Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Medic: În 7 zile, putem ajunge la 4.000 de cazuri noi zilnice de Covid. Rezervorul de virus se mărește de la o zi la alta

Ambulanță Covid

Foto: Inquam Photos/ Cornel Putan

În acest moment, numărul bazal de reproducere a cazurilor de coronavirus este de 1,3, ceea ce înseamnă că, într-o săptămână, putem ajunge la aproximativ 4.000 de îmbolnăviri zilnice, a declarat pentru Digi24 medicul Valeriu Gheorghiță, de la Spitalul Militar Central.

În condițiile în care 612 bolnavi de Covid se află deja la ATI, unde este din ce în ce mai greu să găsești loc unui pacient, creșterea numărului de cazuri va însemna o presiune uriașă asupra sistemului de terapie intensivă. În plus, în jur de o treime din persoanele infectate au peste 60 de ani, grupă de vârstă la care riscul complicațiilor provocate de Covid este mult crescut. 

„Am putea ajunge ca într-o săptămână să fie 2.000 e cazuri la terapie intensivă, mult peste capacitatea României”, a avertizat medicul.

Acesta a subliniat că este nevoie de măsuri restrictive pentru limitarea îmbolnăvirilor. „Anumite măsuri de relaxare au contribuit la creșterea numărului de cazuri. Trebuie să înțelegem că rezervorul de virus se mărește de la o zi la alta”, a spus Valeriu Gheorghiță.

Miercuri au încă 2.958 de români au fost diagnosticați cu Covid, după  27.814 de teste, ceea ce înseamnă o rată de pozitivare de 10,65%.

„Rata de pozitivare este subestimată, o bună parte reprezintă retestări, probabil că procentul cazurilor pozitive este mai mare, ajunge la 12-13%. Un caz pozitiv din 10 e foarte mult, în perioada următoare vom asista la o creștere a numărului de cazuri”, a explicat medicul.

Expertul în sănătate publică Răzvan Cherecheș a spus la Digi24 că orice măsură luată azi își va arăta efectele de abia în două săptămâni.

„Acum plătim prețul pentru deschiderea școlilor și a restaurantelor și a atitudinii foarte relaxate cu privire la darea de amenzi pentru nepurtarea măștii. A existat în perioada campanie electorale o reticență de a da amenzi”, crede el.

Până pe 7 octombrie, au fost confirmate în România 142.570 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus, iar 5.203 oameni și-au pierdut viața din această cauză.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult