Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Ministrul Finanțelor are insomnii din cauza bugetului: „În ultimele nopți am dormit ca un bebeluș... câte 3 ore pe noapte”

Viorel Ștefan

Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos

Noul ministru al Finanțelor, Viorel Ștefan, era îngrijorat, azi după-amiază, la ieșirea de la audierile din comisiile de specialitate. Nu testul din fața parlamentarilor era motivul îngândurării sale (deși a durat o oră și jumătate, față de 30 de minute cât era programată, audirea a fost o formalitate), ci felul în care va finanța promisiunile electorale ale partidului său. De altfel, aceasta a fost și prima întrebare a jurnaliștilor, la ieșirea din comisie. „La asta mă gândesc și eu... În ultimele nopți am dormit ca un bebeluș: 3 ore dorm, apoi mă trezesc...”, a răspuns ministrul.

Rugat să numească soluțiile concrete pentru aducerea de venituri suplimentare la buget (din care să se finanțeze măsurile anunțate în Programul PSD), Viorel Ștefan a răspuns că se bazează pe trei surse: creșterea economică de peste 5 la sută („Ne-a confirmat-o și FMI-ul”), fondurile europene („O resursă nevalorificată sunt fondurile europene. Undeva un 30 la sută se regăsește în buget tot ce aducem din fonduri europene”) și creșterea gradului de colectare.

„Nu trebuie să neglijăm gradul de colectare. Măsurile coercitive ale ANAF și-au atins limita. Se impune o schimbare de paradigmă. Readucem în discuție noțiunea de consultant fiscal, pentru că mulți contribuabili nu plătesc din neștiință”, a precizat ministrul propus al Finanțelor.

Despre misiunea imposibilă a lui Viorel Ștefan, citiți mai multe aici.

„Acesta nu e un mandat de invidiat”

„Solicit un vot favorabil pentru un mandat greu. Acesta nu e un mandat de invidiat, ci vizează coordonarea politicilor publice din domeniul fiscal bugetar”, își începuse Viorel Ștefan prezentarea în fața colegilor parlamentari.

Viorel Ștefan a confirmat că va pune în practică un proiect anunțat de Liviu Dragnea: un fond naţional de investiţii de 10 miliarde euro. Propus de PSD, acest fond va trebui validat de pieţele financiare pentru a nu deveni un eşec, a precizat ministrul.

Un alt proiect la care s-a referit ministrul privește lansarea unui Cod economic al României. „În aprilie va intra în dezbateri parlamentare, pentru ca la 1 iulie să îl avem publicat în Monitorul Oficial. Ne propunem ca acest Cod economic să rămână neschimbat măcar 5 ani, iar acesta va conține maximum 50 de taxe". Potrivit ministrului, aplicarea codului este prevăzută pentru perioada 2018 - 2022, pentru „a asigura predictibilitate pentru cei dispuși să facă afaceri în România”.

Ștefan a mai spus că respectivul Cod nu va reuni doar Codul fiscal și Codul de procedură fiscală, ci toate legile care au legătură cu activitatea economică.

Ministrul propus pentru Finanțe a vorbit la audieri și despre Legea Prevenției, care ar urma să fie adoptată în primul trimestru din 2017. Pe scurt, înainte de a fi penalizate de Fisc, firmele care procedează greșit vor fi avertizate mai întâi. 

„Închiderea unui contribuabil înseamnă să omori cloșca cu pui. Abia după ce epuizezi prevenția și educarea poți să aplici alt fel de comportament”, a spus Viorel Ștefan, potrivit Hotnews.ro.

În ce privește taxele, Viorel Ștefan a dat asigurări că noul guvern se angajează ca „toate taxele să se achite la un singur ghișeu”. „Orice taxă care nu va putea fi plătită online se va anula”, a precizat el. În agricultură, „impozitul pe terenul agricol lucrat va fi anulat, dar vom taxa dublu terenurile nelucrate”.

Un moment delicat al audierilor a vizat teza sa de doctorat. Viorel Ștefan a răspuns că este gata să-şi dea demisia dacă se va dovedi că a plagiat în teza de doctorat. 

Viorel Ştefan a primit avizul comisiei, cu 19 voturi pentru, 11 împotrivă şi o abţinere.

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • circula o gluma pe vremea comunistilor :
  un nepotel de sora se prezinta la unchiul secretarul bob alexandria :
  - unchiule, ma trimise mama la matale, ca esti om mare. invata-ma cum sa fac sa ma descurc in viata, ca maine, poimaine ma-nsor.
  unchesul se ridica si intoarse tabloul marelui om de scornicesti cu fata la perete, apoi destupand damigeana adusa de nepotel, incepu :
  - mai nepoate, la ce ora te scoli tu ? nu ma intrerupe ! ... pe la 7-8 trecute ! ca te stiu de mic ... nu e bine ! ce vezi tu pe geam ? .... pe pontatori venind de pe camp cu cate o caruta cu ceva in ea ! fleacuri ... daca te-ai uita pe geam la 6, ai putea sa vezi pe seful de post si pe sefii de sectii, fiecare cu o caruta rasa mergand spre case. pomana ... dar daca ai fi treaza la 5 atunci ai putea sa vezi pe presedintele cap si pe secretarul bob cu cate 2 carute, cu varf, si cam atat, ca e sat amarat la voi acolo ... eu de exemplu trec cu cate 5 carute varfuite bine spre casa, noapte de noapte, pe la orele 2 ... intelegi ! apoi mai verific niste acte pana pe la 6 trecute ... acolo la bucuresti aia mari si tari se apuca de munca de la ora 0 .... intelegi nepoate ?
  - inteleg nene ... inteleg ca nu-s prost ... si ma gandesc acu' ...ca al din scornicesti nu doarme deloc la cate am auzit ca are ...
  - taica, sa sti de la mine : ziua este pt prosti ! ... aia care merg la munca ... noi astia desteptii ne hodinim ziua, sa avem forta in noapte ... noi trebuie sa folosim mintile numai noaptea.
  - asa e nene ... sa tragem tare in noaptea mintii ! sarut mana unchiule !
  - sa mai treci p'aci nepoate ca poate o fi nevoie de un batai istet la bucuresti.
  poate ca flacaul asta, nepotelul, "dragne-a"r fi sa fi ajuns ceva mare astazi :)
  • Like 2


Îți recomandăm

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult