Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Dezbatere publică la Ministerul Justiției pentru legea grațierii. Gigi Becali: „Ăla care a furat un cârnat e în pușcărie, dar pe ăla care prin abuz în serviciu a furat 200 de milioane îl grațiem”

La Ministerul Justiției are loc luni o dezbatere publică pentru discutarea proiectului graţierii colective şi a celui de modificare a Codului penal.

„Nu vor beneficia nici violatorii, nici criminalii, nici cei recidiviști. Condiția pe care am pus-o este recuperarea prejudiciului”, a spus luni ministrul Justiției, Florin Iordache, la începutul dezbaterii. Presa nu are acces în sală cu echipamente pentru transmisiuni TV în direct.

UPDATE S-a încheiat și partea a doua a dezbaterii de la Ministerul Justiției. Ministrul Florin Iordache a precizat că va face o conferință de presă pentru concluzii.

UPDATE O femeie din sală, care spune că băiatul ei este în închisoare de șase ani pentru că a furat trei mașini, se arată de acord cu proiectul grațierii. „ Dați amnistia domnule ministru, că mor copiii în închisori!”, a spus femeia, aproape țipând. „Are șase ani, cât să mai stea? E condamnat la 23 de ani”, a adăugat aceasta.

UPDATE „Aș dori să știu dacă dl Ion Iliescu, Gelu Voican-  Voiculescu și Petre Roman vor beneficia de prevederile acestei ordonanțe”, a spus o participantă la dezbatere. „Nu” - a răspuns ministrul Justiției. 

UPDATE „Domnule ministru, dacă vreți să rămâneți în istorie ca un ministru bun al Justiției, nu dați aceste ordonanțe”, a spus un alt participant la dezbaterea publică.

UPDATE „Guvernul nu poate să treacă peste voința cetățenilor, care este suverană. Vocea oamenilor nu mai poate fi ignorată! O democrație solidă este una în care majoritățile nu abuzează de drepturile lor doar pentru că dețin, vremelnic, puterea. Solicit Guvernului să abandoneze demersurile privind grațierea şi modificarea Codurilor penale. România are doar de pierdut din prelungirea acestei situații care a scos zeci de mii de români în stradă”, a scris luni pe Facebook președintele Klaus Iohannis.

UPDATE „Va beneficia vreun om politic de prevederile acestor ordonanțe?”, a fost întrebat ministrul Justiției de un participant la dezbatere. „Nu”, a răspuns ministrul justiției Florin Iordache. 

UPDATE A început a doua parte a dezbaterii

UPDATE Ministrul Justiției a declarat închisă prima parte a dezbaterii, fără să răspundă la numeroasele întrebări adresate de cei prezenți.

UPDATE Reprezentanta Asociației Persoanelor Private de Libertate a cerut retragerea ordonanțelor. 

UPDATE Reprezentantul Consiliului Tineretului din România, organizatie care susține că reprezintă peste un milion de tineri din România, s-a declarat împotriva proiectelor grațierii și de modificare a codurilor penale. „Nu vă jucați cu focul, domnule ministru. Nu merită”, și-a încheiat acesta scurta intervenție, iar câteva persoane din sală l-au aplaudat.

UPDATE „Vedem, după foarte mult timp, că Ion Iliescu este pus sub acuzare. Şi dumneavoastră ce faceţi? N-a omorât pe nimeni, nu a violat pe nimeni, doar a organizat o represiune. Nu suntem de acord cu aceste ordonanţe. Dezbateţi în Parlament aceste proiecte. În trei zile venim aici şi protestăm, să arătăm ce face PSD”, a spus președintele Asociatiei Victimelor Mineriadelor, Viorel Ene, citat de news.ro

UPDATE O persoană a luat cuvântul și a precizat că soțul său a fost condamnat la 11 ani detenție pentru trafic de droguri. Ea a precizat că în prezent condițiile din penitenciare sunt mult mai rele decât s-a prezentat și a cerut condiții mai bune pentru deținuți.

UPDATE Un alt participant i-a spus ministrului Justiției și reprezentanților Administrației penitenciarelor că pentru el toți sunt „niște eroi". „Sunteți niște eroi. Toți judecătorii care dau condamnări la închisoare încalcă legea. Cei care ies din închisoare trebuie să fure, că altfel mor”, a spus participantul la dezbatere. Acesta se numește Vivian Oancea.

(Foto Facebook/Matei M. Bărbulescu)

UPDATE Un participant la dezbatere care a spus că este „persoană fizică” a luat cuvântul și a cerut să i se explice concret care sunt infracțiunile pentru care vor fi acordate grațieri și cum se vor aplica prevederile proiectului de ordonanță privind grașierea în cazul „mogulilor”. Ea a cerut excluderea posibilității scăderii pedepselor prin scrierea de cărți de către deținuți, si a propus în loc derularea unor proiecte sociale pe care deținuții le-ar putea face pe baza competențelor pe care le au.

Omul de afaceri Gigi Becali a fost printre primele persoane care au luat cuvântul la dezbatere.

„ Ăla care a furat un cârnat și o votcă, ăla săracu e în pușcărie, dar pe ăla care prin abuz în serviciu a furat 200 de milioane nu e nici o problemă, că îl grațiem. Cea mai mare problemă, vă rog din inima mea. Directorul ANP și directorii de pușcării se cred stăpâni de sclavi, asta am văzut și am trăit în pușcării. Să fiți sănătoși, dar cred că am rezolvat ceva care mă durea”, a spus Gigi Becali.

Ministrul Justiției, Florin Iordache, a declarat la sfârșitul săptămânii trecute că cele două proiecte de ordonanță privind grațierea și modificarea Codului penal le-a scris „împreună cu consiliera". Întrebat de Digi24 dacă a vorbit despre aceste inițiative cu liderul PSD, Liviu Dragnea, ministrul a precizat despre legea grațierii că este o iniţiativă a sa de pe vremea când era deputat şi apoi asumată ca ministru și „nu cred că trebuia să cer voie cuiva”.

În ultima săptămână, PSD nu a dat înapoi cu ordonanțele, în ciuda numărului mare de cetățeni care se opun acestor schimbări și în ciuda faptului că toate organizațiile profesionale (Parchet General, DNA, CSM) s-au arătat împotriva acestor acte normative. Comisia Europeană a criticat, potrivit The Guardian, Guvernul român pentru ordonanțe. Beneficiar direct al prevederilor din ordonanța grațierii (în dosarul 1, unde e condamnat), dar și al celor din ordonanța care redefinește abuzul în serviciu (dosarul 2, unde e inculpat), Liviu Dragnea a declarat că „nu știe” de ordonanțe, pentru că se afla în Statele Unite atunci când ministrul Justiției le-a pus pe masa Guvernului. 

Peste 80.000 de persoane, potrivit estimărilor Digi24, au protestat duminică în București și alte orașe din țară față de ordonanța grațierii și modificarea Codului penal.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Liviu check icon
    Mi se pare ca nu va fi nicio finalitate, e ceva de genul: voi vorbiti ca noi ne facem ca va ascultam. Sa programezi pentru un asemenea subiect o discutie de cateva ore, apoi sa mergi mai departe arata importanta acordata ascultarii parerii societatii.
    Din pacate, aparitita lui Gigi Becali nu a facut decat sa traga in jos nivelul dezbaterii.
    • Like 2
  • Cenzura? A fost dezactivata pagina:" Spune nu amnititiei, spune da democratiei" Timisoara
    • Like 0
  • Mulți din oamenii care au vorbit, m-au făcut să îndrăznesc să cred că România n-o va lua din nou la vale pe calea imposturii și corupției generalizate.
    • Like 0
    • @ Adrian Ionescu
      Nu, domnule, nu. Sa nu indrazniti sa credeti!:)) Asta asteapta acum coruptii, naivitatea post "Puscariada", pe care o vor folosi in favoarea lor, ca de obicei. Cu siguranta ca in momentul in care societatea isi va pierde vigilenta din zilele astea, vor indrazni si ei sa creada ca mai pot da o tentativa. "Indrazneste sa spui adevarul despre posturile manipulative, indraznesc sa ti convingi apropiatii ca hotia nu i mod de viata, Indrazneste sa iei taurul(coruptia) de coarne si sa n o practici", astea s de indraznit.
      • Like 1
    • @ Bogdan Melinte
      Îndrăznesc să cred, pentru că e important sa nu fii singur în mijlocul galeriei adverse. Am văzut suficient de mulți oameni decenți și elocvenți în această transmisie, pentru a îndrăzni să cred că avem o șansă. În legătură cu metodele da a învinge, sigur că-s de-acord cu educarea apropiaților și cu protestul, ambele pașnice.
      • Like 0
  • Domnul Ministru sta ca-n liceu, la ora de latina.. Nu intelege nimic sau e plictisit pentru ca nu il intereseaza, in realitate, nimic din aceasta dezbatere.. Asteapta sa vina recreatia si sa fumeze in spatele scolii.. Ce trist pentru oamenii astia care vor sa ajute, sa propuna lucruri..
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult