Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Apelul decanului de la Litere către studenți: Încetați să vă omorâţi speranţele cetăţeneşti, dispreţuind votul. Din cauza acestui dispreţ, viitorul tinerilor a fost decis, de prea multe ori, de votanţi îngroziţi de viitor

Protest Litere

Foto: Studenți și profesori de la Litere, în timpul protestului față de OUG 7. George Călin/Inquam Photos

Facultatea de Litere a Universității din București publică, pe pagina de Facebook, apelul prin care decanul Emil Ionescu îi îndeamnă pe tineri să meargă la vot. „Noi suntem acum în faţa unei opţiuni dramatice: ori-ori. De felul cum vor vota cetăţenii în acest întreg ciclu electoral, va depinde dacă România va rămâne un stat ce recunoaşte valorile şi principiile Uniunii Europene, sau dacă, dimpotrivă, se va distanţa de aceste principii şi valori. În lumea de azi, distanţarea aceasta nu poate însă însemna izolare. Nu există decât o singură altă direcţie: Rusia şi, prin ea, Asia - mai apropiată sau mai îndepărtată”, atrage atenția Emil Ionescu.

Redăm mai jos apelul către studenții Facultății de Litere:

Dragi studenţi,

Duminică, 26 mai, începe pentru România un ciclu electoral de un an şi jumătate: mai întâi, alegeri pentru Parlamentul Europei şi referendum pentru problemele justiţiei, iniţiat de preşedintele României; apoi, în toamnă, alegeri prezidenţiale; în primăvara anului viitor, alegeri locale, iar în toamna/iarna aceluiaşi an 2020, alegeri pentru Parlamentul României.

Acest ciclu nu este unul oarecare. Nu facem parte, din păcate, din familia democraţiilor consolidate, care îşi menţin, prin reglaje fine, furnizate de vot, continuitatea democratică. Noi suntem acum în faţa unei opţiuni dramatice: ori-ori. De felul cum vor vota cetăţenii în acest întreg ciclu electoral, va depinde dacă România va rămâne un stat ce recunoaşte valorile şi principiile Uniunii Europene, sau dacă, dimpotrivă, se va distanţa de aceste principii şi valori. În lumea de azi, distanţarea aceasta nu poate însă însemna izolare. Nu există decât o singură altă direcţie: Rusia şi, prin ea, Asia - mai apropiată sau mai îndepărtată.

În aceste condiţii, îndemnul meu este simplu: găsiţi-vă timp şi mergeţi la vot: atât pe 26 mai, cât şi în numeroasele runde electorale care stau în faţa voastră. Am două motive pentru a vă îndemna la aceste gesturi civice.

În primul rând, dată fiind gravitatea situaţiei cu care ne confruntăm acum, este necesar ca votul pe care îl dau cetăţenii să fie, prin număr, reprezentativ, în cea mai mare măsură. Dacă, aşadar, cetăţenii - şi voi printre ei - vor fi prezenţi în număr mare la vot, decizia care va rezulta de aici va avea o mare legitimitate populară. Vom evita, în acest fel, situaţia prezentă: o minoritate care îşi impune scopurile întregii societăţi, numai şi numai pentru că majoritatea imensă a cetăţenilor nu a fost interesată la precedenta rundă electorală să voteze.

Celălalt motiv al îndemnului meu este şi mai important. Sunt convins că fiecare dintre voi ştie ca cetăţean ce îşi doreşte. Într-adevăr, fiecare exprimă prin votul său ceea ce speră să se întâmple - sau să nu se mai întâmple - în viitor. Cu ţara şi cu sine însuşi. Nevotând, această speranţă este jucată la zaruri. De alţii! Votând, daţi măcar o şansă speranţei voastre să trăiască. Dacă veţi eşua, veţi putea cel puţin să vă spuneţi: „am încercat, n-a ieşit, nu am ce-mi reproşa, căci am jucat jocul pe regulile lui”. Asta e de fapt democraţia.

Încetaţi, aşadar, să vă omorâţi speranţele cetăţeneşti, dispreţuind votul. Căci trebuie să înţelegeţi că, din cauza acestui dispreţ, în ultimii 30 de ani, viitorul tinerilor a fost decis - de prea multe ori - de votanţi îngroziţi de viitor: în majoritatea lor, vârstnici. Încercaţi, de aceea să daţi viitorului forma propriei voastre speranţe. Daţi-vă o şansă. Ieşiţi la vot !

Emil Ionescu


Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Iscusitule in cele democratice și tinerești in urma unei mediocre analize se înțelege că în mod vădit acuzi bătrânii că strâmbă bunul mers înspre adevarata democrație și "indemni" tinerii să voteze ceva ce unii încă nu au înțeles și nefiind motivați nu girează cu încredere pe nimeni , îngrozești tineri că ne așteapta negura moscovită și astfel să nu lăsăm părinții și bunicii care prin maturitatea și înțelepciunea vârstei au sacrificat o generație ... stimabile ai picat testul bunului simț îmbătat de laurii funcției și motivat de ceva necurat construiești un un front de salvare a democrației pe care vârstnici noștrii o tine prizoniera ..
  • Like 0
 • Contează mai puțin câți susținem apelul, important este efectul lui concret asupra tinerilor.
  • Like 0
 • Ada check icon
  Felicitari domnule decan pentru asumare si pt ca incercati sa responsabilizati viitorul tarii !
  • Like 0
 • Respect Dle. Decan!
  • Like 0
 • Există o expresie care arată inadecvarea transferului de responsabilitate către un vector nesigur, „a trimite izmene pe călător”. Cam așa este și cu votul electoratului în democrațiile reprezentative. Electoratul transferă periodic suveranitatea către niște reprezentanți nesiguri, fără nici un instrument de control și fără nici o posibilitate de sancționare a acestora în caz de întrebuințare frauduloasă a suveranității transferate temporar.
  În acest scop cred că se impune ca toate entitățile care solicită electoratului transferul de suveranitate să fie obligate să încheie un act juridic, să-l numim Contract Electoral, în care să stipuleze clar în ce scop, cum și când vor să folosească suveranitate transferată temporar. Anual vor trebui să raporteze public stadiul îndeplinirii Contractului Electoral, cu posibilitate inițierii unui referendum național/local de validare. iar cu 2-3 luni înainte de sfârșitul mandatului să prezinte public stadiul final. Electoratul va valida prin referendum național sau local, după caz. Mandatele invalidate de către poporul suveran vor avea ca efect retragerea dreptului de a fi ales pe o perioada de cel puțin 2 cicluri electorale. Cred că în acest fel vom scăpa de promisiuni deșarte și de certuri ca la ușa cortului în timpul campaniei electorale, iar pe timpul mandatului vom scăpa de acțiuni imprevizibile.
  • Like 0
 • dan check icon
  Am citit o stire cum ca doar 10% din cei care folosesc internetul il folosesc pentru a se informa.
  Ma tot intreb in ultima vreme daca nu cumva traim intr-o bula care ne da impresia ca internetul este mama tuturor solutiilor , vom vedea la vot pe 26 daca toate aceste apeluri privind la participare la vot vor conta.
  Tare as vrea sa ma insel dar este posibil ca toata aceasta munca a unor oameni bine intentionati sa fie in zadar si de fapt sa conteze doar parerea lenesilor,analfabetilor functionali care de 30 de ani voteaza PSD .
  • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult