Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Câteva observații după donația de la Metallica: eroii care nu apar în poză

Donație Metallica

Mă dusesem la Memphis să-l caut pe Elvis și am ajuns să vizitez un spital pentru copii. „Trebuie să-l vezi. E impresionant”, mi-a spus prietena mea Gwyn. „Ce poate fi impresionant la un spital?” mi-am zis, mărturisindu-i lui Gwyn că găsesc straniu să vizitez un spital ca pe un obiectiv turistic. „Așteaptă și o să vezi. O să vezi cu alți ochi nu doar Tennessee-ul, dar și America”.

O vizită la St. Jude Children’s Research Hospital te transformă. Pentru că nu vezi suferința, ci speranța. Nu vezi copii bolnavi, ci mici învingători. Bătăliile zilnice pe care le dau acești copii pentru a învinge cancerul sunt o lecție de viață.

La St. Jude sunt tratați gratuit copii din toată lumea. Danny Thomas, un comediant care a fondat spitalul, a avut ambiția să-i primească pe toți copiii în suferință, indiferent de rasă, religie sau starea financiară a familiilor. Spitalul găzduiește sute de cercetători care lucrează sub cupola unei veritabile nave SF. Am cunoscut inclusiv medici și cercetători din România - fiecare națiune reprezentată își pune steagul în hol. În hol era și un acvariu uriaș. „Știi, fiecare copil are un pește al lui în acest acvariu. Copiii vin și își salută peștișorul dimineața”, mi-a spus un medic. „Și își pun trei dorințe…”, am zâmbit. „Nu e doar dorință, nu putem lăsa totul pe mâna destinului. Uite, noi mai avem un acvariu de rezervă, la fel de mare, cu exact același număr de pești. Te întrebi de ce? Dacă cumva moare un pește să putem să-l înlocuim repede în acvariul principal, ca să nu-i produce o suferință suplimentară copilului”.

Detaliul ăsta m-a tulburat. Cum m-a tulburat și amănuntul că spitalul funcționează din donații. Gazda mea mi-a mai dat o informație: costurile zilnice de operare a spitalului se ridică la 1 milion de dolari și cumva St. Jude reușește nu doar să se întrețină, ci și să se dezvolte. Și dacă vă închipuiți că în spatele spitalului se află miliardari generoși, vă înșelați. 80 la sută din veniturile spitalului sunt donații recurente de la cetățeni care dau până în 20 de dolari pe lună.

„Și tu donezi?” am strâns-o de mână pe Gwyn. „Da, de la primul salariu… Cum donez și pentru un centru de noapte pentru oamenii străzii, pentru biserica mea, pentru o asociație care conservă Pădurea Shelby, unde alerg duminica dimineața…”

America e o țară puternică pentru că are comunități puternice, pentru că are cetățeni liberi care-și înțeleg perfect rolul în societate. Nimeni nu trage podul de la mal, așteptându-l pe președinte sau pe guvernator să-i facă curat pe stradă, în oraș, în stat.

***

„Da de ce nu dau Țiriac, Dăncilă, Patriarhul… și dă Metallica?” - o întrebare pe care o văd pe buzele tuturor începând de aseară, după donația făcută de Metallica (în parteneriat cu BCR și Mastercard) de 250.000 de euro către spitalul făcut de doamnele de la „Dăruiește viața”. Pusă astfel, întrebarea nu produce nimic altceva decât frustrare. Sincer, mai sunt pe aici cititori care au așteptări de la acest stat? Ca să aștept ca doamna Dăncilă va face un spital, ar trebui mai întâi să cred că doamna Dăncilă există.

În România expresia „a muri de grija altuia” are alt sens decât în America. În România așteptăm prea mult de la stat, care face oricum mult mai puțin decât orice alt stat. În România, așteptăm prea mult de la cei bogați și puternici, fără să conștientizăm puterea noastră, a cetățenilor „de 20 de dolari”. În România ne ajutăm între noi prea puțin, fiind mult prea preocupați să-i arătăm cu degetul pe cei care nu ajută. De aceea, cu atât mai prețios este ajutorul celor 260.000 de români care, vorba Oanei Gheorghiu, „nu apar în poză”, dar care au ales să doneze după propriile puteri pentru spitalul de oncologie pediatrică. Ei au înțeles că nu mai au timp să se plângă și că nu mai are rost să aștepte ca statul „să ne facă” sau „să ne dea”. Oana Gheorghiu și Carmen Uscatu ne-au promis, într-o emisiune „În fața ta”, că, după ce vor termina spitalul, se vor apuca de o autostradă.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • E o prostie sa dai, "statul paralel" cu realitatea vine si ia tot pana la urma. Orice buna intentie nu face decat sa aduca bani borfasilor de la putere, pana nu o sa se schimbe asta nu de va imbunatati nimic
    • Like 0
  • îti vine sa plangi cand stii ca cei care guverneaza tara asta au refuzat bani europeni dati pt spitale. Ce fel de oameni sunt astia ? Ce fel de prim ministru e femeia asta care n-are alta grija decat sa se gătească si să umble brambura prin tară ? Te îneacă revolta față de neomenia pe care o arată.
    • Like 1
  • IM check icon
    Doamne ajuta sa mearga bine toata povestea asta frumoasa (construirea, utilarea etc) si sa fie urmata de o alta la fel de frumoasa - folosirea spitalului, functionarea lui. Va fi oare ca cel din America? Va fi el deschis tuturor copiilor? Va fi o oaza de bucurie unde cei bolnavi for fi scutiti de orice tulburare inutila? Sau odata sacii in caruta, o vor da pe romaneste? Habar n-am, ma intreb ...
    Si mai e ceva, cei 260000 de donatori n-ar fi (mai) bine sa preseze / oblige autoritatile statului sa-si faca datoria de a cheltui banii publici potrivit interesului public? Say poate e mai bine sa declaram statul mort/extinct (cu toate avantajele ce decurg de aici) si sa ne transformam fiecare in cate o doamna/domn care sa atraga donatii pentru diverse obiective. Inteleg ca se asteapta o autostrada! Serios?
    • Like 1
    • @ IM
      Daca ar fi mort statul, tot ar fi bine, insa nu e mort ci ne ucide pe noi, e un parazit oribil, murdar, agramat, manelizat si fals, care ne suge sangele si nu poate sa duca decat la moartea organismului parazitat!
      • Like 1
    • @ Adrian Vladut
      IM check icon
      Da, el, statul, se mai zbate (prin campanii, declaratii, vizite, bai de multime, sedinte de guvern etc) sa ne convinga ca exista. De existat el vrea sa existe pentru binele alor sai si atat. Noi cei care tot donam (si astfel il scutim pe el de obligatii) ar fi bine sa-l instiintam neintrerupt ca-l consideram mort si neputincios, sa-i turnam apa pe fata, sa-l resuscitam, dar nu prin donatii care sa creeze o bula privata, ce oricum nu rezolva decat o problema punctuala, in timp ce stafiile bantuie bine-mersi prin institutii pe salarii immense.
      • Like 1
  • check icon
    Un gest frumos, și generos.
    Nu știu câtă lume știe, dar James Hetfield e sensibil la subiectul acesta, mama lui a murit de cancer, netratată, convinsă fiind că credința ei o va vindeca (Hetfield i-a și dedicat ulterior melodia "The God That Failed").
    • Like 1
  • "În România așteptăm prea mult de la stat, care face oricum mult mai puțin decât orice alt stat." Este normal sa avem asteptari de la stat,pentru ca banii care ajung la el sunt foarte multi. Aceste venituri pe care statul le obtine de la noi acum sunt folosite cu prioritate pentru pensii speciale pentru tot felul de categorii sociale, salarii mari pentru bugetari,unele justificate altele nu ,o armata de parlamentari care produc putin si prost ,o multime de ministere , comitete si comitii care doar consuma. Nu se construiesc scoli, spitale, autostrazi dar nici nu se are grija de cele existente. Poate ar trebui sa provocam o greva fiscala, sa cerem statului (guvernantilor) o mai mare transparenta a cheltuirii acestor bani .
    • Like 4
  • De ce nu se fac donatii in Romania, prea multe ? Pt ca nu exista un mecanism, o lege, o procedura care sa reglementeze asta. A fost asa ceva, dar sa revocat din motive de evaziune fiscala sau ceva asemanator.
    Aia de pe dincolo cand fac o donatie nu o fac asa de florile cucului, o fac pt ca stiu ca au o reducere din impozitul anual pe venit, ca de aia unele spitale de acolo merg pe baza de donatii, pt ca exista niste legi care functioneaza si exista un organism de control pt asta. In Romania nu cred ca s-ar putea face asa ceva din motive de politizare si de ... aia ce e si la Tarom sau in alte institutii ale statului.
    D-aia Tiriac nu face donatii in Romania , dar probabil ca face asta prin Germania iar de preafericit si dna prim-ministru nici nu se pune problema de a dat ceva, ci numai de a primi.
    Dupa cate am auzit prin SUA partidele functioneaza pe baza de donatii , cotizatie de membrii si donatiile sunt reglementate si plafonate cumva. La noi partidele
    parlamentare (entitati private) sunt sponsorizate de stat si nu se prea inghesuie diferite instituti sa le caute la bani marunti, iar un control se face abia poate daca scapa ceva prin presa, cum a fost aia cu fostul trezorier a psd-ului.
    • Like 1
    • @ Ovidiu Gura
      Pentru ca acest stat (guvernare) are interesul sa controleze toate veniturile pentru a putea oferi pomeni electorale, pentru a-si putea mentine puterea si implicit pentru a nu da socoteala pentru toate nenorocirile care s-au intamplat in acesti ultimi ani. Nu doresc sa existe ONG-uri puternice care sa atraga oamenii in actiuni de binefacere.
      • Like 2
  • Nu cred ca oamenii asteapta prea mult de la stat. Asteapta serviciile pentru care AU PLATIT.
    • Like 6
    • @ Jonn Jonzz
      Dar pentru conducatorii statului, a-si face datoria inseamna deja mult prea mult!
      • Like 0
  • Dancila? E proastă, retardată. Nici nu i-a trecut prin obiectul acela - căpățâna, coafată. Tiriac? Acest fost securist! Cum altfel a putut în regimul trecut să se dezvolte rapid! Mai vreau un exemplu. Patriarhul? Un grandoman, lacom de înavuțire, un parazit ce trăiește, în mod evazionist fiscal, pe seama viilor ignoranți și a morților. Un hârdău de fecale, anevoie umblător, un colaborator al vechii si noii securități. Nu vor dona o centimă, vor prădui cât pot. Și mai sunt mulți parveniți care nici nu gândesc să doneze.
    • Like 10
    • @ Zugravu Mircea
      Asta apropos de grija altuia nu? Nu mai suferi tu de grija banilor altora si mergi mai bine si voteaza, ca sa nu mai avem inca o Dancila. sunt peste 60% sa nu fi fost ultima oara, asa ca nu te bate cu caramida in piept ca ai fost.
      • Like 1
    • @ Adrian Rafail
      Vorbești gratuit. Eu am votat de fiecare dată, in ultimii 30 de ani si nu cu psd sau cei aidoma lor. Deci ma număr în cei 40%. Singura excepție de vot a fost, atunci când a fost acea manipulare ordinară cu liescu și trinebunul vc tudor. După formulare, cu unele excepții, cred că suntem de aceeași părere în privința aleșilor. Dacă nu, scuze. Eu sunt un vechi anticomunist și anti psd-ist și a întregii șlehte ce sunt cu ei din interese meschine.
      • Like 5
    • @ Zugravu Mircea
      În...România asta rău făcută, rahați ca cei amintiți aici f.... în loc să pută.
      • Like 1
    • @ Zugravu Mircea
      Nu stiu cum se face, ca pe net, toti ne numaram printre cei 40%. Realitatea e alta insa ...
      • Like 1
    • @ Adrian Rafail
      Nu ai cum demonstra minciuna. Se va vedea participarea la urne. Mai avem trei înfățișări. După prima e bine, dar se pare, prea puțin contează pentru psd și tăriceanu în special. Vor urma și alte votări și până la urmă, în fața evidenței, vor amuți, iar alde cu al său mentor vor dispare, precum țărăniștii.
      • Like 1
    • @ Zugravu Mircea
      D-le Zugravu,în principal,aveți dreptate.
      Totuși vă contrazic în privința coanei Veorica:nu este proastă.Este incultă ca o cizmă,însă nu proastă,dimpotrivă,are șmecheria specifică consoartelor de șmenari „alba-neagra” de prin bâlciurile cunoscute.
      • Like 2
    • @ Zugravu Mircea
      Nu e deloc bine, PSD a fost contabilizat separat, insa daca i se adauga voturile "satelitilor", ale lui Ponta, Tariceanu, ale verzilor, etc, tot majoritar ramane. Din pacate, cantitatea de prostie nu scade la noi!
      • Like 0
    • @ Adrian Vladut
      Nu rămâne decât ca "sateliții", ponta să fie scoși, prin vot, afară din politică.
      • Like 0
  • E un articol foarte bun, asa e, asteptam totul de la autoritati. Acum cativa ani locuiam la bloc, in cartierul Titan; numai eu si vecina de la etajul 1 ieseam la dat zapada si la spart gheata pe aleea din spatele blocului, restul asteptau pe "aia de la primarie". Care fireste nu veneau pentru aleea din spate, ei abia reuseau sa deszapezeasca strada principala. Si vecinii mei cretini (printre care nu se aflau numai batrani pensionari, ci si oameni in putere, chiar un profesor de sport) preferau sa inoate prin zapada sau sa alunece pe gheata pana la platforma de gunoi - sau sa tina gunoiul in casa pana cand se mai deszapezea, mai stii? Stit cum e, se zice "romanul s-a nascut poet" - dar ma tem ca asta inseamna altceva - s-a nascut puturos, prost si gargaragiu..... Intre timp m-am mutat la curte, intr-un loc unde toata lumea isi curata zapada in fata curtii si in curte. Deci exista totusi si romani ok.
    • Like 4
  • Filbert check icon
    'Astia ie satanisti, domne, vrea sa-i faca pe copii aia satanisti', am inchis citatul din publicul majoritar varAntena 3.
    Apropo de acest post TV de prostire si mai si a populatiei deja prostite, a mentionat unul din 'marii realizatori' de acolo ceva despre acest spital facut din donatii, despre aceste doua femei nemaipomenite care fac mult mai mult decit un spital, de fapt?!
    • Like 2
    • @ Filbert
      Filbert,tare mă tem că pe platforma asta de discuții nu veți avea cum să primiți răspuns!
      Un „atârnat” de canalele de dejecție media A3 fuge de republica.ro&moderatorii săi ca dracul de tămâie!
      • Like 3
    • @ Maria Rusu
      Filbert check icon
      Intrebarea a fost mai mult retorica, sigur ca nu astept raspuns. Voiam doar sa subliniez ipocrizia intolita in vesminte tricolore a patriotarzilor pe bani buni care sustin ca fac presa profesionista.
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult