Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Ministrul Mediului, despre poluarea masivă din București: Mare parte dintre de deșeurile aduse ilegal din Marea Britanie sunt apoi incinerate în România

(Foto: Inquam Photos / Octav Ganea)

Ministrul Mediului, Costel Alexe, declarat în emisiunea Adriana Nedelea LA FIX că există o legătură între deșeurile aduse ilegal din Marea Britanie și poluarea masivă înregistrată în București. 

„Nu avea (gradul de poluare de duminică noaptea– n.r.) cum să fie provocat doar de arderi necontrolate, de incendii mici sau de cel de la Gara de Nord. În spatele acestui eveniment stau episoade economice autorizate sau nu, procese de ardere în mod organizat” a spus Costel Alexe.

Costel Alexe

25 de containere din Marea Britanie, care conțineau 20 de tone de deșeuri trecute în acte drept produse second hand sau produse de uz casnic, au fost descoperite recent de autoritățile vamale. Ministrul Mediului a precizat pentru sursa citată că gunoaiele ajunse ilegal în România sunt „supuse apoi arderilor ilegale” în județul Ilfov - la Afumați sau în alte părți.

„Nu tolerăm ca România să ajungă groapa de gunoi a Europei”, a afirmat Alexe.

Ministrul Mediului a spus că marți dimineața au început descinderile la firmele din Capitală care au ca obiect de activitatea de colectare și valorificare a deșeurilor, asupra cărora planează suspiciuni că ar fi implicate în poluarea masivă din București. 

„Polițiștii de la structura economică, comisarii Gărzii de Mediu, sub supravegherea procurorilor, au descins la firmele colectoare de deșeuri, pentru că au tot fost transporturi de deșeuri care ajung în portul Constanța, sub apanajul transporturilor de bunuri casnice, ajung la gropile de gunoi sau sunt arse. Colaboram bine cu Garda de Coastă, Poliția și Garda de Mediu” a explicat ministrul mediului în emisiunea Adriana Nedelea LA FIX.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Din Marea Britanie ? Dar parcă la TV ni s-a spus că s-a dispus returnarea acelor containere ! Sau e vorba de ALT transport ? Păi ce dracu păzesc Vama și Garda de Mediu ? Adică ce s-a ars provine din transporturi anterioare ! Ce fac autoritățile locale, primarii ? Cine a eliberat autorizații de import deșeuri ? Se îngroașă gluma... Se impun măsuri URGENTE și SEVERE !
  • Like 2
  • @ Ion Filip
   Delia MC Delia MC check icon
   He-he, cine mai știe câte astfel de transporturi au fost? Cine știe de când merge asta? Acum i-a prins. A coincis acea poluare infernală cu niște curenți de aer mai buclucași. Si cu un Gică contra care n-a mai inchis ochii și nici gura si a făcut publice aceste transporturi ilegale.
   Problema e nu câ România a devenit groapa de gunoi a Europei. Ci că se întâmplă fix cu aprobarea, asentimentul și complicitatea unor români care vor să-și umple buzunarele nu pe spatele ci pe plămânii altora.
   • Like 1
  • @ Ion Filip
   Dan check icon
   Autorizatia ,,era ptr.. mere si ei .,aduceau ,,,pere,,De parca ar fi prima ,aberatie nebunie ,,cu acte in regula ?? Imi este scarba !
   • Like 0
 • Bine domnule ministru dar pana acum comisari garzii de mediu ce au pazit?Corupti nenorociti sunteti toti.
  • Like 2
  • @ Gigi Vilcea
   Ada check icon
   Au fost ocupati cu poze si vacante.
   • Like 2
  • @ Gigi Vilcea
   Dan check icon
   Dar de....MAFIA TIGANEASCA ,,,,, a-ti auzit ??? Sau , se fac ca ;; nu stiu ,sau nu au vazut,,ca la emisiunea de la pro tv .Romania te Iubesc !!! Ca imi venea sa sparg tv-ul ,,cand acei ,,prefecti ,,primari, functionari ,,se facea , ca nu ,,au vazut ,,mizeriile care curgeau pe ,vaile din Busteni ,sau pe arges,,etc, Cata nebunie poate ,sa fie in capul unor indivizi ? La fel si cu gunoaele ,,importate, cineva incaseaza sume enorme ,din Anglia, ca apoi sa le dea foc noapte ca hotii, si sa creasca nivelul de poluare , din Bucuresti !!
   • Like 2


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult