Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Medic: În 7 zile, putem ajunge la 4.000 de cazuri noi zilnice de Covid. Rezervorul de virus se mărește de la o zi la alta

Ambulanță Covid

Foto: Inquam Photos/ Cornel Putan

În acest moment, numărul bazal de reproducere a cazurilor de coronavirus este de 1,3, ceea ce înseamnă că, într-o săptămână, putem ajunge la aproximativ 4.000 de îmbolnăviri zilnice, a declarat pentru Digi24 medicul Valeriu Gheorghiță, de la Spitalul Militar Central.

În condițiile în care 612 bolnavi de Covid se află deja la ATI, unde este din ce în ce mai greu să găsești loc unui pacient, creșterea numărului de cazuri va însemna o presiune uriașă asupra sistemului de terapie intensivă. În plus, în jur de o treime din persoanele infectate au peste 60 de ani, grupă de vârstă la care riscul complicațiilor provocate de Covid este mult crescut. 

„Am putea ajunge ca într-o săptămână să fie 2.000 e cazuri la terapie intensivă, mult peste capacitatea României”, a avertizat medicul.

Acesta a subliniat că este nevoie de măsuri restrictive pentru limitarea îmbolnăvirilor. „Anumite măsuri de relaxare au contribuit la creșterea numărului de cazuri. Trebuie să înțelegem că rezervorul de virus se mărește de la o zi la alta”, a spus Valeriu Gheorghiță.

Miercuri au încă 2.958 de români au fost diagnosticați cu Covid, după  27.814 de teste, ceea ce înseamnă o rată de pozitivare de 10,65%.

„Rata de pozitivare este subestimată, o bună parte reprezintă retestări, probabil că procentul cazurilor pozitive este mai mare, ajunge la 12-13%. Un caz pozitiv din 10 e foarte mult, în perioada următoare vom asista la o creștere a numărului de cazuri”, a explicat medicul.

Expertul în sănătate publică Răzvan Cherecheș a spus la Digi24 că orice măsură luată azi își va arăta efectele de abia în două săptămâni.

„Acum plătim prețul pentru deschiderea școlilor și a restaurantelor și a atitudinii foarte relaxate cu privire la darea de amenzi pentru nepurtarea măștii. A existat în perioada campanie electorale o reticență de a da amenzi”, crede el.

Până pe 7 octombrie, au fost confirmate în România 142.570 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus, iar 5.203 oameni și-au pierdut viața din această cauză.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult