Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Michi intră în tenisul mare!

Mihaela Buzărnescu

Când câștigă Simona, mă sună televiziunile și radiourile să comentez. După această imensă victorie a Mihaelei Buzărnescu, tăcere, niciun telefon.

Ca să scriu însă, nu trebuie să mă sune nimeni. O fac cu o bucurie greu de înțeles pentru cei care mă somează să mă ocup numai de personaje politice...

Nu am văzut, repet, în jumătatea de secol de când trăiesc în tenis, o jucătoare sau un jucător cu o traiectorie de poveste cu zâne ca a Mihaelei. În urmă cu un an, după alți ani amari în șir, se afla, la 29 de ani, pe locul 377 WTA la simplu și 202 la dublu. Acum este pe 33 și pe 50.

 Și a învins-o în două seturi, 6-3, 7-5, pe nimeni alta decât Elina Svitolina, nr. 4 mondial, proaspăta campioană de la Foro Italico, favorita nr. 2, după Simona Halep, la câștigarea Roland Garros! Pentru prima dată este în turul 4 al Openului Francez.

Și cum a învins!... Svitolina nu a fost într-o zi proastă, a jucat bine, dar Mihaela a jucat și mai bine. Un tenis ofensiv, dar nu hazardat, construindu-și cu răbdare poziția pentru lovitura decisivă, în special pe forehandul ei nimicitor. Arma principală a Mihaelei este, ca și în cazul lui Nadal, acest forehand de stângace pe care îl poate expedia la fel de tare și precis atât în lung de linie, cât și în cros.

A presat-o pe ucraineancă pe rever, scoțând-o puțin câte puțin afară din teren, până când, pe un răspuns ceva mai scurt, își făcea loc și plesnea lungul de linie.

A impus respect cu servicii bine plasate și suficient de puternice.

Are un mod de a se furișa la fileu și de a face voléuri dibace, de dublistă, cu care își surprinde și își bosumflă adversarele.

Pune scurte bine mascate, dă impresia până în ultimul moment că va lovi tare.

Ce mă impresionează cel mai mult este capacitatea de a imprima mingii viteză și încărcare, miraculoase pentru fizicul ei mai degrabă firav. Secretul stă în timingul remarcabil, în retragerea rapidă a rachetei – probabil racordată mai moale, pentru a arunca mai bine – și întâlnirea mingii devreme, preluându-i forța vie. Zestre tehnică ieșită din comun, atâta vreme îngropată...

Ritmul sufocant al schimburilor dictat de Michi a adus-o pe Elina în starea de a țipa la fiecare lovitură, aproape ca Sharapova. Și a realizat asta în liniște și concentrare, reprimându-și „folclorul”, grimasele și gesticulația pe care i le reproșam în ultimul comentariu. De aici, poate, și modul în care a făcut break în setul 2, la 4-5, când Svitolina servea pentru set – cu „mână rece”, de veche campioană...

Dincolo de scoruri, titluri și clasamente, este o plăcere să privești tenisul jucat de Mihaela Buzărnescu. Mă bucur din tot sufletul că se împlinește ce spuneam înainte de finala turneului de la Praga: „La 30 de ani, viața în tenis a Mihaelei abia începe...”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult