Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Medicii de familie anunță că din 3 ianuarie nu vor mai acorda servicii decontate de casele de asigurări de sănătate

Sanitas

(Foto: Inquam Photos / Alexandru Bușcă)

Consultațiile la medicul de familie nu vor mai fi gratuite, începând de anul viitor.

Societatea Națională de Medicina Familiei și Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie anunță că, începând cu data de 3 ianuarie 2018, cabinetele de medicina familiei nu vor mai acorda servicii decontate de casele de asigurări de sănătate. 

Medicii invocă nesemnarea actelor adiționale de prelungire a contractelor de furnizare de servicii de asistență medicală primară încheiate cu casele de asigurări de sănătate județene.

Reprezentanții medicilor de familie spun într-un comunicat că proiectul de buget pentru anul 2018 prevede o stagnare la 5,8% în locul unei creșteri a procentajului alocat asistenței medicale primare de la 5,77% la 10% din Fondul Național Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate, administrat de CNAS.

Comunicatul Societății Naționale de Medicina Familiei:

„Prim Ministrul Mihai Tudose, învins de CNAS 

În 15 noiembrie a.c. medicii de familie și pacienții lor protestau în Piața Victoriei împotriva unui sistem de sănătate deteriorat, deviat de la direcția firească, cauza faptului că poporul român este cel mai bolnav din Europa, în ciuda finanțării crescânde.

Prim-Ministrul Mihai Tudose și-a manifestat disponibilitatea pentru dialog și în prezența Ministrului Sănătății, Ministrului de Finanțe, Președintelui interimar al CNAS și Ministrului Dialogului Social a decis formarea unui grup de lucru cu scopul de a răspunde solicitărilor medicilor de familie, declarând: 'Numai Biblia și Constituția nu pot fi schimbate acum, aici!' Acest grup de lucru a început să funcționeze imediat, zeci de ore de discuții și consultări consumându-se în echipe paralele care au abordat atât la CNAS cât și la Ministerul Sănătății debirocratizarea, o nouă abordare a asistenței medicale primare, o finanțare de tip european, drepturi ale medicilor de familie.

La mai bine de o lună de atunci constatăm că principalele revendicări nu și-au găsit rezolvarea.Cu excepția unor minime cosmetizări ale proiectului de Contract-cadru viitor, rezultatele discuțiilor purtate în ultima lună sunt doar promisiuni, amânări, prevederi echivoce, propuneri rămase în analiză și refuzuri nejustificate ale propunerilor organizațiilor medicilor de familie. În locul unei creșteri a procentului alocat asistenței medicale primare de la 5.77% la 10% din Fondul Național Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate, administrat de CNAS, proiectul de buget pentru anul 2018 aflat în acest moment în dezbatere în Parlamentul României, prevede o stagnare la 5.8%!

Cei responsabili de reglementările din sistemul de sănătate și de asigurarea unei finanțări corecte a segmentului de asistență medicală primară dovedesc o disponibilitatea extrem de redusă de a modifica ceva consistent.

Se constată la propriu că autoritatea Prim-Ministrului României este sfidată de funcționărimea unui sistem inert și rigid, incapabil de ameliorări de substanță! Deși medicii de familie sunt baza piramidei sistemului public de sănătate, CNAS, Guvernul și Parlamentul României aleg să ignore soarta a peste 25 000 de medici și asistenți medicali care oferă servicii medicale întregii populații a României.

De aceea, organismele reprezentative ale medicilor de familie, parteneri în Coaliția Solidari pentru Sănătate consideră această atitudine o jignire majoră adusă pacienților și profesioniștilor din medicina familiei.

Societatea Națională de Medicină Familiei și Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie anunță că începând cu data de 3 ianuarie 2018, cabinetele de medicina familiei nu vor mai acorda servicii decontate de casele de asigurări de sănătate, ca urmare a nesemnării actelor adiționale de prelungire a contractelor de furnizare de servicii de asistență medicală primară încheiate cu casele de asigurări de sănătate județene.

Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) este o organizație profesională, științifică, nonguvernamentală, apolitică, de drept privat, cu personalitate juridică, constituită din organizații județene, cu personalitate juridică, ale medicilor de familie din județele României și a municipiului București.

Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) este o federație patronală care reunește organizații patronale ale medicilor de familie. Federația are caracter non profit, apolitic și neguvernamental. Scopul FNPMF este reprezentarea, susținerea și aprobarea intereselor membrilor săi în relațiile cu autoritățile publice, cu sindicatele și cu alte persoane juridice și fizice.”

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Aplicand teoria celor trei "de ce":
    1. De ce nu mai ofera medicii de familie consultatii gratuite?
    - Pentru ca nu s-au semnat actele aditionale de prelungire a contractelor cu CNAS
    2. De ce nu s-au semnat actele aditionale?
    - Pentru ca bugetul alocat medicinei de familie nu creste la 10% in 2018, ci ramane la 5.8% ca in 2017.
    3. De ce ar trebui sa creasca bugetul?
    - Pentru ca... daca nu creste, medicii se simt jigniti?

    Eu asa am inteles.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult