Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

„Mincinoasa” și „Matematica e grea, nu e pentru funcția ta”. Medicii au protestat în fața Ministerului Muncii

Lia Olguța Vasilescu - sindicaliști

(Foto: Facebook/Lia Olguța Vasilescu)

„Matematica e grea, nu e pentru funcția ta” și „Mincinoasa” au scandat luni sindicaliștii de la SANITAS în fața ministerului condus de Lia Olguța Vasilescu. Protestatarii au pichetat instituția timp de două ore, dar nu au fost primiți la discuții de oficiali.

Manifestanții au cerut, printre altele, eliminarea plafonului de 30% pentru acordarea sporurilor specifice care, dacă va fi aplicat, va duce la scăderea veniturilor actuale ale angajaţilor. Ei solicită acordarea sporurilor pentru condiţiile de muncă întregului personal din sănătate, inclusiv personalului tehnic şi administrativ. 

Aplicarea integrală a creşterilor salariale pentru toţi angajaţii din sănătate şi asistenţă socială, începând cu 1 martie 2018, reprezintă alte revendicări. De asemenea, ei solicită renunţarea la transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, pentru că măsura va duce la anularea creşterii salariale de 25% prevăzută în lege.

„Nu este nici primul şi nici ultimul protest pentru că lucrurile s-au complicat. Sunt diferenţe foarte mari la mijlocul grilei de salarizare, adică sunt diferenţe chiar de câteva milioane între unii şi alţii. A crescut partea de sus a grilei şi a scăzut partea de jos, adică infirmierele. Trebuie undeva intervenit şi o cerem de luni bune. Mai era o plafonare a sporurilor la 30%. Vorbim de anestezie, terapie intensivă, SIDA, TBC. Sporurile au fost negociate de acum câţiva ani, dar nici până acum nu au fost coroborate cu Legea 153 (privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice - n.n.)”, a sublinat președintele SANITAS, Leonard Bărăscu, potrivit Ziua de Cluj.

Liderul SANITAS Olt, Roxana Dumitrescu, spune că după apariția Legii 153 o parte din personalul din spitale nu mai poate beneficia de sporuri. 

„Sunt cei care lucrează chiar în condiţii grele, sunt cei din secţiile TBC, ATI, Arşi. De la 1 ianuarie 2018 până pe 1 decembrie 2018, li se iau tichetele de masă. Nu avem contract colectiv de muncă, ceea ce este foarte grav. Vrem o creştere echitabilă de salarii. Guvernul trebuie să înţeleagă că echipa medicală nu înseamnă doar medici şi asistente. De majorare salarială trebuie să beneficieze şi personalul TESA", a explicat Dumitrescu, citată de Ziua de Cluj.

Sindicaliștii nu au fost primiți luni pentru discuții în ministerul condus de Lia Olguța Vasilescu. Ministrul Muncii s-a aflat la Universitatea din Craiova, la deschiderea anului universitar. 

„Sanitas, astăzi, nu a avut acces în minister. Ne-au ținut în țarcul din fața ministerului și doar câteva „preferate" de-ale Olguței au intrat”, a scris pe Facebook președintele SANITAS București, Viorel Hușanu, postând câteva imagini.


Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cine sa mai înțeleagă și sindicatele astea de doi lei conduse de fel și fel de trepadusi : pai acu careva luni se pupau cu Olguța ca vezi doamne primesc 25 la suta iar acum sunt contra - probabil aia 25 la suta erau măriri la cotizația pt sindicat , de aia erau fericiti șefi de Sindicate , iar după ce le-au zis membrii ca nu mai plătesc sindicatul , s-au răsculat subit împotriva Tov Olguța .
    PS tre sa precizez ca au perfecta dreptate sa protesteze împotriva legi asteia făcute in beci și care oferă măriri consistente doar “ bravilor conducători “( parlamentari , senatori , primari , secretari de stat și alți trepadusi )
    • Like 2
  • Anon check icon
    Pai da mai, railor, Olguta e experta in limbi straine, ce stiti voi...
    • Like 1


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult

Oradea centru

„Trebuie să existe o abordare integrată pentru că altfel, cu sisteme, cu programe diferite, cu lucruri făcute nișat, nu ai cum să faci o integrare la nivel național. Toate sistemele folosite de autoritățile din România trebuie să fie compatibile, pentru că altfel nu poți să faci mai mult decât s-a făcut până acum”, crede Ilie Bolojan. (Foto: Silviu Filip/ Inquam Photos)

Citește mai mult