Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Ministrul Culturii: Multe dintre instituțiile de cultură au devenit niște feude

Ministrul Culturii, Corina Șuteu, a criticat, în cadrul unui interviu mai larg acordat Republica.ro, felul în care se face management în instituțiile publice de cultură. 

„Din păcate, modul în care a evoluat societatea românească a determinat ca multe dintre instituțiile de cultură să devină ele însele niște feude, să aibă mari probleme de guvernanță. Până la urmă criza de la Operă, criza de la Muzeul Țăranului Român, criza managerilor, criza concursurilor... Aceste crize au scos la iveală disfuncționalitățile legate de felul în care un manager își gândește poziția din momentul în care o ia. 

Problema pentru el nu mai este cum să facă artă, cum să facă lucruri interesante, problema este cum să facă această instituție să funcționeze ca un fel de uzină în care el este undeva un șef. Or, asta cred că este o abordare extrem de nocivă și o percepție extrem de nocivă a ceea ce trebuie să fie o instituție publică de cultură. Pentru ca aceste lucruri să fie schimbate, trebuie o gândire sistemică și trebuie mai mult timp”, a afirmat ministrul Culturii. 

O mare problemă este, în opinia sa, felul în care este formulată legea managementului cultural.„Eu cred, de pildă, că legea managementului, cea care reglementează selecția managerilor instituțiilor publice de cultură, este o lege care ar trebui abrogată și regândită de la capăt. De ce? Pentru că eu cred că într-o instituție publică de cultură cea care primează trebuie să fie viziunea, și nu administrația trebuie să susțină viziune. Modul în care este gândită această lege dă prioritate capacității administrative. Și asta din păcate este o problemă felul în care sunt gândite evaluările, ulterior, modul în care se cere unui bun manager să cunoască anumite lucruri, când el ar putea să fie o persoană extrem de vizionară și pe care un economist trebuie să îl ajute să își pună viziunea în practică”, a afirmat Corina Șuteu. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Da, este un fapt cunoscut: instituțiile culturale, în general „de stat”, au preluat modelul feudă din anii comunismului, așa era atunci, așa este și acum. Sînt instituții închise, conduse de aceiași oameni, nu de puține ori aceiași de dinainte de 1990, cum ar fi institutele Academiei Române. Nimeni nu vorbește despre ele. Căutați-le pe net și căutați un e-mail prin care să corespondați cu ele. Să mă anunțați dacă ați reușit.
    Nu diferite sînt și alte instituții: teatrele, opera, opereta, muzeele... Cine crede că e ceva nou se înșală, să nu aud vorba aia „dom’le, nu era așa pe vremea lu’...”
    • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Halep - Moisescu

Sportivii români trebuie să depășească- pentru a face performanță- limite care le sunt impuse de la vârste mici. „Nu poți să faci aia”, „Nu ești în stare”, „Nu poți să ajungi numărul unu”, „Nu poți să câștigi un Grand Slam”, spune Simona Halep, care crede că un sportiv cu pishicul „tare”, e mai pregătit să fie campion. Ea are și câteva sfaturi pentru părinții care își încurajează copiii să facă sport.

Citește mai mult

ANAF - declarații online

În ultimele două luni și jumătate, multe dintre instituțiile publice din România au descoperit că pot funcționa și fără dosar cu șină. O ordonanță dată de Guvern în perioada pandemiei le obligă astăzi să primească de la cetățeni documente în format electronic și să le răspundă în același fel. „

Citește mai mult

Emil Hurezeanu

„Altă soluție nu mai e. Nu avem încotro. trebuie să recurgem la cele mai bune strategii pentru obținerea acestor bani și, mai ales, pentru folosirea lor”, spune Emil Hurezeanu. (Foto: Inquam Photos/ Virgil Simonescu)

Citește mai mult

Meat-up

În vara lui 2018, Paul Petri şi Vio Nechiti și-au deschis un restaurant de burgeri în Cluj, după ce și-au cultivat și antrenat pasiunea pentru gătit în bucătăria unui restaurant de 4 stele din Anglia.

Citește mai mult

Teodosie împărtășind

ÎPS Teodosie, fost Snagoveanul, actualmente Tomitanul, s-a eliberat de sub dictatura distanțării sociale și a împărtășit mai mulți copii, cu aceeași linguriță. Un gest de sfidare față de autorități, de nesupunere și de declarare a autonomiei sale de ierarh. Patriarhia însăși a găsit acțiunea ÎPS-ului de la malul mării „ostentativă” și a recomandat respectarea legilor țării.

Citește mai mult