Sari la continut

De patru ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește patru ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Micii pesediști ies la export

Netanyahu - Dăncilă

Foto: gov.ro

Știrea sună așa: prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, va veni în România, undeva la începutul lunii iulie. Ceva mă face să cred că, de data asta, situația de la vizita premierului Japoniei în România nu se va mai repeta. 

Ca să ne reamintim, Shinzo Abe era primul premier nipon care venea în țara noastră, după 100 de ani. Repet, o sută, adică fix centenarul nostru. Pe deasupra, Shinzo Abe mai era flancat și de 17 oameni de afaceri, reprezentând companii de top, pregătiți să discute oportunități de business pe tărâmurile noastre. Poate japonezii voiau să investească taman la cea mai mediatizată companie din România, Tel Drum! Nu râdeți, dragi cititori ai Republicii, că ne apucă plânsul imediat. Înalt demnitarul nipon l-a așteptat mult și bine pe omologul său mioritic. Degeaba. După cum bine știm, s-a ales, hai să zicem pe românește, cu o țeapă. Conducători noștri au încercat să o mai dreagă și delegația a fost dusă la Muzeul Satului, unde i-au dat premierului japonez un nai. 

Așa că: „E cineva acolo? Shinzo Abe şi-a ales cel mai prost moment să viziteze România”, a scris cu titlu de-o șchioapă, īn ianuarie 2018, ditamai Euronews-ul.

A trecut de la acel moment stânjenitor aproape jumătate de an și ne-am descurcat de minune și fără japonezi: Liviu Dragnea a pus un pariu pe Facebook, a mâncat un mic și a băut un pahar de bere la televizor, a suflat în termometrul inflației, a mai instalat o aplicație pe telefon și a dat vina pe Statul Paralel că nu știe să o folosească, cât despre legile din justiție, i-a dat tot înainte, apăsănd pedala de accelerație ca în BMW-ul fără ITP pe care l-a condus în vacanța de 1 mai.

Adică s-au întâmplat tot felul de lucruri din programul de guvernare, devenit un fel de Cod al lui Da Vinci pentru cetățenii care nu reușesc să-l descifreze pe fluturașul de slariu.

N-am reușit cu Shinzo Abe, poate ne iese cu Bibi Netanyahu. Avem ocazia să arătăm lumii cât de ospitalieri suntem, de fapt, noi românii în vizite oficiale, după ce am dovedit un înalt nivel geopolitic, băgându-ne  ca musca în lapte într-un conflict milenar, din care iese un fum gros de anvelope arse în Fâșia Gaza, mult mai dens, mai periculos și mai toxic decât fumul micilor PSD de la Căcâna, cu care suntem obișnuiți în politica autohtonă.

Iar dacă va lua cuvântul și doamna Viorica Dăncilă, această veterană a războiului cu logica și cu limba română (și engleză), criza din Orientul Mijlociu e ca și rezolvată...

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

iancu guda - andreearosca.ro

Iancu trăiește printre cifre. Biroul lui e mic și „decorat” cu o grămadă de lucruri care reflectă și preocupările, și pasiunile, și munca lui: pe un perete e un tricou semnat al echipei Viitorul Constanța și alte memorabilia legate de clubul creat de Gheorghe Hagi. Fotbalul e una dintre pasiunile lui Iancu, alături de înot.

Citește mai mult

Tinu Boșinceanu

„Plecarea în străinătate nu trebuie să fie un angajament pe viață, ca o căsătorie - eu sunt român în România sau eu am plecat și nu mă mai întorc înapoi. Societatea a devenit oricum mult mai fluidă și trebuie să privești obiectiv. Mi se pare că asta ar ajuta la întoarcerea mai multor oameni, care or să facă lucrurile mai bune. Și poveștile lor or să inspire”, crede Tinu Bosînceanu.

Citește mai mult