Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Ministrul-ghilotină se pregătește să mai ia un cap

Tudorel Toader - Octav Ganea

Foto: Inquam Photos

După ce a revocat-o pe Laura Codruța Kovesi de la șefia DNA „pentru acte şi fapte de netolerat într-un stat de drept”, ministrul Justiției, Tudorel Toader, purcede acum la evaluarea activității Procurorului General, Augustin Lazăr, considerând că „a venit momentul”. Dupå toate aparențele, actul evaluarii îl precede pe cel al demiterii; așadar o nouă decapitare, de data aceasta a Parchetului General. El adaugă, cu o apăsată notă reflexivă, transpusă, din păcate pentru domnia sa, într-un vocabular surprinzător de sărac: „la oricare dintre noi vine o vreme la care este supus evaluării”.

Bănuiesc că ține doar de dl. Toader să aleagă momentul potrivit pentru următoarea decapitare. Acest ministru care și-a asumat rolul de ghilotină a PSD scrutează viitorul cu un aer atât de senin, încât îți îngheață sângele-n vine. Tonul său amenințător, de o opacitate controlată, creează un suspans care sugerează că, în cazul în care nu se vor seta „pe frecvența” stabilită, vor cădea și alte capete. O comisie va controla și evalua, ea va transmite rezultatele în spațiul a 30 de zile, timp în care oamenii au toate șansele să „fiarbă în suc propriu”, cum se exprima tătucul Iliescu antan.

Ministrul Justiției simte nevoia să-și posteze mesajele pe rețele de socializare. Acolo, crede el, ar putea deveni mai cool, ar încerca să influențeze, sau măcar să bruieze convingerile cetățenilor de categoria Facebook. Acolo, în acel spațiu care încă mai suportă toate aberațiile minții umane, el speră să fie înghițită minciuna, la pachet cu spaimele pe care PSD vrea să le dezmorțească din permafrostul gândirii staliniste. Manipularea își ramifică sinapsele cu ajutorul creierului noroios Vâlcov, care distribuie noaptea protocoale acuzatoare de Parchet și SRI. 

Povestea nu e nouă; acești robespierri pitici vor pieri, cu siguranță, de aceeași ghilotină cu care i-au asomat pe predecesori. E doar o chestiune de timp. Restul e... justiție!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Mihaela check icon
    Autoarea articolului e foarte optimista, invocand un principiu de baza al fizicii: actiune si reactiune. Sau pentru cei mai spirituali, karma. Insa nu trebuie uitat ca in politica acest mechanism nu pare sa functioneze, cel putin nu a functionat correct din 1989. Aici e singurul domeniu unde imi pierd credinta, fara a fi vreo pesiminsta in viata de zi cu zi. Cumva, aceste moluste nocive si lacome de la putere ocolesc legile firii (nu ale lui Firea!) si provoaca rau, la comanda Nevertebratei Supreme, care ne tareste in fiecare zi inapoi in timp, cu 50 ani pe ora.
    • Like 1
  • Level 2 .start....
    Gargamel a primit o noua misiune de la stapanul Ciumei rosi.
    Va reusi oare ?...recunosc ca nu stiu cum si cine poate schimba procurorul general.
    Kovesi out.Augustin Lazar posibil out...suspendarea presedintelui se pregateste pe sub masa...si gata Romanica este raiul infractorilor.
    Bun venit in anii 90...deci daca nu credeati in calatoria in timp(desigur nu in viitor ) ,ei bine suntem la doi pasii de marea descoperire...
    • Like 1
  • check icon
    Vezi tu-dorele ce spui ca si livache are un protocol semnat...ala nu-I nefiresc?
    Si cum se procedeaza in lumea civilizata intre doua parti ce convin o colaborare?Nu se semneaza un contract/protocol de colaborare?Ca tudorel ducea vaca la pascut fara protocol...asta-i din alta poveste.
    • Like 1
  • check icon
    Mai degraba l-am putea numi mincinosul de la justitie...pe acest procuror comunist,care prin natura muncii sale avea colaborari cu securitatea si militia,evident nu in baza unor protocoale ci fiindca firea sa de vierme util regimului I-o impunea.Incearca orice manevra pentru a temporiza/stopa anchetarea abuzurilor batausilor pompos numiti jandarmi...
    • Like 0
  • Cand Basescu taia si spanzura, facand praf institutiile statului si subordonandu-si-le, credeam ca mai rau de atat nu se poate. Habar n-aveam de ce este in stare ciuma rosie, luata in stapanire de un infractor disperat.
    • Like 2
    • @ Florian Nicolaescu
      Smile, tomorrow will be worse ...
      • Like 1
  • Procurorii sunt funcționari ai statului ( avocații statului ), nu înfăptuiesc justiția, acest lucru este realizat de către judecători, sunt independenți în ceea ce privește instrumentarea dosarelor, sunt sub autoritatea ministrului justiției și nu sunt în nici într-un fel deasupra legii. Un proces absolut normal de evaluarea a procurorului general naște o serie de reacții care mai de care mai partizane mergând până la a friza absurdul: evaluarea unui procuror de rang înalt însemnă atac la independența justiției, iar cel care a inițiat procesul este transformat în paria societății ! Orice altceva decât ceea ce este prezentat în articol este justiție.
    • Like 0
    • @ Voicu Nicolae
      Hai sa mori tu, Voicu Nicolae, ca e vorba de o evaluare onesta si nu de o comanda a infractorului Dragnea de a-l schimba pe Lazar cu o sluga care sa stopeze cercetarile in dosarele care privesc faptele penale ale mafiei pe care o patroneaza. Spune-le stapanilor care te platesc sa nu mai trimita postaci aici, ca cititorii sunt imuni la ciuma rosie.
      • Like 5
    • @ Voicu Nicolae
      In nici un caz ministrul numit politic nu decide intr-o tara democratica demiterea unui procuror de rang inlat. Daca ati fi capabil de putin rationament obiectiv , ati observa ca TT-ul a ignorat avizul negativ al CSM-ului asupra inchizitoriului pe care il facuse pentru Kovesi. Faptul ca CCR-ul obedient Psdului a reinterpretat Constitutia si chiar sensul limbii romane pentru a da aceasta putere discretionara de a schimba procurorii de rang inalt unui ministru in slujba infractorului Dragnea, este un grav atac la adresa separatiei puterilor in stat si la democratie.
      • Like 7
    • @ Voicu Nicolae
      Bă, chiar ești cretin. Nu vezi ca infractorii sunt la putere și fac orice pot pentru a-si aservi justiția, ca să scape de răspundere, penală evident. Nu vezi că avortonul tudorel un neica nimeni, o falsă personalitate, este o slugă ordinară al lui dragnea & complicii? Ori ești unul dintre ei?
      • Like 1
    • @ Voicu Nicolae
      Procurorii sunt magistrați, nu funcționari și în niciun caz avocați ai statului, Constituția României, CAPITOLUL VI - Autoritatea judecătorească, SECŢIUNEA a 2-a - Ministerul Public:, ARTICOLUL 131 alin.1) - În activitatea judiciară, Ministerul Public reprezintă interesele generale ale societăţii şi apără ordinea de drept, precum şi drepturile şi libertăţile cetăţenilor. Să nu ajungem să vedem ce dosare mai judecă instanța penală cu un Minister Public îngenuncheat.
      • Like 0
  • Grandomanie la rang de ministru...
    • Like 0
  • "Ministrul ghilotina"!?.....
    Imi pare rau ...nu este decit al "patrulea neg" pe obrazul unui popor...după dragnea....tariceanu....
    si toti ceilalti!
    • Like 4
    • @ Coussinou
      Din pacate nu sunt niste bieti negi benigni, ca mizeriile alea hidoase de pe mutra lui Gargamel, sunt formatiuni canceroase care metastazeaza statul de drept.
      • Like 4


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult