Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Medic în România: Dacă crezi că-mi este ușor, te invit să iei halatul meu pentru o oră. S-ar putea să te apuce plânsul

Ia puțin halatul ăsta pe tine.

Ca să înțelegi viața unui om, trebuie să te pui puțin în pielea lui. Dacă nu poți face asta, nu ai dreptul să vorbești nimic despre el.

Se vorbește de rău despre medici cu o ușurință teribilă. Cât de ușor este să vezi un lucru din exterior, să ți se pară într-un fel cu setul tău de analizori și neuroni, apoi să-l caracterizezi și pe deasupra să mai fii și mulțumit că l-ai pus la punct, plasându-l în albia porcilor, proștilor, șpăgarilor. Medicina nu mai e de mult timp meseria nobilă și înălțătoare, în mare parte e și vina noastră, e și vina societății îndestulate cu neajunsuri, a politicilor defectuoase din ultimele decenii, a problemelor din toate straturile sociale.

O relatare. Mi-aduc aminte, se întâmpla anul trecut, cum niște comentarii despre mine mi-au ajuns la urechi. Am o grămadă de hibe, slavă cerului, știu și că nu pot controla gura lumii și nu trebuie să-mi pese, însă remarcile intrau deja în science fiction. Persoana respectivă avusese grijă să împrăștie fabulațiile, fără să țină cont de un principiu buddhist relativ simplu, cel al karmei. Și apare cu tatăl în stare gravă fix când sunt eu de gardă! Vai, domnul doctor, faceți, vă implor, încercați, vă rog din suflet, sunteți atât de bun… neștiind că eu îi cunosc comportamentul anterior. Medicul trebuie să fie imun la toate chestiunile de tipul acesta. Tatăl dumneaei a fost stabilizat din gardă și internat, fiind apoi externat în stare bună, după aproximativ o săptămână. Atitudinea mea din urgență, apoi informațiile oferite, sfaturile, permisiunile date, toate au fost independente de vorbele vechi știute. Eu doar am fost eu însumi. Nu știu ce a mai gândit doamna despre mine ulterior și nici n-am stat să-mi fac procese de conștiință. N-am vrut să îndrept ceva, nu am energii suplimentare pentru asta, lucrurile au evoluat doar natural. Nici nu era cazul de îndreptări.

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Am învățat că sunt prins într-o meserie delicată în care lumea e mereu suspicioasă și tensiunea pe medic este enormă. O tensiune care n-ar trebui să existe pentru că deja cea pur medicală este covârșitoare. Trebuie să ignorăm toate straturile acestea, să ne vedem cum știm noi mai bine de tratarea propriu-zisă, să fim satisfăcuți de conduitele noastre, pentru că la final tot proști și șpăgari suntem.

Nu contează că am mers șase ani la facultate, apoi încă pe atât în rezidențiat, doctorat și ce mai vreți. Nu contează că ne bem cafeaua cu 50 de pagini web deschise, cu noutăți medicale pe care trebuie să le știm. Nu contează că rămânem singuri, divorțăm, nu avem timp de familie, avem depresii, nu avem bani să plecăm la congrese. Nu contează că suferim cumplit când pierdem un pacient pentru care am încercat totul. Nu contează că nu dormim nopți la rând prin gărzi. Nu contează că se rupe ceva în noi când îi spunem unui om că are cancer. Nu contează că ne opunem morții cu toate puterile noastre umane.

În definitiv, peste toate, revenim la draga noastră albie, cea a porcilor, proștilor, șpăgarilor. Mereu se va găsi ceva rău de spus, într-un sistem nesănătos profund, într-o societate definită de compromisuri, neajunsuri, dezamăgiri. Eu, și v-o spun cu sinceritate maximă, mă voi purta cu ceilalți după cum sunt eu, nu după cum sunt sau se poartă ei. Eu voi continua să fiu așa cum sunt, dincolo de toate înjurăturile, de ură, de gândurile negative. Dacă crezi că-mi este ușor, te invit să iei halatul meu pentru o oră. S-ar putea să te apuce plânsul.

Da, medicina are și oameni care n-ar trebui să activeze în ea. Unele revolte sunt justificate perfect, altele sunt doar interpretări pur subiective. Părerea mea, dincolo de toate, e că ura nu va aduce nimic bun, niciodată. Din contră, ea atrage ură și celui care o propagă, menținând stări compatibile cu boala. Pacientul poate lua măsuri în fața medicului care a greșit, o poate face legal și civilizat, pe dovezi clare, nu trebuie să-și verse nervii automat pe toți medicii. Răul nu se repară cu mai mult rău. Niciodată.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Din trista mea experienta cu medicii din Romania. In special echipele de medici chirurgi.Majoritatea au cv-uri pompoase cu titluri si realizari marete. Citind cv-ul unui medic din Ro afli ca are nenumarate cursuri,si participari la congrese care il fac sa para foarte calificat. Daca verifici si mai mult afli, ca are joburi si la clinici private si la stat. In plus au si cabinete particulare si sunt si profesori universitari.Problema este ca daca ajungi pe mana lor, esti distrus. Te vor trata cu usurinta, pentru ca nu au timp sa cerceteze in amanunt, din cauza multiplelor joburi pe care le au. Iti vor lua bani, te vor minti, si iti vor lua si viata dupa o operatie "reusita". Dupa deces, chiar daca este clar ca lumina zilei, ca din vina lor a murit pacientul, toti vor face echipa si vor spune ca mortul a fost de vina. Comisiile colegiului mediciilor si de malpraxis ii vor acoperi sa ii scoata basma curata. Prin prisma experientei mele, medicii din Romania in marea majoritate sunt niste asasini deghizati in medici,care dupa ce iti iau bani, si viata dau vina pe Dumnezeu,ca sa isi ascunda incompetenta profesionala. Daca ti-a murit pacientul si e vina ta doctore, da-ti demisia! Nu sta in functie sa ucizi si alti pacienti. Sunteti lacomi,mincinosi, si omorati pacienti cu premeditare.
    • Like 0
  • Dacă îți faci meseria și nu iei șpaga tot respectu, dar nu cred ca este cazul sa aperi un sistem INFECT, unde șpaga este în fisa postului și furtul din spitale la fel!!! Sa nu mai vb. de aroganta medicilor și nesimțirea asistentelor! Ca sa înțelegeți mai bine, ar trebui sa va puneți în pielea celui care suferă și sa nu condiționați diferența dintre viata și moarte printr-un plic.
    • Like 0
  • Aveti dreptate domnul doctor ,orice padure are uscaturi asai si in sistemul medical.Dar putin inteleg cate sacrifici un medic pana ajuge sa profeseze si dupa.Doctorul nu este Dumnezeu este om si atat face ce poate .
    • Like 0
  • Cica "scrie bine si argumentat"... Daca ar vorbi toti medicii cu coloana vertebrala, putini, ce-i drept, s-ar darama niste cetati post-comunistice care ne impiedica atat pe noi cat si pe pacienti sa avem o existenta normala. Dar nu va sufla nimeni, pentru ca sistemul e atat de corupt, incat fiecare incearca sa aibe grija de job-ul lui, care-i aduce o paine familiei. Cei care nu au suportat au plecat; am mai ramas cativa cu har si empatie fata de pacient, indiferent cat de greu ne-ar fi. Toata oboseala dispare cand un pacient e multumit si te recomanda! Banii in domeniul asta nu au valoare decat pentru cei superficiali, care au vazut medicina ca pe o afacere sau au deprins obiceiul asta in campul muncii. Dar nu-i bai, probabil vom recurge si noi la emigrare, astia care am mai ramas si care nu ne plangem de dificultatea meseriei. Nu e grea, e frumoasa! Mi se umple sufletul de bucurie cand ma cauta oamenii dupa o lunga perioada sa-mi multumeasca, si asta face mai mult decat banul. Nu muncesc la "stat" si credeam ca medicii sunt frustrati de lefurile extrem de mici. Acum nu mai e asa; sunt aproape la acelasi nivel cu cele din vest, dar unii sunt in continuare hapsani. De ce?! Nu-i opreste nimeni sa plece in alta tara unde, probabil li se vor satisface asteptarile. Ce vina au romanii nostri daca sistemul de sanatate e falimentar?! Intr-o zi m-am iritat cand o doamna in varsta mi-a zis ca toata viata a platit asigurari de sanatate si la nevoie nu prinde nici un loc la analize; am facut un calcul scurt si am decis momentan ca a fost o suma mica. Da, mica pt vremurile astea, cand tehnologia a avansat, dar avea dreptate femeia! A muncit, a platit, iar batranetea nu iarta pe nimeni. Ca sa nu mai zic de copii... n-au nici o sansa la ceva gratuit daca parintii nu au bani; tinerii, deasemenea. Aci avem de a face cu afectiuni acute, care nu suporta programarea de la o luna la alta. In fine, cred ca am vorbit cam mult...Dar ganditi-va putin, pacienti sau colegi, la aspectele acestea! Va multumesc!
    • Like 0
  • Domnule, eu sunt mecanic auto.
    Daca crezi ca e usor, te invit sa iei salopeta mea, pentru o ora.
    Te va podidi plansul, cu siguranta.
    • Like 1
    • @ Musat Gregorian
      Corect! Sunt unele meserii grele, dar trebuie sa le facem cat putem de bine. Noi am ales! Si pana generatia de dinozauri all mighty nu va disparea, pana situatia politica si socio-economica nu se va schimba, vom inota in aceeasi mocirla. Btw, sunt medic, dar am fost nevoita de multe ori sa "contribui" pentru sanatatea mamei, desi imi erau colegi teoretic...
      • Like 0
    • @ Musat Gregorian
      Faceti o comparatie total eronata, avand in vedere ca dvs va asumati raspunderea pentru reparatia unei masini, in schimb, medicul isi asuma ,,reparatia,, unui om, nu e echitabila, credeti- ma, cand viata unei persoane atarna de un fir de ata, atunci, tu ca mefic trebuie sa iei cea mai buna decizie..omul, prin complexitatea lui nu e compus din fiare, are o inima care bate...
      • Like 0
  • Delia MC Delia MC check icon
    Dacă așa simte un medic, unul dedicat, înseamnă că avem probleme serioase. Un medic ar trebui să fie per total mulțumit, în ciuda suprasolicitării. Ce se află și publică despre sistemul sanitar sunt doar răbufniri. Consecințe. Unele perpetue altele singulare. Cauzele sunt multiple:
    -șpaga- racila esențială. Balcanic, fanariot, n-am mai auzit nicăieri de un fenomen atât de extins!
    -dezorganizarea, ineficiența
    -comportament neadecvat, inuman, batjocoritor sau pur și simplu nepriceput!
    -nefolosirea sistemelor informatice iar cele puține care sunt, dau rateuri incredibile( SIUI)
    -colectarea insuficientă de fonduri și "scurgerea" banilor de pe asigurări în alte direcții
    -lipsa informării și a minimei educații sanitare a populației
    -lipsa de respect pentru pacient.
    Pentru acestea și încă altele trebuie găsite soluții.
    Medicii sunt slujbași publici, rolul și locul lor e să ajute. Nici "zeu în halat alb" dar nici cârpă de șters pe jos ori sacul de box al presei. Să empatizeze cu pacientul e indicat, dar limitat. Altfel n-ar mai putea "funcționa". O oarece distanțare emoțională e vitală! Medicul se auto-reglează cumva, durerea pierderii unui pacient o potolește salvând pe alții, mai bine, mai fără greșeală. Se pare că alții au găsit proporția. Medicul e asemeni unui mecanism, dacă dorim să funcționeze optim trebuie bine întreținut. Medicul e o rotiță intr-un sistem iar dacă acesta e greșit construit suferă toți. De condițiile din spital e doar parțial răspunzător, aici intervine administrația ,e altă bubă....Să nu uităm, in sănătate lucrează medicul și pacientul împreună. Ambii au drepturi dar mai presus, obligații.
    La cum se prezintă sistemul sanitar, mici corecții nu ajung. REFORMĂ trebuie. Cu atât mai greu, făcută din mers. Altfel stăm și ne uităm cum pleacă medicii, iar cei ce rămân devin milionari, cum pacienții sunt din ce în ce mai prost tratați și cum sistemul se degradează constant.
    • Like 0
  • Relația mea cu medicii din Românica după vreo 5 intervenții chirurgicale și încă 2 accidente, mă face să-mi doresc să întîlnesc măcar 1 doctor ca cel pe care pretinzi dta că ești. Și la privat și la stat am avut doar experiențe cu medici care se credeau aproape sau dea dreptul Dzeu. În interacțiunea mea cu sistemul medical romanesc (cel puțin 50 de vizite) doar 4 au vorbit cu mine tratindu-mă ca pe un bolnav, marea majoritate văd în pacient doar un plic cu bani. Sau un amărât care nu are și care trebuie tratat cu dispreț.
    • Like 0
  • Domnule Doctor, sunt experiente si experiente, sunt oameni si oameni.Avand in vedere deplina intelegere a faptului ca pacientul este un om de regula disperat care cere ajutor, iar medicul celalalt om specializat in oferirea lui, acest articol nu ar mai trebui sa existe.Generalizati si domnia voastra asa cum se generalizeaza si de la polul opus, din punctul de vedere al pacientului balcanic, salbatic, incult, nebun sau cum s-ar dori sa I se mai spuna.Daca veti strange un numar de pareri de pacienti si apartinatori individualizate si un numar de puncte de vedere ale medicilor si personalului medical auxiliar va garantez ca media constatarilor, regretabil, va fi nefavorabila celor din urma.Experienta mea, in urma prezentei in spital ca apartinator, pe mai multe perioade in decurs de un an, a fost traumatizanta.Bineinteles, am cunoscut medici si medici si tin sa mentionez ca sunt o persoana pacifista, politicoasa si am fost avizata ca trebuie sa ma inarmez cu rabdare, umilinta si o suma de bani.Si trec peste momentele aparitiei ‘imparatului’salvator in fata caruia m-am inclinat,am aruncat cuvinte disperate, am plans.Fara raspuns, el hotara, eu nu existam.Eu nu existam, dar in acelasi timp mi se spunea ca trebuie sa exist acolo 24 de ore din 24 din cauza lipsei de personal.Si am trait cu teama din pricina neintelegerii pozitiei mele de apartinator care trebuia sa fie in salon sa supravegheze, sa mearga la sala de mese, sa hraneasca, sa schimbe pampers, sa spele, sa supravegheze fiole pe standere, termometre si alti bolnavi din salon, dar in acelasi timp sa fie invizibila, sa nu depaseasca o linie galbena din fata salonului cand venea vizita si cand cate o doamna asistenta tipa la mine sa ies.Dumnezeule, mi-am plimbat mainile prin mai multe buzunare, atunci aparea si cate un zambet, dar nu dura mult caci sarabanda incepea odata cu schimbarea de tura.Am tinut o lumanare, am ajutat la mutari in cearsaf din pat pe targa, am plimbat targa cu bolnavul meu bajbaind de la etaje superioare in cautarea laboratoarelor de analize de jos, am suportat pedepse usturatoare in forma unor mojicii inimaginabile fiind prinsa, intr-un moment de respiro , pe o scara de serviciu tragand dintr-o tigara.In tot timpul asta, trebuia sa-mi vad si de serviciul meu, noroc cu scoala in care lucrez, ca-I peste drum….sunt doar franturi ale intamplarii mele medicale…iar mama s-a dus dupa toate eforturile mele…Pe scurt: o mare parte a personalul medical-in special medici mai in varsta si personalul auxiliar e deficitar la capitolul empatie, modestie, responsabilitate, integritate.Da, sunt mandri de ei -au invatat ani,JOS PALARIA!-dar superioritatea are alte forme de manifestare, umanitare in cazul lor.
    • Like 3
    • @ Rodica-Maria Popescu
      Si uite asa medicii, asistentele medicale, infirmierele au scazut considerabil in ochii apartinatorului in momentul in care acesta, vlaguit de puteri, avand pe cineva drag in spital ajunge sa se simta ca intr- un labirint din care nu mai poate iesi. Imi sunt intr- adevar cunoscute relatarile dvs si- mi pare rau ca ati trecut prin asa ceva, pacat ca pacientul cu ai lui apartinatori au de suferit in conditiile in care nu pentru asta au venit in spital dar sistemul, oamenii( angajatii spitalului), din pacate, nu sunt ceea ce ar trebui si trag dupa sine problemele interminabile si nemultumirea celor ce vin cu probleme de sanatate. Dar, nu numai angajatii spitalului sunt de blamat ci si persoane din afara, pacienti, apartinatori..care uneori fac imposibila activitatea medicului sau a asistentei medicale care este si asa interminabila datorita numarului extrem de mare de pacienti pentru o singura asistenta, uneori chiar si 30, este inuman sa poti fi in acelasi loc pentru toti, astfel actul medical are de suferit, inclusiv pacientul.
      • Like 0
  • Deci sa-nțelegem ca tu nu ai luat vreun ban in viața ta și nici colegii tăi doctori și ca asistentele se poarta frumos cu toata lumea fără sa primească vreo “atenție”. Și doar noi suntem niște nesimțiți paranoici care va numim șpăgari, da? Când nici un doctor nu va mai lua șpagă atunci poți sa scrii astfel de articole. Iar dacă tu ești unul dintre puținii care fac ce trebuie și fără sa ia șpagă, atunci ar trebui sa știi ca înainte sa ne ții noua astfel de predici, ar trebui sa le ții celorlalți medici: sa își facă datoria și sa nu mai accepte nici un ban de la nimeni. Între timp romanii=popor de sclavi idioți și pupincuristi (gen cei care comentează pe aici)
    • Like 3
  • Se vorbeste de rau despre oricine, se dracuie mai mult de se respira, toata lumea se pricepe la toate si la orice greutati intampini tu esti de vina. De ce asta, va ofer doar una din potentialele eplicatii: Asta este singura tara cu cei mai destepti copii tineri plecati la studii gratis singura tara din lume cu cei mai multi oamenii care cunosc ff multe limbi straine savanti si inventatori , Un popor mic dar f destep , Avem si uscaturi perfect dar acestia sunt politicienii , nu se poate fara. Asa percepe realitatea un individ si ca ea sant multi.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult
sound-bars icon