Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Michi intră în tenisul mare!

Mihaela Buzărnescu

Când câștigă Simona, mă sună televiziunile și radiourile să comentez. După această imensă victorie a Mihaelei Buzărnescu, tăcere, niciun telefon.

Ca să scriu însă, nu trebuie să mă sune nimeni. O fac cu o bucurie greu de înțeles pentru cei care mă somează să mă ocup numai de personaje politice...

Nu am văzut, repet, în jumătatea de secol de când trăiesc în tenis, o jucătoare sau un jucător cu o traiectorie de poveste cu zâne ca a Mihaelei. În urmă cu un an, după alți ani amari în șir, se afla, la 29 de ani, pe locul 377 WTA la simplu și 202 la dublu. Acum este pe 33 și pe 50.

 Și a învins-o în două seturi, 6-3, 7-5, pe nimeni alta decât Elina Svitolina, nr. 4 mondial, proaspăta campioană de la Foro Italico, favorita nr. 2, după Simona Halep, la câștigarea Roland Garros! Pentru prima dată este în turul 4 al Openului Francez.

Și cum a învins!... Svitolina nu a fost într-o zi proastă, a jucat bine, dar Mihaela a jucat și mai bine. Un tenis ofensiv, dar nu hazardat, construindu-și cu răbdare poziția pentru lovitura decisivă, în special pe forehandul ei nimicitor. Arma principală a Mihaelei este, ca și în cazul lui Nadal, acest forehand de stângace pe care îl poate expedia la fel de tare și precis atât în lung de linie, cât și în cros.

A presat-o pe ucraineancă pe rever, scoțând-o puțin câte puțin afară din teren, până când, pe un răspuns ceva mai scurt, își făcea loc și plesnea lungul de linie.

A impus respect cu servicii bine plasate și suficient de puternice.

Are un mod de a se furișa la fileu și de a face voléuri dibace, de dublistă, cu care își surprinde și își bosumflă adversarele.

Pune scurte bine mascate, dă impresia până în ultimul moment că va lovi tare.

Ce mă impresionează cel mai mult este capacitatea de a imprima mingii viteză și încărcare, miraculoase pentru fizicul ei mai degrabă firav. Secretul stă în timingul remarcabil, în retragerea rapidă a rachetei – probabil racordată mai moale, pentru a arunca mai bine – și întâlnirea mingii devreme, preluându-i forța vie. Zestre tehnică ieșită din comun, atâta vreme îngropată...

Ritmul sufocant al schimburilor dictat de Michi a adus-o pe Elina în starea de a țipa la fiecare lovitură, aproape ca Sharapova. Și a realizat asta în liniște și concentrare, reprimându-și „folclorul”, grimasele și gesticulația pe care i le reproșam în ultimul comentariu. De aici, poate, și modul în care a făcut break în setul 2, la 4-5, când Svitolina servea pentru set – cu „mână rece”, de veche campioană...

Dincolo de scoruri, titluri și clasamente, este o plăcere să privești tenisul jucat de Mihaela Buzărnescu. Mă bucur din tot sufletul că se împlinește ce spuneam înainte de finala turneului de la Praga: „La 30 de ani, viața în tenis a Mihaelei abia începe...”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult