Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Ministrul Culturii: Multe dintre instituțiile de cultură au devenit niște feude

Ministrul Culturii, Corina Șuteu, a criticat, în cadrul unui interviu mai larg acordat Republica.ro, felul în care se face management în instituțiile publice de cultură. 

„Din păcate, modul în care a evoluat societatea românească a determinat ca multe dintre instituțiile de cultură să devină ele însele niște feude, să aibă mari probleme de guvernanță. Până la urmă criza de la Operă, criza de la Muzeul Țăranului Român, criza managerilor, criza concursurilor... Aceste crize au scos la iveală disfuncționalitățile legate de felul în care un manager își gândește poziția din momentul în care o ia. 

Problema pentru el nu mai este cum să facă artă, cum să facă lucruri interesante, problema este cum să facă această instituție să funcționeze ca un fel de uzină în care el este undeva un șef. Or, asta cred că este o abordare extrem de nocivă și o percepție extrem de nocivă a ceea ce trebuie să fie o instituție publică de cultură. Pentru ca aceste lucruri să fie schimbate, trebuie o gândire sistemică și trebuie mai mult timp”, a afirmat ministrul Culturii. 

O mare problemă este, în opinia sa, felul în care este formulată legea managementului cultural.„Eu cred, de pildă, că legea managementului, cea care reglementează selecția managerilor instituțiilor publice de cultură, este o lege care ar trebui abrogată și regândită de la capăt. De ce? Pentru că eu cred că într-o instituție publică de cultură cea care primează trebuie să fie viziunea, și nu administrația trebuie să susțină viziune. Modul în care este gândită această lege dă prioritate capacității administrative. Și asta din păcate este o problemă felul în care sunt gândite evaluările, ulterior, modul în care se cere unui bun manager să cunoască anumite lucruri, când el ar putea să fie o persoană extrem de vizionară și pe care un economist trebuie să îl ajute să își pună viziunea în practică”, a afirmat Corina Șuteu. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Da, este un fapt cunoscut: instituțiile culturale, în general „de stat”, au preluat modelul feudă din anii comunismului, așa era atunci, așa este și acum. Sînt instituții închise, conduse de aceiași oameni, nu de puține ori aceiași de dinainte de 1990, cum ar fi institutele Academiei Române. Nimeni nu vorbește despre ele. Căutați-le pe net și căutați un e-mail prin care să corespondați cu ele. Să mă anunțați dacă ați reușit.
    Nu diferite sînt și alte instituții: teatrele, opera, opereta, muzeele... Cine crede că e ceva nou se înșală, să nu aud vorba aia „dom’le, nu era așa pe vremea lu’...”
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult