Mai mulți parlamentari, între care și unii medici, vor să modifice legea de interzicere a fumatului în spații publice închise, care este în vigoare din 17 martie. Între inițiatorii amendamentelor de modificare a legii antifumat se numără senatorul Florian Popa, medic, fost rector al UMF, care este în prezent vicepreședinte al Comisiei de Sănătate din Senat și deputatul Daniel Fenechiu.
O mică victorie pentru susținătorii actualei forme a legii a fost înregistrată marți, în Senat, când membrii Comisiei de sănătate au respins amendamentele de modificare a legii antifumat.
Modificările respinse se referă la schimbarea definiției spațiului public închis, ca un spațiu încadrat de pereți de jur împrejur, posibilitatea amenajării unor spații special destinate fumătorilor și dreptul fumătorilor de a se reuni în asociații și de a închiria spații pe care să le folosească exclusiv pentru a fuma, potrivit Digi24.
Aceleași amendamente apar și într-un proiect lege care în prezent se găsește în Camera Deputaților și care se referă la stabilirea condițiilor pentru fabricarea, prezentarea și vânzarea produselor din tutun. Acest al doilea proiect a trecut de Senat, iar Camera Deputaților este for decizional.
Cum se potrivește intenția unor medici de a modifica legea antifumat cu jurământul lui Hippocrate? Senatorul Florian Popa, medic, fost rector al UMF și unul dintre parlamentarii care au introdus amendamente de modificare a legii antifumat, nu vede nicio problemă: „În jurământul lui Hipocrate nu există o frază legată de fumat”.
„Jurământul lui Hippocrate este o chestiune care privește sănătatea în general și raporturile dintre medici și pacienți. Nu există acolo o frază legată de fumat, de exemplu, dar sigur că în cadrul general și dacă vrei să militezi pentru sănătate și dacă există o legătură directă între cancerul bronhopulmonar și fumat, atunci putem face referire și la el, cancerul bronhopulmonar fiind o boală extrem de agresivă”, ne-a răspuns senatorul Florian Popa.
Din 17 martie românii nu mai au voie să fumeze în spațiile publice închise, spațiile închise de la locul de muncă, la locurile de joacă pentru copii - inclusiv în cele din parc - , în unitățile de învățământ, în unitățile sanitare, precum și cele destinate protecției copilului. Țigările au fost interzise în baruri, restaurante și cafenele.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Insa cu privire la legea antifumat este o alta problema, de altfel tipica pentru tara noastra. Si anume, este greu de pus in practica. Cum facem ca legea sa fie respectata? Eu sunt patit in spitalul in care lucrez. Pacientii, vizitatori (si chiar politisti) fumeaza chiar sub afisul interzis. Ce pot face? Sa atrag zilnic atentia? Amenda ar reglementa si educa, insa cum sa se aplice? Sa sun la politie sa chem sectoristul... Pana vine, daca vine... poate prinde un alt fumator.
Adica amenda ar trebui sa poata fi data si de persoane desemnate din institutie, nu cum spune legea, doar de inspectorul muncii sau politist.
Asta e tipic pentru Romania, legi care nu pot fi aplicate sau se aplica greu. Si atunci nu sunt eficiente.
Ca in rest, nu l-am vauzt sa se zbata pentru vreo lege a invatamantului mai acatari, sau vreuna a sanatatii; ( chiar, cand o mai avea timp si de "deputatie" daca tot timpul e la televiziuni, parelnic in de toate!)
Insa, ca (fost) medic si rector de universitate ( UMF aia nu e un fel de scoala mai inalta, unde-i invata pe copii sa devina medici si sa -i faca pe oameni bine? ) sa vituperezi ( sorry metre CTP- ti-am imprumutat expresia) ca nu scrie in Juramantul lui Hipocrat despre fumat, e ca si cum ai spune despre Constitutie, ca acolo nu scrie despre CORUPTIE;
Niste mizerabili;
Voi exercita profesiunea cu constiinta si demnitate;
Sanatatea pacientilor va fi pentru mine obligatie sacra;
Nu voi ingadui sa se interpuna intre datoria mea si pacient consideratii de nationalitate, rasa, religie, partid sau stare sociala;
Voi pastra respectul deplin pentru viata umana de la inceputurile sale chiar sub amenintare si nu voi utiliza cunostintele mele medicale contrar legilor umanitatii.
Fac acest juramant in mod solemn, liber, pe onoare!”