Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Mediul de afaceri, principalul vinovat pentru situația din educație și sănătate. Pentru că tace

Greva profesorilor Foto - Inquam Photos/ Casian Mitu

Foto - Inquam Photos/ Casian Mitu

Știm cu toții că problemele nu se vor rezolva, oricât vor crește lefurile în educație și sănătate. Tăcem complice, deși știm cu toții că ambele sisteme sunt capturate de găști de oligarhi care controlează resursele materiale și umane, că profesorii și medicii tineri nu sunt stimulați să rămână în sistem, că personalul de suport este insuficient, că este greu să faci performanță în hârburi de școli și spitale, că lipsesc cele mai elementare mijloace de lucru, că diferența dintre calitatea și cantitatea serviciilor între urbanul mare și urbanul mic, nu mai vorbim de rural, este amețitoare. Ce educație și sănătate are 45% din populația României care trăiește în rural? Cum să ne mirăm atunci când avem epidemie de analfabetism și epidemie de cancer?

Nimănui din mediul de afaceri nu-i pasă de educație și sănătate, sunt doar doua vaci grase de muls, una de 50 de miliarde lei și cealaltă de 75 de miliarde. Chiar dacă se vor dubla sumele astea, tot nu vor fi de ajuns.

Mediul de afaceri stă pe tușă așteptând să îi mai pice câteva milioane sau miliarde din înțelegeri cu găștile de oligarhi care controlează educația și sănătatea preferând să tacă și să asiste la deteriorarea celor două sisteme. Mediul de afaceri, singura forță care ar putea să se ridice și să intervină pentru a cere reformarea din temelii a celor două sisteme nu dă nici un semnal că ar vrea să o facă, deși declară într-una că România are nevoie de o noua generație bine educată și sănătoasă.

S-a gândit oare mediul de afaceri ce vor face educația și sănătatea în următorii 10 ani, când mii de profesori și medici vor merge în pensie?

Peste tot în țările civilizate educația și sănătatea răstoarnă guvernări și căștiga alegeri. La noi, alungă românii din țară – inclusiv profesori și medici.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Mediul de afaceri are impresia că se poate descurca cu plusul forței de muncă dat de emigranții în România. În acest timp statul, în loc să oprească exodul valorilor noastre umane către occident, acordă tot mai multe facilități pentru angajarea emigranților în România. Mediul de afaceri nu face doar atât: este expert la evaziune fiscală și la fel de expert în salarizări care pun angajații pe fugă (nu degeaba suntem campioni la emigrare). Mai pe scurt: ce pretenții să avem de la acest "mediu de afaceri", răsărit din '89 încoace? Toate se leagă: salarii mici în privat + evaziune fiscală = bani mai puțini la bugetul de stat, deci salarii și investiții mici la bugetari.
    • Like 0
  • Nume check icon
    Cam asa este.
    • Like 2


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult