Foto - Inquam Photos/ Casian Mitu
Știm cu toții că problemele nu se vor rezolva, oricât vor crește lefurile în educație și sănătate. Tăcem complice, deși știm cu toții că ambele sisteme sunt capturate de găști de oligarhi care controlează resursele materiale și umane, că profesorii și medicii tineri nu sunt stimulați să rămână în sistem, că personalul de suport este insuficient, că este greu să faci performanță în hârburi de școli și spitale, că lipsesc cele mai elementare mijloace de lucru, că diferența dintre calitatea și cantitatea serviciilor între urbanul mare și urbanul mic, nu mai vorbim de rural, este amețitoare. Ce educație și sănătate are 45% din populația României care trăiește în rural? Cum să ne mirăm atunci când avem epidemie de analfabetism și epidemie de cancer?
Nimănui din mediul de afaceri nu-i pasă de educație și sănătate, sunt doar doua vaci grase de muls, una de 50 de miliarde lei și cealaltă de 75 de miliarde. Chiar dacă se vor dubla sumele astea, tot nu vor fi de ajuns.
Mediul de afaceri stă pe tușă așteptând să îi mai pice câteva milioane sau miliarde din înțelegeri cu găștile de oligarhi care controlează educația și sănătatea preferând să tacă și să asiste la deteriorarea celor două sisteme. Mediul de afaceri, singura forță care ar putea să se ridice și să intervină pentru a cere reformarea din temelii a celor două sisteme nu dă nici un semnal că ar vrea să o facă, deși declară într-una că România are nevoie de o noua generație bine educată și sănătoasă.
S-a gândit oare mediul de afaceri ce vor face educația și sănătatea în următorii 10 ani, când mii de profesori și medici vor merge în pensie?
Peste tot în țările civilizate educația și sănătatea răstoarnă guvernări și căștiga alegeri. La noi, alungă românii din țară – inclusiv profesori și medici.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.