Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Meciuri pentru Simona

Nu știu dacă Simona a văzut cum au fost învinse învingătoarele ei, bombardierele Sharapova și Ostapenko.

Pe rusoaică a dovedit-o Anastasija Sevastova. Cum? Letona a înțeles că jucând stânga-dreapta în forță cu Sharapova nu are șanse. În consecință, a recurs, cu sânge rece, la scurte și slaisuri de rever. A slaisat lung, repetat, cu mult efect, aproape de linia de fund, scoțând-o din mână pe Maria Bum-Bum, care aștepta ca mingea să-i vină tare, ca să dea și mai tare. A pus scurte curajoase, de la mare distanță, silind-o pe Sharapova să alerge în față la disperare, aproape să cadă în nas.

Iar cu dreapta... În setul decisiv, cel puțin, n-a fost forehand de la Dumnezeu pe care Anastasija să nu-l lifteze la greu, săltându-i mingea destul de sus Sharapovei, ca să nu poată izbi în plin. Plus niște loburi uriașe, pe care rusoaica n-a putut decât să le trimită în fileu cu drive-volé-ul. 

Remarcabilă, de asemenea, anticipația în a se duce cu o fracțiune de secundă înainte pe direcția torpilelor Mariei.

Deci, Sevastova a folosit toate loviturile din tenis, a trimis multe mingi înapoi, a scos-o pe Sharapova din ritm, obligând-o să „muncească” în salturi, până când fosta campioană de la US Open s-a „spart”.

Un masterclass de tactică și tehnică soft, oferit de o jucătoare cu un fizic nu mai puternic decât al Simonei Halep.

Ostapenko, „puștoaica nebună” de la Roland Garros, confirmă, pierzând în turul 1 la Toronto, în turul 1 la Cincinnati și în turul 3 la New York, diagnosticul pe care i l-am pus atunci: agresivitate necontrolată și trufașă, susținută pe moment de un noroc chior. Kasatkina a făcut mai puțin decât Sevastova ca s-o spulbere, 6-3, 6-2: i-a ridicat cu răbdare mingi înalte și învârtite, atât pe dreapta, cât și pe rever. Fițoasa Jelena, care continuă să se rupă în figuri și să facă tot felul de zâmbre după fiecare punct, a lovit, precum în finala cu Simona, ca înecata, din răsputeri, în tot ce mișcă. Ce i-a lipsit? Exact „bulanul”, fără de care este o măciucară mediocră, producătoare de nenumărate mingi puse pe gard. 

Și n-a părăsit terenul tânăra Ostapenko fără să mai facă două măgării: la 6-3, 3-0 pentru Kasatkina, a cerut asistență medicală pretinzând că e amețită. Medicii au pipăit-o, i-au plimbat degetul prin fața ochilor, i-au luat pulsul și tensiunea și au ridicat din umeri. După 10 minute de „șuetă” pe margine, cu care spera s-o destabilizeze pe Kasatkina, a intrat la joc bine-mersi, în fluierăturile publicului. Iar în final, i-a întins mâna adversarei întorcând ostentativ capul.

Dacă Simona nu a văzut meciurile, aș fi bucuros să vadă măcar aceste rânduri.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult