Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Ministrul cu o misiune imposibilă: Viorel Ștefan. Lista măsurilor economice promise de PSD pentru 2017

Viorel Ștefan, ministrul propus pentru a ocupa portofoliul de la Finanțe din Cabinetul Grindeanu, va avea o misiune dificilă. 

Pentru a pune în aplicare programul economic propus de PSD, ministrul Finanțelor va trebui ca, în ciuda scăderilor anunțate de taxe, să găsească bani pentru mărirea salariilor bugetarilor, creșterea pensiilor și pentru investiții.

Impozit zero pe venit pentru pensii sub 2.000 de lei brut pe lună, CASS zero pentru pensionari, impozit zero pentru transferul de proprietăți sub 200.000 de lei, TVA zero pentru vânzarea de locuințe, materii prime și servicii în agricultură sunt doar câteva dintre propunerile cuprinse în programul de guvernare al PSD care ar urma să se aplice din acest an.

PSD a dorit prorogarea cu un an a unor măsuri importante din Codul Fiscal care au intrat în vigoare de la 1 ianuarie - scăderea TVA de la 20% la 19%, eliminarea așa-numitei taxe pe stâlp și a accizei suplimentare la combustibili.

Lista măsurilor economice propuse de PSD pentru acest an:

* Impozit zero pe venit pentru pensii sub 2.000 de lei brut pe lună (în prezent plafonul este de 1050 lei) – de la 1 ianuarie 2017

* CASS zero pentru pensionari (pensiile mai mici decât punctul de pensie sunt scutite și în prezent de plata contribuțiilor pentru sănătate) – de la 1 ianuarie 2017

* Impozitul pentru transferul de proprietăți sub 200.000 de lei va fi zero de la 1 martie 2017

* TVA pentru vânzarea de locuințe - 0% din 1 martie 2017

* TVA pentru publicitate - 0% de la 1 martie 2017

* TVA pentru materii prime și servicii în agricultură – 0% din martie 2017

* Creșterea salariului minim pe economie la 1450 de lei - de la 1 februarie 2017

* Creșterea medie a salariului bugetarilor în 2017 față de 2016 va fi de 20% și va fi aplicată de la 1 iulie 2017. Aici sunt incluse și buget de bonusuri pe instituție de 5% din cheltuielile de personal, plata orelor suplimentare, plata gărzilor pentru personalul medical, acordarea unui tichet de vacanță pe an, la valoarea salariului minim

* Creșterea punctului de pensie de la 871 de lei la 1.000 de lei de la 1 iulie 2017. Creşterea pensiei minime garantate la 520 de lei de la 400 de lei

* Creşterea burselor pentru studenţil de la 86 de lei/student la 201 lei/student

* Impozit pe profit - 1% pentru microîntreprinderile cu cifră de afaceri sub 500.000 euro

* Plafonul IMM-urilor crește de la 100.000 de euro la 500.000 de euro

La acestea se adaugă alte măsuri ce ar urma să intre în vigoare din 2018, printre care reducerea TVA la 18%, eliminarea impozitului pe venitul agricol, impozit zero la dividende (de la 5%), mărirea plafonului de încasari pentru firmele neplătitoare de TVA de la 220.000 de lei la 300.000 de lei, impozit zero pentru activitățile independente ce nu depasesc 24.000 de lei anual, eliminarea contribuțiilor pentru șomaj, concedii, creanțe salariale și risc de accidente.

Copreședintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat recent la Digi24 că un guvern PSD-ALDE va solicita Comisiei Europene o majorare a platonului pentru deficitul bugetar, pentru investiții în infrastructură, învățământ și sănătate. Amintim că în programul economic al PSD deficitul bugetar pentru 2017 este programat să fie 2,7% din PIB, în scădere față de 2,9 la sută din PIB în 2016.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • dar de ce ar trebui sa fie TVA pt publicitate 0? De ce sa i-am favoriza pe ei?
    • Like 0
  • Tichet de vacanță pentru bugetari, în valoarea unui salariu minim?
    Mi se pare discriminatoriu față de cei din mediul privat, care nu primesc automat așa ceva...
    Adică, hai să dăm din banii tuturor tichete de vacanță la bugetari, chiar dacă restul celor care cotizează la buget nu beneficiază de așa ceva...
    • Like 0
  • De ce sa ceara Tăriceanu mărirea și dacă face deficit de ce sa nu facă și pentru cei care muncesc, pentru cei cu spirit antreprenorial, investiții, cercetare și educatie? Doar pentru asigurări sociale? Era clar.
    • Like 0
  • De ce sa ceară Tăriceanu mărirea plafonului și dacă tot face deficit de ce sa nu facă și pentru cei care muncesc, pentru cei cu spirit antreprenorial, investiții, cercetare și educatie? Doar pentru asigurări sociale? Asta poate sa facă oricine.
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult