Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

„Mincinoasa” și „Matematica e grea, nu e pentru funcția ta”. Medicii au protestat în fața Ministerului Muncii

Lia Olguța Vasilescu - sindicaliști

(Foto: Facebook/Lia Olguța Vasilescu)

„Matematica e grea, nu e pentru funcția ta” și „Mincinoasa” au scandat luni sindicaliștii de la SANITAS în fața ministerului condus de Lia Olguța Vasilescu. Protestatarii au pichetat instituția timp de două ore, dar nu au fost primiți la discuții de oficiali.

Manifestanții au cerut, printre altele, eliminarea plafonului de 30% pentru acordarea sporurilor specifice care, dacă va fi aplicat, va duce la scăderea veniturilor actuale ale angajaţilor. Ei solicită acordarea sporurilor pentru condiţiile de muncă întregului personal din sănătate, inclusiv personalului tehnic şi administrativ. 

Aplicarea integrală a creşterilor salariale pentru toţi angajaţii din sănătate şi asistenţă socială, începând cu 1 martie 2018, reprezintă alte revendicări. De asemenea, ei solicită renunţarea la transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, pentru că măsura va duce la anularea creşterii salariale de 25% prevăzută în lege.

„Nu este nici primul şi nici ultimul protest pentru că lucrurile s-au complicat. Sunt diferenţe foarte mari la mijlocul grilei de salarizare, adică sunt diferenţe chiar de câteva milioane între unii şi alţii. A crescut partea de sus a grilei şi a scăzut partea de jos, adică infirmierele. Trebuie undeva intervenit şi o cerem de luni bune. Mai era o plafonare a sporurilor la 30%. Vorbim de anestezie, terapie intensivă, SIDA, TBC. Sporurile au fost negociate de acum câţiva ani, dar nici până acum nu au fost coroborate cu Legea 153 (privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice - n.n.)”, a sublinat președintele SANITAS, Leonard Bărăscu, potrivit Ziua de Cluj.

Liderul SANITAS Olt, Roxana Dumitrescu, spune că după apariția Legii 153 o parte din personalul din spitale nu mai poate beneficia de sporuri. 

„Sunt cei care lucrează chiar în condiţii grele, sunt cei din secţiile TBC, ATI, Arşi. De la 1 ianuarie 2018 până pe 1 decembrie 2018, li se iau tichetele de masă. Nu avem contract colectiv de muncă, ceea ce este foarte grav. Vrem o creştere echitabilă de salarii. Guvernul trebuie să înţeleagă că echipa medicală nu înseamnă doar medici şi asistente. De majorare salarială trebuie să beneficieze şi personalul TESA", a explicat Dumitrescu, citată de Ziua de Cluj.

Sindicaliștii nu au fost primiți luni pentru discuții în ministerul condus de Lia Olguța Vasilescu. Ministrul Muncii s-a aflat la Universitatea din Craiova, la deschiderea anului universitar. 

„Sanitas, astăzi, nu a avut acces în minister. Ne-au ținut în țarcul din fața ministerului și doar câteva „preferate" de-ale Olguței au intrat”, a scris pe Facebook președintele SANITAS București, Viorel Hușanu, postând câteva imagini.


Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cine sa mai înțeleagă și sindicatele astea de doi lei conduse de fel și fel de trepadusi : pai acu careva luni se pupau cu Olguța ca vezi doamne primesc 25 la suta iar acum sunt contra - probabil aia 25 la suta erau măriri la cotizația pt sindicat , de aia erau fericiti șefi de Sindicate , iar după ce le-au zis membrii ca nu mai plătesc sindicatul , s-au răsculat subit împotriva Tov Olguța .
    PS tre sa precizez ca au perfecta dreptate sa protesteze împotriva legi asteia făcute in beci și care oferă măriri consistente doar “ bravilor conducători “( parlamentari , senatori , primari , secretari de stat și alți trepadusi )
    • Like 2
  • Anon check icon
    Pai da mai, railor, Olguta e experta in limbi straine, ce stiti voi...
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult