Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Mihai Mărgineanu, la „Scenă deschisă”: „Ardiles e un hoț de stânga. Mănâncă de la toți, dar nu mănâncă tot”

Ardiles

Cântăreț, actor, căpitan de navă, pilot de avion, iubitor de vinuri roșii, cel mai simpatic hoț de pe micile ecrane. Invitat de Florin Negruțiu în emisiunea „Scenă deschisă” de la Digi24, Mihai Mărgineanu, Ardiles din „Las Fierbinți”, a vorbit despre „bombardieri”, un termen care spune că descrie o problemă socială – oameni care vor să pară mai puternici, mai bogați decât sunt -, despre personajul pe care el îl interpretează în „Las Fierbinți”, dar și despre întâmplări de pe vremea copilăriei și adolescenței sale.

„Eram în clasa întâi. A venit un coleg la școală cu o busolă și m-a luat capul. Mi-a plăcut atât de mult, mi s-a părut fascinant...și i-am furat busola. I-am arătat-o mamei acasă. Ce e asta? Busolă. De unde o ai? Am luat-o de la școală. Cum adică? De la un coleg. Și el știe? Nu. Nu i-ai luat-o, i-ai furat-o. Și m-am dus acasă la colegul respectiv și am zis: Am găsit busola. 

Aveam 6 ani și jumătate. Am înțeles atunci că nu e frumos să furi, dar de atunci mi s-a făcut și frică. Mă gândeam și râdeam de mine: eu cred că aș fura, dar mie îmi e frică că mă prind ăștia”, a povestit Mihai Mărgineanu.

În „cazierul” lui Mihai Mărgineanu apar și câteva iaurturi, pe care actorul le-a luat din fața magazinului și le-a mâncat, noaptea târziu, în anii 80, pe vremea când se întorcea de la spectacolele Cenaclului Flacăra.

„Când plecam de la Cenaclul Flacăra - am fost la 4 evenimente în timpul adolescenței mele - și pe vremea aia era singurul spectacol care se ținea și în cursul nopții. La ora 10 se închideau toate restaurantele, barurile - probabil că mai rămâneau unele deschise pentru nomenclaturiștii de atunci. Dar în general România se închidea la ora 10, se stingeau luminile, pa, la revedere, plecai acasă. Cenaclul Flacăra era singurul spectacol care se închidea la 3 dimineața, când Adrian Păunescu ne zicea la revedere, duceți-vă acasă toți, noi plecam încolonați. Adrian Păunescu era Dumnezeul nostru (...). Plecam acasă și mergeam pe jos de la Arenele Romane, până în Pantelimon (...). Toată lumea cânta la chitară. Atunci am învățat și eu să cânt la chitară, pe stradă, în parc, cântam cântecele folk ale generației noastre.

Pe vremea aceea, iaurturile se puneau în fața magazinelor de lactate, iaurtul și laptele erau în borcane pe care le spălai. Scria pe ele: a se clăti după golire. Mâncam iaurturi până acasă, pentru că după ce tu pleci la ora 6 la un spectacol și stai până la 3 dimineața, păi când vezi iaurtul ăla...îl cam iei. Nu era o mare pagubă. Până la urmă era mâncat, nu era aruncat”, a rememorat Mihai Mărgineanu la emisiunea „Scena Deschisă” de la Digi24. 

Mihai Mărgineanu, la „Scenă deschisă”

Ardiles, un hoț atipic

Despre Ardiles, personajul din „Las Fierbinți”, Mărgineanu spune că este un hoț atipic: nu suportă hoții, hoția i se pare ceva înfiorător, dar cu toate astea o practică, pentru că e singurul lucru pe care știe să îl facă.

„Fură de la toată lumea, mai mult de la hoți, nu suportă hoții, e un hoț atipic, el nu fură ca să ia tot, fură exact cât are el nevoie. Nu își omoară gazda, ca virusul, el e o bacterie mai cinstită, o lasă pe gazdă să prospere, ca să aibă și el de unde să fure. E un hoț de stânga, îl lasă pe ăla să își facă treaba și el își ia exact cât are nevoie: 2 ouă, nu toate 15 ouă, că nu are nevoie de toate. El mănâncă de la toate femeile din sat pe care le cunoaște, în fiecare zi aproape, de la fiecare mănâncă câte ceva, dar nu le mănâncă tot.” 

Mărgineanu, despre ce sunt „bombardierii”: „Bombardier” e chelnerul care are ceas Bvlgari la mână - nu are cum să aibă, ăla e un ceas scump. Oamenii ăștia vor să te mintă că fac parte dintr-o pătură a societății superioară decât aia din care fac parte

Întrebat de Florin Negruțiu dacă satul românesc arată ca în „Las Fierbinți”, Mărgineanu spune că acesta este un model despre cum nu e bine să faci.  

„Las Fierbinți e un model a ceea ce nu trebuie să faci. Mai nou, avem o expresie, noi în familia noastră: bombardierii. Sunt băieții și fetele care trebuie să fie validați într-un fel de societate, ei se comportă într-un fel, ei vor să arate că sunt peste nivelul lor social. Bombardier e chelnerul care are ceas Bvlgari la mână - nu are cum să aibă, ăla e un ceas scump. Deși mie ceasurile mi se par niște mofturi. Oamenii ăștia vor să te mintă că fac parte dintr-o pătură a societății mult superioară decât aia din care fac parte. Bombardierii vor să arate că ei sunt mult mai tari decât sunt de fapt. E plin de bombardieri peste tot. Tu nu ai observat că în București nu mai există niciun prost?! Sunt numai deștepți - în stația de tramvai, în metrou, în autobuz sunt numai și numai deștepti, nu mai e niciunul care să știe să facă ceva. Bă, eu sunt tâmplar. Și să fie un tâmplar bun. Nu, el nu e tâmplar, e lucrător artizanal de lemn. Nu știu dacă mă fac  înțeles. Cert este că nu mai există proști. Și este fals. Sunt peste tot”, a apus Nicolae Mărgineanu la emisiunea „Scena Deschisă”.

Emisiunea „Scenă deschisă” se difuzează la Digi24, vineri  și sâmbătă seară, de la ora 23. Înregistrarea emisiunii cu MIhai Mărgineanu poate fi urmărită aici

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult