Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Medicul Virgil Musta le transmite românilor să nu își facă planuri pentru Crăciun. Raed Arafat: „Până la primăvară sau vară nu vom sta liniștiți”

Virgil Musta

Numărul infectărilor cu Covid continuă să crească în România, iar posibilitatea de a avea sărbători de iarnă „ca înainte” este în acest moment exclusă, spune medicul Virgil Musta, de la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara. Acesta le-a transmis românilor, într-o intervenție la Digi24, să nu își facă planuri pentru acest Crăciun.

„Nu cred că vom avea sărbători de iarnă, și nu cred că putem să sărbătorim morți sau să sărbătorim într-o situație în care multă lume e bolnavă.

Noi vom rămâne la datorie și vom petrece sărbătorile în spitale, iar ceilalți nu se vor putea bucura de petreceri, pentru că toate localurile vor fi închise și toate evenimentele restricționate”, a declarat medicul.

În secțiile de terapie intensivă, pacienții mor, iar medicii trec prin momente dramatice. La Timișoara, nu mai sunt locuri la ATI, iar singurul lucru care ar putea să încetinească evoluția pandemiei este un moment de „stop joc”. „Suntem necăjiți, că din păcate mai sunt și oameni iresponsabili care nu vor să respecte regulile, chiar dacă suntem într-o situație așa dificilă.

La Timișoara nu mai avem loc pe ATI. Orice caz nou va fi transferat în alt județ, spitalul nostru e plin. Mai sunt câteva locuri în spitalele suport COVID.

Formele severe sunt foarte dificil de plasat într-un spital unde să avem oxigen cu presiune. Suntem într-o situație limită și pandemia continuă să crească.

Această roată care se rostogolește peste noi, nu poate fi stopată dacă nu suntem responsabili și dacă nu respectăm regulile cu strictețe.

Un pacient de la ATI mort poate însemna șansa unui alt pacient prin eliberarea unui pat. Am asistat și eu la asemenea situație. O situație tragică și îngrijorătoare, iar mediul care a fost de gardă a zis că nu vrea să mai trăiască niciodată o astfel de experiență.

Încă am speranța pentru că trebuie să luptăm împreună, să câștigăm acest război foarte dificil și din păcate vedem mai multe dificultăți decât ne-am fi așteptat.

Un calcul matematic arată că într-o săpătmână, două vom ajunge să nu mai avem locuri în spitale. Numai dacă facem „stop joc” de mâine, adică fiecare să poarte mască la fiecare contact, cu orice persoană, și atunci poate nu ne mai contaminăm. Trebuie să fim responsabili, să conștientizăm importanța purtării măștii și a distanțării sociale, pentru că fără aceste măsuri, numărul de cazuri va crește”, a declarat medicul Musta.

Raed Arafat --

Raed Arafat: Va trebui să învățăm să trăim cu virusul respectând toate regulile pe care mulți ne îndeamnă să nu le respectăm

Șeful DSU, Raed Arafat, spune că oamenii vor trebui să învețe să trăiască cu virusul Sars-CoV2 cel puțin până în primăvara sau chiar vara anului viitor.

„Din punctul de vedere al modului în care va evolua virusul, eu cred că cel puțin până la primăvară sau vara anului viitor nu vom sta liniștiți. 

Va trebui să învățăm să trăim cu virusul respectând toate regulile pe care mulți ne îndeamnă să nu le respectăm. Dacă renunțăm la anumite aspecte din viața noastră temporar, fără să o afectăm semnificativ, atunci este posibil să ieșim cu bine când lucrurile vor reveni la o cvasinormalitate, adică către primăvară – vară”, a declarat Arafat la Antena3.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Bloc operator Sanador

Când intri într-o astfel de „navă spațială” numai ca să o vizitezi, te gândești că următorul pas în tehnologie nu e foarte departe: specialiștii consultați în prezent de la distanță, prin videoconferință, vor fi prezenți în sală sub formă de hologramă. Sau, de ce nu- se vor teleporta pentru a-i asista pe colegii lor, când aceștia le solicită sprijinul.

Citește mai mult

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult