Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Michi intră în tenisul mare!

Mihaela Buzărnescu

Când câștigă Simona, mă sună televiziunile și radiourile să comentez. După această imensă victorie a Mihaelei Buzărnescu, tăcere, niciun telefon.

Ca să scriu însă, nu trebuie să mă sune nimeni. O fac cu o bucurie greu de înțeles pentru cei care mă somează să mă ocup numai de personaje politice...

Nu am văzut, repet, în jumătatea de secol de când trăiesc în tenis, o jucătoare sau un jucător cu o traiectorie de poveste cu zâne ca a Mihaelei. În urmă cu un an, după alți ani amari în șir, se afla, la 29 de ani, pe locul 377 WTA la simplu și 202 la dublu. Acum este pe 33 și pe 50.

 Și a învins-o în două seturi, 6-3, 7-5, pe nimeni alta decât Elina Svitolina, nr. 4 mondial, proaspăta campioană de la Foro Italico, favorita nr. 2, după Simona Halep, la câștigarea Roland Garros! Pentru prima dată este în turul 4 al Openului Francez.

Și cum a învins!... Svitolina nu a fost într-o zi proastă, a jucat bine, dar Mihaela a jucat și mai bine. Un tenis ofensiv, dar nu hazardat, construindu-și cu răbdare poziția pentru lovitura decisivă, în special pe forehandul ei nimicitor. Arma principală a Mihaelei este, ca și în cazul lui Nadal, acest forehand de stângace pe care îl poate expedia la fel de tare și precis atât în lung de linie, cât și în cros.

A presat-o pe ucraineancă pe rever, scoțând-o puțin câte puțin afară din teren, până când, pe un răspuns ceva mai scurt, își făcea loc și plesnea lungul de linie.

A impus respect cu servicii bine plasate și suficient de puternice.

Are un mod de a se furișa la fileu și de a face voléuri dibace, de dublistă, cu care își surprinde și își bosumflă adversarele.

Pune scurte bine mascate, dă impresia până în ultimul moment că va lovi tare.

Ce mă impresionează cel mai mult este capacitatea de a imprima mingii viteză și încărcare, miraculoase pentru fizicul ei mai degrabă firav. Secretul stă în timingul remarcabil, în retragerea rapidă a rachetei – probabil racordată mai moale, pentru a arunca mai bine – și întâlnirea mingii devreme, preluându-i forța vie. Zestre tehnică ieșită din comun, atâta vreme îngropată...

Ritmul sufocant al schimburilor dictat de Michi a adus-o pe Elina în starea de a țipa la fiecare lovitură, aproape ca Sharapova. Și a realizat asta în liniște și concentrare, reprimându-și „folclorul”, grimasele și gesticulația pe care i le reproșam în ultimul comentariu. De aici, poate, și modul în care a făcut break în setul 2, la 4-5, când Svitolina servea pentru set – cu „mână rece”, de veche campioană...

Dincolo de scoruri, titluri și clasamente, este o plăcere să privești tenisul jucat de Mihaela Buzărnescu. Mă bucur din tot sufletul că se împlinește ce spuneam înainte de finala turneului de la Praga: „La 30 de ani, viața în tenis a Mihaelei abia începe...”.

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Scriu după înfrângerea dureroasă în fața lui Madison Keys (când Buzărnescu a jucat la valoarea ei doar ultimele 4 ghemuri ale meciului, când a reușit să-și învingă tracul).). Ce păcat că Mihaela nu are încă bani să-și angajeze un mental coach (poate o împrumută Simona) !
  • Like 0
 • Singurul merit al Mihaelei Buzarnescu este ca a eliminat-o pe Svitolina ....in acest meci și-a arătat limitele, se pare ca a uitat tenisul ...a facut "cadouri" de încăpătoare dar asta-i viata
  • Like 0
 • Sa vedem opinia dvs despre primul set pierdut de Buzarneascu, nu a confirmat încă nimic iar Chatrier-ul cu tot respectul rămâne o pălărie prea mare,.... practic în primul set nu a existat ...nu cred ca merită elogii după meciul cu Svitolina dacă nu confirmă contra lui Keys,... astept o replică pertinentă și onestă...nu poate fii comparată cu Halep ....va multumesc
  • Like 0
 • Silpres check icon
  Mă bucur că și Cristian Tudor Popescu a văzut-o pe Mihaela Buzărnescu și că a și scris! Am o singură obsevație: pană când Nadal va reuși să joace un tenis la fel de frumos și de spectaculos ca al Mihaelei, mai are puțin de transpirat la antrenamente.
  Eu am avut revelația Mihaelei după o... înfrângere, la Linz. A fost și primul ei meci pe care l-am văzut cap - coadă, iar prima dată am văzut-o in sferturi, nimerind întâmplător peste meci la un post străin. Am fost atât de impresionat, încât m-am și mirat că atunci n-a scris nimic CTP. Așa că, am scris eu, într-un alt forum:
  „ silpres • 15 Octombrie 2017, 08:12
  Frumoasă semifinală! Felicitări îndeosebi Mihaelei Buzărnescu, nu numai pentru că a ajuns în semifinale atât la dublu, cât și la simplu, ci și pentru că: „Her tennis is very beautiful.” (Barbora Strýcová) Văzând semifinala, nu pot să nu fiu de acord cu Strițova. Cum de a pierdut, totuși, Buzărnescu? Tactic a jucat perfect, însă, cum zicea odată celebrul om de ciclism Bjarne Riis, degeaba ai tactică foarte bună, dacă n-ai cu cine s-o pui în practică! În cazul nostru, din păcate, Buzărnescu a greșit și neforțat, însă au fost greșeli „pozitive”, cum se spune în tenis, pentru că încerca să dea lovituri decisive la tușe sau în colțurile terenului. Dar cu antrenament, se poate rezolva. Important e că a făcut impresie bună și că de luni este a doua cea mai în vârstă (29 de ani) care intră în Top 100 WTA, prima rămânând Tzipora Obziler, care, potrivit siteului WTA, a intrat în Top 100 acum 10 ani, la vârsta de 33 de ani. Buzărnescu va urca până pe locul 89, dar Strițova este convinsă că poate ajunge rapid în Top 50: „I think if she keeps playing like this, she can be Top 50 soon for sure”. Aici am, totuși, o observație: pe lângă niște ajustări la precizie și la serviciu, mai trebuie umblat și la psihic fiindcă în momentele tensionate tinde să se piardă cu firea. Însă, din câte am văzut în sferturi, antrenoarea ei, Justyna Jegiolka (cu care făcea dublu în 2015, dar care e mai tânără decât ea cu circa 3 ani!), pare o tipă hotărâtă ca Partidu' și capabilă să-i transmită încredere.”
  • Like 1
 • Mihaela jocă de parcă n-ar fi Româncă. Siguranţa demonstrată ieri cu Svitolina o înalţă într-o zare pe care nu ne-a fost dat s-o mai scrutăm de la Montrealul Nadiei.

  Şi-apoi cum vorbeşte minunea asta de fată!! N-am ]ntâlnit atâta naturaleţe, atâta lipsă de formalism cam de la Stffi Graff încoace. Fără rânjete forţate (gen Sharapova, Serena, etc..) fără sicofantul şablon gen "Je t-aime Paris" Mihaela uimeşte şi-n franceză precum ne-a uimit şi-n engleză făcându-ne să uităm o clipă că suntem conaţionali cu dalde 20-20.
  • Like 1
 • Casargoz check icon
  dar totusi:
  si dublu mixt
  si dublu
  cata energie sa ai...
  • Like 0
 • Observ cum toti vorbesc aici de intarirea psihicului...gresit. Este o combinatie intre tenacitate, anduranta fizica, luciditate constructiva a punctelor, inteligenta. tehnica crosurilor sau a lungurilor de linie precum si de strategie. Bravo ei, desi nu sunt un simpatizant al romancelor. In schimb sunt dezgustat de felul in care romanul majoritar nu reuseste sa faca distinctia dintre o jucatoare in ascensiune si un brand, raportandu-se mereu la cel din urma. ( cu aluzie )
  • Like 1
 • Spuneți că nu v-a sunat nicio televiziune să comentați victoria Mihaelei Buzărnescu, dar eu v-am văzut la Digi 24 făcând exact acest lucru, spunând ceea ce ați scris mai sus despre meci. Sau poate am visat și nu mai reușesc să fac distincție între vis și realitate. Îmi poate recomanda cineva un psihiatru?
  • Like 0
 • Imi plac articolele lui Cristian Tudor Popescu despre tenis
  • Like 0
 • Excelenta performanta a Mihaelei.La tenisul arătat îi prevăd un viitor luminos.Bravo ei!
  • Like 0


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult