Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Ministrul Justiției nu renunță la grațiere și modificarea Codului Penal și spune că vor fi introduse prin ordonanță, lege în Parlament sau asumarea răspunderii Guvernului

Ministrul Justiției Florin Iordache a spus că în ceea ce privește grațierea și modificarea codurilor penale va lua în calcul argumentele apărute în consultările publice. „Ținem cont de acele observații care au rezultat în urma consultarilor. Varianta inițială va fi amendată”, a declarat Iordache la finalul consultărilor publice. Acesta a susținut că „grațierea nu se adresează unor persoane ci încercăm să redresăm niște deficiențe. Nu se adresează criminalilor, violatorilor, calor condamnați pentru acte de corupție”.

Întrebat dacă prevederile referitoare la grațiere și modificarea codurilor vor fi impuse prin ordonanță de urgență, prin debaterea parlamentară sau prin asumarea răspunderii Guvernului, Iordache a spus că nu a luat încă o decizie. Dar a adăugat că „dezbatere înseamnă și atunci când își asumă răspunderea Guvernul”. Ministrul Justiției a susținut că la elaborarea actelor normative se va consulta numai cu premierul Sorin Grindeanu, nu și cu PSD.

În legătură cu solicitarea adresată Guvernului de către preşedintele Iohannis, de a abandona demersurile privind graţierea şi modificarea Codurilor penale, Iordache a răspuns: „Vom veni în faţa Guvernului cu nişte acte coerente care să raspundă consultării publice”.

Jurnaliștii din sală l-au mai întrebat pe Florin Iordache cum vor rezolva noile prevederi problema aglomerării din penitenicare, având în vedere că în urma lor vor fi eliberați aproximativ 2.500 de deținuți, un număr insuficient penstru soluționarea situației. Acesta a afirmat că e luată în vedere și introducerea altor măsuri, precum recursul în compensare și introducerea sistemului de brățări electronice, pentru infracțiunile „ușoare”, sancționate cu pedepse de până la doi ani. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • catalin check icon
    Cred că acest ministru este atât de limitat, încât nu cred că ar putea ține nici măcar o ședință în scara blocului.
    • Like 1
  • Andrei F Andrei F check icon
    Faptul că acest individ este dispus să meargă până în pânzele albe cu această lege care nu are susţinere (cel puţin aparent) din partea nimănui semnificativ şi faţă de care şi-au exprimat dezacordul total de la zeci de mii de cetăţeni şi preşedintele ţării până la Consiliul Suprem al Magistraturii, ambasadorul Statelor Unite şi aparent cancelarul Germaniei, într-un gest clar de sinucidere politică, pentru o măsura ale cărei rezultate nu ar rezolva nici pe departe serios problema aglomerării, cred că este un indicator asupra anvergurii colosale a aspectelor insidioase din spatele acestei acţiuni.
    • Like 5
    • @ Andrei F
      Anon check icon
      Bine punctat!
      • Like 0
  • Flo check icon
    Actualizate, fara a putea fi gratiate inclusiv pedepsele pentru infractiunile asimilate celor de coruptie, pentru ca aici e miza si fara a modifica infractiunea de abuz in serviciu si conflictul de interese, pentru ca, si aici e miza! Asta nu intelege domn' ministru! Pentru ca, varianta actuala exclude de la gratiere infractiunile de coruptie nu si cele asimilate!
    • Like 1
    • @ Flo
      Vasile check icon
      Ministrul poate că nu înțelege, dar Dragnea și Tăriceanu sigur înțeleg, că doar ei au impus asta. Să nu fim naivi și să credem că cei doi au fost luați prin surprindere de guvern.
      • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult