Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Micii pesediști ies la export

Netanyahu - Dăncilă

Foto: gov.ro

Știrea sună așa: prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, va veni în România, undeva la începutul lunii iulie. Ceva mă face să cred că, de data asta, situația de la vizita premierului Japoniei în România nu se va mai repeta. 

Ca să ne reamintim, Shinzo Abe era primul premier nipon care venea în țara noastră, după 100 de ani. Repet, o sută, adică fix centenarul nostru. Pe deasupra, Shinzo Abe mai era flancat și de 17 oameni de afaceri, reprezentând companii de top, pregătiți să discute oportunități de business pe tărâmurile noastre. Poate japonezii voiau să investească taman la cea mai mediatizată companie din România, Tel Drum! Nu râdeți, dragi cititori ai Republicii, că ne apucă plânsul imediat. Înalt demnitarul nipon l-a așteptat mult și bine pe omologul său mioritic. Degeaba. După cum bine știm, s-a ales, hai să zicem pe românește, cu o țeapă. Conducători noștri au încercat să o mai dreagă și delegația a fost dusă la Muzeul Satului, unde i-au dat premierului japonez un nai. 

Așa că: „E cineva acolo? Shinzo Abe şi-a ales cel mai prost moment să viziteze România”, a scris cu titlu de-o șchioapă, īn ianuarie 2018, ditamai Euronews-ul.

A trecut de la acel moment stânjenitor aproape jumătate de an și ne-am descurcat de minune și fără japonezi: Liviu Dragnea a pus un pariu pe Facebook, a mâncat un mic și a băut un pahar de bere la televizor, a suflat în termometrul inflației, a mai instalat o aplicație pe telefon și a dat vina pe Statul Paralel că nu știe să o folosească, cât despre legile din justiție, i-a dat tot înainte, apăsănd pedala de accelerație ca în BMW-ul fără ITP pe care l-a condus în vacanța de 1 mai.

Adică s-au întâmplat tot felul de lucruri din programul de guvernare, devenit un fel de Cod al lui Da Vinci pentru cetățenii care nu reușesc să-l descifreze pe fluturașul de slariu.

N-am reușit cu Shinzo Abe, poate ne iese cu Bibi Netanyahu. Avem ocazia să arătăm lumii cât de ospitalieri suntem, de fapt, noi românii în vizite oficiale, după ce am dovedit un înalt nivel geopolitic, băgându-ne  ca musca în lapte într-un conflict milenar, din care iese un fum gros de anvelope arse în Fâșia Gaza, mult mai dens, mai periculos și mai toxic decât fumul micilor PSD de la Căcâna, cu care suntem obișnuiți în politica autohtonă.

Iar dacă va lua cuvântul și doamna Viorica Dăncilă, această veterană a războiului cu logica și cu limba română (și engleză), criza din Orientul Mijlociu e ca și rezolvată...

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Nomad digital

Marius are 24 de ani și înainte de pandemie s-a angajat pentru prima dată cu normă întreagă. Sau full-time, cum spun colegii. Multinaționala care l-a recrutat i-a oferit un contract pe perioadă nedeterminată, dar, spre mirarea părinților, a refuzat. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Fată la școala online

„Mai țineți minte emoțiile de la examenul de șofat? Ei, cum ar fi dacă, după câteva mii de ore de șofat, ați mai da unul? N-am niciun dubiu, ar fi fără mare panică. Așa e și cu testele la matematică”, spune Gabi Bartic. (Foto: Profimedia)

Citește mai mult