Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Mihai Şora, după ce i-a văzut pe Dăncilă și Daea la Bruxelles: Am plâns văzând ce şerpi şi broaşte le ies pe gură. Eroul meu e traducătorul

Mihai Șora

(Foto : Facebook Mihai Șora)

Filosoful Mihai Şora, în vârstă de 102 ani, a reacționat într-o postare pe Facebook după prestațiile de la Bruxelles ale miniștrilor și ale premierului Viorica Dăncilă. Șora spune că a plâns „văzând ce şerpi şi broaşte le ies pe gură la Bruxelles" și a adăugat că eroul său zilele acestea este traducătorul care trebuie „să facă inteligibilă (şi plauzibilă) idioţia lor". 

„Am plâns văzând ce şerpi şi broaşte le ies pe gură la Bruxelles. Dar s-a gândit cineva, oare, la traducător? La omul acela care stă în cabină şi trebuie să facă inteligibilă (şi plauzibilă) idioţia lor? Zilele acestea, el este eroul meu. Nu râdeţi, oameni buni, nu e nimic de râs", a scris Mihai Şora pe Facebook.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat miercuri la Bruxelles că Guvernul va organiza un eveniment pentru „sprijinirea combaterii negaționalismului și a Holocaustului". Ministrul Agriculturii Petre Daea le-a spus parlamentarilor europeni că în România cormoranii fac baie în piscină, iar ministrul de Interne a vorbit despre faptul că România nu îşi doreşte să fie evaluată în ceea ce priveşte corectitudinea aplicării aquis-ului comunitar.

Postarea lui Mihai Șora:

„Am plâns văzând ce șerpi și broaște le ies pe gură la Bruxelles. Dar s-a gândit cineva, oare, la traducător*? La omul acela care stă în cabină și trebuie să facă inteligibilă (și plauzibilă) idioția lor?

Zilele acestea, el este eroul meu.

Nu râdeți, oameni buni, nu e nimic de râs.

P.S. *t r a d u c ă t o r : termen generic pentru translator, interpret, tălmaci, tâlcuitor, dragoman, tergiman (și alte ființe capabile să salveze onoarea unei țări după baia cormoranilor în piscină).”

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Prostia si incompetenta sunt prezente pretutindeni , dar nicaieri nu domnesc mai suficient si confortabil ca in Romania. La ei se adauga si hotii destepti , modelele propuse de cea mai bogata lichea din Romania , Ion Tiriac.
    Hotii destepti isi fac mendrele , aruncindu-i in fata pe prosti si incompetenti pentru ca sunt capabili de orice in schimbul a foarte putin sau nimic.
    Acum ma gindesc cit de lichea sau prost sa fii , sa nu te simti trist si stingher ca roman.
    • Like 0
  • Dorin check icon
    Este urmașa comuniștilor analfabeți ce au condus Romania timp de 50 de ani Ce așteptari sa avem de la ea O Mândră și Proastă PSD istă
    • Like 0
  • Cum să fii Prim ministru și să nu știi ce înseamnă Holocaust? Cum să-l combați? Poate încercăm să combatem și declanșarea primului război mondial? Individa asta nu are noțiuni elementare, e o sursă permanentă de umor involuntar, cum să o ia cineva în serios? De data asta Daea i-a făcut un serviciu lui Dăncilă: prin comparație, ea măcar zicea ceva. Tâmpenii, dar comunica ceva, pe când omul ăsta pare a fi mereu drogat, nu e în stare să lege câteva propoziții coerente, e complet lipsit de logică, dar e ministru. Cum de mai funcționează ceva in țara asta când guvern, ministere, instituții importante, sunt conduse de incompetenți?
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult