Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Ministrul Sănătății: Medicul erou de la Piatra Neamț este în stare gravă, cu arsuri pe 75% din corp și are un test pozitiv Covid

Catalin Denciu

Ministrul Sănătății Nelu Tătaru a anunțat într-un interviu la Digi24 că medicul erou de la Piatra Neamț, Cătălin Denciu, este în stare gravă și a fost depistat pozitiv la testul COVID care i s-a făcut la Floreasca, înainte să fie transferat la spitalul din Belgia. 

„La Floreasca s-au făcut evaluările și un test RT-PCR a ieșit pozitiv. El suferit de infecția cu SARS-CoV-2 în martie, aprilie. A avut și un IgG de anticorpi important, fiind și donator de plasmă în repetate rânduri. Rămâne reevaluarea care se face în Belgia, inclusiv pentru o infecție cu SARS-CoV-2, să o avem și ca răspuns zilele următoare”, a declarat Nelu Tătaru, luni, la Digi24.

Medicul are arsuri pe 75% din suprafața corpului, iar în Belgia i s-a făcut dializă.  

„Noi am avut evaluarea făcută chiar atunci seara pentru el ca pacient cu arsuri. Locuri erau la Iași, la București, Floreasca și Bagdasar-Arsenie, și la Timișoara. Dar reevaluarea la Floreasca, dimineața când am ajuns aici, ne-a relevat arsuri pe 75% din suprafața corporală de gradul 2, A2, B și 3 și suspiciunea de arsuri pe căile aeriene superioare. Și atunci complexitatea acestui caz ne-a făcut să decidem transferul în străinătate, în Belgia”, a spus Nelu Tătaru.

Întrebat dacă era mai greu ca medicul care a suferit arsuri să fie tratat în România, ministrul a spus că și aici există specialiști buni, dar a admis că „era un pic mai dificil”. „Am căutat să asigurăm toate condițiile și tot suportul pentru un act medical de calitate. Adică trebuia să ne asigurăm că există toate condițiile și ne-am asumat un transfer în Belgia”, a declarat ministrul Sănătății.

Aflați și:

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult