Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Medicul Virgil Musta le transmite românilor să nu își facă planuri pentru Crăciun. Raed Arafat: „Până la primăvară sau vară nu vom sta liniștiți”

Virgil Musta

Numărul infectărilor cu Covid continuă să crească în România, iar posibilitatea de a avea sărbători de iarnă „ca înainte” este în acest moment exclusă, spune medicul Virgil Musta, de la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara. Acesta le-a transmis românilor, într-o intervenție la Digi24, să nu își facă planuri pentru acest Crăciun.

„Nu cred că vom avea sărbători de iarnă, și nu cred că putem să sărbătorim morți sau să sărbătorim într-o situație în care multă lume e bolnavă.

Noi vom rămâne la datorie și vom petrece sărbătorile în spitale, iar ceilalți nu se vor putea bucura de petreceri, pentru că toate localurile vor fi închise și toate evenimentele restricționate”, a declarat medicul.

În secțiile de terapie intensivă, pacienții mor, iar medicii trec prin momente dramatice. La Timișoara, nu mai sunt locuri la ATI, iar singurul lucru care ar putea să încetinească evoluția pandemiei este un moment de „stop joc”. „Suntem necăjiți, că din păcate mai sunt și oameni iresponsabili care nu vor să respecte regulile, chiar dacă suntem într-o situație așa dificilă.

La Timișoara nu mai avem loc pe ATI. Orice caz nou va fi transferat în alt județ, spitalul nostru e plin. Mai sunt câteva locuri în spitalele suport COVID.

Formele severe sunt foarte dificil de plasat într-un spital unde să avem oxigen cu presiune. Suntem într-o situație limită și pandemia continuă să crească.

Această roată care se rostogolește peste noi, nu poate fi stopată dacă nu suntem responsabili și dacă nu respectăm regulile cu strictețe.

Un pacient de la ATI mort poate însemna șansa unui alt pacient prin eliberarea unui pat. Am asistat și eu la asemenea situație. O situație tragică și îngrijorătoare, iar mediul care a fost de gardă a zis că nu vrea să mai trăiască niciodată o astfel de experiență.

Încă am speranța pentru că trebuie să luptăm împreună, să câștigăm acest război foarte dificil și din păcate vedem mai multe dificultăți decât ne-am fi așteptat.

Un calcul matematic arată că într-o săpătmână, două vom ajunge să nu mai avem locuri în spitale. Numai dacă facem „stop joc” de mâine, adică fiecare să poarte mască la fiecare contact, cu orice persoană, și atunci poate nu ne mai contaminăm. Trebuie să fim responsabili, să conștientizăm importanța purtării măștii și a distanțării sociale, pentru că fără aceste măsuri, numărul de cazuri va crește”, a declarat medicul Musta.

Raed Arafat --

Raed Arafat: Va trebui să învățăm să trăim cu virusul respectând toate regulile pe care mulți ne îndeamnă să nu le respectăm

Șeful DSU, Raed Arafat, spune că oamenii vor trebui să învețe să trăiască cu virusul Sars-CoV2 cel puțin până în primăvara sau chiar vara anului viitor.

„Din punctul de vedere al modului în care va evolua virusul, eu cred că cel puțin până la primăvară sau vara anului viitor nu vom sta liniștiți. 

Va trebui să învățăm să trăim cu virusul respectând toate regulile pe care mulți ne îndeamnă să nu le respectăm. Dacă renunțăm la anumite aspecte din viața noastră temporar, fără să o afectăm semnificativ, atunci este posibil să ieșim cu bine când lucrurile vor reveni la o cvasinormalitate, adică către primăvară – vară”, a declarat Arafat la Antena3.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult