Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Medic și senator, care vrea reintroducerea fumatului în spații închise: „În jurământul lui Hipocrate nu există o frază legată de fumat”

Mai mulți parlamentari, între care și unii medici, vor să modifice legea de interzicere a fumatului în spații publice închise, care este în vigoare din 17 martie. Între inițiatorii amendamentelor de modificare a legii antifumat se numără senatorul Florian Popa, medic, fost rector al UMF, care este în prezent vicepreședinte al Comisiei de Sănătate din Senat și deputatul Daniel Fenechiu. 

O mică victorie pentru susținătorii actualei forme a legii a fost înregistrată marți, în Senat, când membrii Comisiei de sănătate au respins amendamentele de modificare a legii antifumat.

Modificările respinse se referă la schimbarea definiției spațiului public închis, ca un spațiu încadrat de pereți de jur împrejur, posibilitatea amenajării unor spații special destinate fumătorilor și dreptul fumătorilor de a se reuni în asociații și de a închiria spații pe care să le folosească exclusiv pentru a fuma, potrivit Digi24.

Aceleași amendamente apar și într-un proiect lege care în prezent se găsește în Camera Deputaților și care se referă la stabilirea condițiilor pentru fabricarea, prezentarea și vânzarea produselor din tutun. Acest al doilea proiect a trecut de Senat, iar Camera Deputaților este for decizional.

Cum se potrivește intenția unor medici de a modifica legea antifumat cu jurământul lui Hippocrate? Senatorul Florian Popa, medic, fost rector al UMF și unul dintre parlamentarii care au introdus amendamente de modificare a legii antifumat, nu vede nicio problemă: „În jurământul lui Hipocrate nu există o frază legată de fumat”. 

„Jurământul lui Hippocrate este o chestiune care privește sănătatea în general și raporturile dintre medici și pacienți. Nu există acolo o frază legată de fumat, de exemplu, dar sigur că în cadrul general și dacă vrei să militezi pentru sănătate și dacă există o legătură directă între cancerul bronhopulmonar și fumat, atunci putem face referire și la el, cancerul bronhopulmonar fiind o boală extrem de agresivă”, ne-a răspuns senatorul Florian Popa.  

Din 17 martie românii nu mai au voie să fumeze în spațiile publice închise, spațiile închise de la locul de muncă, la locurile de joacă pentru copii - inclusiv în cele din parc - , în unitățile de învățământ, în unitățile sanitare, precum și cele destinate protecției copilului. Țigările au fost interzise în baruri, restaurante și cafenele. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Florin A check icon
    E rusinos ce vrea sa faca domnul parlamentar. Si toti care sunt medici, nu intru in detalii, asta spune multe despre caracterul lor, dar nu e o noutate...
    Insa cu privire la legea antifumat este o alta problema, de altfel tipica pentru tara noastra. Si anume, este greu de pus in practica. Cum facem ca legea sa fie respectata? Eu sunt patit in spitalul in care lucrez. Pacientii, vizitatori (si chiar politisti) fumeaza chiar sub afisul interzis. Ce pot face? Sa atrag zilnic atentia? Amenda ar reglementa si educa, insa cum sa se aplice? Sa sun la politie sa chem sectoristul... Pana vine, daca vine... poate prinde un alt fumator.
    Adica amenda ar trebui sa poata fi data si de persoane desemnate din institutie, nu cum spune legea, doar de inspectorul muncii sau politist.

    Asta e tipic pentru Romania, legi care nu pot fi aplicate sau se aplica greu. Si atunci nu sunt eficiente.
    • Like 0
  • Valentin check icon
    Motivul pentru care locurile special amenajate pentru fumători nu sunt posibile nici în alte ţări este că prin această portiţă există pericolul să apară DOAR locuri pentru fumători. Mai precis nu va exista un club unde se fumează şi unul în care nu se fumează. Nu ştiu dacă există o soluţie care să împace ambele tabere. Să zicem ceva SF: dacă ai un restaurant de X m2, cu Y mese să fii obligat de lege să construieşti o a doua locaţia cu fix aceleaşi coordonate pentru nefumători. Asta ar însemna un cost imens şi legea n-ar funcţiona. Nu cred că există cale decât cea de a interzice complet fumatul în asemenea spaţii.
    • Like 3
    • @ Valentin
      check icon
      Am dat doua scenarii posibile si ai raspuns la al 3-lea.
      • Like 1
    • @
      Valentin check icon
      Legile nu se dau pe cazuri concrete, ci se are în vedere şi un efect de masă. Revenind la dreptul de asociere, acesta e şi el limitat la încălcarea drepturilor celorlalţi. O asociaţie a fumătorilor care să fumeze în particular nu e un restaurant. În restaurant intri ca să mănânci, nu ca să fumezi. Nu e normal să-ţi fie foame şi să nu poţi intra pentru că înauntru e un furnal. Un local e un loc public, nu o asociaţie strictă.
      • Like 1
    • @ Valentin
      check icon
      Incerc sa patrund cumva in universul vostru. NU stiu daca reusesc dar incerc. NU vorbesc de spatii destinate publicului larg. Nu vorbesc de restaurante. Vorbesc de un club al fumatorilor, infiintat de fumatori si pentru fumatori. Nefumatorii pot sa nici nu aibe acces (pe de alta parte nu cred va fumatorii vor fi interesati de cei care nu fumeza in masura in care acestia mor de grija fumatorilor). In concret care este dreptul incalcat al altuia? Da, legile nu se dau pe cazuri concrete ci in abstract. O lege nu are voie ca direct sau prin consecintele pe care le produce sa duca la atingerea unui drept al altuia. Deci, care este justificarea din perspectiva ordinii publice sau a intereselor altuia, pentru interzicerea asociatiilor de fumatori?
      • Like 0
    • @ Valentin
      Absolut de acord cu concluzia dumneavoastra. Intr adevar, in mod sigur se va prefera destinarea spatiului pentru fumatori in proportie de peste 90%.
      • Like 0
  • check icon
    Imi place cand vad cum vin unii sa le spuna la altii ce sa faca. Pe astia care sunt atat de vehementi impotriva fumatului as vrea sa va intreb ce argumente rationale puteti aduce pentru cazul in care eu doresc sa amenajez pe banii mei, in firma mea un loc de fumat. Sau ce ar insemna sa infiintez o asociatie a fumatorilor de trabucuri in care se intalnesc si fumeaza acestia? Veti fi frustrati ca nu aveti ce cauta la sedinta fumatorilor de trabucuri? Faceti-va o asociatie a nefumatorilor unde sa va intalniti sa NU fumati. Eu nu voi fi frustrat din cauza asta. In constitutie scrie ca oamenii au dreptul la asociere pasnica. In declaratia drepturlor omului se spune in clar ca oamenii au dreptul sa se asocieze. In constitute ma spune ca un drept nu poate fi restrans decat pentru motive intemeiate de ordine publica. Hai sa va vad care ar fi motivele de ordine publice care sa justifice o restrangere a dreptului de asociere si a dreptului de a fuma in locuri spacial amenajate pentru fumatori?
    • Like 0
    • @
      check icon
      Nimeni nu-ti spune tie ce sa faci. Poti sa-ti faci camera aia daca ai fi singurul salariat. Daca ai mai multi ... De ce vii tu sa le spui lor ce sa faca? Aud?
      • Like 0
    • @
      Valentin check icon
      Ideea era că face el un loc special în care angajaţii intră când au chef de o ţigară. Ei oricum ies afară să fumeze, cum îi vedem pe la magazine pe vânzătorii care ies cu cafeluţa şi ţigara să nu fumeze înăuntru. Na, nu ştiu ce să zic, dar eu aş lăsa legea aşa cum este pentru că ne putem trezi cu tot felul de portiţe.
      • Like 0
    • @
      check icon
      Nu ai inteles. Auzi? Nu stiu. Dar daca auzi, auzi degeaba, ca nu intelegi. Fac o incapere pentru fumatori. Restul incaperilor sunt pentru nefumatori. Nici un angajat nu este obligat sau rugat sa vina in acea incapere. Dar aceia care vor o vor putea folosi. Deci nu spun la nimeni ce sa faca. Din contra, tu ca nefumator ne spui noua ce sa facem.
      • Like 0
  • check icon
    Pe Fenechiu, abonat zilnic al televiziunilor, il inteleg: el e avocat, a fost platit, probabil, de vreo companie producatoare de tigari, sa le faca lobby; Altfel nu-mi imaginez de ce este atat de incisiv si de prezent in toata aceasta tevatura cu legea fumatului; Poate ar trebui vazut daca nu are- direct sau prin interpusi- vreo legatura cu BAT, Sau Phillip Morris, sau mai stiu eu care alt producator;
    Ca in rest, nu l-am vauzt sa se zbata pentru vreo lege a invatamantului mai acatari, sau vreuna a sanatatii; ( chiar, cand o mai avea timp si de "deputatie" daca tot timpul e la televiziuni, parelnic in de toate!)
    Insa, ca (fost) medic si rector de universitate ( UMF aia nu e un fel de scoala mai inalta, unde-i invata pe copii sa devina medici si sa -i faca pe oameni bine? ) sa vituperezi ( sorry metre CTP- ti-am imprumutat expresia) ca nu scrie in Juramantul lui Hipocrat despre fumat, e ca si cum ai spune despre Constitutie, ca acolo nu scrie despre CORUPTIE;
    Niste mizerabili;
    • Like 1
  • juramntul lui HIPOCRATE in ambele variante !!! A respectat sau NU a respectat acest individ (ca medic nu putem sa-i spuneam sau OM) juramantul profesional ??? https://dansantimbreanu.wordpress.com/juramantul-lui-hipocrat-se-respecta-oare-in-romania/
    Voi exercita profesiunea cu constiinta si demnitate;
    Sanatatea pacientilor va fi pentru mine obligatie sacra;
    Nu voi ingadui sa se interpuna intre datoria mea si pacient consideratii de nationalitate, rasa, religie, partid sau stare sociala;
    Voi pastra respectul deplin pentru viata umana de la inceputurile sale chiar sub amenintare si nu voi utiliza cunostintele mele medicale contrar legilor umanitatii.
    Fac acest juramant in mod solemn, liber, pe onoare!”
    • Like 1
  • Valentin check icon
    Nu mă pricep cu e cu legea asta cu fumatul, dar nu puteai să intri oriunde fără să tai fumul cu cuţitul. Ce am înţeles e cum să faci ca un local să nu fie transformat în totalitate în local pentru fumători. Poate că ar trebui obligat prin lege să existe spaţii separate, etanşate. Legea asta a apărut tocmai pentru că fumătorii şi nefumătorii erau amestecaţi.
    • Like 1
    • @ Valentin
      orice mica portita va fi folosita ca sa ne intoarcem de unde am plecat. parerea mea e ca legea antifumat trebuie sa fie total rigida si fara exceptii sau formulari interpretabile. Nu exista argumente serioase sau rationale pentru amendamentele propuse. In acelasi timp nimeni nu pare sa fie interesat dintre legaturile industriei tutunului cu persoanele astea asa de mari sustinatori ai "dreptului" de a-i imbolnavi pe altii.
      • Like 4
    • @ Dragos Gavrilescu
      Valentin check icon
      Păi atunci să închidă şi portiţele. Asta e ca şi cum i-ai spune un copil "nu-ţi dau voie să mănânci nicio bomboană pentru că dai iama în bomboane." Oricum, legea e dură şi-n alte ţări, semn că nu suntem singurii care ne lăcomim la bomboane. Ar fi bine să rămână aşa cum este.
      • Like 0
  • check icon
    Chestiunea asta cu fumatul a ajuns prea departe. Era foarte ok cu spații separate. Cu sănătatea e prea "long shoot" cu zaharul ce facem ? Îl interzicem ? Carnea procesată? Chiar dacă aparent sunt alegeri ușor de făcut pana la urma nu știi ce ai în farfurie la restaurant.
    • Like 0
    • @
      Valentin check icon
      Da, dar măcar nu deranjează. Fumul deranjează şi împute hainele. E o diferenţă. Nu e vorba doar de sănătate, ci şi de disconfort. Când mănânci o friptură - procesată sau nu - nu-i deranjezi pe cei de lângă tine. Fumatul e altceva. O spun şi ca fost fumător. Una era să fumez o ţigară singur şi alta era să intru în furnalul unui spaţiu închis. De multe ori ieşeam să fumez afară pentru ca să inhalez şi puţin oxigen pe lângă fumul de ţigară. Legea asta e bună şi ar trebui lăsată aşa.
      • Like 4
    • @
      hai sa radem cu stan si bran. poti manca, bea, injecta ce vrei tu domnule daca nu ma afectezi pe mine si sanatatea mea. libertatea ta nu trebuie sa imi dauneze mie. asa ca daca vrei sa fumezi du-te undeva unde nu imbolnavesti pe nimeni. spatii separate? ne luam la misto. a fost si asta si s-a pervertit in asa fel incat sa fie folosita tot in interesul fumatorilor. mai bine iesiti afara
      • Like 5
    • @
      check icon
      Diferenta este ca daca alegi sa maninci friptura te "otravesti" numai pe tine, daca fumezi o tigara linga mine inhalez si eu. Si chestia cu spatiile separate e o mare gogorita; erau separate de o linie sau ca sa ajung la nefumatori treceam pe la fumatori. NU e NU si asa e in toata lumea, adaug eu civilizata. Si mai e ceva: libertatea ta inceteaza unde incepe a mea! Sau invers, citeste cum vrei!
      • Like 3
    • @
      Valentin check icon
      Absolut. Şi principiul cu maşinile - că şi ele poluează - e prost ales. Circulaţia maşinilor - ca şi fumatul - e cam înterzisă în spaţii închise. Nimeni nu se dă cu maşina prin restaurant. Nici dacă vezi o maşină din aia legată cu fundiţă şi oferită cadou de cine ştie ce firmă. Nici pe aia nu o turează cineva în spaţii închise, să-ţi arate ce frumos toarce.
      • Like 0
  • După mine fumatul trebuia interzis in toate spațiile publice inclusiv pe strada . Vrei sa fumezi o faci la tine acasă . Pai degeaba ma chinui eu sa duc o viața sănătoasă dacă zilnic sunt obligat sa inhalez fumul altor idioții
    • Like 3
    • @ Vic Berenghi
      Valentin check icon
      Juridic vorbind legea fumatului nu are legătură cu sănătatea cât are legătură cu invadarea spaţiului celuilalt.
      • Like 2
    • @ Vic Berenghi
      De acord. Interzicem si masinile? Ca degeaba va chinuiti dvs. sa duceti o viata sanatoasa daca inspirati gaze de esapament pe strada. Si daca tot suntem aici, hai sa interzicem si fabricile, ca polueaza si s-a dus pe apa sambetei viata sanatoasa.
      • Like 0
    • @ Maria Ruxandra Burcescu
      Valentin check icon
      Aveţi dreptate, însă în acest caz lucrurile se ghidează după necesităţi. Dacă un local se aprinde de la o ţigară este necesară o maşină de pompieri. Maşina este necesară, ţigara nu. Nici cititul nu e sănătos, că-ţi strică ochii. Pe de altă parte maşinile circulă în spaţiu deschis. Există noxe, dar poţi respira. Într-un spaţiu închis NU MAI POŢI RESPIRA la un moment dat. Nu mai poţi respira la propriu. Legea nu se referă atât la sănătate cât la invadarea spaţiului celuilalt. Maşinile te lasă să tragi oxigen - ala cât e - dar ţigările nu. Nu se pot compara.
      • Like 1
    • @ Maria Ruxandra Burcescu
      Valentin check icon
      Nu mai punem la socoteală că şi circulaţia maşinilor e interzisă în spaţiile închise.
      • Like 0
    • @ Maria Ruxandra Burcescu
      Dupa cum stiti si masinile poluante au fost interzise. De asta au aparut normele 'Euro'. Asa ca raspunsul la intrebarea dumneavoastra e "Da, se interzic si masinile poluante". Asta cu "hai sa interzicem si fabricile, ca polueaza" e trasa de par. Fabricile si toate industriile poluatoare trebuie respecte anumite reguli si normative. Nu le respecta, risca amenzi usturatoare ori inchiderea activitatii. Pe principiul dumneavoastra, conducatorului unui combinat siderurgic putea spune "hai frate ca iese doar la mine aici fumul de la furnal, ce va tot plangeti atat de aer irespirabil. Fac ce vreau in interiorul fabricii mele, e spatiu privat!". Cat despre Florian Popa, sa mai citeasca o data juramantul, poate l-a uitat. Citez "- Atât cât mă ajută forțele și rațiunea, prescripțiunile mele să fie făcute numai spre folosul și buna stare a bolnavilor, să-i feresc de orice daună sau violență. - În orice casă voi intra, o voi face numai spre folosul și bunăstarea bolnavilor, mă voi ține departe de orice acțiune dăunătoare și de contacte intime cu femei sau bărbați, cu oameni liberi sau sclavi." Imi cer scuze pentru el, dar frazele "prescripțiunile mele să fie făcute numai spre folosul și buna stare a bolnavilor", "sa-i feresc de orice dauna si violenta", " În orice casă voi intra, o voi face numai spre folosul și bunăstarea bolnavilor" spun cu totul altceva fata de ce face el.
      • Like 2
    • @ Valentin
      Valentin, eu nu comentam legea actuala. Eu ii raspundeam domnului Pinalti Ghe la sugestia sa ca fumatul ar trebui interzis si pe strada, in aer liber, pe motivul ca dumnealui incearca sa traiasca o viata sanatoasa, dar nu poate de idiotii care fumeaza pe strada.
      • Like 0
    • @ Maria Ruxandra Burcescu
      Comparatia aceasta, cu masinile , fabricile , practicata de multi , e total foratata si aiurea ! Masina e un lucru , de cele mai multe ori necesar, SI NU poate functiona altfel ...organismul uman nu are nevoie , obligatoriu , de tigara ca sa functioneze ( nimeni nu s-a nascut fumator , dar nimeni !!! )...poate functiona 100% fara tigara , nicotina !!! ... si cad , peste ceva ani , vor fi toate masinile elecrice ce veti mai spune !!! veti fuma toti tigari elecronice ?!?!? ..sau ce argument veti folosi ??? ... spatiu public este spatiu public ..o solutie ar fi sa se dea voie la spatii private pt fumatori ! asta a mai fost si nu s-a respectat de catre unii patroni !!! deci....?!?
      • Like 0
    • @ Mircea Hurdugaciu
      Din nou, nu cititi toata discutia. Eu nu m-am referit la spatii inchise. Era vorba despre sugestia de a se interzice fumatul pe strada. Si daca dvs. imi spuneti mie ca o tigara aprinsa in statia de autobuz e mai nociva decat cele 50 de masini care trec intre timp, atunci nu mai am ce sa comentez. Iar cat despre necesitatea masinilor, in Bucuresti se poate deplasa foarte bine fara ele, existand transportul in comun. Da, si acela polueaza, dar nu cred ca se compara cu sutele de mii de masini care circula zilnic. Nu ne-am nascut in masini, nu?
      • Like 0
    • @ Maria Ruxandra Burcescu
      Valentin check icon
      Scuze, chiar n-am citit cu atenţie. Totuşi, fumatul pe stradă e total nepoliticos şi mi se pare penibil să fumuieşti în staţia de autobuz. Fumatul e un viciu, nu un lucru necesar şi în multe situaţii e chiar nepoliticos. Înainte de venirea comunismului, când eram o ţară civilizată, oamenii întrebau măcar: Vă deranjează fumul? Acum fiecare e pe moşia lui şi nu mă miră că legea e aspră.
      • Like 0
    • @ Maria Ruxandra Burcescu
      pai eu am citit tot ce ai scris ..insa tu nu ! ai fi prins de tot ideea !...si , DA , o tigara fumatul sub nasul meu instatia de autobuz este MAI NOCIVA, pt mine , decat 50 de masini care trec la 10 m in fata mea !!! .. si , clar , ca nici nu ai ce comenta , ca nu ai argumente !!! mai documenteaza te in privinta noxelor si te vei edifica !!! ... daca citea i atenta ce am scris vedeai ca ... ca , da , nu ne am nascut in masini , ..este o necesitate , pe cand tigara nu !!! folosesti comparatii total neadecvate, irelevante , etc ...dar ma rog ... eu am fumat 32 de ani , m-am lasat de 8 ani , nu suport fumul de tigara , si pot intelege inversunarea fumatorilor , ..reciproca nu poate valabila !
      • Like 0
  • Greu de etichetat. Adunatura! N-au legatura cu ''viata'', doar cu banii ! le recomand sa priveasca un bebelus, sa incerce sa-l ''vada'' si sa mediteze la ce vad. Iar daca se dovedeste ca au ceva in cap vor ''vota cu viata''!
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult