Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Mihai Mărgineanu, la Vama Veche: Voi știți ce fac copiii voștri? | Cum mama dracu' poate un puști de 17 ani să bea Jameson direct din sticlă?

adolescenti la mare - FB Mihai Mărgineanu

Foto: Facebook Mihai Mărgineanu

Mihai Mărgineanu, care s-a aflat de 1 Mai pe litoralul românesc, s-a arătat șocat de numărul mare de adolescenți de 14-17 ani prezenți la mare fără părinți, cu fete „bete chioare”, machiate puternic și băieți „cu pretenții de masculi interesanți și feroce”. 

Sosit pentru un concert și ca să fie un „observator tăcut” pentru cei doi copii ai săi, ajunși de asemenea la vârsta adolescenței și sosiți la mare „pe banii lor”, artistul a rămas uimit cum în Vama Veche băieții se strigă răgușit-repetitiv cu apelativul „c...e”, iar fetele își prezintă ticul verbal „gen" în aproape toate propozițiile. 

„Băi oamenilor ... pe lângă casta dulgherilor, a fierarilor betoniști și a groparilor de cimitir, era plin de liceeni !!! Fără părinți!

Vama Veche este sufocată de shaorme și clătite, reggetoane și chill-uri cu bass sub 50 de Hz, dar și de fetițe 14-15-16-17 ani, fardate toate la fel și prezentându-și ticul verbal "gen" în mai toate propozițiile și după fiecare subiect, multe dintre ele fiind bete chioare ( sauuu ... Doamne ferește!) călare pe barurile de la Semafor sau Mandala sau Molotov. (parcă exista o lege cu alcoolul la minori?!)

Băiețeii cu pretenții de masculi interesanți și feroce se strigă răgușit-repetitiv și continuu : Coaieeee, coaie , coooaieeee, cooaie -coaie -coaie . Mai că mi-a venit la un moment dat să-l îmbrac pe unu care era în "maiou" la cele 12 grade de afară . (Zic să nu răcească copilu' !)”, a scris pe Facebook Mihai Mărgineanu.

Artistul încheie cu o întrebare pentru părinții care se laudă că adolescenții lor maturizați înainte de vreme, plecați „cu gașca la mare”. 

„Mi-am dat seama că nivelul de trai al românului de rând a crescut. Altfel, cum mama dracu' poate un puști de 17 ani să bea Jameson direct din sticlă ??? Sau cum poate o puștoaică de 19 ani să vină la mare cu Mini-ul nou-nouț care costă cât 6 rinichi de-ai ei ? ( nu de-ai mei, că pe ai mei nu-i mi cumpără nimeni!)

Am bătut Vama în lung și-n lat ca să mă conving de un lucru : ori am îmbătrânit eu și nu-mi mai aduc aminte de nenorocirile prin care am trecut în "localitate" ... sau ... Lumea a coborât nivelul de calitate sub nivelul mării ?

Așa că, pentru voi ăștia de sunteți părinți și vă credeți deschiși la cap sau vă lăudați că ai voștri copii sunt cu gașca la mare ... mândri că s-au maturizat înainte de vreme .... am o întrebare la care nu trebuie să-mi răspundeți mie:

Bă, voi știți ce mai fac copiii voștri?”, a scris Mărgineanu.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Marta check icon
    Generațiile de azi au fost vândute, pur și simplu, de generațiile de ieri, pentru bani. De la Mihai Mărgineanu care, ca să își umfle conturile a făcut filme de 2 bani, până la alti "mari" actori precum Piersic Jr. care face reclamă la păcănele, de la părinții care s-au dus să muncească în alte țări abandonându-si copiii, la părinții care au angajat bone ca sa își vadă de carieră. Trist.
    • Like 2
  • Marta check icon
    Eu îl știam pe Mihai Mărgineanu drept cântăreț, nu unul cine știe ce (poate melodia aia Mai știi pe versurile lui Dinescu să zicem că poate fi numită muzică), dar treacă de la mine. Apoi am dat click pe articolul de sub ăsta și văd că nenea joacă in Las Fierbinți.
    Cum să joci într-un film penibil, fără niciun mesaj, cu tipologii de personaje care nu merită popularizate, contribuind la manelizarea României și apoi să te miri ipocrit că ce s-a ales de tinerii de azi?
    • Like 1
  • Eu nu ma duc la Vama Veche, dar ii vad pe tineri in oras, unii sunt de-a dreptul jalnici, nici nu stiu sa vorbeasca, nu se uita nici in dreapta nici in stanga, striga din toti bojocii ( de preferinta fraze destul de grosiere); intr-adevar, cuvantul "gen" e utilizat mereu, devine plicitisitor, iti vine sa ii intrebi daca mai au si altceva in vocabular, ba chiar in creierul ala de 3 lei si 15 bani pe care nu pare ca l-au "mobilat" prea mult.... Asta e generatia de maine??? Pai incep sa ma ingrijorez.....
    • Like 0
    • @ andreea dragusin
      Marta check icon
      Da, generația de mâine care strigă din toți bojocii "de preferință " fraze "grosiere" nu se ridică la înălțimea dumneavoastră, care urlați dezlânat cu multe semne de întrebare și jigniți la grămadă tineri cu "creierul ăla de 3 lei și 15 bani". Frumos, doamnă! Elegant, cu tact, cu argumente, cum te aștepți de la cineva din generațiile ..de ieri. Întrebarea mea este: cine a crescut această generație de mâine? Pare-mi-se că vina este împărțită. Copiii ăia nu s-au crescut singuri. Poate părinții/bunicii lor erau ocupați să navigheze pe Facebook și să comenteze superior pe Republica in loc să își facă datoria și să îi educe.
      • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult