Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Mihai Șora: „Jandarmeria română este, în clipa de față, altceva decât ar trebui să fie”

Paul Arne Wagner

 (Foto: Liviu Florin Albei/Inquam Photos)

În timpul protestului din Piața Victoriei de miercuri seară, au existat incidente între manifestanți și jandarmii echipați de intervenție, care i-au târât spre dube pe unii dintre aceștia. Printre ei s-a aflat și jurnalistul german Paul Arne Wagner, autorul unui documentar filmat în Teleorman, „Aici nu-l avem decât pe Dragnea”, care a fost și amendat.

„Am fost ridicat brusc din mulțime în timp ce documentam protestul din Piața Victoriei, de pe trecerea de pietoni. Semaforul a fost verde. Mă uit acum la filmări și fotografii și incerc si eu sa înțeleg ce s-a întâmplat de fapt acolo. Pentru mine, cea mai importantă întrebare este: de ce au fost aduse forțele speciale, "țestoase" cum sunt supranumiți, și s-au aruncat pe protestatarii care s-au dovedit pașnici în mai bine de 500 de zile; și de ce Jandarmeria Română a creat iarăși diversiune și haos? (ne readucem aminte ca Jandarmeria Română aproape a lipsit cu totul de la mitingul partidelor aflate la putere, noi am documentat și asta)”, a scris jurnalistul pe Facebook. 

„Foarte bine că l-au reținut!”, a  spus Florin Iordache, șeful Comisei care s-a ocupat de modificarea Codurilor Penale în acord cu agenda PSD. „Păi dacă a încălcat legislaţia, foarte bine că l-au reţinut. Legislaţia trebuie să fie şi pentru români, şi pentru străini. Sunt convins că forţele de ordine în momentul în care au arestat pe cineva, persoana respectivă a încălcat o normă. Fie că discutăm de Codul penal, fie că discutăm de legea circulaţiei. (…) Dar cei care protestează şi cei care tulbură liniştea publică nu trebuie să sufere consecinţele? În momentul în care cineva organizează mitinguri neautorizate, cineva blochează dreptul meu de liberă circulaţie, e o încălcare a anumitor drepturi.”, a declarat Florin Iordache.

După incident, Jandarmeria a transmis că Paul Arne Wagner, care purta la gât o legitimație de presă, ar fi trebuit să aibă asupra lui un document oficial. „Cel în cauză a forțat dispozitivul de jandarmi aflat la trecerea de pietoni de pe Bulevardul Aviatorilor, motiv pentru care s-a procedat la ridicarea acestuia și conducerea la Secția de Poliție unde a fost sancționat contravențional cu amendă de 500 lei. Pe de o parte, menționăm că, deși persoana respectivă a susținut că este jurnalist, nu a făcut dovada cu un document oficial care să ateste această calitate. Purtarea, la vedere, a unui badge inscripționat "PRESS" nu reprezintă un act oficial”, a susținut Jandarmeria printr-un comunicat.

„Ne-am fi asteptat astazi la scuze de la Jandarmeria Romana pentru comportamentul de ieri la Guvern, la cateva demisii ale sefilor acestei institutii. Dar nici vorba de asa ceva. In schimb, Jandarmeria a iesit cu declaratii mincinoase de tipul Radio Erevant. Legitimația mea de presa, pe care o purtam la vedere, urmează formatul internațional, a fost acceptată de toate instituțiile naționale, europene și internaționale unde am lucrat până acum”, a replicat jurnalistul pe Facebook.

Ioana Avădani, directorul Centrului pentru Jurnalism Independent, spune că un badge precum cel purtat de jurnalistul german este un badge oficial. „Aflăm de la Jandarmeria Română că "Purtarea, la vedere, a unui badge inscripţionat 'PRESS' nu reprezintă un act oficial". Îi răspundem pe această cale că ba da, este. Și că în toate trainingurile legate de prezența jurnaliștilor în situații de conflict (intern sau extren), una dintre regulile de bază este că îți agăți legitimația de gât, tocmai ca să o vadă oricine, să știe că te afli acolo "la serviciu".

Mihai Șora: Când 10-15 băieți (musculoși, bine hrăniți și echipați) mă turtesc în pătrățelul meu, ceva îmi spune că Jandarmeria română este, în clipa de față, altceva decât ar trebui să fie

Mai mulți protestatari au remarcat faptul că felul în care au reacționat jandarmii la acest protest, spre deosebire de cele anterioare. Printre aceștia și filosoful Mihai Șora, care la 101 ani a fost în Piața Victoriei. 

„Dacă un jandarm îmi spune „Mișcă-te mai încolo, moșule!“, nu mă supăr: pot înțelege că Jandarmeria română vrea să „elibereze“ cutare metru pătrat din Piața Victoriei; nu e cea mai fericită formulă de adresare, dar treacă! (am auzit atâtea, într-o viață de om).

Însă când 10-15 băieți (musculoși, bine hrăniți și echipați) mă turtesc în pătrățelul meu, ceva îmi spune că Jandarmeria română este, în clipa de față, altceva decât ar trebui să fie.

Ne așteaptă zile grele, dragi prieteni.

Un lucru am înțeles aseară: cu cât suntem mai mulți, cu atât devin mai agresivi.

LE ESTE FRICĂ DE NOI”, a scris el pe Facebook. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Acum este 22.06.2018, ora 14.Societatea de IT din bloc care imi filtreaza mesajele pe Internet (banuiesc pentru 2 si un sfert), imi intrerupe curentul si imi produce bruiaje ca sa nu ma pot odihni nici ziua. Se lucreaza cu flexul. In acelasi timp indivizii imi adreseaza verbal amenintari mie, nevestei mele si fiului meu. Aceasta o fi democratia pe care ne-o ofera pesede?
    • Like 0
  • Asa e,dom' profesor. Acesti oameni bine antrenati, inarmati, v-au identificat la acea demonstratie , asa cum s-au exprimat mari lideri din parlament, cu "fascisti", care ati protestat impotriva puterii lor pe care ei o considera legitima. De aceea reprezentantii legii acolo in piata v-au zis: "Da-te mosule de-aici!". La neobrazarea cu care se manifesta putea fi chiar mai rau....Ce parere aveti, domnule profesor Sora fata de ceea ce am zis aici? In final vreau sa spun ca faptul ca la varsta dvs. v-ati dus personal in piata sa va exprimati opinia merita mult respect. Eu spun aceste lucruri in conditiile in care mi se intrerupe frecvent curentul, tocmai pentru a nu putea comunica. Braila, e Braila.
    • Like 0
  • check icon
    Hai să nu fim ridicoli ,la noi ,,forțele" de ordine sunt domnișoare de pension comparativ cu cei din vest ,asta ca să nu vorbesc de cei din SUA. Ăştia prin vest se caftesc de mama focului la manifestații iar ai noştrii #rezistenți plâng dacă iau o palmă. Ridicol. Oricum la noi manifestațiile sunt adunări de oameni finutzi ,sensibili sau in excursie mocca la Bucureşti ,cazul PSD-ului.
    • Like 0
  • După cum spune dom' ciordache, domnul Şora s-a comportat violent, a spart cu mâna goală casca unui jandarm şi scutul altuia, a instigat protestatarii să ia cu asalt clădirea guvernului şi a urlat epitete denigratoare la adresa liderului partidului de guvernământ, întinând astfel nobilele idealuri ale pesedismului de Teleorman.
    Nu a fost reţinut, întrucât mergea braţ la braţ cu însuşi Soros, iar organele nu primiseră ordine clare în privinţa acestui.
    • Like 0
  • Oricît mi-aș repeta că macacii în bleumarin sînt „decît” roboțeii lui Carmen Dan, la rîndul ei sclava lui daddy, tot simt o imensă scîrbă amestecată cu jenă în momente ca ăsta.
    • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult