Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Ministrul Finanţelor: Supraacciza la carburanţi va fi reintrodusă în două etape

Ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, a anunţat, miercuri, că supraacciza la carburanţi va fi introdusă în două etape, respectiv de la 15 septembrie şi 1 octombrie, scrie News.ro

Foto: Guliver Getty Images

„Am făcut o analiză, ele vor creşte după cum ştiţi. Termene pe care le-am stabilit sunt 15 septembrie, dată la care va fi o creştere cu 0,16 bani/litru pentru toate cele trei categorii de combustibili - benzină cu plumb, fără plumb şi motorină şi data de 1 octombrie va fi dată cu care va creşte cu încă 0,16 bani/litru.

El a susținut că această măsură se produce în etape „pentru a nu crea un şoc la nivelul consumului care poate genera creşteri de preţ, automat scăderi de consum şi poate afecta bugetul de stat”.

Premierul Mihai Tudose susținuse anterior că Guvernul reintroduce supraacciza pentru că, atunci când a fost scoasă prețurile nu au scăzut. „Atunci când ea a fost scoasă, odată cu celebra taxă de stâlp, la pompă nu s-a văzut nicio îmbunătăţire, iar atunci a fost scoasă pentru a uşura povara fiscală pe cetăţeni. Dacă tot nu s-a uşurat, să o punem la loc, măcar din banii ăia poate mai facem un spital, că nu am scos-o ca să se îmbogăţească distribuitorii”, a spus Tudose. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • in etape? de 2 saptamani? ce javre
    • Like 1
  • check icon
    Adevărul este că era cam ieftină benzina, să revenim la vremurile cu 6,50 lei/litru, ușor-ușor... Ei, spuneau altceva prin primăvară, dar lumea este în continuă schimbare. Atunci era alt premier, acuma e altul, până la Revelion – poate – vom avea alt premier. Suntem o țară dinamică, imprevizibilă, haioasă, unde gustul mierii se împletește cu gustul micilor și al țuicii de corcodușe.
    • Like 1
  • check icon
    Trebuie sa fim mandrii zi de zi de ministrii pe care-i avem. Sunt de o ''competenta" indiscutabilă. Reusesc sa aducă bani la bugetul de stat din doua vorbe. Au si o eficienta de neegalat.
    După "marea lovitura" cu scaderea TVA venita ca masura tocmai pentru "eradicarea" evaziunii fiscale in speranță unei mai eficiente colectari a taxelor si birurilor in vistieria statului, iată ca s-a gasit, bătând din palme, cea mai grozavă metoda de corectie: cresterea prețului carburantilor prin marirea accizelor. Si cum de gasira aceasta scumpere tocmai acum in pragul lunii septembrie, cand incep scolile facultatile, lumea revine din concedii si vacante, cand se va încheia cat de curând anul fiscal ...
    Intr-o sedinta de guvern, cred ca din 30 august un nene de la o masa la care in capul mesei se afla PM Tudose spunea niste treburi cu marirea cu ceva bani a accizei la carburanți si anume cu 0,15 bani la litru in doua transe. Sa-i fie gura poleita ministrului de finanțe ( ha ha ) care nu cunoaste nici măcar moneda națională si subdiviziunea ei.
    De la 0,15 bani la 15 bani sau 0,15 lei pe litru e cale lunga. Dar din prostia acestor oameni tot noi vom trage ponoasele. Habar nu au ce-i cu ei pe acolo, sunt total depășiți cu toate scolile pe care le au . Din felul in care am vazut cum raporta domnul ministru al finanțelor domnului prim ministru intenția de crestere a accizelor, realizez cata mojicie, servilism si incompetență zace in acesti oameni.
    Sunt "mândru" ca-i avem, pardon,... ca ne au.
    • Like 1
  • Vasile check icon
    Câinele moare de drum lung, Tudose de grija vecinului.
    • Like 0
  • check icon
    «Atunci când ea a fost scoasă, odată cu celebra taxă de stâlp, la pompă nu s-a văzut nicio îmbunătăţire, iar atunci a fost scoasă pentru a uşura povara fiscală pe cetăţeni». Da, așa este, dar acum se va simți, că așa e când faci populisme, ele se întorc și-ți dau o palmă.
    • Like 1
    • @
      «Atunci când ea a fost scoasă, odată cu celebra taxă de stâlp, la pompă nu s-a văzut nicio îmbunătăţire, iar atunci a fost scoasă pentru a uşura povara fiscală pe cetăţeni» - culmea este ca este o MARE MINCIUNA. Am mai postat pe aici un link cu evolutia pretului la combustibil - unde se vedea clar scaderea odata cu eliminarea supraccizei. Intre timp am vazut ca si Republica a postat astazi graficul - aici: https://republica.ro/2014-2017-se-repeta-scenariul-dintr-un-condei-guvernul-tocmai-ne-a-facut-viata-mult-mai-scumpa
      2dose strikes! Again!
      • Like 0
    • @ Iron Spike
      check icon
      Pe vremea aia, scăzuse mult prețul țițeiului, așa că îmi este greu să-mi dau seama dacă scăderea de atunci s-a datorat accizelor sau prețului țițeiului.
      Pot fi însă de acord cu faptul că prețul carburanților la pompă NU trebuie să fie (mult) mai mic decât în țările din jur, altfel ne trezim că reapare traficul cu benzină, cum s-a mai întâmplat prin anii ’90.
      • Like 0
    • @
      Scaderea nu a avut alta cauza, din cate reiese de aici (istoric pret titei + istoric preturi combustibili petrom): https://www.untrr.ro/pret-motorina/evolutie-pret-motorina-petrom-cotatii-titei-si-cursuri-valutare.html si de aici (istoric preturi combustibili): https://www.peco-online.ro/istoric.php
      Se observa scaderea brusca din ianuarie 2017 - odata cu eliminarea suprataxei - in timp ce pretul titeiului ramane cvasiconstant in perioada respectiva.
      In ceea ce priveste partea a doua a comentariului dumneavoastra - sunt total de acord. Dar as prefera sa avem niste guvernanti onesti, care sa spuna lucrurilor pe nume, sa comunice decent si coerent - iar nu sa umble cu tot felul de baliverne si de smecherii gaunoase.
      • Like 0
    • @ Iron Spike
      check icon
      «Dar as prefera sa avem niste guvernanti onesti,» Aveți cumva impresia că Theresa May ori Trump sunt «guvernanți onești»? Am ales două nume la întâmplare, putem alege și altele...
      • Like 0
    • @ Iron Spike
      check icon
      Cred că acea scădere bruscă de la începutul anului a fost dirijată politic din culise. Prețul benzinei la pompă este, mai mereu, dirijat politic, după interese. Aranjamentul a fost următorul: băi băieți, fiți atenți: vom elimina suprataxa aia, nu e procent mare, dar să scădeți semnificativ prețul la pompă, că altfel...
      Toate marile companii de pe piața țițeiului sunt șantajabile politic, se învârt sume imense în jurul lor, așa că nici nu e prea greu să faci așa ceva.
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult