Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos
Bravo, planetă! Bravo și mass-media pentru modul în care ne pun în gardă în legătură cu Covidu’ 19. Felicitări acelor jurnaliști care își întrerup discursul, în timpul emisiunilor, pentru un breaking news prin care suntem anunțați că există suspiciuni pentru „un nou caz“ de Covid. Covid 19, mai exact. Un dușman extern care ne atacă, iar noi ne punem în gardă cumpărând în disperare produse alimentare, măști de protecție și urmărind cu sufletul la gură știri apocaliptice.
De fapt, această junk info-pandemie a pornit în urmă cu aproximativ o lună și jumătate, când pe teritoriul României nu era semnalat niciun caz, însă noi, pacienți subțiri, știam cu ce se mănâncă deja Covidu’.
Și a urmat anunțul cu primele cazuri depistate în Europa, în Italia. Și ce au făcut atunci mulți cetățeni? Au dat fuga la hypermarket, și dă-i și cumpără mălai, să ajungă la sărmăluțele în foi de viță, mămăliga. Cumpără, cetățene, făină, să ajungă pentru plăcinte. Cumpără sucuri carbogazoase, că apocalipsa o s-o trăiești în timp ce acidul se îmbină armonios cu carnea de la mici. Și nu uita, există și bericică, o apocalipsă fără berică la PET, nu, îmi pare rău, este inadmisibil, trebuie să cumperi bere.
Cum trăim apocalipsa în România? Zilele trecute am văzut cetățeni cu măști pe față, în timp ce își conduceau mașinile, interviuri cu cetățeni speriați despre centrele de carantină deschise în vârful dealului. Covidu’ îi poate ataca oriunde.
- În timp ce dați interviuri, speriați fiind, rețineți cele trei elemente: 1. Spălare pe mâini (obligatoriu); 2. Procesul de spălare trebuie să dureze minimum 20 de secunde; 3. Apă caldă;
Dar de ce ne purtăm isteric? În primul rând este frica de necunoscut, dar suntem și victime, poate prea mulți dintre noi, ai știrilor apocaliptice ce sunt difuzate și sunt promovate ostentativ, nu de ieri, de azi, ci de vreo 30 de ani.
Altfel nu îmi explic cum nu se sperie nimeni de poluarea din București, acel smog dulce-acrișor, cu tentă gri dacă privim în depărtare. În București, aerul contaminat face victime de ani de zile, nu se mai isterizează nimeni, a devenit ceva normal. Nu este normal, doar că anormalul nu mai este perceput ca fiind o anomalie, căci ne-am obișnuit. Știm că putem să ne îmbolnăvim de o serie de boli respiratorii sau de cancer pulmonar. Putem suferi, din cauza calității proaste a aerului, de diverse tulburări respiratorii, dar ne mai sperim de asta? Nu, suntem urmași ai dacilor liberi. Nouă ne este frică doar de necunoscut, nu de un rău cu care ne-am obișnuit.
Aer murdar, noxe, dioxid de carbon, miros de cauciuc încins? Nu ne sperie nimic, însă Covidu’, nenorocitul ăsta este străin, nu îl cunoaștem. Poluarea noastră cea de toate zilele este românească, Covidu’ e chinez, este exogen și vine aici, la noi, pe plaiurile mioritice, să ne tulbure liniștea.
Între timp pe burse s-au pierdut 7 trilioane de dolari, echivalentul produsului inten brut cumulat al Japoniei și Italiei din 2019. Anul acesta, creșterea economică mondială se va reduce, în comparație cu cea din 2019, cam cu 0,5%, de la 2,9%, la 2,4%, asta dacă se aplică scenariul optimist, în care junk info pandemia este stopată până în aprilie.
O planetă de isterici ce și-au pierdut simțul rațiunii. Când vor fi pierdute locuri de muncă și vei plăti rate mai mari, nu te speria, ai destulă făină și mălai în debara.
Trebuie să recunosc că nu știam câte victime a făcut gripa clasică, adică aia de care nu ne este frică și pe care o înfruntăm an de an, dacă nu căutam special cifre în acest sens. Am aflat și eu că în sezonul 2018-2019, s-au îmbolnăvit 42 de milioane de oameni și au decedat 61.000.
Ați auzit vreo știre despre cele de mai sus? Eu, recunosc, nu. Pentru a ne înștiința și pune în temă și mai bine, televiziunile de știri ar trebui să își schimbe numele în Covid TV, în timp ce toți prezentatorii ne spun pe un ton isteric să fim calmi. Între timp, mai ales dacă locuiți în București, cumpărați-vă măști de protecție, dar nu pentru a vă apăra de Covid, ci pentru a nu inspira mizeria din atmosferă, cu care, da, mulți dintre noi s-au obișnuit. Iar dacă, cumva, în vreuna dintre zile, aerul este curat, să ferecăm bine ferestrele, să nu cumva să ne „tragă curentul“. Nu de alta, dar poate intră și Covidu pe geam.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Ce nu știe dl Vuță, în alte țări cu mult mai multe cazuri nu-i nici o panică. Oamenii sunt informați prin media și internet ce trebuie să facă, în caz de. Nimeni nu umblă mascat pe stradă, chiar dacă nici măști nu se găsesc iar aprovizionarea cu produse de dezinfecție are goluri. Săpun se găsește berechet, aprovizionare și-au cam făcut toți iar oamenii au încredere în autorități care și-au dovedit deja eficiența.
Un articol bun din DeutcheWelle.
Pe noi poporul sunteti suparat degeaba pentru ca oricum suntem hoti, prosti si incompetenti si mai mult de atat nu putem. Altfel am fi avut o tara ca afara...
Pe media nu stiu de ce sunteti deasemenea suparat. pentru ca TOATA media a folosit acest subiect la maxim cu bune si cu rele. Inclusiv aici pe republica.ro s-au scris ceva articole pe acest subiect, chiar si cele despre supermarket-urile goale din Italia si de frenezia din Romania. Daca nu considerati ca era o stire importanta, de ce ati mai scris? De ce ati mai informat lumea? O astfel de informare nu poate sa fie considerata si un indemn sau o incurajare sa ne umplem toti camarile pentru ca media a considerat acest lucru este important si ne-a informat ca nu mai este marfa pe raft?
Tot aruncam vina pe stat si pe disfunctionalitatile lui din ultimii 30 de ani, pe buna dreptate. Dar TOATA media nu a contribuit si ea la situatia actuala? Minciuni, dezinformari, santajuri in direct, emisiuni de o calitate indoielnica, vedete de carton, etc., TOATE in numele rating-ului si mai ales cea mai penibila scuza din istoria omenirii: lumea cere astfel de subiecte. Este un cerc vicios? Poate? Intrebarea este cine va dori sa ias primul din acesta? Se sacrifica media cumva?! Nu cred. Iar noi poporul sunt hoti, prosti si incompetenti.
Prin urmare acestia suntem si noi si media. Si impreuna va trebui sa defilam in urmatoarele decenii pentru alti mai buni nu avem, si nu cred ca vor veni...din pacate
Felicitari ca le aduceti in discutie dar nu aveti nici un argument sa le clasificati in ucigatoarea din esapament si gripa tratata cu bere.
Desi spuneti ca sunteti economist, se pare ca aveti nevoie de reimprospatarea conceptelor de “pierderi la bursa”. Vinzarea si cumpararea de actiuni implica un cistig si o pierdere. Unii actionari vind in pierdere ( si asta e decizia lor) dar pentru fiecare pierzator exista un cistigator. Asa ca e un fel de invirteala a banilor in speranta ca atunci cind vinzi vei vinde pentru profit si in detrimentul altuia care ramine mofluz. In privinta celor 7 trilioane de dolari pierduti din evaluarea activelor negociate la bursa am sa fac o analogie: Sawarmeria lui Gicu din coltul strazii merge bine. Vinde la greu, nici cu desfacerea de bere nu sta rau, Gicu a bagat ceva bani, a muncit si se gindeste ca daca ar vrea sa se retraga pe Coasta de Azur ar trebui sa-si vinda sawarmeria si voila ! S-a interesat prin trei cartiere si a vazut ca o afacere ca a lui se vinde pe vreo 20000 de Euro. Gica isi freaca mainile si se gindeste ca a dat lovitura, dar vine Virusul cu nume de bere mexicana si lumea nu mai maninca sawarme ca sta in casa pe sacii de malai si de faina. Nici macar bere nu mai beau, desi e unu’ Vuta care ii tot indeamna sa se ia la piept cu virusu, ca si asa vor muri de poluare. Gica isi da seama ca sawarmeria lui deabia de mai valoreaza 17000 de Euro, ca cine mai da acum 20 de mii pe o afacere fara clienti.
Ei, exact asa s-a intimplat pe la burse. A scazut pretul de vinzare al companiilor pentru ca lumea se gindeste ca vor produce si vinde mai putin.
Se poate argumenta ca pretul era prea mare inca din start, dar n-o facem acum.
Acum trebuie sa asteptam sa creasca preturile inapoi (pentru ca vor creste) si asta e tot. Morala: Gica, nu te apuca s-o vinzi acum. Uite, ieri piata a recuperat cam un sfert din ce pierduse. Dl Vuta nu stie daca sa se bucure ca bursa e sus sau sa se intristeze ca a scris articolul degeaba.
Si tine cont ca de multe ori cand apar valuri in economie cei amarati sunt mai loviti mult mai nasol decat smecherii.
Dar crestere economica neteda, fara cute, valuri sau zdruncinaturi nu exista.
Daca Gica are datorii si trebuie sa-si vanda afacerea, cineva o cumpara ieftin si cistiga. Si atentie, prabusirile la bursa nu determina criza economica ci sunt mai degraba semnalul ca investitorii isi pierd increderea in capacitatea economiei de a merge inainte cu surle si fanfare. (O anunta, precede, nu provoaca)
Situatia pe care o deplinge Vuta e conjucturala, declansata de o criza a sanatatii. Daca epidemia se scapa de sub control, criza de incredere se cronicizeaza si declinul economic devine semnificativ.
Este exact opusul a ce ne indeamna Vuta, adica sa ignoram virusul si sa producem/ consumam ca si cind nimic nu s-a intimplat.
Oare Vuta nu stie ca investitorii sunt imuni la lozinci,indemnuri sau wishful thinking?
Si tot amarasteanul care monteaza roti sau face curat in camerele de hotel o resimte mai rau, chiar daca nu pierde trilioane, cum spune autorul.
Da, e posibila o recesiune economica, de altfel de mult asteptata, si se pot face foarte putine lucruri pentru a o preveni. Ceea ce nu se poate face e sa ignori un virus necunoscut care are o rata a mortalitatii de 2% si se poate extinde ca un foc de iarba uscata de frica unei recesiuni economice care eventual tot va veni.
De altfel capete mai luminate decit a d-lui Vuta au luat masurile necesare.
Panica asta are si efecte pozitive, desi cred ca posibil sa se dovedeasca exagerata (de exemplu cand o sa aflam mortalitatea reala). Atunci cand a fost panica cu gripa aviara, si guvernele au luat masuri (gen stocuri de vaccin) si pana la urma s-a dovedit un fas, multa lume le-a injurat, le-a acuzat ca au aruncat banii pe geam, in loc sa se bucure ca a fost asa, ca a fost un fas si ca n-au pierdut doar niste bani, nu vieti. Genul de inteligenta populara care face judecati a-posteriori. Eu imi doresc sa fie la fel si acum. Si la urmatoarea epidemie. Prefer ca peste 4 luni sa injur guvernele ca au exagerat si s-au pierdut trilioane "degeaba" decat se le injur ca n-au facut nimic si au murit sute de mii de oameni.
Dar am sa-ti dau un scenariu optimist: azi sunt 93185 cazuri diagnosticate in total, cu 39000 cazuri inca active. Au murit 3200 de oameni.
Presupunem ca din momentul asta nu se mai imbolnaveste nimeni si din cei 39000 de oameni inca bolnavi nu mai moare nimeni.
Simplistic, rata mortalitatii e 3.5%
Poti sa te gindesti la o evolutie mai optimista decit asta?
Poate doar daca virusul evolueaza unde poti fi diagnosticat cu Covid 19 si te vindeci 100% cu un ceai de musetel sau mai spiritual, cu o rugaciune si pupat moaste sterile.
Chiar si asa, mai trebuiesc 3milioane de imbolnaviri fara nici un deces pentru a se apropia de 0.1%, rata mortalitatii la gripa comuna.
Asta ca raspuns la “vestile proaste pot fi exagerate” pentru ca as dori din toata inima sa fie exagerate...
Chiar si din cifrele cunoscute, odata depasit "valul" initial in care chinezii au fost initial debordati, in cazurile raportate incepand din februarie cand lumea deja a fost mai pregatita mortalitatea a fost "doar" de 0.7%.
Insa repet, nu te contrazic, daca masurile luate sunt luate cu cap, nu ma deranjeaza ca poate au exagerat. Si mie mi-e mai usor sa accept pierderi economice decat vieti umane.
https://gisanddata.maps.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html#/bda7594740fd40299423467b48e9ecf6
"Un alt exemplu, la gripa spaniolă au decedat până la 100.000 de oameni."
Dau si eu o cautare dupa gripa spaniola pe site-ul CDC al SUA si acolo par sa fie alte date:
"It is estimated that about 500 million people or one-third of the world’s population became infected with this virus. The number of deaths was estimated to be at least 50 million worldwide with about 675,000 occurring in the United States."
https://www.cdc.gov/flu/pandemic-resources/1918-pandemic-h1n1.html
Zic ca-i o mica diferenta intre 100000 si 50 de milioane, asa ca-mi pun intrebarea legitima ce alte greseli mai sunt in afirmatiile "expertului"
Probabil 3000 de morti e putin ,pentru al sensibiliza vroia probabil cam 3 miliarde ca sa iasa STATISTIC bine.
De fapt singura lui problema e ca se prabusesc bursele ,probabil are ceva bani pe acolo si acum plange de nervi.
Am mai intalnit genul asta de oameni,ei traiesc in globul de cristal atotcunoscatorii , pentru ei mortii sunt statistici , sunt mega cunoscatorii economiei burselor subiectelor de tot felul ei se cred buricul universului dar nu sunt altceva decat niste frustrati nebagati in seama de nimeni.
Apropo ,din cauza poluarii daca muriti tot statistica ajungeti ca tot va place.