Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Mihai Şora, după ce i-a văzut pe Dăncilă și Daea la Bruxelles: Am plâns văzând ce şerpi şi broaşte le ies pe gură. Eroul meu e traducătorul

Mihai Șora

(Foto : Facebook Mihai Șora)

Filosoful Mihai Şora, în vârstă de 102 ani, a reacționat într-o postare pe Facebook după prestațiile de la Bruxelles ale miniștrilor și ale premierului Viorica Dăncilă. Șora spune că a plâns „văzând ce şerpi şi broaşte le ies pe gură la Bruxelles" și a adăugat că eroul său zilele acestea este traducătorul care trebuie „să facă inteligibilă (şi plauzibilă) idioţia lor". 

„Am plâns văzând ce şerpi şi broaşte le ies pe gură la Bruxelles. Dar s-a gândit cineva, oare, la traducător? La omul acela care stă în cabină şi trebuie să facă inteligibilă (şi plauzibilă) idioţia lor? Zilele acestea, el este eroul meu. Nu râdeţi, oameni buni, nu e nimic de râs", a scris Mihai Şora pe Facebook.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat miercuri la Bruxelles că Guvernul va organiza un eveniment pentru „sprijinirea combaterii negaționalismului și a Holocaustului". Ministrul Agriculturii Petre Daea le-a spus parlamentarilor europeni că în România cormoranii fac baie în piscină, iar ministrul de Interne a vorbit despre faptul că România nu îşi doreşte să fie evaluată în ceea ce priveşte corectitudinea aplicării aquis-ului comunitar.

Postarea lui Mihai Șora:

„Am plâns văzând ce șerpi și broaște le ies pe gură la Bruxelles. Dar s-a gândit cineva, oare, la traducător*? La omul acela care stă în cabină și trebuie să facă inteligibilă (și plauzibilă) idioția lor?

Zilele acestea, el este eroul meu.

Nu râdeți, oameni buni, nu e nimic de râs.

P.S. *t r a d u c ă t o r : termen generic pentru translator, interpret, tălmaci, tâlcuitor, dragoman, tergiman (și alte ființe capabile să salveze onoarea unei țări după baia cormoranilor în piscină).”

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Prostia si incompetenta sunt prezente pretutindeni , dar nicaieri nu domnesc mai suficient si confortabil ca in Romania. La ei se adauga si hotii destepti , modelele propuse de cea mai bogata lichea din Romania , Ion Tiriac.
    Hotii destepti isi fac mendrele , aruncindu-i in fata pe prosti si incompetenti pentru ca sunt capabili de orice in schimbul a foarte putin sau nimic.
    Acum ma gindesc cit de lichea sau prost sa fii , sa nu te simti trist si stingher ca roman.
    • Like 0
  • Dorin check icon
    Este urmașa comuniștilor analfabeți ce au condus Romania timp de 50 de ani Ce așteptari sa avem de la ea O Mândră și Proastă PSD istă
    • Like 0
  • Cum să fii Prim ministru și să nu știi ce înseamnă Holocaust? Cum să-l combați? Poate încercăm să combatem și declanșarea primului război mondial? Individa asta nu are noțiuni elementare, e o sursă permanentă de umor involuntar, cum să o ia cineva în serios? De data asta Daea i-a făcut un serviciu lui Dăncilă: prin comparație, ea măcar zicea ceva. Tâmpenii, dar comunica ceva, pe când omul ăsta pare a fi mereu drogat, nu e în stare să lege câteva propoziții coerente, e complet lipsit de logică, dar e ministru. Cum de mai funcționează ceva in țara asta când guvern, ministere, instituții importante, sunt conduse de incompetenți?
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult