Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Alba-neagra cu abuzul în serviciu a doua zi după retragerea ordonanței: un proiect de lege copy-paste după OUG 13, în stand-by. UPDATE

Consiliul Superior al Magistraturii a anunţat că a primit, luni, de la Ministerul Justiţiei proiectul de lege pentru modificarea codurilor penale şi că urmează să stabilească data la care va fi luat în discuţie pentru avizare. Ministrul Justiției a declarat însă, în timp ce fugea de jurnaliști pe holurile Parlamentului, că proiectul nu va mai fi depus niciunde, în condițiile în care dorește o dezbatere mai amplă, scrie News.ro.

UPDATE Ministerul Justiției a trimis luni seară la CSM, DNA, Înalta Curte de Casație si Justiție, Parchetul General adrese prin fax de retragere a proiectului de lege privind modificările la Codul Penal și Codul de Procedură Penală, au declarat pentru HotNews.ro reprezentanți ai instituției. 

Potrivit Digi 24, proiectul reprezintă o copie aproape fidelă a ordonanței abrogate în urma protestelor masive de stradă, eliminând pragul de 200.000 de lei pentru abuzul în serviciu, dar menținând pedeapsa maximă pentru această infracțiune la 3 ani.

News.ro informează însă că jurnaliştii au încercat fără succes să îi pună ministrului Justiţiei o serie de întrebări pentru a clarifica ce se va întâmpla cu proiectul de lege privind modificarea Codurilor penale, după ce ministrul anunţat că nu mai este preocupat de acest subiect.

Pe parcursul zilei de luni, site-ul ministerului Justiției nu a putut fi accesat.

Anterior, ministrul Justiției, Florin Iordache, spusese că proiectul va fi în dezbatere publică 30 de zile. "Înainte de a merge cu acest proiect mai departe, toţi specialiştii vor putea avea un punct de vedere. Potrivit legii, proiectul va rămâne în dezbatere 30 de zile", a afirmat Iordache.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • laur check icon
    Suntem prizonerii unui subiect fals..zic eu.
    Abuzul in serviciu este un efect si nu o cauza, si nu numai el. Cu totii ne ocupam de un efect..de ce?
    Nimeni nu mai vrea sa se ocupe de cauza si anume de politizarea excesiva a tot ceea ce inseamna "institutie de stat" fie ia primarie , agentie etc. De ce nu cerem depolitizarea acestor institutii, sau macar depolitizarea partiala?
    Daca maine clasa politica ar veni impreuna sa spuna ca acest lucru a fost o greseala si se va face..am mai fi in strada risipindu-ne energia?
    Prin politizarea excesiva au ajuns in posturi de decizie frati, rude ,prieteni etc...care nu au si nici nu au avut treaba cu ceea ce trebuie facut si de aici au aparut greseli...denumite "abuz in serviciu"-probabil 80% din acet fenomen sunt greseli.
    Dupa ce "institutiile statului" vor fi depolitizate cred ca devine legitim sa vorbim si de o amnistie conditionata si sa lasam abuzul asa cum este-fara sa modificam codul penal?
    Multi prieteni, simpatizanti ai puterii sau ai opozitiei, spun ca nu este posibil... eu zic ca este sansa noastra de a negocia acest lucru.
    De ce? Pentru ca sunt poate mii de cazuri iar clasa noastra politia, fie putere fie opozitie, trebuie sa faca ceva pentru ei, pentru rudele, pentru prietenii lor ce sunt in aceasta situauie din cauza LOR.
    Cat de conditionata as vrea eu acesata amnistie...prejudiciul inapoi...instumentarea dosarului sa zicem 10/50/100 ron pe pagina de dosar la DNA... ore de curs si examan din legea incalcata in 6 luni...sa zicem.
    Acum apare alta problema...daca depolitizarea este formala?
    Sa modificam si Codul Penal...cam asa.
    Dupa data stabilita abuzul in serviciu se pedepseste astfel:
    Inchisoare =valoarea prejudiciului/ salariul mediu rezulta nr de luni;
    restituire prejudiciului =scaderea nr de ani de inchisore dar nu mai mult de 90% din valorea initiala
    Se pot pune o multime de conditii care pana la urma sunt parghii catre o societate normala. CUM credeti ca va reactiona un functionar cand "seful"il va pune , ipoptetic vorbind, sa semneze un document prin care se prejudiaza Statul cu 1 000 000 ron in conditiile de mai sus.


    • Like 0
  • Simona check icon
    Vedem o lupta intre romanii cu principii sanatoase si cei cu mentalitate de hoti mai mari sau mai mici, cred ca din pacate e greu sa scapam de ei, pare science fiction atunci cand auzim ca n Europa intr un spital esti bine ingrijit si nu se pune nicio clipa in discutie vreun cadou pt asta, acolo lucrurile se desfasoara normal , aici e mereu o presiune pe omul obisnuit , sunt destui oameni care vad cum e in lumea civilizata si au inteles ca aici nu e in regula .Nu se vrea nimic bun pt ca poporul asta e atipic , nu poti avea incredere in el . Cred ca in tara asta vor ramane oamenii partinici, membrii de partid , care se vor rafui intre ei pe cate o ciosvarta si cei f saraci care se vor multumi cu o firimitura si pt aia vor multumi stapanilor pe care i au ales! O tara de Ev mediu tarziu ! Lupta e inegala, poate doar o minune aduce tara asta cu tot cu cei care inca mai traiesc in ea , pe un drum drept .Am vazut o pancarta pe care scria , ieri la manifestatia psd , fiti recunoascatori celor care va dat salarii si pensii, am citat !
    • Like 1
  • Prost rău , vacarul asta din Caracal , făcut șef de CAP de Tov Stalin !
    • Like 1
  • Anon check icon
    Incredibil, nu se lasa! Cu fata umflata, printre schimburi de pumni, rezista cu incapatanare! Ce mai meci! Se va decide la puncte!
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult