Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Ministrul Culturii: Multe dintre instituțiile de cultură au devenit niște feude

Ministrul Culturii, Corina Șuteu, a criticat, în cadrul unui interviu mai larg acordat Republica.ro, felul în care se face management în instituțiile publice de cultură. 

„Din păcate, modul în care a evoluat societatea românească a determinat ca multe dintre instituțiile de cultură să devină ele însele niște feude, să aibă mari probleme de guvernanță. Până la urmă criza de la Operă, criza de la Muzeul Țăranului Român, criza managerilor, criza concursurilor... Aceste crize au scos la iveală disfuncționalitățile legate de felul în care un manager își gândește poziția din momentul în care o ia. 

Problema pentru el nu mai este cum să facă artă, cum să facă lucruri interesante, problema este cum să facă această instituție să funcționeze ca un fel de uzină în care el este undeva un șef. Or, asta cred că este o abordare extrem de nocivă și o percepție extrem de nocivă a ceea ce trebuie să fie o instituție publică de cultură. Pentru ca aceste lucruri să fie schimbate, trebuie o gândire sistemică și trebuie mai mult timp”, a afirmat ministrul Culturii. 

O mare problemă este, în opinia sa, felul în care este formulată legea managementului cultural.„Eu cred, de pildă, că legea managementului, cea care reglementează selecția managerilor instituțiilor publice de cultură, este o lege care ar trebui abrogată și regândită de la capăt. De ce? Pentru că eu cred că într-o instituție publică de cultură cea care primează trebuie să fie viziunea, și nu administrația trebuie să susțină viziune. Modul în care este gândită această lege dă prioritate capacității administrative. Și asta din păcate este o problemă felul în care sunt gândite evaluările, ulterior, modul în care se cere unui bun manager să cunoască anumite lucruri, când el ar putea să fie o persoană extrem de vizionară și pe care un economist trebuie să îl ajute să își pună viziunea în practică”, a afirmat Corina Șuteu. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Da, este un fapt cunoscut: instituțiile culturale, în general „de stat”, au preluat modelul feudă din anii comunismului, așa era atunci, așa este și acum. Sînt instituții închise, conduse de aceiași oameni, nu de puține ori aceiași de dinainte de 1990, cum ar fi institutele Academiei Române. Nimeni nu vorbește despre ele. Căutați-le pe net și căutați un e-mail prin care să corespondați cu ele. Să mă anunțați dacă ați reușit.
    Nu diferite sînt și alte instituții: teatrele, opera, opereta, muzeele... Cine crede că e ceva nou se înșală, să nu aud vorba aia „dom’le, nu era așa pe vremea lu’...”
    • Like 0


Îți recomandăm

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult