
Nu mi-a fost niciodată rușine că sunt româncă. Nici chiar prin 2008 - 2009 când ieșeam pentru primele dăți din țară și România avea reputația unei țări sărace, din care oamenii abia așteaptă să plece.
Fantomele orfelinatelor cu morminte comune care au îngrozit, în anii '90, o lume întreagă, problemele economice din tranziție, politica stranie a României - toate acestea atârnau greu.
Nu mi-a fost rușine - să supraviețuiești, ca țară, lagărelor de exterminare sovietice, unei Revoluții extrem de sângeroase, mineriadelor, tranziției și mizeriei lasă cicatrici, da. Însă de cicatrici nu te rușinezi - ele sunt dovezi nu că ești slab, ci că ești puternic. Că te-ai târât din groapă și ai supraviețuit.
În schimb, după ce a făcut George Simion astă seara, mi-e rușine. Un candidat la prezidențiale s-a dus la un post în Franța și le-a spus francezilor că trăiesc în dictatură. Că l-au pierdut pe Dumnezeu și că vor dispărea în douăzeci de ani.
Iar, când moderatorii i-au spus că nu va mai fi primit la palatul Elysee cu astfel de declarații, a răspuns, obraznic și golănește, că nu are nevoie să fie primit. Intervenția s-a încheiat cu moderatorii râzând de el.
A ne asigura că acest individ nu va ajunge niciodată președinte e doar un prim pas pentru a spăla rușinea. Va fi nevoie de mulți alți pași. Mi-e rușine de mor.
PS. Nicușor Dan a prezentat scuze poporului francez jignit de golan.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Spre deosebire de tine, n-am nici o emoție în legătură cu tine, știu exact ce vei posta înainte de a o face!
Atâta doar că provoacă râsul cu pronunția sa, undeva între Chirița și Iliescu, cu-ale lui asfalteișăn și privatizeișăn..
Știam că Jorj Furculision are tupeul cât casa, dar nici chiar așa..
Ne-a dat o mostră din tonul politicii externe pe care ar practica-o, dacă (Doamne ferește..) ar ieși pe 18. Vrabia, Mihai Viteazu'..
Ceea ce numim pompos "diaspora" este în mare parte o adunătură de patibulari la fel de inadaptați la societate și în străinătate ca și în țară!
În cele mai multe cazuri sunt la fel de tribali și la fel de neintegrați ca musulmanii, minus partea cu bum-bum pe care o contrabalansează cu manelele date la maxim!
De ce credeați că evităm să vorbim românește pe stradă în concedii? Cumva pentru a nu fi asociați cu indivizii care "oferă servicii turistice" de alba-neagra pe Unter den Linden?
Mult succes în a combate teza "român egal rrom" dacă iese Jorjică!
Abia atunci să vedeți "dixtracție" în concedii!
Aceia care vor să distrugă țara din prostie, ranchiună de oligofren sau alte motivații și mai sinistre( agentură pe față, gen cg) nu mai au dreptul să se numească români!
În general, cei care nu plătesc impozite și taxe în RO, NU TREBUIE SĂ AIBĂ DREPT DE VOT!
A fi cetățean nu înseamnă nimic per se, e o calitate obținută automat la naștere. A fi CETĂȚEAN înseamnă să plătești impozite onest, nu să fii un asistat social, să faci ceva productiv ÎN ȚARĂ, PENTRU ȚARĂ.
N-am cerut să mă nasc în România, aș fi preferat undeva mai la nord și mai la vest, #atâts-aputut, dar înțeleg să fiu un cetățean onest, productiv și constructiv, nu o povară pentru societate. Și nici nu mi-am pus palma-n... să plec și să dau lecții de la distanță, eventual să distrug viitorul țării deși deciziile mele tâmpite de la vot nu mă afectează personal cu nimic...
Am mai auzit asta din gura lui Hrebenciuc, acu' vreo 20 de ani: ciocu' mic, că noi suntem la putere!
Dacă nu știți cine a fost Hrebenciuc, căutați pe Wikipedia...
Dvs vă dovediți printre cei mai omenoși și de bun simț dintre comentatori. Când văd aroganțe elitiste și extremiste din astea ca la Sorin Volk și - uneori - RazavnP și nu numai la ei, îmi vine și mie un fel de greață...
Și ne-am trezit cu Trump, cu guru, cu jorjică.
Idiocracy a fost gândit ca o satiră, nu ca un tutorial...
Cu toate dilpomele (că tot e la modă..), doar printr-o întâmplare n-am ajuns căpșunar. Trecusem de 45..
Așa că m-au refuzat, așa cum mă refuzaseră anterior și pentru job-urile pe bază de CAD-CAM sau DTP, unde aveam deja experiență.
Norocul a dat peste mine când mai aveam mai puțin de-o lună de șomaj.
Băteam pe la ușile birourilor de cadastru, când cu totul întâmplător, pe stradă, am dat peste o cunoștință binevoitoare. Și totul s-a schimbat.
A fost pur-și-simplu noroc. N-am avut niciun merit în plus față de cei pe care i-a ocolit.
Experiențele astea m-au făcut să trec de la orgoliu, la empatie.
Eu unul votez pe 18, din empatie.
Semnat, tata socru, ca-n bancul ăla vechi.
"Volk" si "lumpenproletariat" nu sunt deloc acelasi lucru, Szabo elvtars.
Serios vorbind, ai putea începe cu scriptura soroșistă și anume "Societatea deschisă și dușmanii ei", Karl Popper, unuia precum Cojocaru i-ar face bine, dar "fugem" de așa ceva, cum "fugem" dracul de aghiasmă...
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Judas_Iscariot
Nu văd nimic pe aici, ok, wiki, din care să reiasă că ar fi fost vreo somitate.
"...Judas spoke fine words about giving money to the poor, but the reality was "not that he cared for the poor, but [that] he was a thief, and had the money box; and he used to take what was put in it."
Hmm...
Făcea un fel de marketing politic...
Democrația ideală și perfectă nu a existat(nici măcar în Atena antică unde a fost inventată) și probabil nu e posibilă(încă) datorită naturii umane, poate doar sub o formă numită anarho-democrație, unde se votează permanent pentru orice(Elveția practică ceva incipient în această direcție)
DAR, toate evoluțiile pozitive democratice, în pași cât de mici, au fost plătite cu revoluții și sânge!...și se pot pierde peste noapte, oare suntem condamnați să repetăm mereu aceleași erori sinistre ca acum 100 de ani?!?
Imi vine sa rid, oare cu ce e combinata o democratie imperfecta, si in ce proportie?
Poti sa aduci argumente ca nu e doar o forma de oligarhie? Si in unele forme de oligarhie exista aspecte democratice, dar daca indepartezi sclipiciul de pe suprafata vezi ca primeaza mereu interesele unor grupuri minoritare.
Nu a zis nimeni că ar fi ușor....e greu și costă!
Poate ca de la distanta pare ca imparatul nu e gol, dar de aproape s-ar putea sa-i vezi partile intime.
Oligarhiile pot prezenta aspecte democratice daca interesele oligarhilor sint divergente, cazul in care economia are un aspect puternic competitiv (economie de piata sau liberala) in care cei bogati se supravegheaza intre ei ca nici unul sa nu aibe avantaje economice nemeritate datorate politicului, caci altfel vor falimenta. In acest caz cei avea si presa libera si justitie corecta., dar nu e democratie, doar pare.