Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Micii pesediști ies la export

Netanyahu - Dăncilă

Foto: gov.ro

Știrea sună așa: prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, va veni în România, undeva la începutul lunii iulie. Ceva mă face să cred că, de data asta, situația de la vizita premierului Japoniei în România nu se va mai repeta. 

Ca să ne reamintim, Shinzo Abe era primul premier nipon care venea în țara noastră, după 100 de ani. Repet, o sută, adică fix centenarul nostru. Pe deasupra, Shinzo Abe mai era flancat și de 17 oameni de afaceri, reprezentând companii de top, pregătiți să discute oportunități de business pe tărâmurile noastre. Poate japonezii voiau să investească taman la cea mai mediatizată companie din România, Tel Drum! Nu râdeți, dragi cititori ai Republicii, că ne apucă plânsul imediat. Înalt demnitarul nipon l-a așteptat mult și bine pe omologul său mioritic. Degeaba. După cum bine știm, s-a ales, hai să zicem pe românește, cu o țeapă. Conducători noștri au încercat să o mai dreagă și delegația a fost dusă la Muzeul Satului, unde i-au dat premierului japonez un nai. 

Așa că: „E cineva acolo? Shinzo Abe şi-a ales cel mai prost moment să viziteze România”, a scris cu titlu de-o șchioapă, īn ianuarie 2018, ditamai Euronews-ul.

A trecut de la acel moment stânjenitor aproape jumătate de an și ne-am descurcat de minune și fără japonezi: Liviu Dragnea a pus un pariu pe Facebook, a mâncat un mic și a băut un pahar de bere la televizor, a suflat în termometrul inflației, a mai instalat o aplicație pe telefon și a dat vina pe Statul Paralel că nu știe să o folosească, cât despre legile din justiție, i-a dat tot înainte, apăsănd pedala de accelerație ca în BMW-ul fără ITP pe care l-a condus în vacanța de 1 mai.

Adică s-au întâmplat tot felul de lucruri din programul de guvernare, devenit un fel de Cod al lui Da Vinci pentru cetățenii care nu reușesc să-l descifreze pe fluturașul de slariu.

N-am reușit cu Shinzo Abe, poate ne iese cu Bibi Netanyahu. Avem ocazia să arătăm lumii cât de ospitalieri suntem, de fapt, noi românii în vizite oficiale, după ce am dovedit un înalt nivel geopolitic, băgându-ne  ca musca în lapte într-un conflict milenar, din care iese un fum gros de anvelope arse în Fâșia Gaza, mult mai dens, mai periculos și mai toxic decât fumul micilor PSD de la Căcâna, cu care suntem obișnuiți în politica autohtonă.

Iar dacă va lua cuvântul și doamna Viorica Dăncilă, această veterană a războiului cu logica și cu limba română (și engleză), criza din Orientul Mijlociu e ca și rezolvată...

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult