Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De trei ani, peste 300 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Mihai Şora, după ce i-a văzut pe Dăncilă și Daea la Bruxelles: Am plâns văzând ce şerpi şi broaşte le ies pe gură. Eroul meu e traducătorul

Mihai Șora

(Foto : Facebook Mihai Șora)

Filosoful Mihai Şora, în vârstă de 102 ani, a reacționat într-o postare pe Facebook după prestațiile de la Bruxelles ale miniștrilor și ale premierului Viorica Dăncilă. Șora spune că a plâns „văzând ce şerpi şi broaşte le ies pe gură la Bruxelles" și a adăugat că eroul său zilele acestea este traducătorul care trebuie „să facă inteligibilă (şi plauzibilă) idioţia lor". 

„Am plâns văzând ce şerpi şi broaşte le ies pe gură la Bruxelles. Dar s-a gândit cineva, oare, la traducător? La omul acela care stă în cabină şi trebuie să facă inteligibilă (şi plauzibilă) idioţia lor? Zilele acestea, el este eroul meu. Nu râdeţi, oameni buni, nu e nimic de râs", a scris Mihai Şora pe Facebook.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat miercuri la Bruxelles că Guvernul va organiza un eveniment pentru „sprijinirea combaterii negaționalismului și a Holocaustului". Ministrul Agriculturii Petre Daea le-a spus parlamentarilor europeni că în România cormoranii fac baie în piscină, iar ministrul de Interne a vorbit despre faptul că România nu îşi doreşte să fie evaluată în ceea ce priveşte corectitudinea aplicării aquis-ului comunitar.

Postarea lui Mihai Șora:

„Am plâns văzând ce șerpi și broaște le ies pe gură la Bruxelles. Dar s-a gândit cineva, oare, la traducător*? La omul acela care stă în cabină și trebuie să facă inteligibilă (și plauzibilă) idioția lor?

Zilele acestea, el este eroul meu.

Nu râdeți, oameni buni, nu e nimic de râs.

P.S. *t r a d u c ă t o r : termen generic pentru translator, interpret, tălmaci, tâlcuitor, dragoman, tergiman (și alte ființe capabile să salveze onoarea unei țări după baia cormoranilor în piscină).”

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Prostia si incompetenta sunt prezente pretutindeni , dar nicaieri nu domnesc mai suficient si confortabil ca in Romania. La ei se adauga si hotii destepti , modelele propuse de cea mai bogata lichea din Romania , Ion Tiriac.
  Hotii destepti isi fac mendrele , aruncindu-i in fata pe prosti si incompetenti pentru ca sunt capabili de orice in schimbul a foarte putin sau nimic.
  Acum ma gindesc cit de lichea sau prost sa fii , sa nu te simti trist si stingher ca roman.
  • Like 0
 • Dorin check icon
  Este urmașa comuniștilor analfabeți ce au condus Romania timp de 50 de ani Ce așteptari sa avem de la ea O Mândră și Proastă PSD istă
  • Like 0
 • Cum să fii Prim ministru și să nu știi ce înseamnă Holocaust? Cum să-l combați? Poate încercăm să combatem și declanșarea primului război mondial? Individa asta nu are noțiuni elementare, e o sursă permanentă de umor involuntar, cum să o ia cineva în serios? De data asta Daea i-a făcut un serviciu lui Dăncilă: prin comparație, ea măcar zicea ceva. Tâmpenii, dar comunica ceva, pe când omul ăsta pare a fi mereu drogat, nu e în stare să lege câteva propoziții coerente, e complet lipsit de logică, dar e ministru. Cum de mai funcționează ceva in țara asta când guvern, ministere, instituții importante, sunt conduse de incompetenți?
  • Like 0


Îți recomandăm

iancu guda - andreearosca.ro

Iancu trăiește printre cifre. Biroul lui e mic și „decorat” cu o grămadă de lucruri care reflectă și preocupările, și pasiunile, și munca lui: pe un perete e un tricou semnat al echipei Viitorul Constanța și alte memorabilia legate de clubul creat de Gheorghe Hagi. Fotbalul e una dintre pasiunile lui Iancu, alături de înot.

Citește mai mult

Tinu Boșinceanu

„Plecarea în străinătate nu trebuie să fie un angajament pe viață, ca o căsătorie - eu sunt român în România sau eu am plecat și nu mă mai întorc înapoi. Societatea a devenit oricum mult mai fluidă și trebuie să privești obiectiv. Mi se pare că asta ar ajuta la întoarcerea mai multor oameni, care or să facă lucrurile mai bune. Și poveștile lor or să inspire”, crede Tinu Bosînceanu.

Citește mai mult