Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Medic: În 7 zile, putem ajunge la 4.000 de cazuri noi zilnice de Covid. Rezervorul de virus se mărește de la o zi la alta

Ambulanță Covid

Foto: Inquam Photos/ Cornel Putan

În acest moment, numărul bazal de reproducere a cazurilor de coronavirus este de 1,3, ceea ce înseamnă că, într-o săptămână, putem ajunge la aproximativ 4.000 de îmbolnăviri zilnice, a declarat pentru Digi24 medicul Valeriu Gheorghiță, de la Spitalul Militar Central.

În condițiile în care 612 bolnavi de Covid se află deja la ATI, unde este din ce în ce mai greu să găsești loc unui pacient, creșterea numărului de cazuri va însemna o presiune uriașă asupra sistemului de terapie intensivă. În plus, în jur de o treime din persoanele infectate au peste 60 de ani, grupă de vârstă la care riscul complicațiilor provocate de Covid este mult crescut. 

„Am putea ajunge ca într-o săptămână să fie 2.000 e cazuri la terapie intensivă, mult peste capacitatea României”, a avertizat medicul.

Acesta a subliniat că este nevoie de măsuri restrictive pentru limitarea îmbolnăvirilor. „Anumite măsuri de relaxare au contribuit la creșterea numărului de cazuri. Trebuie să înțelegem că rezervorul de virus se mărește de la o zi la alta”, a spus Valeriu Gheorghiță.

Miercuri au încă 2.958 de români au fost diagnosticați cu Covid, după  27.814 de teste, ceea ce înseamnă o rată de pozitivare de 10,65%.

„Rata de pozitivare este subestimată, o bună parte reprezintă retestări, probabil că procentul cazurilor pozitive este mai mare, ajunge la 12-13%. Un caz pozitiv din 10 e foarte mult, în perioada următoare vom asista la o creștere a numărului de cazuri”, a explicat medicul.

Expertul în sănătate publică Răzvan Cherecheș a spus la Digi24 că orice măsură luată azi își va arăta efectele de abia în două săptămâni.

„Acum plătim prețul pentru deschiderea școlilor și a restaurantelor și a atitudinii foarte relaxate cu privire la darea de amenzi pentru nepurtarea măștii. A existat în perioada campanie electorale o reticență de a da amenzi”, crede el.

Până pe 7 octombrie, au fost confirmate în România 142.570 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus, iar 5.203 oameni și-au pierdut viața din această cauză.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult