Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Mihai Călin, „În fața ta”: Mi s-a întâmplat la Alexandria. Era un grup cam de o vârstă cu mine și i-am întrebat dacă-mi dau o semnătură pentru campania „Fără penali”. Și mi s-a spus: Dar cine vă plătește?

Mihai Calin - Foto Inquam Photos / George Călin)

(Foto Inquam Photos / George Călin)

În urmă cu patru ani, actorul Mihai Călin a fost invitat la o serbare de copii a Asociației „Învingem autismul”. A văzut doamnele care lucrau cu copiii, a aflat cât de prost sunt plătite. Li s-a dat un teren de la Primărie, au făcut cu bani puțini, vreo 15.000 de euro, o clădire din panouri. 15.000 de euro, o mașină normală! Această perioadă a coincis cu renovarea Teatrului Național.

„Eu sunt angajat la TNB de 25 de ani. Și îl consider a doua mea casă. Și am aflat cu câți bani s-a făcut renovarea. Este o renovare! Era necesară, fără îndoială. Cu 78 de milioane de euro. O parte bani guvernamentali, o parte fonduri europene. Văzând ce s-a făcut în interior, mi s-a părut scandalos. Și mi-a trezit beculețul, mi s-a aprins beculețul… să faci ceva pentru oameni, dincolo de meseria ta”, a punctat Mihai Călin momentul în care a devenit conștient că e nevoie de implicare civică pentru a încerca să schimbe lucruri. 

Le-a spus doamnelor de acolo: copiii sunt mici, n-au de unde să îl știe. Ele i-au răspuns că cei mici înțeleg și simt mai mult decât și-ar da seama. „Și v-am mai invitat pentru cineva. V-am invitat pentru părinți, pentru că nu-i bagă nimeni în seamă. Sunt absolut pe ultimul plan, nu au niciun suport. De multe ori, când ești în nevoie, și o vorbă bună contează foarte mult”, a povestit actorul, care a fost invitat la emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

„M-am simțit agresat și amenințat de modalitatea de a guverna țara, de la OUG 13”

Mihai Călin a mărturisit că s-a simțit „agresat și amenințat de modalitatea de a guverna țara”, de la celebra ordonanță de urgență 13, care a scos sute de mii de români în stradă.

Nu aveau cum să se schimbe lucrurile. Nici nu putem avea pretenția să se schimbe atât de rapid. Problemele sunt cronice.

„Dacă s-a schimbat ceva e această participare a oamenilor care au înțeles, în condițiile unor amenințări foarte puternice, că trebuie să iasă la vot”.

Orice infecție acoperită crește, colcăie și explodează mai târziu dacă nu e curățată, a continuat actorul. El a relatat experiența trăită în Alexandria, în perioada în care a mers să strângă semnături pentru campania „Fără penali”.

„Mi s-a întâmplat la Alexandria. Era un grup cam de o vârstă cu mine și i-am întrebat dacă-mi dau o semnătură pentru campania «Fără penali» . Și mi s-a spus: «Dar cine vă plătește» . Zic: «Nimeni, eu în asta cred» . Și mă întreabă: «Ați venit de la București, în loc să plecați la mare» . Zic: «Am fost și la mare, dar eu am venit pentru asta» . «Tocmai de la București?» «Sunt 70 de kilometri, nu vin de la Baia Mare». «  Și nu v-a plătit nimeni?» «Nu, eu am plătit tot, benzina mea, mâncarea mea» . «Nu, nu vă cred».  «N-am cum să vă conving. Mă știți cumva?» «Da, v-am văzut la televizor « Eu pot să vă jur că în asta cred» .  Și știți ce mi-a răspuns? «Nu există, în România nu există așa ceva»” , a povestit Mihai Călin.

„Mie nu-mi pasă de imaginea mea, nu mi-am construit niciodată o imagine”

„Această propagandă a prins un teren deja bolnav, acești oameni așa gândesc: « da' mie ce-mi iese? Ies la vot, da' să-mi dea ceva ». Sunt mulți care trăiesc așa, asta mi se pare cel mai trist. E din educație în primul rând”, crede Mihai Călin.

E prea puțin doar să votezi, crede actorul. Oamenii trebuie să fie responsabili mai mult decât doar să voteze. 

„Treaba mea e să fiu atent în continuare, să nu mă intereseze doar de familiuța mea micuță. Eu cunosc oameni care s-au implicat în politică, foarte bine aranjați financiar. Ei spun: «ies din curtea mea cu mașina și tot în lipsa de infrastructură trebuie să circul»” .

Nu candidează nicăieri, a ținut să precizeze Mihai Călin. A făcut acest gest, pentru că persoanele publice se feresc de așa ceva, cred că pierd o parte din public. „Mie nu-mi pasă de imaginea mea”, spune el, „nu mi-am construit niciodată o imagine”. „Ni s-a trasat o linie de cod pe creier: politica e o curvă, ca să faci politică trebuie să fii șmecher, politica e arta compromisului. Am vrut să lupt împotriva acestei propagande maligne cum că toți sunt la fel. Nu suntem la fel”, a punctat Mihai Călin.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Dorin check icon
  E comportamentul unor generații de comunistoizi care nu gândesc ,ci trebui să gândească altcineva pentru ei și care se vând pentru câteva Mocangeli.
  • Like 0
 • cromium check icon
  da...ciubucul, peschesul si inalta poarta...lor sa le multumim pentru aceasta ideologie de care nu mai scapam odata.
  • Like 0
 • Foarte bine a zis MIHAI CALIN!Ne am bucurat cand l a arestat pe Dragnea,dar răul e in profunźime,românul e
  banuitor,e sceptic la orice mână întinsă chiar cu bună credință.A fost mințit,înșelat multă vreme.Iar cel care nu a fost înșelat a mai păcălit și el uneori.Sănt multe de reparat,probabil unele sant iremediabile ,probabil eu sant pesimistă.M aș bucură să mă inșel.
  • Like 0


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult