Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Ministrul Economiei a depus plângere penală la DNA pentru suspiciuni de fraudă la granturile de 550 milioane de euro

Claudiu Năsui - Inquam

Foto: Inquam Photos / Ruxandra Nitescu

Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a depus o plângere penală la DNA legată de suspiciuni de fraudă la acordarea granturilor nerambursabile de 550 de milioane de euro, notează G4Media.ro.

„Am depus o plângere penală in rem la DNA care vizează activitățile suspecte, de comun acord cu premierul Florin Cîțu”, a afirmat Claudiu Năsui într-un comunicat.

Plângerea penală vine după ce Libertatea a scris că există suspiciuni de fraudă în programul prin care sunt acordate antreprenorilor granturi în valoare totală de 550 de milioane de euro din fonduri europene. Antreprenorii care au depus proiecte în ultimele două zile înainte de expirarea termenului - pe 28 și 29 ianuarie -, ar fi avut informații din interior în privința procentului de cofinanțare, pe baza căruia se făcea departajarea între proiecte. În regiunea Cluj, peste 80% din firmele eligibile au depus proiectele în ultimele două zile, iar procentul minim de cofinanțare a fost de 61%.

Claudiu Năsui a anunțat pe Facebook, în urmă cu o săptămână, că există persoane care ar fi divulgat informații-cheie din procesul de acordare a împrumuturilor nerambursabile. „100% Transparenţă. Am supărat mulţi oameni din sistem în momentul în care am spus adevărul. Am spus adevărul despre mersul la târguri pe banii statului şi despre faptul că măsura 3 nu îşi atinge scopul. Nu îşi atinge scopul pentru că ajunge să finanţeze în proporţie de peste 50% imobiliare. Şi nu doar atât, dar suspiciunile de fraudă de care am vorbit sunt bazate pe fapte reale. Am avut discuţia aceasta şi cu premierul şi i-am propus un curs de acţiune. Ştiu că adevărul doare, dar singura noastră şansă dacă vrem să salvăm România este măcar să spunem adevărul şi să fim foarte transparenţi cu ce găsim în ministere. Nu să menţinem butaforii. Vă promit că toţi cei care au divulgat date cheie (în speţă procentul de cofinanţare de la limita eligibilităţii) au comis fapte penale şi vor suporta consecinţele”, a scris Năsui atunci pe rețeaua de socializare. 

Prin Măsura 3, microîntreprinderile și IMM-urile pot lua de la Ministerul Economiei granturi cuprinse între 50.000 și 200.000 euro. Bugetul total este de 550 milioane de euro, din care 478,25 milioane euro sunt ajutor nerambursabil, iar restul reprezintă cofinanțarea asigurată de antreprenor. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult