Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Mihai Șora: „Trebuie să fim solidari cu soarta țării, să nu lăsăm să încapă pe mâinile oricui, să fim vigilenți”

Mihai Șora - foto Liviu Albei

(Foto: Inquam Photos / Liviu Florin Albei)

„De multe ori, ne e mai comod să închidem ochii, ca să nu vedem ce se petrece în jurul nostru. Dar nu trebuie să ne pierdem încrederea. Pentru că dacă ne demobilizăm pentru că ne-am pierdut încrederea, nu ne facem datoria de cetățeni. Noi trebuie să fim solidari cu soarta țării, să nu lăsăm să încapă pe mâinile oricui, să fim vigilenți și să știm să punem frâna atunci când trebuie pusă”, a spus miercuri filosoful Mihai Șora la Digi24 Oradea, unde a vorbit despre motivaţia de a participa la proteste de stradă.

Mihai Șora a vorbit și despre ce înseamnă un moment providențial. „Momentele providențiale apar la cotituri ale istoriei. Când Istoria nu se zguduie foarte puternic, oamenii se mulțumesc cu un efort mijlociu, care să facă față nevoilor cotidiene. Oamenii providențiali pot apărea în momente de mare opinteală”, a adăugat fiolosoful.

În opinia lui Mihai Șora să îţi faci datoria de cetăţean înseamnă să te exprimi public şi să ieşi în stradă dacă este nevoie.

„Trebuie să ne exprimăm public, ieșim în stradă dacă e nevoie, luăm condeiul și scriem pe unde putem pentru ca să convingem oamenii. Încercăm să ne lămurim vecinii, facem tot ce e posibil, după puterile fiecăruia dintre noi, unii au forță fizică, unii nu au forță fizică și nu au decât forța propriei lor convingeri, pentru ca să creăm un curent de opinie”, a spus filosoful Mihai Șora. 

În vârstă de 101 ani, Mihai Șora a participat duminică seara la Alba Iulia la manifestaţiile împotriva modificării legilor Justiţiei. 

(Foto: Ziarul Unirea)

Vi se pare important să apărăm justiția? a fost întrebat Mihai Șora.

„Ce ne-am face fără justiție? Ar ajunge să ne conducă hoții și ticăloșii dacă n-ar exista justiție”, a adăugat filosoful.

Despre guvern ce ne puteți spune? a mai fost întrebat de reporteri.

„Să aibă urechi și să audă. Să aibă ochi și să vadă și să tragă consecințele. Nu poate să guverneze fără să se alinieze în întregime pe voința populației pe care o guvernează. Un guvern este un slujitor, asta este un guvern, nu este un stăpân!”, a conchis Mihai Șora.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cu parere de rau, eu nu vreau sa fiu solidar cu soarta tarii... Vad ca are o soarta trista, intunecata, pe care o parte dintre noi nu o meritam. Si in particular, fiecare roman isi spune ca nu merita sa aibe soarta tarii, ca toti ceilalti sunt de vina pentru situatia disperata in care aceasta tara a ajuns.
    Cati dintre noi constientizeaza ca suntem in pragul falimentului, ca nu mai avem suveranitate si independenta, ca am ajuns o colonie pentru grupuri de interese? Romania nu mai exista practic decat cu numele...statul mai detine doar parghia constrangerii celor onesti si cu teama de lege. In rest, statul nu mai controleaza nimic in aceasta tara... sistemul bancar, cel care ar trebui sa ofere sustinere intreprinderilor autohtone, este sub controlul absolut al unor entitati straine... Sistemul energetic se afla la indemana unor companii de stat sau cu regim privat din alte tari...nici macar centrala nucleara nu mai functioneaza daca strainii ne opresc livrarile de apa grea si pastile de uraniu... Resursele minerale ne-au fost confiscate...la fel ca si cele regenerabile... Distributia, adica bisnita cu tot ce este strict necesar, incepand de la energie si terminand cu painea cea de toate zilele, este in atributiile unor companii germane, cehesti, frantuzesti, belgiene... si multe altele... Unde este industria noastra? Au fost literalmente facute una cu pamantul peste 1.500 de mari intreprinderi ce alcatuiau coloana vertebrala a industriei. Incapend de la RAMI DACIA, care era intre primii producatori mondiali de diamante sintetice si sfarsind cu... cu orice intreprindere ce producea ceva pe vremuri, toate au devenit brusc neperformante si au disparut. Au crescut mall-uri pe ruinele lor iar cresterea noastra economica se bazeaza exclusiv pe consum! A disparut in neant industria siderurgica, SIDEX-ul care detinea 5% din piata mondiala a tablei, a ajuns si el o ruina... Stim asta cu totii si mai stim ca totul se datoreaza in mod direct slehtei de tradatori intitulati "politicieni" si nesimtirii noastre nationale. De ce "nesimtire"? Pentru ca acceptam ca ovinele orice... pentru ca daca iti manifesti revolta, toti cei din jur se grabesc sa te calmeze..."lasa baaa.... te-ai gasit tu sa faci si sa dregi..., bine ca esti tu destept!" Pentru ca suntem lasi si ipocriti, Am incercat de mai multe ori sa coalizez cateva persoane despre care credeam ca impreuna pot constitui nucleul unei alternative la actuala lista de candidati permanenti la putere. Toate au fost bune pana la momentul la care i-am intrebat daca sunt dispusi sa treaca de imprecatii. Ei bine, de fiecare data m-am aflat in fata acestei ipocrizii si lasitati... "Fa tu, si daca iese, vin si eu...!" Cum sa fac singur??? Ma veti intreba de ce nu m-am dus spre un grup constituit... Pentru ca inca nu l-am gasit! Nu l-am gasit pe cel suficient de motivat sa faca ceva, sa caute oameni buni, cei mai buni, pe care sa-i sustina, sa-i apere si sa-i puna in fruntea statului... Caut oameni mult mai buni decat mine, carora sa le fiu sprijin, cu ceea ce pot, pentru ca ei sa ajunga sa lucreze pentru mine, sa-mi elibereze viata de grija zilei de maine... Nu vreau sa fiu solidar cu soarta tarii, EU NU MERIT CEEA CE SE INTAMPLA CU TARA! VOI MERITATI?
    • Like 0
  • Suntem putini dar motivati
    • Like 0


Îți recomandăm

Statuie mască

„Primul lucru care contează atunci când faci o donație este ca gestul respectiv să te facă să te simți că ai făcut cu adevărat o faptă bună. Dacă cauza respectivă reușește să te facă să te simți ca un mic erou, te face să te simți bine că ai ajutat, reușește să te facă donezi”, spune Nicoleta Deliu.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult