Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Cel mai frumos și mai sincer mesaj de Crăciun transmis alegătorilor de un senator necunoscut

Ieri seară am citit cu cea mai mare plăcere un mesaj de Crăciun adresat de către un senator oamenilor din colegiul electoral în care a fost ales. Textul mi-a atras atenția datorită veridicității mesajului, seriozității cu care tratează problemele zonei respective cât și abordării civico-teologice pe care a ales să o folosească. De aceea voi împărtăși această urare de Crăciun cu dumneavoastră.

«Dragi cetățeni,

Acum, la ceas de sărbătoare, gândurile mele cele mai profunde se îndreaptă spre voi toți. Crăciunul este un timp de reflecție personală, dar și de evaluare a raportului nostru cu cei din jur: simpli cetățeni, prieteni sau familie. De asemenea, această sărbătoare sfântă este și o ocazie bună de a face un bilanț față de aspirațiile noastre de a lăsa o lume mai bună decât cea pe care am primit-o.

La nivel de servicii sociale, țin să cred că cele două aziluri de bătrani și cele trei cantine școlare din urbea noastră, acoperă o bună parte a anumitor nevoi cu care ne confruntăm, dar în continuare avem lipsuri majore față de care nu avem soluții imediate.

Fiecare dintre noi cunoaște cel mai bine lipsurile din propriile noastre familii. Ca reprezentant al comunității, ce mă îngrijorează cel mai mult este plecarea în masă a tinerilor din zona noastră. În preajma sărbătorilor de iarnă acest aspect devine foarte evident. În aceste momente, noi, cei rămași acasă, ne simțim foarte singuri. 

Mulți dintre dumneavoastră ați folosit deja serviciile primăriei care facilitează discuții pe Skype pentru cei bătrâni și cei lipsiți de posibilități. Am vrea ca în anul care vine, prin intermediul internetului, să facilităm tuturor familiilor din comunitatea noastră șansa de a intra în contact cu cei plecați în străinătate.

Acest proiect de apropiere față de cei plecați a fost efectuat cu ajutorul a sute de voluntari, majoritatea liceeni, dar și studenți întorși acasă pentru vacanță. Pentru acest gest de solidaritate țin să le mulțumesc tuturor. Pentru ca acest proiect să se îmbunătățească de la an la an, vă rog pe toți să veniți cu critici constructive. 

De asemenea, țin să le mulțumesc tuturor persoanelor care în cursul ultimului an au făcut parte din proiectul „banca de alimente”. În primul rând le mulțumesc patronilor care au fost proactivi în a participa la acest proiect. Le mulțumesc tuturor voluntarilor din organizațiile non-guvernamentale care s-au mobilizat pentru a #colecta alimentele perisabile nevândute de la cele trei supermarketuri din oraș, dar și zecilor de voluntari pensionari care și-au dedicat câteva ore în fiecare sâmbătă, pe vânt și ploaie, pentru a distribui aceste alimentele celor aflați în nevoie.

Toate aceste gesturi ne fac mai puternici. Crăciunul este prin excelență perioada în care putem sărbători solidaritatea umană care ne îndumnezeiește pe fiecare dintre noi în egală măsură.

Acum, când sărbătorile bat la ușă, putem să spunem cu conștiința împăcată că până acum am muncit concret cu toții pentru a crea o comunitate mai bună, mai prosperă și mai demnă. Aceste realizări nu ne fac să fim plini de sine, ci să ne dorim să avem proiecte și pentru alte grupuri sociale care sunt în nevoie: nu trebuie să uităm de copiii care trăiesc în sărăcie lucie la periferia orașului nostru, de mamele care au nevoie de mai multă susținere în perioada concediului maternal, dar și de tinerii care, ieșiți de pe băncile liceului, încă nu și-au găsit un loc de muncă.

Mesajul Crăciunului și realitățile noastre civice și sociale sunt interdependente. Povestea Crăciunului este istoria reală a unui cuplu aflat în dificultate, care în mod miraculos, dar și cu pași concreți, reușește să treacă peste obstacole primind ajutor de acolo de unde se așteapta mai puțin. Astăzi multe dintre familiile noastre retrăiesc nesiguranța familiei din Betleem. Acum de Crăciun, sper ca fiecare dintre noi să reprezinte pentru ceilalți din jur o mână de ajutor și de solidaritate. Aceasta este valoarea societății noastre, dar și una dintre soluțiile la aparatul de stat pe care îl reprezint și care are atât de multe lipsuri cu care încă ne confruntăm în fiecare zi.

Închei urându-vă tuturor să aveți grijă unii de alți și să arătați solidaritate în aceste vremuri tulburi. Acum două mii de ani, comunitatea celor inimoși și darnici a trecut acest test.

Acum este rândul nostru! Crăciun Fericit!»

După cum deja poate că ați înțeles, mesajul de Crăciun de mai sus este un text închipuit, și nu unul real. Şi anul acesta, ca și în cursul ultimilor ani, mulți dintre politicienii noștri nu au făcut un efort să formuleze un mesaj demn și sincer față de alegătorii lor. În schimb, au folosit aceleași clișee: «Crăciunul să vă dea...», «Crăciunul să vă facă...», «Crăciunul să vă aducă...»

Gurile rele spun că unde nu-i, nici Dumnezeu nu cere. Cu toate acestea, refuz să fiu tratat cu amăgeli și fantezii de prosperitate, fericire, dragoste și căldură sufletească, dacă eu știu că se poate acționa și altfel, și mai ales se poate comunica și altfel. Poate că lipsa comunicării cu demnitate nu este problema în sine. Poate că problema constă în faptul că nu avem ce comunica și de aceea folosim clișee dăunătoare.

În solidaritate cu românii demni, drepți, și cu speranța că împreună putem îndrepta lucrurile în țara asta, vă urez la toți un călduros: Crăciun fericit!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Samsara check icon
    Pai ce nevoie e de urarea «Crăciunul să vă dea...» pentru un parlamentar, care dupa noua salarizare a lui Ciolos are vreo 18 mii de lei pe luna? Plus masina la scara, cabinet parlamentar, bilete gratuite pe tren si avion, etc. etc.
    • Like 1
  • Mie mi s-a parut că mesajul domnului Iohannis a fost unul atipic pentru politicienii din clasa noastră politică și se încadrează foarte bine la categoria "mesajelor închipuite" de mai sus. Dacă tot scriem un articol despre reacția mesajele politicienilor măcar să ne și documentăm cum trebuie înainte, nu? Mesajul lui Iohannis: https://www.facebook.com/klausiohannis/videos/940531489367436/
    • Like 0
  • MariAna check icon
    Am citit cu sufletul la gura mesajul sperand sa aflu la finalul lui ce primar sau politician a scris un asemenea mesaj ... Si a venit finalul dezamagitor !
    Oricum autorul poate fi un lider pentru orice comunitate, cu asa gandire !
    Frumos ... si e atat de simplu ... doar trebuie sa-ti pese!
    • Like 0
  • Mint atat de mult si ne ureaza atatea o data la patru ani ca ne ajung si de sarbatorile de peste ani ,ba chiar ni se apleaca de atat bine promis. Multumesc de urari. Sarbatori cu sanatate!
    • Like 0
  • "tuturor", nu "la toti"
    • Like 1
  • Pentru un moment, chiar am mi-am imaginat ca e un mesaj real. De ce sa iti doresti sa conduci o comunitate daca nu esti in stare de un mesaj uman, de actiuni in sprijinul oamenilor? Cum poti trai fara sa incerci sa FACI BINE celor de langa tine? Cum are tara asta ghinion sa fie condusa doar de lichele. Luati fiecare politician de la cel mai tanar pana la cel mai batran. Veti descoperi ca toti au averi imense. Din ce, din salariu?
    • Like 1
  • ...Şi în definitiv, de ce ar fi atât de SF acest mesaj? În Ajunul Crăciunului, indiferent de statutul social, fiecare dintre noi ar trebui să-şi caute în buzunăraşul secret al sufletului ceea ce, bine păstrat de-a lungul anului şi acum eliberat, ar reprezenta ciobul propriu de puritate. Opinia mea este că datat corespunzător ( de exemplu, 24.12.2515) ar fi fost mult mai aproape de realitate. Sărbători fericite!
    • Like 1
  • check icon
    Felicitari, citeam si ma miram ca exista asemenea senator in Romania. Noroc ca mi-ai dat trezirea la final. Sarbatori fericite!
    • Like 1
  • Multumim de urarile transmise "la toti". Sa fim mai buni anul viitor.
    • Like 1
  • Mihai D check icon
    Şi eu care la început credeam că e adevărat... („Cu cea mai mare plăcere” îmi punea semne de întrebare totuşi.) Poate că despre asta e vorba în România noastră: unii ne fraieresc cu vorbe pe noi naivii care aşteptăm binele de fiecare dată când nu ieşim în stradă.
    Vă molipsirăţi, domnul Iulian, de niţică „psihologie” electorală de va ieşit atât de bine?
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult