Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a anunțat că pleacă din „Guvernul Cioloș 1”. Ce urmează?

Cristian Ghinea a postat miercuri pe Facebook un mesaj prin care anunță că pleacă din Guvern. 

„Ultima mea ședință ca membru în Guvernul Cioloș 1.E un sentiment ciudat. 

Pare un secol privind înapoi, dar nu au trecut nici șase luni de ministeriat, nici un an de când am mers la Cancelarie. A fost intens. Și a fost o onoare! De azi începe altceva”, a scris Ghinea.

El este unul dintre miniștrii Cabinetului Cioloș care a avut discuții cu USR în ceea ce privește posibilitatea de a candida pe listele Uniunii la alegerile parlamentare. Alături de ministrul Muncii, Dragoș Pâslaru, și de ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, care a anunțat ulterior că nu va candida la aceste alegeri parlamentare, Ghinea a primit invitația de a se alătura USR.

Este, de altfel, și primul ministru din Guvernul Cioloș care a vorbit despre posibilitatea de a intra în politică din această toamnă. 

„Suntem o echipă şi n-o să fac un pas de capul meu, singur. Voi candida într-o formulă pe care o decide sau nu o decide Dacian Cioloş”, spunea el în august la emisiunea „În fața ta”, de pe Digi 24. Într-un interviu acordat apoi Republica.ro, Ghinea spunea: „Acesta e un Guvern care a făcut lucruri bune și ar trebui să găsim o formulă de a continua. Dacă aceste forțe politice vor putea să convingă populația și programul acestui Guvern poate fi prelungit, eu m-aș bucura foarte mult”.

Cristian Ghinea este ministrul din Cabinetul Cioloș care a făcut cele mai multe declarații politice de când este în funcție. Totodată, el a vorbit în numeroase rânduri despre contractele păguboase semnate de statul român cu firmele IT abonate la bani publici și despre rolul jucat de Sebastian Ghiță în acestea.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult