Foto: Facebook Dan Grigorescu
Medicul Dan Grigorescu, şeful Secţiei de Chirurgie Plastică de la Spitalul Județean Braşov, îi critică pe guvernanții pentru că, „în loc să cadă în genunchi și să le ceară scuze românilor”, o lasă pe ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, să afirme că „nu a fost în intenţia legiuitorului să scadă salariile în sistemul de sănătate”, prin legea salarizării unitare, care a dus la diminuarea veniturilor pentru mai multe categorii de angajați din sistemul sanitar.
„Spunând asta, se face și vă face de râs pe toți! Pentru că, în esența ei, această afirmație înseamnă ori că dânsa minte, ori recunoaște că legea (n.r. legea salarizării unitare) a fost concepută și susținută de niște ageamii în materie! Așa ceva, o astfel de iresponsabilitate ministerială nu se poate trece cu vederea, afară doar dacă faceți cu toții parte din aceeași monstruoasă aglomerare de interese politice asociate cu ignoranța în materie. E oare posibil ca, după atâta efervescență socială consumptivă, ditamai Ministrul Muncii să nu fie nici măcar acum sigură, pe deplin convinsă, că a rezolvat pe termen lung toate problemele ivite din cauza proiectului său „de suflet”, acela al Legii Discriminării Unitare, când zice: „Ne asigurăm că prin aceste modificări nu mai este posibil să se întâmple acest lucru.” Serios? Și dacă totuși se mai „întâmplă lucruri”? Mai corectați, mai corectați? Pe nervii cui, doamnă ministru?”
La finalul negocierior ci sindicatele din Sănătate, ministrul Muncii a anunțat modificări legislative care să corecteze mecanismele care au sus la scăderea unor categorii de salarii în ciuda promisiunilor că ele vor crește. Acestea vizează modalitatea de acordare a sporurilor.
„Ați înfrânt, guvernanților! Pentru că ați fost siliți să recunoașteți (chiar dacă mai mult implicit decât explicit) că Legea Salarizării Unitare a fost prost concepută, deoarece, așa cum recunoștea ieri însăși Ministrul Sănătății, Sorina Pintea: 1. a permis să fie „aplicată în mod subiectiv de către spitale” - deși eu cred că asumarea acestei slăbiciuni vrea doar să mascheze faptul că legea, în filosofia ei intimă, a fost prost gândită pentru întreg domeniul sănătății publice; 2. v-a obligat să confirmați că obiecțiile sindicatelor au fost corecte, fapt argumentat la finalul negocierilor, când ați „decis modificarea legii salarizării”; 3. protestele v-au deschis ochii asupra faptului că LSU trebuie corelată pentru angajații din sănătate și cu modificări suplimentare care să fie introduse în „noua lege a sănătății, care va cuprinde și indicatori de performanță.”
Ce mai contează că nu v-a rămas decât să vă amăgiți orgoliul, declamând sus-și-tare că nu veți „modifica însă plafonarea sporurilor la 30 la sută”? Pentru că, de fapt, și aici ați fost învinși! Din păcate, nu de argumentele raționale expuse cu săptămâni înainte de o mulțime de voci, ci de realitatea iminenței unei greve generale care v-ar fi aruncat din fotoliile ministeriale...”, a scris medicul Dan Grigorescu pe pagina lui de Facebook.
Una dintre modificările la legea salarizării se referă la scoaterea gărzilor efectuate de medici şi asistente în afara plafonului de 30 la sută, ca pondere în totalul cheltuielilor cu personalul pentru fiecare ordonator de credite, Lia Olguța Vasilescu susţinând că astfel se vor rezolva foarte multe probleme.
„Priviți doar declarațiile Liei Olguței Vasilescu, Ministru al Muncii și (sic!) Justiției Sociale privind „menținerea plafonului de 30%, dar cu modificări de tip caragialesc: „să nu se revizuiască, primesc, dar să se schimbe pe ici, pe colo, prin părțile esențiale!” Așa că, se menține, dar nu se menține, pentru că s-au decis câteva modificări „prin părțile esențiale”:a) „SCOATEREA gărzilor medicilor și asistentelor ÎN AFARA PLAFONULUI de 30 %, prevăzut pentru sporuri, ca pondere în totalul cheltuielilor cu personalul pentru fiecare ordonator de credite. Nu vor mai fi motive pentru diminuarea sporurilor la medici (sic!). Toate gărzile vor fi plătite. Se creează un spațiu în anvelopa plafonului de 30 la sută pentru celelalte sporuri.”
Ce să înțelegem din asta? Că această măsură luată anterior diminua sporurile medicilor și asistenților medicali? Că în vechea formulă nu toate gărzile puteau fi plătite integral? Iar dacă da, atunci cine este responsabil de această sub-dimensionare a anvelopei salariale? Și mai ales, din ce cauză se ajunsese aici? Din ignoranță sau cu premeditare?
b) „pentru spitalele de monospecialitate și anumite servicii județene de ambulanță, cum ar fi cea din București (sic! din nou), SĂ SE PERMITĂ în condiții bine justificate, O SUPLIMENTARE A SPORURILOR, determinată de specificul acestor specialități. Aprobarea acestor situații se va face prin hotărâre de Guvern.”
Oameni buni, dar asta nu înseamnă decât că plafonul de 30% pentru sporuri POATE FI DEPĂȘIT! Însă doar CU VOIE DE LA GUVERN! E clar o contradicție în termeni, ca să nu spun o încălcare flagrantă a principiului enunțat inițial!”, a atras atenția Dan Grigorescu.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
acest al doilea articol al autoarei (dupa cel referitor la piata muncii) ar putea face parte dintr-un test: au cititorii discernamant? il folosesc?
altfel, ar fi cazul sa-si puna intrebarile acestea despre sine insasi.
sau "republica" nu reuseste sa se ridice deasupra principiului "dusmanul dusmanului meu e prietenul meu"; comun.