Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Mediul de afaceri, amenințat de o bombă cu ceas: Un proiect care majorează din pix salariile la privat, în funcție de studii, pe cale să fie adoptat tacit în Parlament

oameni pe strada - getty Images-

Foto Guliver/Getty Images

Mediul de afaceri este amenințat de o bombă cu ceas. Un proiect de lege care prevede stabilirea unei ierarhii a salariilor în funcție de studiile absolvite de către angajați poate fi considerat adoptat tacit, în condiţiile în care nu a fost dezbătut în plen, iar termenul de vot a fost depăşit.

Pe scurt, se impune o grilă de salarizare minimă în funcție de studiile angajaților. Spre exemplu, un angajat cu studii superioare + master trebuie să câștige 2,5 x salariul minim, adică minimum 5.000 RON brut. Din ce cunosc, suntem singura țară din lume care impune salariul minim în funcție de nivelul de calificare al angajaților. Conceptul este aberant, calificarea angajaților fiind răsplătită în funcție de cerere / ofertă și capacitatea de a dovedi că în spatele unei hârtii (diplome facultate) există competențe reale! Conceptul de „salariul minim” nu are legătură cu nivelul de calificare al angajaților.

În orice caz, lăsând conceptele filozofice și economice, realitatea este că această lege o să arunce în aer foarte multe afaceri, companii mici și medii care nu au posibilitatea să suporte aceste costuri. Deja presiunea salariilor în mediul privat este enormă, costurile cu personalul ajungând la 15% în total cheltuieli, dublu față de acum un deceniu. Mediul de afaceri nu are capacitatea de a susține toate aceste majorări ale salariului minim, în condițiile în care ponderea acestuia în salariul mediu din economie a crescut de la 27% (2008) la 45% (2018), cea mai ridicată din UE. Toate aceste majorări din pix și foarte agresive nu fac decât să încurajeze economia subterană, să crească insolvențele în rândul companiilor și să descurajeze antreprenoriatul.


Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Adi check icon
    Romanii care spera la salarii mai mari raman cu BUZA UMFLATA: ministerul Muncii planuieste sa importe 30.000 de muncitori straini.
    Mai multe detalii aici:
    www.stiripesurse.ro/romanii-care-spera-la-salarii-mai-mari-raman-cu-buza-umflata-ministerul-muncii-planuie-te-sa-importe-30-000-de-muncitori-straini_1395142.html
    • Like 2
  • Gabi check icon
    Dacă obligi o firmă prin lege să plătească mai mult pentru un angajat cu diplomă, atunci angajatul „diplomat” trebuie să producă din prima zi! Un om cu o diplomă, trebuie să fie capabil să facă exact ce scrie în diploma respectivă – chiar din prima zi. Firmele plătesc taxe grele pentru sistemul de învăţământ, tocmai ca să obţină în schimb angajaţi competenţi. În România, ele sunt păcălite.
    E aberant să îi faci training din banii tăi unui absolvent care habar n-are să scrie corect, nu poate să-ţi aducă nici un ban în firma, dar mai vrea şi salariu, în timp ce învaţă meserie. Şi care e oricând pe picior de plecare!
    Aşa că, dacă n-au învăţat nimic în facultate şi vor să transforme firmele în şcoli, viitorii angajaţi trebuie să plătească pentru asta. Dacă facultăţile cer o mulţime de bani pentru nimic, de ce firmele să ofere informaţii utile pe gratis?
    • Like 3
    • @ Gabi
      AlexisZ check icon
      Eu nu vorbesc de absolventii habarnisti, de acord ca dunt destui, dar voi vreti sa'i bagati pe toti in aceeasi oala, ca sa puteti suge mai bine de pe spatele CELOR CARE STIU, POT, FAC SI VA ADUC BENEFICIU !!!
      • Like 1
    • @ AlexisZ
      Adi check icon
      mai tataie,,,beneficiul despre care vorbesti trebuie sa se si reflecte obligatoriu in produsul final!! beneficiul suplimentar,,,daca exista,,,sa se poata aprecia si plati mai mult la raft de cel care cumpara produsul!,,,altfel nu a avut rost investitia suplimentara in salariul marit al celui cu diploma!! toata lumea a tot incercat sa-ti explice aici ca pretul produselor e aceptat,,,sau nu,,,de cumparatori!!! tu refuzi sa intelegi,,,sau sa accepti,,,ca patronii opereaza pe o piata deja prea saraca ca sa mai permita cresteri de preturi!!! tu ai dori ca patronii sasi ia ei pierderea de profit,,,sa faca ei foame in loc de angajatii cu diploma. tu ai vrea ca tigrul sa fie 'intelegator',,,sa-i fie mai putina foame,,,sa fie mai bun si mai milos cu celelalte animale din jungla. esti cel putin naiv,,,daca nu chiar comunist in mentalitate. degeaba ai trait 20 de ani in tari capitaliste,,,ai incaruntit degeaba,,,impreuna cu mentalitatile tale vadit neadaptate realitatilor economice actuale! iti spun asta pentru ca am observat c-ai jignit pe-aici cel putin doi colegi!!!
      • Like 3
    • @ Adi
      AlexisZ check icon
      N'am jignit pe nimeni bai mucosule cu cas la gura, dar o fac acuma daca ma iei tu pe mine cu tataie incaruntit. Ok? Aveti impresia ca sunteti buricu' pamantului si tara moare fara voi. La mintea ta ingusta toata economia se reduce la produs, raft si cumparator. Iar inbsocietate tu vrei sa implementezi modelul junglei. Nu e de mirare ca tara asta a ajuns unde a ajuns cu cretini ca tine !!!
      • Like 2
    • @ AlexisZ
      Adi check icon
      comunismul a obisnuit parintii ca se da. "se da carne". "se da oua". "se da mariri de salariu". Se da. v-ati educat copiii sa cerseasca complezente de la angajatori cu complicitatea unui stat social-socialist. din vechii comunisti etatisti au iesit niste copii cu mentalitate de molusca,,,nu ajutati patronii sa fie mai productivi,,,mai competitivi,,,sa vanda mai mult - ci insistati si depindeti de complezente introduse artificial in economie,,,apoi va smiorcaiti ca economia n-ar reflecta realitatea!
      NU patronii au distrus lucrurile in tara asta! ci amestecul statului in economie,,,socialisti populisti si ipocriti care pun bete in roate intreprinzatorilor care creeaza locuri de munca ptr. odraslele voastre! dar,,,din fericire,,,epoca comunistoida e pe cale sa fie inlaturata si politic si economic,,,mai e putin si veti fi doar o istorie jalnica a acestei tari.
      • Like 2
  • Gabi check icon
    Să luăm trei exemple de firme private:
    - Fabrică de bere
    - Agenție de vânzări pachete excursii vacanţe externe
    - Companie independentă de taxiuri.

    Teoretic, patronii acestor firme ar trebui să poată adăuga automat la prețul final al produsului/serviciilor mai mulți bani corespunzător cu creșterea obligatorie a salarizării unor noi angajaţi cu diplomă. Dacă patronii NU vor putea, sau dacă vor încerca dar NU își vor recupera investiţia în noua salarizare mărita din pix de stat, atunci cineva va fi deposedat de bani abuziv - adică furat.
    - Clientul final nu va fi neapărat dispus să plătească mai mult pentru a cumpăra berea din cauză că fabrica are angajați cu diplomă de studii superioare.
    - Clientul final nu va fi neapărat dispus să plătească un preț mai mare pentru un pachet de vacanţă din cauză că firma care vinde pachetul de vacanţă are angajați cu diplomă de studii superioare. Ba dimpotrivă, clientul va caută o altă ofertă, eventual direct din afara țării.
    - Clientul final nu va fi neapărat dispus să se suie într-un TAXI cu preț dublu din cauză că firma de taxiuri are angajați cu diplomă de studii superioare. Ba dimpotrivă, clienţii vor căuta și se vor sui în taxi-ul cu prețul cel mai mic.

    Efectul va fi că aceste firme ori vor accepta să fie deposedate inutil de niște bani, ori vor EVITA să angajeze oameni cu diplomă.
    • Like 5
  • Caz concret dintr-o economie mai avansata decit a noastra:

    Absolvent cu masterat in “Creative writing” al unei universitati bine cotata din Statele Unite s-a decis sa se angajeze sudor pe o platforma de foraj marin.
    Decizia lui, nu discutam motivele.

    Cum ar functiona asta pe taramul mioritic?
    Trebuie angajatorul sa-i plateasca existenta diplomei?
    • Like 3
    • @ Val Verde
      AlexisZ check icon
      Daca aduce o plusvaloare si un beneficiu firmei DA, e absolut corect ca ORICE aport in plus fata de alti colegi sa fie platit. In cazul prezentat de dvs patronul trebuia atunci sa'i spuna nu ca angajez pentru ca studiile nu corespund postului, ceea ce si multi patroni fac de fff multe ori
      • Like 1
    • @ AlexisZ
      Asta e tipul de non-sens pe care masurile arbitrare le aduc economiei private.

      Patronul avea nevoie de un sudor calificat AWS.
      Absolventul avea calificarea necesara si exista dorinta ambelor parti pentru o colaborare mutual avantajoasa.
      Dar vine Statul si spune ca el stie mai bine, ca dupa cum spuneti dvs, patronul nu ar trebui sa- l angajeze pentru ca are o diploma nerelationata cu descrierea postului !!

      Sta piptapalacu’n coada de ce poti auzi prin Romania noastra....
      • Like 3
    • @ Val Verde
      AlexisZ check icon
      1.Ma repet, nu mai invocati principiile economiei de piata pt ca la noi nu exista, esre economia bunului plac.
      2.Mergeti si pe la altii si'o sa vedeti ca masuri d'astea arbitrare ale statului cum le spuneti exista peste tot
      3.Apropos de coada, d'aia n'are ursu coada si a plecat sa munceasca afara, inclusivi cei cu studii si diplole, nu numai cei fara.
      4. Continuati tot asa stimati patroni, in 2-3 ani o sa puneti lacatu pe taraba.

      Va salut si n'am cuvinte, imi pierd timpul pe'aici !
      • Like 2
    • @ AlexisZ
      Gabi check icon
      Marea diferență este că:
      Firmele CREEAZĂ locuri de muncă.
      Angajații sunt CONSUMATORI de locuri de muncă.
      - Angajatul care nu-i convine salariul pe care-l poate realiza în România emigrează fizic în altă țară.
      - Firma care nu-i convine profitul pe care-l poate realiza în România emigrează fizic sau fiscal în altă țară.

      Practic, astăzi oricine poate vinde orice, oriunde, pe internet. Nu-i poți împiedica nici pe angajați, dar nici pe patroni, să emigreze acolo unde cred ei că le va fi mai bine. E o lume liberă, în care economia este deja globalizată. Oamenii şi investiţiile (banii) merg automat acolo unde este mai rentabil.

      Problema vine de la guvernanţii care nu înțeleg, (sau nu vor) să modifice mediul economic în așa fel încât să le [mai] rămână angajați și firme în țară. Ei, (guvernanţii) sunt de blamat. Nu angajații și nici patronii care se mută afară din această țară. Căci și angajatul, și investitorul -amândoi- vor emigra acolo unde le este lor mai profitabil. Fiecare în parte (angajat și angajator) fac uz de dreptul lor de a acționa liber, pe o piață liberă și concurenţială, după cum cred ei că le va fi mai profitabil.

      Nu trebuie uitat, însă, că nici investitorul și nici angajatul nu are nimic garantat oriunde s-ar duce.
      Investitorul poate alerga după afaceri profitabile si clienți bănoşi, dar să nu le obţină. La rândul lui, angajatul poate alerga după joburi garantate şi bine plătite, dar să nu le obţină.
      • Like 3
    • @ Gabi
      AlexisZ check icon
      "Angajații sunt CONSUMATORI de locuri de muncă." am trait s'o aud si p'asta. Nici nu stiu daca sa rad sau sa plang. Mai ramane sa'i taxati ide lipitori nenorocite p'aia cu studii care sug sangele bietilor patroni si sunt exploatati de catre angajati ! Si daca nu o sa mai ai intr'o zi consumatorii astia cum ii numesti dumneata, ce o sa vinzi dup'aia si cui ?? S'antors lumea cu fundu'n sus. Mi'e scarba de mentalitatea dumitale si cred ca mi'am pierdut prea mult din timpul meu pretios cu indivizi de teapa dumitale. Daca esti patron asa destept cum te pretinzi, chiar daca n'ai studii si'ti sta'n gat treaba asta, atunci arata ca esti inteligent si stii sa te folosesti cum trebuie de angajatii care au ceea ce dumitale'ti lipseste, pentru binele tuturor, al afacerii , zl angajatilor si in primul rand al dumitale.. Sau poate esti din contra, din categoria celor care vin plini de fite cu studii facute afara, crezand ca nu mai e nimeni ca ei si cate ar vrea sa aiba in subordine doar niste papusi de plastelina cu 4 clase si cu spinarea indoita, care doar muncesc dar nu gandesc, si'i ling picioarele !!
      • Like 2
    • @ AlexisZ
      Adi check icon
      tataie,,,tu ai impresia ca patronii pot vinde la orice pret vor ei? esti gresit! foarte gresit!! patronii pot vinde numai atat cat le da voie puterea de cumparare existenta in piata. si din asta rezulta salariile pe care ei le pot plati angajatilor. nu studiile. nu diplomele angajatilor. ai inteles? pune mana si citeste niste carti bune de economie inainte sa infierezi patronii!!!
      • Like 3
    • @ Adi
      AlexisZ check icon
      Bai mucea, pune mai bine tu mana si mai vezi cum functioneaza si cum se bazeaza economia in alte tari pe cei care au carte si acolo chiar au parte, pentru ca nu traiesc intr'o tara de habarnisti ca tine !!!
      • Like 0
    • @ Adi
      Delia MC Delia MC check icon
      În ciuda tonului agresiv, nu pot decât să dau like, și anume pentru: "patronii pot vinde numai atat cat le da voie puterea de cumparare existenta in piata. si din asta rezulta salariile pe care ei le pot plati angajatilor". Scurt și cuprinzător.
      • Like 2
    • @ Val Verde
      Delia MC Delia MC check icon
      Bineînțeles că nu.
      Dar poate să se angajeze în firma potrivită unde, avansând, poate avea salariu mare pentru că ÎȘI FOLOSEȘTE COMPETENȚELE.
      Poate nu știați, dar supra-calificarea este privită uneori ca un impediment. Nu numai că nu iei salariu mai mare, dar nu primești postul că poți să contești deciziile șefului său să faci nazuri și nici una din situații nu-i favorabilă. Am uitat, nu la noi...
      Eu am poate 3 diplome. Cu cât îmi crește salariul?
      • Like 0
    • @ Delia MC
      Vorbim de calificari in doua specialitati nerelationate. Una cu diploma de masterat, cealalta cu certificat de sudor eliberat de una dintre cele mai prestigioase asociatii profesionale din lume.

      Individul alege voluntar sa se angajeze sudor si comentariile mioritice mi se par aberante. Unul spune ca nu ar trebui sa-l angajeze. Din articol rezultatul ca intr- o situatia similara in Romania, patronul ar trebui sa- I plateasca in plus pentru ca are o diploma nerelationata cu fisa postului pe care se vrea angajat.

      Asta nu este o problema de supra calificare sau de bani mai multi ( de fapt sudor off shore plateste mai bine decit profesor de Limba engleza la liceu)
      Cel putin in US, supra calificarea este un impediment la angajare dar nu pentru ca se intra in coliziune cu seful ci pentru ca nu sugereaza stabilitate. Angajatul se plictiseste de munca sub nivelul lui de calificare si pleaca de indata ce gaseste ceva mai apropiat de ceea ce stie.
      • Like 0
    • @ Val Verde
      Delia MC Delia MC check icon
      A fost deja spor la salariu pe competență nerelaționată cu munca dar la stat. Apoi au văzut că nu merge și au acordat sporul doar la calificare în domeniu. Nimic nou sub soare, numai că lumea nu învață și țin morțiș să repete greșelile. Asistenta medicală cu studii universitare, asta există, deși acele studii n-o fac mai competentă (studiile sunt foarte teoretice, nu aduc mult într-o meserie eminamente practică). Așa au proliferat facultăți de stat care oferă asta. Dacă se plătește...
      Am extins puțin pentru a arăta absurdul situației și pentru a preciza că de multe ori nici calificarea corelată dar care NU se încadrează in fișa postului, nu justifică sporul. A, dacă asta chiar folosește, aduce plus-valoare sau face economie, respectivul poate mai apoi să ceară bani în plus.
      Cu supra-calificarea e corect și cum spuneți dvs.
      Aveți dreptate, partizanilor acestei concepții nu le pot spune decât bun venit în lumea reală.
      • Like 0
  • Ehhh.... ce pacat ca au trecut vremurile cand patronul te injura, te batea si ramaneai si fara salariu. Da salariul ala pe care trebuia sa-l iei cu 2-3 luni in urma. Cum te mai umileau si iti spuneau (in special dupa criza) "daca nu iti convine 10 asteapta la poarta". Nu vreau sa spun ca toti patronii erau asa. Doar o parte din ei. Insa acestia erau majoritari. Acum proportia s-a mai schimbat dar nu cu mult. Acum vad o groaza de patroni cum plang dupa noi, cei plecati sa lucreze afara. Si asteapta ca puii de randunica pe marginea cuibului (adica cu gura cascata) sa-i lase si statul asta rau sa aduca mai multi vietnamezi sa munceasca. Ca sunt ieftini si nici sindicat nu vor.. Intrebati orice patron ce parere are despre un sindicat la EL in firma. In Europa sindicatele exista inclusiv in tarile nordice. Am vazut abuzuri si din partea angajatilor.... mai nou. Si stiu ca asa cum este legea facuta acum, In cazul in care tu ca angajat ai produs o paguba firmei este greu sau putin probabil sa poata fi recuperata. In special daca firma e mica. Dar cand aud vorbe de genul "exploatarea resurselor umane" inteleg de ce nu se inghesuie lumea la poarta maretei firme sa se angajeze. Munca este o marfa dar nu si oamenii. Cei care gandesc asa ceva despre oameni sunt probail stra stra nepoti de stapani de sclavi. Si chiar cred ca este corect ca un inginer sa nu fie platit ca un salahor. Cu acelasi celebru "minim pe economie". Nu am vazut asa ceva in nici o tara normala. In definitiv daca omul nu corespunde ai la dispozitie o perioada de proba mai mult decat generoasa in care sa vezi cat de bun este. Daca tu ca patron crezi ca nu este bun sau mai degraba nu este ce ai tu nevoie (ca la noi in tara sunt o groaza de patroni cu 10 clase dar care in timp au devenit mari specialisti .... fara scoala) spui un civilizat 'la revedere' si gata. Legea nu te obliga sa dai nici un fel de explicatii. Cauti altul. Si trebuie sa te mai duca capul ca nimeni nu merge la scoala de "n-am ce face". Merge sa invete o meserie care sa i faca viata mai buna. Iar asta inseamna de multe ori ca cei mai frumosi ani sunt petrecuti intre o camera de camin rece iarna si sufocanta vara si sali de curs la fel de misto. Cum ar fi ca eu, un mic patron de magazin alimentar, cu liceul la baza (profil agro), din ce am strans in anii astia de dictatura de stanga (sic), in care consumul a fost impulsionat si deci mi a mers bine, sa achizitionez prin mijloace pefect oneste 2 apartamente alaturate , sa merg la banca sau Doamne ajuta ! sa prind un mic proiect cu bani europeni si sa-mi fac ... 2 cabinete stomatologice sa zicem. Sau un birou de proiectari. Sau ceva de genul asta. Si sa merg sa caut 2 medici stomatologi carora sa le ofer un salariu de ... ??? 2.080 lei pe luna ???? Si dupa ce vad ca nu vrea nici unul sa vina pe salariul asta sa plang si sa spun "nu mai vrea lumea sa munceasca in tara asta". Dar sa vina sotia sa-mi spuna "lasa draga nu mai plange .... ca vorbesc eu cu Popeasca la minister si iti aduce 2 doctori sirieni". Daca vreti sa vedeti ce poate face mediul privat FARA LEGI priviti in Chile. Pentru ca daca lasi oamenii nesupravegheati si cu prea multa putere ... se intampla la fel ca in politica. Si chiar nu conteaza ca provin din mediul privat. Nu cred ca mediul privat din Romania este populat doar cu ingeri.
    • Like 3
    • @ Nikkidingo Nikkidingo
      AlexisZ check icon
      Multumesc si va felicit pentru mentalitate. In sfarsit cineva care mai si gandeste pe forumul asta. Cum spuneam, nu trebuie sa generalizam acum si sa infieram cu "sfanta manie proletara" toti patronii, dar fara un minim de reguli si conventii, fara o scara reala a valorilor, nu se va ajunge nicaieri si nu be vom scoate din mocirla in veci. Amin.
      • Like 3
  • Gabi check icon
    Din atitudinea lor, se poate trage concluzia că socialiştii nu înţeleg caracteristicile economiei de piaţă şi nici conceptul de suveranitate al consumatorilor. În ultimă instanţă:
    - Cumpărătorii finali determină venitul fiecărui membru al economiei de piaţă.
    - Cumpărătorii finali, (nu angajatorii), sunt cei ce achită salariile fiecărui angajat.
    - Proprietarii de afaceri nu-şi pot proteja şi spori investiţia decât satisfăcând cât mai deplin „ordinele” (comenzile) cumpărătorilor.
    - Angajatorii NU sunt liberi să facă cheltuieli acolo unde cumpărătorii NU sunt dispuşi să refinanţeze investiţia plătind pentru produse sau servicii.
    - Un cumpărător poate oricând să fie neloial şi nemilos, să cumpere acelaşi produs mai ieftin de la o altă firmă, sau din altă ţară.

    Toţi investitorii realizează şi încearcă să respecte următoarele:
    Ca să poţi cumpăra ceva trebuie să ai bani. Ca să ai bani trebuie să vinzi ceva. Nu vinzi nu ai bani. Nu ai bani nu cumperi. Munca este un alt produs (ca orice alt produs sau serviciu vandabil pe piaţă).
    Angajatorii cumpără muncă numai DACĂ au vândut suficient şi numai DACĂ au obţinut suficient de mulţi bani.
    De aceea, în modul cum îşi conduce echipa, un angajator trebuie să poată fi „nemilos” - fiindcă cumpărătorii finali (clienţii, şefii lui supremi) sunt şi ei nemiloşi.

    Exploatarea resurselor umane trebuie să devină total liberă şi încurajată. Statul trebuie să-şi ia mâna de pe economie, să înlăture toate barierele birocratice; codul muncii şi salariul minim garantat trebuie să dispară.
    • Like 4
    • @ Gabi
      AlexisZ check icon
      "Cumpărătorii finali, (nu angajatorii), sunt cei ce achită salariile fiecărui angajat." complet gresit. Copiati niste truisme ieftine din manuale de economie prafuite. Nu orice activitate remunerata este platita de un consumator final. Iar atunci cand este, consumatorul plateste dar angajatorul distribuie dupa bunul plac. Sunt infinite in lume exemplele de firme extrem de profitabile dar care platesc salarii la limita decentei pentru a-si spori si mai mult profitul. Asta ca tot o dati cu "socialistii care nu inteleg economia de piata"...Pai n'o inteleg ca la noi nu e de piata si nici de iarmaroc, e de jungla.
      • Like 4
    • @ AlexisZ
      Dati exemplu de activitate remunerata din sectorul privat care nu este platita de consumatorul final.

      Daca nu intelegeti principiile elementare ale economiei de piata, etichete pompoase ca “truisme ieftine” nu va vor ascunde ignoranta.

      Uitati aici alt principiu de baza, universal acceptat, al economiei capitaliste:

      Unica, subliniez unica, obligatie a unei companii private este cresterea profitului. Absolut orice altceva din activitatea firmei este subordonat acestui principiu.
      Tot ce tine de functionarea in cadrul legal a companiei trebuie sa aiba ca scop final cresterea pretului pe actiune.

      Va place sau nu, asa merg lucrurile intr-o economie sanatoasa.
      • Like 4
  • AlexisZ check icon
    Precizare din capul locului : nu le am cu PSD ul nici cu masurile lor. Deci nu vreau sa discut din perspectiva celor care au facut propunerea ca sa "depolitizez" discutia.
    Si'acum vin si pun o intrebare simpla : la ce dracu' mai folosesc studiile daca nu sunt recunoscute ? Mediul privat de la noi e mai comunist si mai egalitarist decat comunistii de pe vremuri in ceea ce priveste salarizarea, si practica o egalizare spre nivelul de jos, sau chiar o inversare a valorilor. Comunistii spuneau egalitate intre oameni, desi asta exista doar in fata mortii, dar aproape fiecare salariat era la locul lui, in functie de studii, vechime si capacitati. Nu spun ca nu erau derive si exceptii, aranjamente, pile, cunostinte si relatii. Spun doar ca atunci sistemul era mai respectuos cu invatamantul si mult mai atent la experienta si valoarea personala a fiecaruia. Am cunoscut destui oameni care s'au putut realiza profesional fara sa fie membrii pcr, sau erau doar de forma, nefiind obligati sa urce si politic daca vroiau sa urce profesional si salarial. Atunci nu cred ca gaseai vre'un mucos analfabet doar cu liceu sau o licenta cumparata de la privati la coltul strazii sa comande sau sa dea lectii unuia de 50 de ani, blindat de studii si de ani de experienta si sa aiba salariul mai mare ca el, asa cum se'ntampla acum in mediul privat din Romania.
    • Like 2
    • @ AlexisZ
      E destul de simplu...intr-o economie libera, calificarea profesionala este oferta individului pe piata muncii. Salarizarea este parte din contractul rezultat in urma negocierii directe dintre angajator (cerere) si angajat (oferta).
      Educatia in general ridica nivelul calificarii profesionale si diplomele sunt atestatul formal al completarii unul anumit nivel de pregatire profesionala.
      Diplomele in sine nu au absolut nici o valoarea pe piata muncii si compensatiile monetare nu ar trebui sa aiba nimic de a face cu simpla exstenta a diplomei ci cu calitatea serviciului prestat de ofertant.
      Exemplul nostalgic din economia comunista e torsionat. Salariul era unic si egal in functie de studii si vechime, dar in nici un caz de capacitati. Asa s-a ajuns la situatia aberanta unde un individ capabil si cu dor de munca sa cistige la fel ca un lenes incompetent atita timp cit aveau aceeasi diploma si se angajasera in acelasi timp.

      Intrebarea mai pertinenta e: ce cauta statul in economia privata?
      Nu e indeajuns ca creaza concurenta neleala cu salariile bugetarilor pe care noi toti le platim?
      • Like 4
    • @ Val Verde
      AlexisZ check icon
      "Asa s-a ajuns la situatia aberanta unde un individ capabil si cu dor de munca sa cistige la fel ca un lenes incompetent atita timp cit aveau aceeasi diploma si se angajasera in acelasi timp." Iar acum s'a ajuns si mai bine, Dupa cum spuneam in comentariul meu de mai sus. Lenesi si incompetenti si cu studii facute in caricatura de sistem de dupa '89. sau chiar fara studii au ajuns sa sfideze cu nesimtire pe cei care, da, au facut carte serioasa pe vremea aceea, chiar daca sistemul era politizat si dirijat. Nu e vorba de nicio nostalgie aici, ci de o realitate trista diin pacate. Ce spuneti dvs despre piata muncii, cerere, oferta, negocierea salariului cu contract individual e doar pura teorie economica pentru incepatori. Care cerere si oferta cand toate firmele fac cartel si se aliniaza toti pe minimul posibil, numai cat sa aiba cu ce rula firma. Macar abia descurajam oamenii sa se mai plimbe de colo colo ca tot un drac. peste tot Negocierea individuala a contractului ? Asta inseamna ca ultima pitipoanca si ultimul cocalar care d'abia stiu sa se semneze dar au pe cineva-undeva in conducere sau prin HR sau cine stie pe cine din toata armata de bagatori de seama, au negociat mai bine salariul nu'i asa? ca doar e la liber acum nu'i asa, fata de fraierii care muncesc si.pentru ei si tin firma. Nu sunt pentru interventionismul statului aiurea si asa, cand i se nazare, sau mai ales pe chestii cu miza electorala, politica. Dar in acest caz ecuatia e simpla : am studii, am competente, am vechime, am experienta adunata si afara, deci aduc plusvaloare in firma, ca vreau sau nu, asta e bagajul. Deci firma nu se jeneaza sa'l foloseasca, sa beneficieze de el. Deci atunci mi se pare de o minima decenta ca beneficiul asta sa fie rasplatit corespunzator, si mai ales celor care il aduc, nu celor care profita de pe urma lui fara sa faca mare lucru. Sa nu credeti ca ma topesc dupa cum statul roman a gestionat treaba in ultimii 30/de ani. Dar in aceasta propunere chiar nu vad nimic electoral. Daca vrem ca peste 15-20/de ani tara asta sa nu fie populata doar de batrani, analfabeti, hoti si loaze intretinute conduse de un stat mafiot, atunci da, trebuie salutata orice masura care incurajeaza demografia, orice initiativa care poate sustine clasa mijlocie si ultimii oameni competenti, care au mai ramas in tara, s'au intors in tara sau vor sa creada in continuare intr'un viitor aici si n'au plecat inca.
      • Like 2
    • @ AlexisZ
      Toate firmele fac cartel?
      Puteti aprofunda?

      Pile la conducere, cunostinte la HR?
      Asta suna a intreprinderi de stat.
      Orice firma privata care vrea sa supravietuiasca este obligata sa oferta un produs sau un serviciu pntru care se gasesc cumparatori voluntari.
      Cu cocalari si pitzipoance nu vor reusi iar “fraierii care muncesc sa tina firma” sunt liberi sa isi ofere serviciile pe piata libera a muncii unor companii care le apreciaza calificarea.
      Si, da, piata de afara pune presiune pe piata interna, asa cum ar trebui sa fie in economia de piata.

      Nu sunteti multumit cum a gestionat Statul...etc
      Uite o idee noua: statul nu are nimic de gestionat. Statul trebuie sa faca legi eagle pentru toti, si sa urmateasca implementarea/respectarea lor.
      Dupa care Statul trebuie sa se dea la o parte si sa lase initiativa/economia privata sa isi duca cursul.
      • Like 5
    • @ Val Verde
      AlexisZ check icon
      Nu suna deloc a intreprinderi de stat. Aceleasi naravuri si metehne le'am intalnit si in firmele private din Romania. Dupa 20 de ani lucrati afara, si va asigur ca intr'una din tarile cele mai competitive si cu un sector privat din cele mai performante in lume, m'am ingrizit de ceea ce am vazut in cei 7 ani de cand m'am intors in Romania. Ne gargarisim aici ca sectorul privat e cel mai bun iar cel public cel mai rau. Va asigur ca nu e nici o diferenta. Sunt amandoua la fel de mediocre. Pentru ca lucreaza tot cu romani si pentru ca sunt in Romania. Iar firmele de afara s'au balcanizat bine mersi la noi si s'au adaptat perfect la metehnele si combinatiile de aici. Angajari, promovari, salarii si prime care n'au nici o legatura cu performanta, bani spalati, coruptie, evaziune, statistici masluite, neplata contributiilor la stat, calcarea in picioare a legislatiei muncii si a drepturilor sociale, intimidarea angajatilor care vor sa se asocieze in sindicat sau sa faca greva, etc etc. Mai lasati'ma va rog cu retorica asta ieftina, cu sectorul privat de la noi care e un inger salvator al Romaniei.. Va contraziceti singur si spuneti statul trebuie sa faca legi si dup'aceea sa se retraga si sa'si ia mana de pe economie. Ceea ce se propune si in cazul asta este tot o lege. Aaa, pai stai, ca daca statul da legi ca sa reduca cota de impozitare, sa permita exportarea intregului profit si firma sa nu plateasca nici o letcaie in Romania atunci e un stat bun. Dar daca da legi cu privire la salarizare, la legislatia muncii si protectiei sociale, sau la recunoasterea studiilor ca criteriu de diferentiere a salariilor ca in cazul acesta, sau mai stiu eu ce alte legi in favoarea angajatilor, atunci este un stat rau evident. Este reductor si maniheist. Nu uitati ca daca statul n'ar fi intervenit si n'ar fi obligat sectorul privat sa mareasca salariul brut cand s'au trecut contributiile sociale de la angajator la angajat, acum cred ca am fi avut cu inca vreun milion de romani plecati afara, si nu din sectorul public, cà aceia oricum sunt copilasul drag, docil si votant al partidului si statului. Dar noi ne'am trezit buricul pamantului si mai catolici decat papa. In toate marile economii, mai devreme sau mai tarziu, la un moment dat sau altul, in functie de situatie si conjunctura. statul a facut si va face interventionism, numai noua ne pute. Adevarata problema la noi nu este ca'l face, ci ca nu stie cum sa'l faca.
      • Like 3
    • @ AlexisZ
      Si dv propuneti sa combateti toate hibele enumerate in primele paragrafe prin interventia statului. (!!??)
      Asta se cheame spirala catre fund.

      Da, parlamentul trebuie sa dea legi economice care sa niveleze terenul de joc si sa incurajeze initiativa privata. Dupa care trebuie sa activeze mecanismele de control si buna functionare.
      Aruncati la gramada exemple care ati vrea sa va sustina punctul de vedere, dar nu faceti decit sa tulburati argumentul.
      Multe din legile promulgate indeplinesc ambele conditii enumerate mai sus: 1. toata lumea joaca dupa aceleasi reguli si 2. incurajeaza si stimuleaza intiativa privata. In cazul salarizarii dupa existenta si culoarea diplomei, o consider o piedica in functionarea companiilor private.
      Nici nu mai mentionez rezultatul aberant prezent in comunism si mentionat mai devreme, unde doi salariati primesc aceeasi compensatie pentru ca au o diploma, fara nici o legatura cu performanta lor profesionala.
      E asa de greu de inteles ca obtinerea unei diplome nu e scop in sine ?
      • Like 4
    • @ Val Verde
      AlexisZ check icon
      "calificarea profesionala este oferta individului pe piata muncii". corect ! dar presupun ca la dvs calificarea pt jobul respectiv nu s'a facut si prin studii, ci doar prin ceea ce firma ii toarna in cap angajatului in timpul trainingurilor si diverselor formari, unele din ele complet inutile si adesea tinute de indivizi mai prosti decat cei pe care vor sa'i invete.
      • Like 2
    • @ Val Verde
      AlexisZ check icon
      Dupa retorica dvs probabil faceti parte din tagma acolor pe care ii sustineti si care vor cat mai mult de la angajat dar sa'i plateasca daca se poate cat mai putin. Daca va put atata diploma si studiile angajatilor, atunci de ce le cereti ca o conditie esentiala la angajare ? Dupa logica dvs ar trebui ca toti patronii din Romania, sa stea daca s'ar putea la portile scolilor, sa angajeze toti copii imediat cum au terminat invatamantul obligatoriu, dar sa aiba cunostinte si competente maxime pentru a putea fi cat mai repede profitabili pe piata muncii. Eventual sa daramam si bruma de scoli care au mai ramas in picioare cu chiu cu vai in Romania si sa trimitem toti profesorii la pensie sau la capsuni in Spania. Un stat daca vrea sa investeasca in viitorul lui investeste in copii, tineri si in educatie. Uitati'va unde au ajuns acum tari ca Finlanda sau China, iau doar 2 exemple la intamplare, si unde erau acum30 de ani, adica exact cati au trecut la noi de la lovilutie. Dupa ultimele statistici, in Romania mai sunt circa 7000 de unitati de invatamant, de la nivel prescolar la universitar. Biserici sunt peste 18000. Aveti aceeasi mentalitate si pe aceeasi linie cu popimea sau partideke politice : tara te vrea prost, incult, obedient, sa bati matanii, sa votezi la stanga si sa pupi mana patronului care'ti da o bucata de paine. Jalnic, meschin si complet debil ca mentalitate si logica.
      • Like 2
    • @ AlexisZ
      Va imaginati premize false, va autoambalati pornind de la aceste premize si dezvoltati un amalgam de amareli cu care ati luat-o asa de tare pe aratura ca ati iesit din decor.

      Repet: studiile acreditate de o diploma constituie o pagina in plus la pachetul de calificari profesionale pe care le ofera un individ. Alte pagini din acelasi pachet sunt experienta profesionala, cursuri suplimentare, etica profesionala, atitudinea catre munca, personalitatea, inter-relatia umana, capacitatea de decizie si multe multe altele.
      Un angajator trebuie sa evalueze si sa compenseze intreg pachetul de competente profesionale si nu doar o pagina din pachet.
      Dupa specificul activitatii, o companie poate pune mai mult accent pe una din paginile mentionate, dar este decizia angajatorului care trasatura il intereseaza mai mult, nu a statului.

      Invatamintul si calificarea profesionala sunt cerinte absolute ale progresului economic. Cu cit mai multi absolventi cu atit mai bine, dar ma intereseaza calitatea cunostintelor acumulate, nu numarul diplomelor. Compensatia monetara trebuie legata de performanta, nu de existenta unei diplome.
      Angajatorii cer absolventi de facultate ca o prima masura de selectie a candidatilor. Absolventul are un plus in favoarea lui pentru ca, cel putin theoretic, a acumulat mai multe cunostinte specifice decit cei care nu au absolvit o facultate. Procesul de selectie deabia incepe cu cerinta diplomei.
      • Like 3
    • @ Val Verde
      AlexisZ check icon
      "Compensatia monetara trebuie legata de performanta, nu de existenta unei diplome." Corect, dar nu in sensul dvs; diploma reprezinta studii si competente, iar acestea aduc si performanta mai mare pentru cei care le detin, in comparatie cu altii. Nu ma ambalez deloc si amareala de care vorbiti este doar o profunda dezamagire fata de un sistem care nu stie sa construiasca o reala scara a valorilor in tara asta, asa cum s'a intamplat pe la altii. Dvs ori sunteti fiu de miner (noi muncim nu gandim), ori un patron veros care vrea tot de la angajat fara sa dea nimic in schimb !!
      • Like 2
    • @ AlexisZ
      Diploma dovedeste capacitatea individului de a absolvi o scoala, nu competente. E mai probabil sa fi competent daca ai o diploma dar nu este obligatoriu. De aceea se evalueaza competenta si nu diploma.

      “Dvs sunteti ori fiu de miner....etc”
      When the debate is lost slender becomes the tool of the loser.
      N-a spus-o Socrate dar ramine valabila.
      • Like 3
  • Marga check icon
    Ponderea salariului minim în salariul mediu din economie NU este cea mai mare din UE, ci printre cele MAI MICI, cf. datelor Eurostat disponibile in 2014
    https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Minimum_wage_statistics#Minimum_wage_levels_in_relation_to_median_gross_earnings.
    Iar dupa sal. minim exprimat in purchasing power standard (PPS) Romania este in grupa a 2-a de mijloc.
    Coef. min. de ierarhizare propusi sunt cu totul neadecvati (mult prea mari).
    • Like 2
  • Sunt două probleme, salariul minim trebuie mărit iar să ne plângem că ajunge la 290 de euro net e ridicol dar ideea de a avea salariul minim diferențiat în funcție de diplomă e o tâmpenie
    • Like 4
  • Delia MC Delia MC check icon
    ...sau hai să distrugem ce a mai rămas și anume, mediul privat. Încercând să câștige votanți, duc mai departe opera de distrugere. În loc de salariu mărit nu vor mai avea nici unul. Întâi faci bani apoi dai salarii cât vrei de bombate, dacă te ține punga dar NU invers că te paște falimentul sau poți să pui deja lacătul pe ușă. Oamenii ăia n-au planificat și asta, e clar că acum n-o să aibă de unde da. Așa o lege nu se dă peste noapte, ci din timp, să-și facă patronii socotelile. A, dacă am master iau mai mulți bani decât colega care face același lucru? Au mai făcut așa la stat pentru a mai favoriza pe unii-alții, nu conta ce diplomă ai, diplomă să fie. Așa s-au încurajat fabricile de diplome plătite că deh, merita investiția.
    Numai niște incompetenți, să mă exprim indulgent, pot mușca mâna care -încă- îi mai hrănește. Ce să le ceri, ei cred că bugetul unei afaceri e ca al statului, iei cât vrei iar dacă nu ajunge, te împrumuți.
    • Like 4
    • @ Delia MC
      Un mediu privat care e funcțional doar cu salarii de 200 de euro trebuie distrus altfel distrugem România, nu mai rămâne nimeni aici.
      • Like 1
    • @ Adrian Ionescu
      !!!!
      Si cum propuneti sa fie distrus?

      Va invartiti in cercuri.
      Daca nu mai ramane nimeni aici, nu inseamna ca mediul privat se autodistruge ? Dar mult inainte de asta, vor creste salariile in loc de a inchide portile. Nu vi se pare logic?
      • Like 4
    • @ Val Verde
      Creșterea salariului minim e o soluție de distrugere a patronilor are nu pot avea statutul ăsta într-o societate competitivă dar trebuie găsită o soluție pentru firmele care produc valoare adăugată mare și implicit pot oferii o salarizare care să nu bage România în căcat. O economie de subzistență va afunda România în rahat, toată populatia cu o calificare reală va pleca din țară și rămânem doar cu ciurucuri plus patronii lor. Uitați-vă la țările din grupul de la Visegrad și o să vedeți că au o politică de ridicare a salariilor, Polonia chiar vrea să ajungă la 1000 de euro salariul minim net și noi ne plângem de 280 de euro, suntem ridicoli.
      • Like 2
    • @ Adrian Ionescu
      Cresterea salariului minim nu schimba structura existenta. Se va produce o cresterea salariala generala care va fi platita de consumator. Nimeni nu da faliment pentru ca sunt obligati sa plateasca salarii mai mari atita timp cit masura e implementata in toata economia.
      Salariul minim nu este o masura economia, ci una sociala. Ca societate, vom plati mai mult pe ce consumam ca sa ne asiguram ca orice membru al societatii care doreste sa munceasca se duce acasa cu un minim de cistig de subzistenta.
      In principiu nu sunt impotriva existentei salariului minim, dar intrebarea vine ce tip de salariu minim putem plati ca societate, noi toti cei care semnam cecul.
      Sunt impotriva salariului minim diferentiat pe diplome pentru ca nu inteleg motivatia.
      • Like 4
    • @ Val Verde
      Șalariul minim a fost introdus ca măsură de protecție împotriva abuzurilor, în zonele mai sărace fără un plafon minimal salariații ar fi riscat să ajungă sclavi, adică să muncești dar să nu poți supraviețui din salariu de la o lună la alta. O măsură deșteaptă care desigur nu e invenția noastră, noi suntem ridicoli cam în toate problemele economice și implicațiile sociale posibile, după mintea noastră ar ieși o junglă. De acord că salariul minim diferențiat pe bază de diplomă e un cretinism, se plătește munca nu diploma și asta e încă o dovadă că suntem praf.
      • Like 0
    • @ Delia MC
      Adi check icon
      foarte bine analizat,,,mai ales ca firmele nici macar nu prea mai sunt aprobate la imprumuturi de banci! incompetentii despre care spuneti,,,ei sunt pe deasupra si ipocriti si populisti. sa speram ca vom scapa de ei in curand!
      • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult