Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Mirarea turiștilor israelieni ajunși în România: „Wow, câtă apă aveți! Dacă Dumnezeu ne dădea nouă atâta apă, unde am fi fost astăzi?!”

turism in Delta

Foto: Sunny Celeste / imageBROKER / Profimedia

„Wow, câtă apă aveți! Dacă Dumnezeu ne dădea nouă atâta apă, unde am fi fost astăzi?!” Este mirarea sinceră pe care nu și-o pot ascunde, rostită cu invidie și „lacrimi în ochi” de majoritatea turiștilor israelieni care vizitează România. O spune David Maxim, fost luptător în armata israeliană, care a însoțit deseori grupuri de turiști din Israel, arătându-le frumusețile României.

Invitat la emisiunea „În fața ta” de la Digi24, David Maxim a adus în atenție diferențe și similitudini între două țări aparent diferite, Israel și România. El a subliniat faptul că, în timp ce românii au privilegiul de a se bucura de resurse naturale abundente, precum apa, și ar putea tinde să subestimeze valoarea unei asemenea resurse, israelienii, confruntați cu lipsa apei, au dezvoltat tehnologii avansate și o agricultură de succes, pentru a face față acestei provocări. La capitolul asemănări, expertul militar a accentuat că și Israelul și România au deopotrivă o resursă fundamentală - oamenii, ambele popoare nefiind nici mai presus și nici mai prejos față de alte nații. 

sistem de irigații prin picătură, în Israel / Foto: PhotoStock-Israel / Alamy / Profimedia

„Apa. De foarte multe ori m-am plimbat cu foarte mulți turiști israelieni și toți erau uimiți de lucrul ăsta. Românii ca oameni sunt perfecți, nu sunt cu nimic mai presus sau mai prejos decât nimeni altcineva. La fel ca israelienii. Numai că ceea ce are România și toți israelienii invidiază cu lacrimi în ochi este apa. Pentru că atâta vreme cât o iei ca de la sine înțeleasă și nu realizezi cât de greu e să nu o ai și ce eforturi se fac în Israel ca să o ai, este foarte greu să ai conceptul ăsta.

Dar vă spun că, plimbându-mă mult cu turiști israelieni și arătându-le frumusețile României, lucrul care a revenit constant, în fiecare excursie pe care am văzut-o, este: wow, câtă apă aveți! Dacă Dumnezeu ne dădea nouă atâta apă, unde am fi fost astăzi?! Am avut excursii de 12 zile în care oamenii numărau câte cursuri de apă treceam în fiecare zi, făcând o statistică până la sfârșitul excursiei. E primul lucru care mi-a venit în cap. Israel nu are nicio bogăție naturală, în afară de oameni. România are și oameni și bogății naturale. România nu are nicio scuză să nu fie acolo unde trebuie să fie”, a spus David Maxim, întrebat care este cel mai mare dar pe care îl au românii și nu îl au israelienii.

„Israelian fiind, îți pasă. Îți pasă de picătura de apă care curge. Toți israelienii închid apa când se spală pe dinți”

O altă lecție valoroasă pe care România ar putea să o învețe de la Israel este cea a tenacității și a implicării active a cetățenilor în problemele comunității. 

Ce au israelienii și poate că ar fi bine ca și românii să se uite la ei și să învețe? „Tenacitate. Și le pasă. Israelienii nu trec pe lângă ceva spunând: lasă, că se ocupă altul. Nu. Israelian fiind, îți pasă. Îți pasă de picătura de apă care curge. Toți israelienii închid apa când se spală pe dinți. Dacă apa, după o ploaie, se scurge în mare, ministrul care se ocupă de apă poate să-și dea demisia. De ce apa aia n-a fost prinsă și adusă și captată într-un lac? Israelul desalinizează apă, ca să avem pentru agricultură. De ce? Pentru că îi pasă. Ne pasă de noi, ne pasă de țară, ne pasă de ce se întâmplă cu noi ca generație și cu generația următoare. A-ți păsa. A nu merge pe ideea las că merge și așa, pentru că asta distruge. Noi nu lăsăm că merge și așa. Noi, vorbesc de partea mea pe partea israeliană.

Nu poți să zici las că merge și să mergi înainte. Nu, trebuie să te oprești undeva și să-ți pese. Trebuie să faci ceva, să îți asumi, să te implici. Israelienii se implică. Dacă auziți parlamentele care funcționează în orice cafenea din Israel, wow, câte idei sunt acolo, îți pare rău că oamenii ăia nu sunt ei în parlament. Și parlamentul israelian nu e rău. Dar oamenilor le pasă, oamenii se implică. Acțiunea populației, după 7 octombrie 2023 (când a avut loc atacul Hamas asupra Israelului - n.n. ), de suport către armată a mers de la donații pentru soldați, până la bunici care au făcut șapte sandvișuri, că atât aveau pâine în casă, și s-au dus să le dea soldaților pe drum, care se duceau spre Gaza. Că le pasă. N-ai cum să-ți pese și să nu te implici. Trebuie să te implici.”, a povestit David Maxim la emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Turistii israelieni ca turistii israelieni, dar si turistii romani se mira unde ar fi ajuns Romania cu banii primiti de Israel din SUA.
    • Like 0
    • @ haim_mononucleozovici
      Mhai Nai check icon
      Exact! Si sunt incomparabil mai multi care se mira unde ar fi ajuns Romania daca PSD/PNL/Securitatea n-ar fi furat banii romanilor si n-ar fi impiedicat dezvoltarea.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult