Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Ministrul Justiției nu renunță la grațiere și modificarea Codului Penal și spune că vor fi introduse prin ordonanță, lege în Parlament sau asumarea răspunderii Guvernului

Ministrul Justiției Florin Iordache a spus că în ceea ce privește grațierea și modificarea codurilor penale va lua în calcul argumentele apărute în consultările publice. „Ținem cont de acele observații care au rezultat în urma consultarilor. Varianta inițială va fi amendată”, a declarat Iordache la finalul consultărilor publice. Acesta a susținut că „grațierea nu se adresează unor persoane ci încercăm să redresăm niște deficiențe. Nu se adresează criminalilor, violatorilor, calor condamnați pentru acte de corupție”.

Întrebat dacă prevederile referitoare la grațiere și modificarea codurilor vor fi impuse prin ordonanță de urgență, prin debaterea parlamentară sau prin asumarea răspunderii Guvernului, Iordache a spus că nu a luat încă o decizie. Dar a adăugat că „dezbatere înseamnă și atunci când își asumă răspunderea Guvernul”. Ministrul Justiției a susținut că la elaborarea actelor normative se va consulta numai cu premierul Sorin Grindeanu, nu și cu PSD.

În legătură cu solicitarea adresată Guvernului de către preşedintele Iohannis, de a abandona demersurile privind graţierea şi modificarea Codurilor penale, Iordache a răspuns: „Vom veni în faţa Guvernului cu nişte acte coerente care să raspundă consultării publice”.

Jurnaliștii din sală l-au mai întrebat pe Florin Iordache cum vor rezolva noile prevederi problema aglomerării din penitenicare, având în vedere că în urma lor vor fi eliberați aproximativ 2.500 de deținuți, un număr insuficient penstru soluționarea situației. Acesta a afirmat că e luată în vedere și introducerea altor măsuri, precum recursul în compensare și introducerea sistemului de brățări electronice, pentru infracțiunile „ușoare”, sancționate cu pedepse de până la doi ani. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • catalin check icon
    Cred că acest ministru este atât de limitat, încât nu cred că ar putea ține nici măcar o ședință în scara blocului.
    • Like 1
  • Andrei F Andrei F check icon
    Faptul că acest individ este dispus să meargă până în pânzele albe cu această lege care nu are susţinere (cel puţin aparent) din partea nimănui semnificativ şi faţă de care şi-au exprimat dezacordul total de la zeci de mii de cetăţeni şi preşedintele ţării până la Consiliul Suprem al Magistraturii, ambasadorul Statelor Unite şi aparent cancelarul Germaniei, într-un gest clar de sinucidere politică, pentru o măsura ale cărei rezultate nu ar rezolva nici pe departe serios problema aglomerării, cred că este un indicator asupra anvergurii colosale a aspectelor insidioase din spatele acestei acţiuni.
    • Like 5
    • @ Andrei F
      Anon check icon
      Bine punctat!
      • Like 0
  • Flo check icon
    Actualizate, fara a putea fi gratiate inclusiv pedepsele pentru infractiunile asimilate celor de coruptie, pentru ca aici e miza si fara a modifica infractiunea de abuz in serviciu si conflictul de interese, pentru ca, si aici e miza! Asta nu intelege domn' ministru! Pentru ca, varianta actuala exclude de la gratiere infractiunile de coruptie nu si cele asimilate!
    • Like 1
    • @ Flo
      Vasile check icon
      Ministrul poate că nu înțelege, dar Dragnea și Tăriceanu sigur înțeleg, că doar ei au impus asta. Să nu fim naivi și să credem că cei doi au fost luați prin surprindere de guvern.
      • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult