Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Decizie definitivă a instanței: medicul Burnei nu poate profesa din nou. Protest al medicilor la „Marie Curie”: NU îl dorim pe Burnei

Gheorghe Burnei

UPDATE. Joi, 14.00. Curtea de Apel București a decis, astăzi, că medicul ortoped Gheorghe Burnei, judecat pentru câteva fapte de luare de mită de la pacienți, nu poate profesa din nou. Tribunalul București decisese, vinerea trecută, că Burnei poate profesa din nou în spitalele publice, inclusiv la Spitalul „Marie Curie", hotărâre care a fost contestată de procurori, scrie Hotnews. Perspectiva ca medicul Burnei să se întoarcă în spital a provocat un protest al medicilor de la „Marie Curie”, după cum puteți citi mai jos.

Știrea inițială 

Medicii și rezidenții de la secția de ortopedie a spitalului Marie Curie nu vor să mai lucreze cu chirurgul Gheorge Burnei și vorbesc, într-o scrisoare obținută de Casa Jurnalistului, despre felul „discreționar” în care a condus secția și despre intimidări și injurii aduse de acesta personalului medical.

“NU dorim să fim asociați în continuare în nici un fel cu medicul Gheorghe Burnei, nu dorim să participăm în niciun fel la activitatea acestuia și pentru acest lucru vom face uz de toate mijloacele legale: mutarea în alte secții, greva, suspendarea contractului de muncă și chiar demisia”, au scris medicii în documentul adresat comisiei de etică a spitalului. Trimis în judecată pentru luare de mită și cercetat pentru că ar fi efectuat intervenții experimentale neautorizate pe pacienții săi, chirurgul Burnei a primit din nou dreptul de a profesa din parte Tribunalului București, decizie care nu este însă definitivă. 

„Până în momentul arestării sale, dnul. prof. dr. Gheorghe Burnei a condus discreționar secția de ortopedie. Toate resursele umane și materiale de care dispunea secția de ortopedie erau folosite aproape în exclusivitate pentru propriii pacienți, ceilalți medici ai secției neprimind spațiu în programul operator, acces la materiale și aparatură. A impus cu autoritate efectuarea anumitor intervenții chirurgicale inutile (așa-zisele tehnici originale ale domniei sale), nelăsând dreptul celorlalți medici de a opta pentru tratamentul chirurgical optim adecvat propriilor pacienți”, se arată în scrisoarea medicilor ortopezi de la Marie Curie. 

Aceștia îl mai acuză pe Burnei că „și-a folosit autoritatea în sensul obstrucționării medicilor tineri”, că „a întreținut o atmosferă de timorare a medicilor în secția de ortopedie, atmosferă în care adresa injurii nemotivate tuturor medicilor din secție”, și că orice încercare de a pune în discuție tehnicile și „premierele” acestuia se sfârșea într-o „avalanșă de injurii”.

În fața instanței, Burnei a susținut că este nevinovat: „Vreau să vă spun cu toată sinceritatea că nu am făcut nimănui rău. (...) Eu începeam serviciul la şase şi jumătate seara - deşi trebuia să fiu acolo la opt - şi terminăm la 11, 12 noaptea. Nu am fost de acord cu nimeni de pe lista pe care o aveţi că mi s-a dat ceva. Nu pentru asta făceam actul medical, pentru că puteam să-l fac la privat şi eram mult mai avantajat. Eu am rămas să desfăsor actul medical în ţara în care m-am născut, pentru că voiam să-i ajut pe ei. Vă rog să îmi daţi dreptul să îi ajut în continuare”, a spus Burnei vineri, înainte să primească din nou dreptul de a profesa în spitalele de stat. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Cum este posibil să îl lase să profeseze? Incredibil!
  • Like 0
 • Ooo,dragii de ei !!! Tocmai i-a lovit deontologia medicalã ! De ce nu au fãcut-o înainte?? Înainte ca toatã povestea sã fi devenit un scandal public,mediatic. Menționez cã nu sunt" fan " Burnei si nici nu sunt de acord cu "invențiile" lui,experimentale.
  • Like 1
  • @ Stefan Stefania
   check icon
   Nu cred că e vorba de a fi «fan Burnei», ci de corectitudinea actului medical și de relația medic/șef ~ colegi/subalterni. Ca să-l judeci pe Burnei din punct de vedere medical, trebuie să fii măcar la nivelul profesional al acestuia, iar din punct de vedere juridic să știi precis ce s-a întâmplat acolo. Eu din acest scandal (și din altele similare) nu pot stabili adevărul, deoarece mass media nu informează, ci produce/construiește scandaluri. Este posibil ca Burnei să aibă dreptate (repet: este posibil) atunci când spune că în spatele scandalului se află două ONG-uri.
   Este probabil ca Burnei să fie un om dificil, un coleg greu de suportat. Este un caz relativ frecvent, mai ales într-o instituție mare cum este spitalul Curie. Este probabil că există, ca peste tot, invidie și frustrări...
   • Like 1
  • @ Stefan Stefania
   Stefania, explicatia e simpla: Burnei era SEFUL comisiei de etica si malpraxis! practic, trebuiau sa se duca la BURNEI ca sa-l reclame pe BURNEI! Culmea, un medic chiar a facut-o, a facut sesizare oficiala, a urmat parcursul birocratic al hartiilor si... ghici ce-a patit?! Au sters cu el pe jos, practic l-au dat afara. Si "afara" a ajuns pana la urma, adica medic chirurg ortoped undeva prin Franta (daca-mi amintesc bine).
   • Like 7
  • @ Adrian Andrei
   Domnule Adrian Andrei,nu știu ce sã înțeleg din rãspunsul DUMNEAVOASTRÃ : cã peste " Comisia de eticã si malpraxis" nu existã altã instațã superioarã ,care sã lãmureascã astfel de situații?? Justiția se oprește la o comisie de eticã?? Nu-mi amintesc acel caz,al chirurgului-ortoped protestatar,dar dacã a ajuns "undeva prin Franța" ....a ajuns foarte bine!!Și-a fãcut un mare serviciu!
   • Like 0
  • @
   În concluzie : 1.colegii dr. Burnei (care,acum,se delimiteazã) sunt vânduți ONG-urilor(finanțate de Soros,probabil) 2. Dr. Burnei nu poate fi judecat,deoarece alt chirurg-ortoped mai mãiastru(sic!) nu existã în țara asta ! Așa o fi,dacã ziceți dvs. N. B. -accesul la "șefie" ( clinicã ,titluri universitare, comitete- si- comiții) nu este,neapãrat, consecința competenței profesionale. Mai degrabã,a relațiilor personale și a clasicelor "pile"!
   • Like 3


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Chef Alex Dumitru

Bună parte dintre ingredientele proaspete pe care le utilizează în rețetele sale de adevărat făuritor de gust, chef Alex Dumitru le cumpără, de două-trei ori pe săptămână, din Piețele Obor, Domenii și Matache. Merge doar la producători testați, care au întotdeauna grijă să îi ofere materii prime de calitate. Totul trebuie să fie proaspăt, de sezon.

Citește mai mult

Eric Stab, Engie România

De la ultimele etaje ale clădirii în care se află sediul central al Engie România, când privești pe geam, îți poți imagina ușor o mare de panouri puse la muncă să capteze razele soarelui. „La finalul zilei, energia cea mai ieftină este energia pe care nu o consumi ”, spune zâmbind spune Eric Stab.

Citește mai mult