Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Decizie definitivă a instanței: medicul Burnei nu poate profesa din nou. Protest al medicilor la „Marie Curie”: NU îl dorim pe Burnei

Gheorghe Burnei

UPDATE. Joi, 14.00. Curtea de Apel București a decis, astăzi, că medicul ortoped Gheorghe Burnei, judecat pentru câteva fapte de luare de mită de la pacienți, nu poate profesa din nou. Tribunalul București decisese, vinerea trecută, că Burnei poate profesa din nou în spitalele publice, inclusiv la Spitalul „Marie Curie", hotărâre care a fost contestată de procurori, scrie Hotnews. Perspectiva ca medicul Burnei să se întoarcă în spital a provocat un protest al medicilor de la „Marie Curie”, după cum puteți citi mai jos.

Știrea inițială 

Medicii și rezidenții de la secția de ortopedie a spitalului Marie Curie nu vor să mai lucreze cu chirurgul Gheorge Burnei și vorbesc, într-o scrisoare obținută de Casa Jurnalistului, despre felul „discreționar” în care a condus secția și despre intimidări și injurii aduse de acesta personalului medical.

“NU dorim să fim asociați în continuare în nici un fel cu medicul Gheorghe Burnei, nu dorim să participăm în niciun fel la activitatea acestuia și pentru acest lucru vom face uz de toate mijloacele legale: mutarea în alte secții, greva, suspendarea contractului de muncă și chiar demisia”, au scris medicii în documentul adresat comisiei de etică a spitalului. Trimis în judecată pentru luare de mită și cercetat pentru că ar fi efectuat intervenții experimentale neautorizate pe pacienții săi, chirurgul Burnei a primit din nou dreptul de a profesa din parte Tribunalului București, decizie care nu este însă definitivă. 

„Până în momentul arestării sale, dnul. prof. dr. Gheorghe Burnei a condus discreționar secția de ortopedie. Toate resursele umane și materiale de care dispunea secția de ortopedie erau folosite aproape în exclusivitate pentru propriii pacienți, ceilalți medici ai secției neprimind spațiu în programul operator, acces la materiale și aparatură. A impus cu autoritate efectuarea anumitor intervenții chirurgicale inutile (așa-zisele tehnici originale ale domniei sale), nelăsând dreptul celorlalți medici de a opta pentru tratamentul chirurgical optim adecvat propriilor pacienți”, se arată în scrisoarea medicilor ortopezi de la Marie Curie. 

Aceștia îl mai acuză pe Burnei că „și-a folosit autoritatea în sensul obstrucționării medicilor tineri”, că „a întreținut o atmosferă de timorare a medicilor în secția de ortopedie, atmosferă în care adresa injurii nemotivate tuturor medicilor din secție”, și că orice încercare de a pune în discuție tehnicile și „premierele” acestuia se sfârșea într-o „avalanșă de injurii”.

În fața instanței, Burnei a susținut că este nevinovat: „Vreau să vă spun cu toată sinceritatea că nu am făcut nimănui rău. (...) Eu începeam serviciul la şase şi jumătate seara - deşi trebuia să fiu acolo la opt - şi terminăm la 11, 12 noaptea. Nu am fost de acord cu nimeni de pe lista pe care o aveţi că mi s-a dat ceva. Nu pentru asta făceam actul medical, pentru că puteam să-l fac la privat şi eram mult mai avantajat. Eu am rămas să desfăsor actul medical în ţara în care m-am născut, pentru că voiam să-i ajut pe ei. Vă rog să îmi daţi dreptul să îi ajut în continuare”, a spus Burnei vineri, înainte să primească din nou dreptul de a profesa în spitalele de stat. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Cum este posibil să îl lase să profeseze? Incredibil!
  • Like 0
 • Ooo,dragii de ei !!! Tocmai i-a lovit deontologia medicalã ! De ce nu au fãcut-o înainte?? Înainte ca toatã povestea sã fi devenit un scandal public,mediatic. Menționez cã nu sunt" fan " Burnei si nici nu sunt de acord cu "invențiile" lui,experimentale.
  • Like 1
  • @ Stefan Stefania
   check icon
   Nu cred că e vorba de a fi «fan Burnei», ci de corectitudinea actului medical și de relația medic/șef ~ colegi/subalterni. Ca să-l judeci pe Burnei din punct de vedere medical, trebuie să fii măcar la nivelul profesional al acestuia, iar din punct de vedere juridic să știi precis ce s-a întâmplat acolo. Eu din acest scandal (și din altele similare) nu pot stabili adevărul, deoarece mass media nu informează, ci produce/construiește scandaluri. Este posibil ca Burnei să aibă dreptate (repet: este posibil) atunci când spune că în spatele scandalului se află două ONG-uri.
   Este probabil ca Burnei să fie un om dificil, un coleg greu de suportat. Este un caz relativ frecvent, mai ales într-o instituție mare cum este spitalul Curie. Este probabil că există, ca peste tot, invidie și frustrări...
   • Like 1
  • @ Stefan Stefania
   Stefania, explicatia e simpla: Burnei era SEFUL comisiei de etica si malpraxis! practic, trebuiau sa se duca la BURNEI ca sa-l reclame pe BURNEI! Culmea, un medic chiar a facut-o, a facut sesizare oficiala, a urmat parcursul birocratic al hartiilor si... ghici ce-a patit?! Au sters cu el pe jos, practic l-au dat afara. Si "afara" a ajuns pana la urma, adica medic chirurg ortoped undeva prin Franta (daca-mi amintesc bine).
   • Like 7
  • @ Adrian Andrei
   Domnule Adrian Andrei,nu știu ce sã înțeleg din rãspunsul DUMNEAVOASTRÃ : cã peste " Comisia de eticã si malpraxis" nu existã altã instațã superioarã ,care sã lãmureascã astfel de situații?? Justiția se oprește la o comisie de eticã?? Nu-mi amintesc acel caz,al chirurgului-ortoped protestatar,dar dacã a ajuns "undeva prin Franța" ....a ajuns foarte bine!!Și-a fãcut un mare serviciu!
   • Like 0
  • @
   În concluzie : 1.colegii dr. Burnei (care,acum,se delimiteazã) sunt vânduți ONG-urilor(finanțate de Soros,probabil) 2. Dr. Burnei nu poate fi judecat,deoarece alt chirurg-ortoped mai mãiastru(sic!) nu existã în țara asta ! Așa o fi,dacã ziceți dvs. N. B. -accesul la "șefie" ( clinicã ,titluri universitare, comitete- si- comiții) nu este,neapãrat, consecința competenței profesionale. Mai degrabã,a relațiilor personale și a clasicelor "pile"!
   • Like 3


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult