Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Economia, după trei ani de guvernare PSD: cea mai mare inflație din UE, cel mai mare deficit fiscal raportat la PIB, cel mai mare număr de companii care își întrerup activitatea

PSD - lansare

(Foto Facebook/Partidul Social Democrat)

Am văzut că PSD și-a făcut bilanțul și se lăuda cu rezultatele mărețe din ultimii 3 ani (sintetizate în tabelul de mai jos). Eu cred că eficiența măsurilor politice și economice este apreciată de 3 judecători: popor, mediul de afaceri și partenerii instituționali. După 3 ani de guvernare, PSD nu ține cont de opinia celor 3 judecători. În țara în care curge lapte și miere, „doctorul PSD” a uitat să menționeze la bilanț și următoarele:

  • România înregistrează a doua cea mai accelerată emigrare din lume după Siria, prin raportarea numărului de emigranți la dimensiunea populației. Numărul de copiii nou născuți în ultimii 3 ani este la nivelul minim din ultimul secol. Raportul dintre numărul de pensionari și cei angajați cu carte de muncă crește la maximul istoric. La ultimele alegeri din mai 2019 PSD a obținut cel mai mic procentaj din istoria ultimilor 30 de ani (22,5%); 
  • România înregistrează în ultimii 3 ani cel mai ridicat număr de companii care își întrerup activitatea, care este cu 60% peste cel al firmelor nou înființate. În România avem doar 26 de firme la 1.000 de locuitori, cel mai slab antreprenoriat din Europa. Din cele 520.000 de companii active, cele mai mari 1.000 de firme concentrează aproape jumătate din venituri (cel mai polarizat mediu de afaceri din Europa). Paradoxal, multinaționalele blamate de politicieni în ultimii 3 ani au beneficiat cel mai mult de majorarea agresivă a salariului minim (care a lovit în micile companii) și creșterea cererii (vezi aici analiză completă)
  • România înregistrează cel mai mare deficit fiscal raportat la PIB în ultimii 3 ani, comparativ cu alte țări din Europa. Acesta este finanțat prin cel mai accelerat ritm de creștere a datoriei publice din Europa, pentru care România plătește cele mai mari dobânzi din UE. Partenerii instituționali nu au încredere în sustenabilitatea măsurilor PSD și taxează prin cele mai mari dobânzi al împrumuturilor acordate și un risc de asigurare al României foarte mare (CDS)!

Deci, în mod indubitabil, cei 3 judecători (poporul, mediul de afaceri, partenerii instituționali) nu validează măsurile economice din ultimii 3 ani. Atunci când „doctorul” se laudă cu moartea pacientului, el nu poate fi decât orb sau inconștient! Dacă nu vede bine întreg tabloul, mai completez eu cu câteva rezultate fabuloase ale României:

  • inflație cumulată de 10% în ultimii 3 ani, cea mai mare din Europa
  • singură țară care a înregistrat deficit public aproape de 3% în fiecare din ultimii 3 ani
  • deficit comercial care tinde către 16 mld EUR în 2019, aproape de vârful de dinaintea crizei din 2008
  • cea mai accelerată depreciere a monedei naționale din regiune, de la 4,5 (ianuarie 2017) la 4,75 (septembrie 2019)
  • cele mai scăzute investiții publice / PIB (2,5% în 2017 și 2018, doar 1,2% în august 2019) 
Îți recomandăm

Dar oare de ce s-a ajuns aici?

Din punctul meu de vedere cauze sunt:

1. S-a creat o falie între sectorul public și cel privat! „Doctorul” uită să spună că România mai înregistrează câteva maxime în Europa: cei mai mulți angajați în sectorul public din totalul forței de muncă (25%); cea mai ridicată pondere a cheltuielilor cu salarii în total venituri publice (32%) și din PIB (11%); cea mai mare disproporție dintre salariul mediu din sectorul public și privat (la stat se câștigă cu 80% mai mult). Fiecare angajat din sectorul privat susține 1,6 pensionari + angajați în sectorul public, cea mai mare povară din Europa!

2. Evaziunea fiscală și corupția sunt la maxime istorice, ceea ce descurajează antreprenoriatul! „Doctorul” uită să spună că România înregistrează în ultimii 3 ani cele mai scăzute venituri publice raportate la PIB (din istoria noastră și din Europa). Fiscalizarea foarte scăzută a economiei reflectă economia subterană și corupția, pe care au încercat să o legalizeze în limita a 200.000 RON.

3. Ultimii 3 ani au fost marcați de cea mai mare instabilitate legislativă și fiscală. Mediul de afaceri înregistrează investiții scăzute (formarea brută de capital din ultimii 3 ani este la minimul ultimului deceniu) deoarece și-a pierdut încrederea din cauza instabilității fiscal și juridice! „Doctorul” uită să menționeze toate „trăsnăile” care au aruncat mediul de afaceri în aer: TVA split, nebuloasă cu trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat, impozitarea companiilor în funcție de venit (iulie 2017), Ordonanța 114 (care era să arunce România în categoria “Junk” (gunoi) pe radarul marilor agenții de rating internaționale). 3 Prim-miniștri în 3 ani care au încercat să legalizeze corupția până în 200.000 RON, au încurajat plata salariului în plic sau nu au vorbit corect limba română. 5 Miniștri la Ministerul Economiei care nu au promovat nicio reformă structurală pentru creșterea competitivității mediului de afaceri din România (exportăm doar 2.000 euro / locuitor, cel mai scăzut nivel din Europa). Am ratat o serie de investiții (multinaționale care s-au orientat către țările vecine), iar costurile de oportunitate sunt enorme.

Este timpul să privim cu onestitate către cei 3 judecători (popor, mediul de afaceri, partenerii instituționali) și să recunoaștem că ultimii 3 ani au fost dezastru. Este momentul să ne concentrăm asupra dezvoltării mediului de afaceri. O țară nu poate fi mare fără un mediu de afaceri competitiv cu antreprenori educați. Firmele plătesc taxe, din care statul oferă serviciul public. Firmele plătesc salarii, din care angajații economisesc, investesc și consumă. Firmele generează randament, din care se plătesc dividende pentru motivarea capitalului și reinvestirea acestuia. Firmele susțin investiții pentru progresul tehnologic, produse și servicii noi. Firmele investesc în oameni, care generează idei și mișcă lucrurile. Fără dezvoltarea companiilor, rămânem o națiune mică.


Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ionel check icon
    Datele din tabel sunt reale si au fost publicate de conf univ dr Socol de la ASE. Lucru pe care autorul articolului ar fi trebuit sa il mentioneze, macar din spirt de fair. Orice analiza scoate in evidenta puncte slabe si puncte forte. Domnul Guda le prezinta doar pe cele slabe. Socol doar pe cele bune.Adevarul este pe undeva pe la mijloc. Ce uita dl Guda sa spuna este ca tot "poporul" a adus psd la putere in 2016. Chiar nimic bun nu a facut guvernul recent demis prin motiune !? Sa nu omitem ca noul guvern nu vine la putere pe votul poporului, ci intr-o conjuctura politica de migrari/tradari caracteristica noua. De aceea cred ca varianta USR cu alegeri anticipate ar fi cea mai buna.
    • Like 0
    • @ Ionel
      Doar vreo 20% din electorat a adus PSD la putere! Restul electoratului a stat acasa, ca asa crede romanul ca se va capatui, stand acasa si nevotand pe nimeni, ca "toti e la fel, domn'le!" Asta este o mentalitate de rahat care ne duce in prapastie! Un partid care formeaza guvernul avand 20% din voturi poate ca e OK legal, dar nu e legitim in nici un caz, pentru ca nu reprezinta cu adevarat electoratul. Personal, nu vad nimic bun facut de PSD; ne-am facut de ras peste tot, am saracit iar functionarii publici iau bani necuveniti. Nici chiar marirea salariilor din doemniul medical nu a adus mare lucru, mita tot exista iar spitalele sunt un jeg, cu personalul lor cu tot! Recursul compensatoriu a scos din puscarii violatorii si talharii. Cazuri ca acela de la Caracal a scos la lumina incompetenta politiei si pactizarea acesteia cu structurile mafiote. Ce sa mai vorbim de analfabetismul primului ministru Dancila! Reuseste cineva sa imi dea un exemplu de Prim Ministru care sa o egaleze?
      • Like 3
    • @ andreea dragusin
      Delia MC Delia MC check icon
      Corect.
      Like total.
      • Like 1
    • @ andreea dragusin
      Ionel check icon
      Stiti ce imi "vindeti" dvs aici ? POVESTI FRUMOASE. In general oamenii traiesc din povesti, mai ales din cele spuse frumos. Adevarul conteaza mai putin, chiar daca este real sau nu. Sunt singurii din lumea asta care accepta povestile. Daca unei maimute ii spui sa ii dea o banana unei alte maimute, facand astfel o fapta buna si astfel va ajunge in rai, unde va avea banane la discretie, cu siguranta nu va va crede. Un om poate va crede. Aici , in tabel, sunt date reale, nu sunt povesti. Sincer, eu m-asi bucura ca noul guvern sa aibe rezultate foarte bune. Mai omiteti un lucru, de trei ani guvernele psd au lucrat sub presiunea strazii, iar la conducerea lui partidul a avut un despot, ales in unanimitate !!!!! Aceste unanimitati imi aduc aminte de alte vremuri, de care vrau sa uit.
      • Like 0
    • @ Ionel
      Delia MC Delia MC check icon
      Poveștile astea nu-s deloc frumoase, sunt reale iar realitatea nu sună bine. Nu vă cere nimeni să fiți de acord. Ne invită doar doar să gândim logic.
      Rezultate foarte bune poate nu va avea. Însă cum au făcut psd, din lac în puț, asta e unicat. Mda, sub ochii noștri se produce un fenomen bizar: se reinventează, au învățat bine lecția și acum perpetuează sloganurile învățate și readaptate: acum D. e de vină! Domnule, nu le-a pus nimeni pistolul la tâmplă. L-au urmat voioși, încredințați de succes. N-am văzut pe nici unul să iasă voluntar din partid sau să-și critice tăticul ales, aprobat, urmat și aplaudat în unanimitate! Uniți în cuget și ne-simțiri.
      Presiunea străzii a fost referitor la legile justiției.
      Tabelul minte prin omisiune. Exact lucrurile periculoase, vulnerabilitățile sunt trecute sub tăcere, având rolul de-a anestezia rațiunea. Dormiti liniștiți, vise plăcute, psd încă (vă) lucrează...
      • Like 1
  • pai din tabel rezulta ca e bine !
    • Like 0
    • @ Sorin Dobre
      raimond check icon
      Prima propozitie din articol se refera la un tabel care e chiar la sfarsitul articolului. Este o greseala de tehnica redactarii, induce in eroare.
      Mai clar: tabelul e al PSD, cu el se lauda ei. Normal ca da bine!
      • Like 2


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult