Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Drumul periculos pe care (ne) conduce

Liviu Dragnea in masina

(Foto: Facebook/Liviu Dragnea)

După ce mustăcești cu frâiele României prin vizite externe auto-organizate, o retragere sau o întoarcere pe parchetul laminat din sediul Consiliului Județean din Teleorman pare o glumă proastă. De fapt, dacă stăm să ne gândim, probabil au existat vreodată anumite persoane, din cercul dlui Dragnea, poate chiar din familia sa, care i-au spus, evident mai pe ocolite: 

„Hai, măi, Liviule, lasă-i, nu vezi că iese tot mai groasă!? Hai, măcar o vreme, lasă-o mai moale și mai vezi tu, pe urmă.” 

Parcă îl și văd pe dl. Dragnea, înroșindu-se, nu mult, atât cât trebuie ca să-și blesteme zilele cei care și-au permis un astfel de sfat, venindu-le să își dea palme singuri pentru tâmpenia pe care tocmai au debitat-o și așteptând ispășiți verdictul fatal:

„- Păi măi, tu de ăsta îmi ești? Adică să... să... Eu?! Deci voi liberi, și eu să?... Mama voastră, păi dacă eu nu eram, păi voi erați vai de capul vostru!”

„- Liviule, nu te enerva, Liviule!, ziceam și eu așa.”

„- Băi, Grindeanule, ești băiat bun, uite ce tânăr ești, ce familie frumoasă ai, ce potențial nemărginit ai în tine, ...ia uite, ai grijă, știuca să nu te muște. Așa, bravo! Iar tu Tudose, ce naiba, chiar tu?!..., Pe bune, nu mă așteptam, știu, fumezi mult, nu e bine, dar nu mă supăr, cum să mă supăr?!, doar rămânem prieteni, nu?”

Retragerea sprijinului președintelui Iohannis față de prim-ministrul României e privită de Dragnea ca o sugestie obraznică, o glumă proastă numai bună de urecheat, venită de data asta dinspre singurul obstacol legitim, rămas în fața uriașei sale cariere politice.

Sătul să fie ținut prizonier de niște legi făcute pentru oamenii de rând, nicidecum pentru un descurcăreț de județ, de la pupitrul de comandă situat într-un buncăr în care razele celebrității ajung printr-un mecanism de reflecție a unor marionete pe post de oglinzi, marele Gatsby al PSD-ului își dorește, tot mai insistent, un birou cu vedere directă la soarele puterii.

Încrâncenat de atâta așteptare, de atâta critică din partea societății pe care a redus-o ingenios la rangul de Stat Paralel, Liviu Dragnea începe, ușor-ușor, să își construiască propria Românie, pe persoană fizică, după modelul bălții Belina. E o țară sărăcită, pentru care scaunele din autocarele închiriate de partid sunt mai comode decât canapelele din propria sufragerie, iar hârtoapele drumurilor te leagănă până adormi pe bâlbele unui prim-ministru, pentru care Simfonia Lalelelor reprezintă cea mai importantă dovadă că suntem un stat membru UE.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • D check icon
  Așa, și? Ce e de făcut?
  • Like 0
  • @ D
   Topoare! Multe multe multe topoare si furci! Si parjol! O da! Mult parjol! Si dragnea mustacila sa primeasca pedeapsa lui Gheorghe Doja. Iar restul porcilor infami trasi in teapa in fata parlamentului. Cate unul pe zi. Incet. Cam asta ar mai fi de facut! Restul...gargara.
   • Like 0
  • @ Todor Dan
   D check icon
   Și cu noi ce facem? Ne "răcorim" un pic și pe urmă o luăm de la capăt și ne alegem alt jupân?

   "O societate nu poate fi mai bună decât indivizii care o compun."
   • Like 1
  • @ D
   Nuuuu. Nici vorba de alt jupan! Un mare RESET. Vedeti, aici este marea problema a Roamniei: ca porcii de la guvern sunt perceputi ca jupani. Ei nu sunt si nu trebuie sa fie nici sa se creada jupani. Sunt angajatii nostrii! Ei sunt sluga noastra nu noi a lor! Lor trebuie sa le fie frica de omul de rand!
   • Like 0
  • @ Todor Dan
   Și omul de rînd să-și facă dreptate cu toporul, ca să fie sigur că rămîne în veci „de rînd”. Superb.
   • Like 0
  • @ Ionut Catalin Dimache
   Adica cum, raspunsul violent fata de niste porci autoproclamati jupani ne descalifica si ne tine in dobitocismul "de rand"? "De rand" nu inseamna sclav iobag in genunchi cu caciula-n mana! "De rand" inseamna oricare cetean. Supunerea oarba fata de niste porci oportunisti este innobilarea sufletului? Tocmai curajul de a pune mana pe topor din cand in cand ne scoate din "de rand".
   • Like 0
  • @ D
   E un postulat fals! Cine conduce o societate poate și trebuie să fie mult mai bun decât indivizii pe care-i conduce. Trebuie să fie un om harnic, capabil și cu viziune. Asta ne lipsește de când a căzut Ceaușescu.
   • Like 0
  • @ Tom Dick N'Harry
   D check icon
   Nu am înțeles. De ce este fals? Că “trebuie” și “ar trebui” reflectă o dorință, nu o realitate, deci nu le pot considera argumente.
   • Like 0
  • @
   D check icon
   Este o idee. Dar cum ajungem acolo? Cum convingem oamenii? Cum reducem diferențele enorme de mentalitate?

   Este ceea ce mă deranjează la articole ca acesta. Dacă doar semnalăm ce este în neregulă, fără a propune nimic, nici măcar o schimbare de atitudine față de ceva, care să ne ajute să evoluăm măcar un pic, doar ne pierdem timpul și ne consumăm energia.
   • Like 0
  • @ D
   Să vă explic care era ideea: da, "O societate nu poate fi mai bună decât indivizii care o compun." , de acord cu asta. Dar era vorba de lideri, iar cei care conduc sunt de regulă mai buni decât cei conduși, adică au niște calități în plus, dacă nu sunt cumva selectați contra naturii (cazul pavianei docilă, și a multor altor aparatnici de partid). Ei, dacă s-ar face o selecție bazată pe performanță, schimbarea s-ar propaga rapid de tot de la vârf spre bază, asta era ideea mea.
   Șefii/liderii înnăscuți sunt cei care schimbă lumea, trebuie doar să-i selectezi și să-i pui să conducă.
   • Like 0


Îți recomandăm

Nomad digital

Marius are 24 de ani și înainte de pandemie s-a angajat pentru prima dată cu normă întreagă. Sau full-time, cum spun colegii. Multinaționala care l-a recrutat i-a oferit un contract pe perioadă nedeterminată, dar, spre mirarea părinților, a refuzat. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Fată la școala online

„Mai țineți minte emoțiile de la examenul de șofat? Ei, cum ar fi dacă, după câteva mii de ore de șofat, ați mai da unul? N-am niciun dubiu, ar fi fără mare panică. Așa e și cu testele la matematică”, spune Gabi Bartic. (Foto: Profimedia)

Citește mai mult