce la normal.
    • Like 2
  • Cri check icon
    Eu propun ca hastag - rezist sa organizeze un meeting in toata tara contra Antenei 3 si a celor care agreaza acest post.
    Ar trebui de asemenea ca hastag - rezist sa ne indice care sunt posturile TV bune si care sunt cele rele, pentru ca lumea sa nu mai cada in greseala si sa se uite la televiziunile care defaimeaza Institutiile de forta ale Statului, in frute cu DNA.
    • Like 0
  • Mie nu-mi place cand cei mai tineri incearca sa-si bata joc de cei mai varstnici, mai ales cand incearca sa le impuna parerea si gusturile lor! ....am parinti care nu inteleg mult din aceste noi tehnologii, incerc sa-i invat si doresc si ei sa fie conectati! ....Aveti grija, si voi cei conectati acum veti ajunge sa nu intelegeti prea mult peste 20 de ani! Nimic nu-i nou sub Soare!!!!
    • Like 0
    • @ Luminita Ciocazan
      dalex check icon
      Nu mai sunt tanar si sunt de acord cu observatia dvs.
      Vreau sa adaug doar ca batranii trebuie sa fie generosi, sa nu voteze doar pentru ziua de maine ci si pentru viitorul pe care-l vor trai nepotii lor.
      Un batran plin de ura si resentimente, care voteaza ca si nepotii lui sa traiasca in comunism este un rebut uman.
      • Like 4
  • Citez:"De data aceasta, după ce ne-a gătit jumătate de piață și am aflat ultimele vești, părea mai nerăbdătoare ca niciodată să urcăm spre vastele dormitoare."...Sa urcam....Vedeti, nu pot trece cu vederea niste cuvinte poate inofensive. O doamna obisnuita la a3 de ani de zile (dupa propria d-voastra zicere), dispune ori de o casa cu etaj, ori de un apartament duplex cu scara interioara. Cine dispune de o casa cu etaj , care sa agreeze a3?Post comunisti. Cine dispune de un apartament duplex cu scara interioara construit pe timpul tovarosilor si inchiriat numai activistilor verificati? Fosti comunisti sau post comunisti. Eu, m-am casatorit in 1979 si am depus cerere in perioada aceea ca sa-mi cumpar apartament in Braila. Nu puteai accede sa-ti cumperi apartament in zona centrala decat daca aveai aviz de la pcr si securitate. Asta e.Asa ca, mi-am cumparat apartament unde mi s-a dat voie.
    • Like 1
  • A propos de Netflix şi referirea comentatorului profun la prezentarea acestuia. De fiecare dată când citesc reclama, în momentul în care ajung la "Întotdeauna descoperi ceva nou..." mă umflă râsul. Păi şi dacă o să mă lovească Alzheimerul, ÎNTOTDEAUNA voi descoperi ceva nou... ;))

    Propun ca trupa Taxi să se autoplagieze cu o pastişă la hitul "Criogenia salvează România" pe care s-o numească "Netflix salvează România".

    Fain articol!
    • Like 1
  • Dee Dee check icon
    Nu ti-a spus mătușa dacă a mai reușit să prindă modul de operare al procurorilor DNA?
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult