Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de trei ani. De astăzi vă invităm să ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră, dar și să testați viitorul tehnologiei, implementăm conversația vocală direct în browser, apăsând pe butonul de microfon poți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Ministrul Justiției nu renunță la grațiere și modificarea Codului Penal și spune că vor fi introduse prin ordonanță, lege în Parlament sau asumarea răspunderii Guvernului

Ministrul Justiției Florin Iordache a spus că în ceea ce privește grațierea și modificarea codurilor penale va lua în calcul argumentele apărute în consultările publice. „Ținem cont de acele observații care au rezultat în urma consultarilor. Varianta inițială va fi amendată”, a declarat Iordache la finalul consultărilor publice. Acesta a susținut că „grațierea nu se adresează unor persoane ci încercăm să redresăm niște deficiențe. Nu se adresează criminalilor, violatorilor, calor condamnați pentru acte de corupție”.

Întrebat dacă prevederile referitoare la grațiere și modificarea codurilor vor fi impuse prin ordonanță de urgență, prin debaterea parlamentară sau prin asumarea răspunderii Guvernului, Iordache a spus că nu a luat încă o decizie. Dar a adăugat că „dezbatere înseamnă și atunci când își asumă răspunderea Guvernul”. Ministrul Justiției a susținut că la elaborarea actelor normative se va consulta numai cu premierul Sorin Grindeanu, nu și cu PSD.

În legătură cu solicitarea adresată Guvernului de către preşedintele Iohannis, de a abandona demersurile privind graţierea şi modificarea Codurilor penale, Iordache a răspuns: „Vom veni în faţa Guvernului cu nişte acte coerente care să raspundă consultării publice”.

Jurnaliștii din sală l-au mai întrebat pe Florin Iordache cum vor rezolva noile prevederi problema aglomerării din penitenicare, având în vedere că în urma lor vor fi eliberați aproximativ 2.500 de deținuți, un număr insuficient penstru soluționarea situației. Acesta a afirmat că e luată în vedere și introducerea altor măsuri, precum recursul în compensare și introducerea sistemului de brățări electronice, pentru infracțiunile „ușoare”, sancționate cu pedepse de până la doi ani. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • catalin check icon
  Cred că acest ministru este atât de limitat, încât nu cred că ar putea ține nici măcar o ședință în scara blocului.
  • Like 1
 • Andrei F Andrei F check icon
  Faptul că acest individ este dispus să meargă până în pânzele albe cu această lege care nu are susţinere (cel puţin aparent) din partea nimănui semnificativ şi faţă de care şi-au exprimat dezacordul total de la zeci de mii de cetăţeni şi preşedintele ţării până la Consiliul Suprem al Magistraturii, ambasadorul Statelor Unite şi aparent cancelarul Germaniei, într-un gest clar de sinucidere politică, pentru o măsura ale cărei rezultate nu ar rezolva nici pe departe serios problema aglomerării, cred că este un indicator asupra anvergurii colosale a aspectelor insidioase din spatele acestei acţiuni.
  • Like 5
  • @ Andrei F
   Anon check icon
   Bine punctat!
   • Like 0
 • Flo check icon
  Actualizate, fara a putea fi gratiate inclusiv pedepsele pentru infractiunile asimilate celor de coruptie, pentru ca aici e miza si fara a modifica infractiunea de abuz in serviciu si conflictul de interese, pentru ca, si aici e miza! Asta nu intelege domn' ministru! Pentru ca, varianta actuala exclude de la gratiere infractiunile de coruptie nu si cele asimilate!
  • Like 1
  • @ Flo
   Vasile check icon
   Ministrul poate că nu înțelege, dar Dragnea și Tăriceanu sigur înțeleg, că doar ei au impus asta. Să nu fim naivi și să credem că cei doi au fost luați prin surprindere de guvern.
   • Like 1


Îți recomandăm

Bursa BT Roberto Marzanati la Executive MBA University of Hull

Competiția la Executive MBA University of Hull din Cluj-Napoca, program acreditat internațional, este deschisă celor care doresc să facă un pas înainte în dezvoltarea profesională şi personală, indiferent de domeniul în care lucrează, public sau privat. Candidații trebuie să aibă cel puțin 3 ani experiență în management după terminarea studiilor şi să cunoască limba engleză la nivel avansat.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Allkimik

În urmă cu 12 ani, a plecat în India, în vacanță, cu un aparat digital scump și un altul ieftin, pe film, cu care a făcut poze mai mult seara, fără să aibă nicio așteptare de la ele. Când le-a developat la un atelier, a rămas surprins de profunzimea imaginilor și, ținând în mână diapozitivele, a avut revelația prezenței fizice a fotografiei.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Chef Alex Dumitru

Bună parte dintre ingredientele proaspete pe care le utilizează în rețetele sale de adevărat făuritor de gust, chef Alex Dumitru le cumpără, de două-trei ori pe săptămână, din Piețele Obor, Domenii și Matache. Merge doar la producători testați, care au întotdeauna grijă să îi ofere materii prime de calitate. Totul trebuie să fie proaspăt, de sezon.

Citește mai mult