Ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, a anunţat, miercuri, că supraacciza la carburanţi va fi introdusă în două etape, respectiv de la 15 septembrie şi 1 octombrie, scrie News.ro.
Foto: Guliver Getty Images
„Am făcut o analiză, ele vor creşte după cum ştiţi. Termene pe care le-am stabilit sunt 15 septembrie, dată la care va fi o creştere cu 0,16 bani/litru pentru toate cele trei categorii de combustibili - benzină cu plumb, fără plumb şi motorină şi data de 1 octombrie va fi dată cu care va creşte cu încă 0,16 bani/litru.
El a susținut că această măsură se produce în etape „pentru a nu crea un şoc la nivelul consumului care poate genera creşteri de preţ, automat scăderi de consum şi poate afecta bugetul de stat”.
Premierul Mihai Tudose susținuse anterior că Guvernul reintroduce supraacciza pentru că, atunci când a fost scoasă prețurile nu au scăzut. „Atunci când ea a fost scoasă, odată cu celebra taxă de stâlp, la pompă nu s-a văzut nicio îmbunătăţire, iar atunci a fost scoasă pentru a uşura povara fiscală pe cetăţeni. Dacă tot nu s-a uşurat, să o punem la loc, măcar din banii ăia poate mai facem un spital, că nu am scos-o ca să se îmbogăţească distribuitorii”, a spus Tudose.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
După "marea lovitura" cu scaderea TVA venita ca masura tocmai pentru "eradicarea" evaziunii fiscale in speranță unei mai eficiente colectari a taxelor si birurilor in vistieria statului, iată ca s-a gasit, bătând din palme, cea mai grozavă metoda de corectie: cresterea prețului carburantilor prin marirea accizelor. Si cum de gasira aceasta scumpere tocmai acum in pragul lunii septembrie, cand incep scolile facultatile, lumea revine din concedii si vacante, cand se va încheia cat de curând anul fiscal ...
Intr-o sedinta de guvern, cred ca din 30 august un nene de la o masa la care in capul mesei se afla PM Tudose spunea niste treburi cu marirea cu ceva bani a accizei la carburanți si anume cu 0,15 bani la litru in doua transe. Sa-i fie gura poleita ministrului de finanțe ( ha ha ) care nu cunoaste nici măcar moneda națională si subdiviziunea ei.
De la 0,15 bani la 15 bani sau 0,15 lei pe litru e cale lunga. Dar din prostia acestor oameni tot noi vom trage ponoasele. Habar nu au ce-i cu ei pe acolo, sunt total depășiți cu toate scolile pe care le au . Din felul in care am vazut cum raporta domnul ministru al finanțelor domnului prim ministru intenția de crestere a accizelor, realizez cata mojicie, servilism si incompetență zace in acesti oameni.
Sunt "mândru" ca-i avem, pardon,... ca ne au.
2dose strikes! Again!
Pot fi însă de acord cu faptul că prețul carburanților la pompă NU trebuie să fie (mult) mai mic decât în țările din jur, altfel ne trezim că reapare traficul cu benzină, cum s-a mai întâmplat prin anii ’90.
Se observa scaderea brusca din ianuarie 2017 - odata cu eliminarea suprataxei - in timp ce pretul titeiului ramane cvasiconstant in perioada respectiva.
In ceea ce priveste partea a doua a comentariului dumneavoastra - sunt total de acord. Dar as prefera sa avem niste guvernanti onesti, care sa spuna lucrurilor pe nume, sa comunice decent si coerent - iar nu sa umble cu tot felul de baliverne si de smecherii gaunoase.
Toate marile companii de pe piața țițeiului sunt șantajabile politic, se învârt sume imense în jurul lor, așa că nici nu e prea greu să faci așa ceva.