Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Ministrul Finanțelor anunță schimbarea legislației privind evaziunea fiscală: „Până într-un anumit procent, plătești suma la stat, nu te mai duci la pușcărie”

Eugen Teodorovici - propus la MF

(Foto:Inquam Photos / Octav Ganea)

Ministrul Finanțelor, Eugen Orlando Teodorovici, a anunțat marți la Antena3 schimbarea legislației privind evaziunea fiscală, astfel încât, în anumite condiții, cei care plătesc prejudiciul ar putea să scape de închisoare.

„Adică aşa cum face Germania, cum face Olanda, cum fac ţările care, de multe ori, ne critică pe noi pentru diferite alte subiecte. Vom lua exact din fiecare ţară bunele practici pe care ei le aplică de zi cu zi către mediul de afaceri şi le vom pune frumos în legislaţia noastră. În Germania, de exemplu, un anumit procent din suma respectivă pe care Fiscul o identifică ca fiind evaziune nu se declară faptă penală sau se poate discuta. Ai suma, discuţi cu respectivul: plăteşti la stat toată suma, nu te duci la puşcărie, pentru că nu ăsta este interesul”, a spus Teodorovici. 

El a arătat că până la sfârșitul lunii iunie va fi creat la Ministerul Finanțelor un grup de lucru pentru schimbarea legislației privind evaziunea fiscală.

Oficialul de la Finanțe a adăugat că au fost multe „prostii care au distrus firmele”, iar subiectul prevenirii şi combaterii evaziunii fiscale „trebuie să devină dintr-o sperietoare, astăzi, pentru investitori, un punct de atracţie”. 

„Ştiu că sună poate ciudat. Dar un investitor român sau străin care vrea să facă o investiţie în România spune aşa: «Bun, la fiscalitate sunteţi oarecum ca cei din jur, dar cum stăm la partea de prevenire şi combatere a evaziunii fiscale? Dacă ceva mi se întâmplă din motive neimputabile sau o greşeală din piaţă, tu ca stat vii şi-mi distrugi compania? Îmi scoţi oamenii afară, mi-i laşi şomeri, îmi distrugi business-ul. Atunci mă duc în altă parte» . Nu, acest lucru trebuie schimbat", a afirmat Eugen Teodorovici la Antena3.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Daa, da, sigur, practici bune. Si doar se intampla sa preluati practicile astea intr-un moment in care are Dragnea nevoie de ele. E doar o coincidenta, nu?
  • Like 1
 • Moka check icon
  bravo dom'le. da' noi, cetatenii, de cand va cerem sa luati din aceste tari toate practicile bune, a?
  voi va faceti ca le luati si le transpuneti intr-o forma pervertita de fiecare data. astfel incat sa mai fie nevoie de cate-o semnatura sau stampila.
  Aproape ca nu exista domeniu unde transpunerea in legislatia romaneasca si mai ales aplicarea legilor sa nu fie total diferite fata de o tara normala din vestul UE.
  • Like 1
 • Ar fi o decizie corecta, dar in spiritul românesc, probabil va fi prost concepută și implementată.
  • Like 0


Îți recomandăm

Statuie mască

„Primul lucru care contează atunci când faci o donație este ca gestul respectiv să te facă să te simți că ai făcut cu adevărat o faptă bună. Dacă cauza respectivă reușește să te facă să te simți ca un mic erou, te face să te simți bine că ai ajutat, reușește să te facă donezi”, spune Nicoleta Deliu.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult