Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Metallica pe Arena Națională din București. „Merg la concerte rock de 30 de ani, dar n-am mai văzut niciodată așa ceva”

Metallica concert

Foto: Facebook Emagic

Concertul Metallica din august 2019 a fost cea mai bună reprezentație live care a avut loc vreodată în România, după concertul Michael Jackson din 1992. Vă rog să mă contraziceți.

Zi toridă, cozi uriașe la intrare, trafic blocat pe Maior Coravu, discomfort. Un tsunami uman cu tricouri Metallica se îndreaptă la pas spre stadion neintuind ce avea să urmeze. Eu nu intuiam, recunosc. Era a treia oară când îi vedeam și mi se părea că știu tot. Nu știam nimic.

E incredibil de cald. Intru, iau o bere și o beau dintr-o suflare. Berea îmi țâșnește brusc, prin toți porii, ca lui Tom, după ce a fost împușcat cu sute de alice de Jerry. Un steward mă îndrumă și ajung la locul de pe biletul de categoria 2 în valoare de 505 lei. Stupoare! Sunt aproape pe ultimul rând de sus și mă ia cu amețeală când mă uit spre scenă. 505 lei? Really? Plec, mânat de instinctul darwinian de a alege ceva mai bun.

Peste 30 de minute intense ajung pe Gazon A (nu spui cum). Aici, atmosfera e densă deja ca o peltea. Se aude It’s a Long Way to the Top (If You Wanna Rock’n Roll) de la ACDC în boxe. E o piesă din 1975, care descrie greutățile care trebuie îndurate pentru a ajunge o trupă de top. Peste 6 ani, avea să se înființeze Metallica. Ehei. Vremuri.

În așteptarea celor patru, lumea din tribune face valuri ca la Campionatul Mondial de Fotbal din Italia 90. Merg la concerte rock de 30 de ani, dar n-am mai văzut niciodată așa ceva. E lume incredibil de multă și toți sunt gata să explodeze. La 505 lei biletul pe ultimul rând, ar fi bine să explodezi de banii ăia...

Oamenii de la gazon A sunt un target demografic unitar. Au toți tricouri cu Metallica, dar cu toate astea, restul costumului oferă informații definitive asupra personajelor. Rockerii pursânge, de Arenele Romane, sunt o minoritate infimă. Aici sunt toate corporațiile din Pipera, sunt oameni care au venit ca la Untold. Nimic greșit în asta. Foarte bine. Vor fi surprinși exact ca detractorii literaturii SF cărora le împrumuți Dune. Metallica și Dune sunt porțile de intrare spre două universuri superbe.

Spre deosebire de alte dăți, când intrau electrocutând publicul pe Creeping Death, Metallica a intrat după un intro de Enio Morricone cu scene proiectate din spaghetti-ul The Good The Bad and The Ugly. A fost mai lin pentru cei 60.000 de cardiaci cu biletele cumpărate de cu iarnă. Ecranele gigantice prind viață și sunetul îmi dă părul spre spate: Hardwired.

Studiasem: în acest tur, Metallica evoluează cu două setlist-uri pe care le alternează. Mi-ar fi plăcut cel cu Harvester of Sorrow, dar ne-a picat cel cu St. Anger și The God that Failed. Hetfield e în formă, odihnit, sunetul e perfect reglat, oamenii sunt cooperanți și cântăm împreună Sad but True și Ride the Lightning.

La mijlocul concertului am rămas încremenit în jeleul aerului: chitariștii (Trujillo, Hammett) cântă o piesă Iris (De vei pleca) și dau foc Arenei, în vreme ce Hetfield și Ulrich merg în spate, probabil pentru un whiskey in the jar. Un gest frumos și o tactică de a intra cu burghiul în inima oamenilor pentru a le turna direct acolo aurul topit al celei de-a doua părți a show-ului. A urmat cea mai frumoasă oră pe care am petrecut-o în România post decembristă.

Eram destul de aproape de scenă, iar în fața mea, o domnișoară măruntă, înghițită de mulțimea vecinilor înalți. „Ce vezi de acolo?” am întrebat. „Absolut nimic, dar e demențial!”

Studiată poate de-a lungul a sute de concerte, secvența One, Master of Puppets, For Whom the Bells Tolls și Seek&Destroy m-a făcut pilaf cu puterea a patru croșee de heavyweight fighter. Sunt groggy și mai am putere doar să sar la răstimpuri și să-mi pun mâinile în cap ca fetele la Michael Jackson, în 92.

O mică dezamăgire: publicul fiind mainstream, nu a deschis niciodată mosh pit (sau nu l-am văzut eu?), nici măcar pe Seek&Destroy, care e o piesă cu un pasaj special pentru asta. Pentru că pentru fix astfel de momente s-a inventat pit-ul: când ești atât de încărcat, încât ai nevoie să te exprimi într-un fel, oricum. Mi-au dat lacrimile pe Seek&Destroy și m-am gândit la rockoteca din Buzău unde Seek&Destroy era un fel de Tatăl Nostru care se auzea seară de seară.

În punctul ăsta, cu orice public din lume faci ce vrei, iar dacă îi mai dai și Nothing Else Matters și ieși ca un lord pe cea mai bună piesă muzicală din decada 90 (Enter Sandman), te vor iubi până la moarte. Oricum te-ar fi iubit, dar supradoza asta nu se va uita niciodată. Setlistul oricum arată un tur de adio, deși eu sper că nu va fi așa.

Mi-a plăcut că membrii trupei nu au ieșit de pe scenă ca niște jucării întoarse cu cheia. Au mai zăbovit, s-au pozat, au spus glume, în vreme ce lumea bună a Bucureștiului afluia alene din pântecele chitului făcând air guitar și scandând „Muie PSD”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Bogdan check icon
    daca cantau "cine ma striga in noapte" chiar ca imi parea rau ca n-am fost :) "de vei pleca" e cam in plus. bun articol, ca de obicei.
    • Like 2
  • 1. Nasol moment de recunoscut public că ai facut ca aia de la Parlament de au vazut Bon Jovi
    moca. Fraier eu ca am plătit 900 lei pe bilet gazon A. Puteam sa fiu si eu deștept si sa fac precum ai facut tu. Ieșeam la jumate de pret, boss.
    2. Acustica stadionului a fost execrabila. Avea 3-4 cicluri de reverberații necontrolate. So, shity sound (cu excepția gazon A, unde NU aveai bilet).
    3. Nu a fost cel mai tare concert Metallica. Primele 20 min lumea practic dormea. S-au încălzit abia după piesă Whitesnake cântată vremelnic de Iris in romana. Era bună un pic mai multa documentare la producătorii showului.
    4. Ac dc au fost mult mai in formă, iar playlist-ul a fost mai bine gandit ca la Metallica de acum (daca tot compara impropriu cineva pe aici cele două concerte).
    • Like 1
    • @ Teodor RO
      Biletul la gazon A a costat 395 lei. Al meu, a costat 505. Cine a dat mai mult de atat, bravo, dar nu comparam preturi oficiale cu cele la specula.
      • Like 0
  • Intradevar concertul a fost magnific. Din pacate calitatea sunetului in zona tribunelor a fost sub asteptari. Ma refer aici in zona 320 si imprejurimi. Stiu ca pe gazon s-a auzit excelent. In zona mentionata era un amalgam de sunete, nu puteai distinge chitara la solo-uri, departe de a auzi clar tonurile de chitara alese. Nu m-am asteptat ca la o asemenea trupa, sunetistii sa nu-si faca treaba la acelasi nivel cu prestatia trupei. Pacat. Felicitari publicului care a fost atat de frumos.
    • Like 0
  • Salut. Eu am avut bilet pe ultimul rand. Sunetul nu a fost ok. Sau poate ma ateptam eu la mai mult. In 99 a fost un sunet mai ok. Multumesc.
    • Like 0
  • Salut. Eu am avut bilet pe ultimul rand. Sunetul nu a fost ok. Sau poate ma ateptam eu la mai mult. In 99 a fost un sunet mai ok. Multumesc.
    • Like 0
  • Cristina check icon
    Eu am vazut concertul in Moscova acum o luna. A fost intr-adevar demential. Tot cu valuri,60.000 de oameni au cantat nonstop toate piesele trupei. Nu stiu cum a fost organizarea la Bucuresti, dar in Moscova a fost excelent organizat,mai ales la iesire unde am avut cordon de jandarmi pana la gura de metrou respectiv statia de autobuz,iar metrourile circulau din minunt in minut.
    • Like 0
  • introul lui Enio Morricone deschide concertele lor de prin 80 si ceva ;) Si daca ai plans dupa mosh pit, nu ai stat unde trebuie. a fost suficienta agitatie in fata. ;) ca publicul roman atata stie: moshpit si sa aplaude cand se uita trupa in directia lor. atat. pt cat putem oferi noi ca public, baietii astia aproape s-au prefacut ca suntem geniali :))
    • Like 1
    • @ Lavinia Schmerzlust
      Alex check icon
      Sau oprea pe la Slayer si sigur se lovea de un mosh pit, cel putin
      • Like 0
  • Cosmin check icon
    Dacă intrau toți de pe ultimul rând pe gazon, nemulțumiți de locul primit, probabil că ieșea cu călcat în picioare, dar de, așa ne place nouă șmecheria românească. Noroc cu corporatiștii că sunt mai conformiști și mai mainstream.
    • Like 4
    • @ Cosmin
      La mine fizic nu s-a putut. Aveam vertij. In plus, la Gazon A biletul era mai ieftin decat acolo sus...
      • Like 0
    • @ Cosmin
      catalin check icon
      Așa e, unii e mai jmekeri. Nu contează unde au bilet că tot unde vor ei stau. Sunt sigur că tov. Mihăilă a fost printre ăia de după gard în curtea parlamentului la alte concerte (nu spui cum - probabil cu o șpagă, ca și aici). Hai siktir!
      • Like 1
    • @ Catalin Mihaila
      Cosmin check icon
      Cătălin, te rog să mă scuzi! Dacă știam că unii or să-ți pună în cârcă și ce ai făcut și ce nu ai făcut, renunțam la a mai fi caustic. Știu ce înseamnă rău de înălțime :)
      • Like 3
  • Vă contrazic 100%. Am fost și alaltăieri, și acum 9 ani la AC/DC. Am venit 600 de km din celălalt colț de țară de fiecare dată. Nu am sa fac nici un reproș concertului Metallica. A fost minunat. Dar Atmosfera de la AC/DC , cand am văzut bunici de 65 de ani, lângă nepoții lor de 12-13 ani, fiecare cântând în gura mare, emoția care s-a produs când a început Highway to Hell, nebunia de pe Thunderstruck,, Hells Bells sau Whole Lotta Rosie... E altceva. Repet, alaltăieri m-am scuturat doua ore în șir, a fost excelent show-ul. Dar departe de AC/DC 2010, Piața Constituției.
    • Like 3
    • @ Republican
      Am fost si eu acolo. Nu mi-a placut deloc spectacolul. Poate eram intr-o zi proasta sau pur si simplu Piata Constitutiei nu mi se pare potrivitia pentru astfel de concerte, sau poate erau prea multe coarne rosii care clipoceau....
      • Like 0
    • @ Republican
      Eu te aprob 100%. Prea mult '91, prea puțin Master. Și nu sunt AC/DC!
      • Like 0
    • @ Republican
      Alex check icon
      Intr-adevar, energia la AC/DC a fost fenomenala. Greu de egalat, daca nu imposibil. Am fost la destule concerte ca sa pot spune asta.
      • Like 0
  • Alex check icon
    Mă alătur descrierii tale. După ce i-am vazut de 2 ori la București, am crezut ca nu mai oferă surprize, insa anul trecut am fost sa îi văd și la Montréal și nu am regretat nici o secunda. O corecție mică: Iris doar a preluat și a adaptat versurile.
    • Like 0
    • @ Alex
      storo check icon
      bine punctat !;)
      • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult