Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Medic: În 7 zile, putem ajunge la 4.000 de cazuri noi zilnice de Covid. Rezervorul de virus se mărește de la o zi la alta

Ambulanță Covid

Foto: Inquam Photos/ Cornel Putan

În acest moment, numărul bazal de reproducere a cazurilor de coronavirus este de 1,3, ceea ce înseamnă că, într-o săptămână, putem ajunge la aproximativ 4.000 de îmbolnăviri zilnice, a declarat pentru Digi24 medicul Valeriu Gheorghiță, de la Spitalul Militar Central.

În condițiile în care 612 bolnavi de Covid se află deja la ATI, unde este din ce în ce mai greu să găsești loc unui pacient, creșterea numărului de cazuri va însemna o presiune uriașă asupra sistemului de terapie intensivă. În plus, în jur de o treime din persoanele infectate au peste 60 de ani, grupă de vârstă la care riscul complicațiilor provocate de Covid este mult crescut. 

„Am putea ajunge ca într-o săptămână să fie 2.000 e cazuri la terapie intensivă, mult peste capacitatea României”, a avertizat medicul.

Acesta a subliniat că este nevoie de măsuri restrictive pentru limitarea îmbolnăvirilor. „Anumite măsuri de relaxare au contribuit la creșterea numărului de cazuri. Trebuie să înțelegem că rezervorul de virus se mărește de la o zi la alta”, a spus Valeriu Gheorghiță.

Miercuri au încă 2.958 de români au fost diagnosticați cu Covid, după  27.814 de teste, ceea ce înseamnă o rată de pozitivare de 10,65%.

„Rata de pozitivare este subestimată, o bună parte reprezintă retestări, probabil că procentul cazurilor pozitive este mai mare, ajunge la 12-13%. Un caz pozitiv din 10 e foarte mult, în perioada următoare vom asista la o creștere a numărului de cazuri”, a explicat medicul.

Expertul în sănătate publică Răzvan Cherecheș a spus la Digi24 că orice măsură luată azi își va arăta efectele de abia în două săptămâni.

„Acum plătim prețul pentru deschiderea școlilor și a restaurantelor și a atitudinii foarte relaxate cu privire la darea de amenzi pentru nepurtarea măștii. A existat în perioada campanie electorale o reticență de a da amenzi”, crede el.

Până pe 7 octombrie, au fost confirmate în România 142.570 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus, iar 5.203 oameni și-au pierdut viața din această cauză.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Dan Byron_FB

Se numește Daniel Radu, are 43 de ani și a copilărit într-un bloc lung, aflat lângă un altul, în ruină, de pe Șoseaua Pantelimon din București. În lumea aceea, mulți copii săraci, jefuiți de către soartă de dragoste și siguranță, căutau să recupereze ceva de la viață din buzunare străine și să egaleze scorul lovindu-i pe cei mai slabi decât ei.

Citește mai mult

OnLaptop

Cu o experiență de aproape 15 ani în business-ul IT, Valentin Morlovea a intrat pe nișa reparațiilor de laptop-uri în 2015, o afacere a cărei dezvoltare depinde fundamental de viteza de răspuns în soluționarea problemelor clienților. În prezent, 70% din laptopurile care intră în OnLaptop Service Center&Shop din București, sunt reparate în maxim 24 de ore, lucru care este posibil datorită dezvoltării unui soft dedicat.

Citește mai mult

iziBAC

„Am primit mesaje după ultima sesiune de Bac, pe unul dintre ele chiar l-am postat. Era o fată care nu a putut să se pregătească pentru biologie și a învățat la această materie doar cu iziBAC și în contextul acesta a luat 9.20”, povestește Adrian Stratulat.

Citește mai mult