Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Medicul Virgil Musta le transmite românilor să nu își facă planuri pentru Crăciun. Raed Arafat: „Până la primăvară sau vară nu vom sta liniștiți”

Virgil Musta

Numărul infectărilor cu Covid continuă să crească în România, iar posibilitatea de a avea sărbători de iarnă „ca înainte” este în acest moment exclusă, spune medicul Virgil Musta, de la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara. Acesta le-a transmis românilor, într-o intervenție la Digi24, să nu își facă planuri pentru acest Crăciun.

„Nu cred că vom avea sărbători de iarnă, și nu cred că putem să sărbătorim morți sau să sărbătorim într-o situație în care multă lume e bolnavă.

Noi vom rămâne la datorie și vom petrece sărbătorile în spitale, iar ceilalți nu se vor putea bucura de petreceri, pentru că toate localurile vor fi închise și toate evenimentele restricționate”, a declarat medicul.

În secțiile de terapie intensivă, pacienții mor, iar medicii trec prin momente dramatice. La Timișoara, nu mai sunt locuri la ATI, iar singurul lucru care ar putea să încetinească evoluția pandemiei este un moment de „stop joc”. „Suntem necăjiți, că din păcate mai sunt și oameni iresponsabili care nu vor să respecte regulile, chiar dacă suntem într-o situație așa dificilă.

La Timișoara nu mai avem loc pe ATI. Orice caz nou va fi transferat în alt județ, spitalul nostru e plin. Mai sunt câteva locuri în spitalele suport COVID.

Formele severe sunt foarte dificil de plasat într-un spital unde să avem oxigen cu presiune. Suntem într-o situație limită și pandemia continuă să crească.

Această roată care se rostogolește peste noi, nu poate fi stopată dacă nu suntem responsabili și dacă nu respectăm regulile cu strictețe.

Un pacient de la ATI mort poate însemna șansa unui alt pacient prin eliberarea unui pat. Am asistat și eu la asemenea situație. O situație tragică și îngrijorătoare, iar mediul care a fost de gardă a zis că nu vrea să mai trăiască niciodată o astfel de experiență.

Încă am speranța pentru că trebuie să luptăm împreună, să câștigăm acest război foarte dificil și din păcate vedem mai multe dificultăți decât ne-am fi așteptat.

Un calcul matematic arată că într-o săpătmână, două vom ajunge să nu mai avem locuri în spitale. Numai dacă facem „stop joc” de mâine, adică fiecare să poarte mască la fiecare contact, cu orice persoană, și atunci poate nu ne mai contaminăm. Trebuie să fim responsabili, să conștientizăm importanța purtării măștii și a distanțării sociale, pentru că fără aceste măsuri, numărul de cazuri va crește”, a declarat medicul Musta.

Raed Arafat --

Raed Arafat: Va trebui să învățăm să trăim cu virusul respectând toate regulile pe care mulți ne îndeamnă să nu le respectăm

Șeful DSU, Raed Arafat, spune că oamenii vor trebui să învețe să trăiască cu virusul Sars-CoV2 cel puțin până în primăvara sau chiar vara anului viitor.

„Din punctul de vedere al modului în care va evolua virusul, eu cred că cel puțin până la primăvară sau vara anului viitor nu vom sta liniștiți. 

Va trebui să învățăm să trăim cu virusul respectând toate regulile pe care mulți ne îndeamnă să nu le respectăm. Dacă renunțăm la anumite aspecte din viața noastră temporar, fără să o afectăm semnificativ, atunci este posibil să ieșim cu bine când lucrurile vor reveni la o cvasinormalitate, adică către primăvară – vară”, a declarat Arafat la Antena3.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult