Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De trei ani, peste 300 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Medicii de familie anunță că din 3 ianuarie nu vor mai acorda servicii decontate de casele de asigurări de sănătate

Sanitas

(Foto: Inquam Photos / Alexandru Bușcă)

Consultațiile la medicul de familie nu vor mai fi gratuite, începând de anul viitor.

Societatea Națională de Medicina Familiei și Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie anunță că, începând cu data de 3 ianuarie 2018, cabinetele de medicina familiei nu vor mai acorda servicii decontate de casele de asigurări de sănătate. 

Medicii invocă nesemnarea actelor adiționale de prelungire a contractelor de furnizare de servicii de asistență medicală primară încheiate cu casele de asigurări de sănătate județene.

Reprezentanții medicilor de familie spun într-un comunicat că proiectul de buget pentru anul 2018 prevede o stagnare la 5,8% în locul unei creșteri a procentajului alocat asistenței medicale primare de la 5,77% la 10% din Fondul Național Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate, administrat de CNAS.

Comunicatul Societății Naționale de Medicina Familiei:

„Prim Ministrul Mihai Tudose, învins de CNAS 

În 15 noiembrie a.c. medicii de familie și pacienții lor protestau în Piața Victoriei împotriva unui sistem de sănătate deteriorat, deviat de la direcția firească, cauza faptului că poporul român este cel mai bolnav din Europa, în ciuda finanțării crescânde.

Prim-Ministrul Mihai Tudose și-a manifestat disponibilitatea pentru dialog și în prezența Ministrului Sănătății, Ministrului de Finanțe, Președintelui interimar al CNAS și Ministrului Dialogului Social a decis formarea unui grup de lucru cu scopul de a răspunde solicitărilor medicilor de familie, declarând: 'Numai Biblia și Constituția nu pot fi schimbate acum, aici!' Acest grup de lucru a început să funcționeze imediat, zeci de ore de discuții și consultări consumându-se în echipe paralele care au abordat atât la CNAS cât și la Ministerul Sănătății debirocratizarea, o nouă abordare a asistenței medicale primare, o finanțare de tip european, drepturi ale medicilor de familie.

La mai bine de o lună de atunci constatăm că principalele revendicări nu și-au găsit rezolvarea.Cu excepția unor minime cosmetizări ale proiectului de Contract-cadru viitor, rezultatele discuțiilor purtate în ultima lună sunt doar promisiuni, amânări, prevederi echivoce, propuneri rămase în analiză și refuzuri nejustificate ale propunerilor organizațiilor medicilor de familie. În locul unei creșteri a procentului alocat asistenței medicale primare de la 5.77% la 10% din Fondul Național Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate, administrat de CNAS, proiectul de buget pentru anul 2018 aflat în acest moment în dezbatere în Parlamentul României, prevede o stagnare la 5.8%!

Cei responsabili de reglementările din sistemul de sănătate și de asigurarea unei finanțări corecte a segmentului de asistență medicală primară dovedesc o disponibilitatea extrem de redusă de a modifica ceva consistent.

Se constată la propriu că autoritatea Prim-Ministrului României este sfidată de funcționărimea unui sistem inert și rigid, incapabil de ameliorări de substanță! Deși medicii de familie sunt baza piramidei sistemului public de sănătate, CNAS, Guvernul și Parlamentul României aleg să ignore soarta a peste 25 000 de medici și asistenți medicali care oferă servicii medicale întregii populații a României.

De aceea, organismele reprezentative ale medicilor de familie, parteneri în Coaliția Solidari pentru Sănătate consideră această atitudine o jignire majoră adusă pacienților și profesioniștilor din medicina familiei.

Societatea Națională de Medicină Familiei și Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie anunță că începând cu data de 3 ianuarie 2018, cabinetele de medicina familiei nu vor mai acorda servicii decontate de casele de asigurări de sănătate, ca urmare a nesemnării actelor adiționale de prelungire a contractelor de furnizare de servicii de asistență medicală primară încheiate cu casele de asigurări de sănătate județene.

Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) este o organizație profesională, științifică, nonguvernamentală, apolitică, de drept privat, cu personalitate juridică, constituită din organizații județene, cu personalitate juridică, ale medicilor de familie din județele României și a municipiului București.

Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) este o federație patronală care reunește organizații patronale ale medicilor de familie. Federația are caracter non profit, apolitic și neguvernamental. Scopul FNPMF este reprezentarea, susținerea și aprobarea intereselor membrilor săi în relațiile cu autoritățile publice, cu sindicatele și cu alte persoane juridice și fizice.”

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Aplicand teoria celor trei "de ce":
  1. De ce nu mai ofera medicii de familie consultatii gratuite?
  - Pentru ca nu s-au semnat actele aditionale de prelungire a contractelor cu CNAS
  2. De ce nu s-au semnat actele aditionale?
  - Pentru ca bugetul alocat medicinei de familie nu creste la 10% in 2018, ci ramane la 5.8% ca in 2017.
  3. De ce ar trebui sa creasca bugetul?
  - Pentru ca... daca nu creste, medicii se simt jigniti?

  Eu asa am inteles.
  • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Chef Alex Dumitru

Bună parte dintre ingredientele proaspete pe care le utilizează în rețetele sale de adevărat făuritor de gust, chef Alex Dumitru le cumpără, de două-trei ori pe săptămână, din Piețele Obor, Domenii și Matache. Merge doar la producători testați, care au întotdeauna grijă să îi ofere materii prime de calitate. Totul trebuie să fie proaspăt, de sezon.

Citește mai mult

Eric Stab, Engie România

De la ultimele etaje ale clădirii în care se află sediul central al Engie România, când privești pe geam, îți poți imagina ușor o mare de panouri puse la muncă să capteze razele soarelui. „La finalul zilei, energia cea mai ieftină este energia pe care nu o consumi ”, spune zâmbind spune Eric Stab.

Citește mai mult